Која серија повеќе ја сакате и зошто? (Fear the Walking Dead vs. The Walking Dead: World Beyond)

Вашиот фаворит?

• Вкупно гласачи
    8
Член од
27 април 2011
Мислења
2.308
Поени од реакции
3.064
Breaking Bad милји понапред според мене ....една од најдобрите крими-драма серии којшто сум ги гледал....а и е во мојте топ 10 серии воопшто. Заплетите и целата сторија прават едноставно да се залепиш на екран дур не изгледаш 4 сезони за недела дена.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Breaking Bad милји понапред според мене ....една од најдобрите крими-драма серии којшто сум ги гледал....а и е во мојте топ 10 серии воопшто. Заплетите и целата сторија прават едноставно да се залепиш на екран дур не изгледаш 4 сезони за недела дена.
Пробај ја и The Wire или Oz :)

Уствари што се објаснувам јас незнам, дали знаете колку брилијатна треба одредена серија, да биде за некој да напише ваков епски пост? толку да влијае на тебе што дури и дел од приватниот живот ќе внесеш "јавно" на форум, само за да доловиш колку ти значи?

И замислете, тој некој како по некоја случајност да биде модератор на подфорумот филм нашиот генијалец Џимеј :)

Овој пост треба да стои како посебна тема на овој подфорум :cuc:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Mногу бргу станала мејнстрим BB бре, тројца ја форсиравме што се вели.. а сега ради популарноста сите изгледале по 2-3 епизоди и BB не чини. :)
Божино е на изглед пациент, ама има вкус и сигурен сум ако некогаш ја изгледа BB која е нешто фантастично, сам ќе се смее на муабетов. Не ние.

Муабетот дека 3 епизоди од оваа и 3 од оваа, и која повеќе привлече публика - е подобра, не чини.
Брејкин Бед е во една нова сфера на квалитетна серија, на пат станување култна и вечно овековечена во доста топ 5 серии.
Не е само квалитетна оn going серија која вреди да се следи, како Декстер.

Најслабата сезона на ББ > најдобрата сезона од Dex. Oва субјективно.

Зошто BB e километри пред Dexter.

Драма;

Една од причината поради која се откажаа сите позери. Што for better или бетер изобилува во прва сезона. Од една страна ги одбива сите оние што гледаат ради мода, ама пак од друга страна ради тоа серијата останува доста потценета и не го добива потребното внимание, барем низ круговите кои се движам, секако онлајн. IRL, ги заразив сите другари и многу ми е мило. Значи прва сезона е стриктно драма ориентирана, што субјективно, мене ми беше фантастична, еден од предобрите character build-up виден на телевизија. Почетокот на трансформацијата, процесот, пасивниот револт на Walt прикажан вака транспарентно и суво е нешто ненадминливо. Во вакви ситуации доста се примеќа и глума за која ќе се навратам покасно. Едноставно ја вкоренува серијата со еден вид реализам што ни ја приближува поблиску до нас, average joes, серијата. Се осеќаш дека гледаш крими-драма, не сај фај акција.

Додека во Декстер, за драма се рачуна дисфункционалноста во љубовта кај Дебра, кенкањето, филер минути, епизоди.. ефтин трик, доста ефтин.

Storytelling;

Зарем е потребно да се пишува? Линеарноста во Декстер боли. 6 сезони по ист шаблон. За некој ова не пречи, ама намалува значително тензијата. Декстер убива, Декстер побегнува. "Еј, Дебра ако се сврти за 50 степени место за овие 35 ќе го фати Декстер со крвави раце, кул. Хех, не се сврти, color me surprised". BB е дефиниција за тензија, има епизода каде Walt канализираше бес, дефокусиран од се' и цела епизода гонеше мува. Таа епизода ми беше повеќе тензична од сите сезони од Декстер. Значи едноставно ја поседува во ова поле. Додека кај Декстер и не ни е веќе гајле, дури навиваме да го фатат, колку да видеме дека ќе го фатат. Нешто како Том и Џери. Флуидноста на расплетот во ББ е нешто уникатно. Не ја гледам како Декстер, ББ ја доживувам.

Глума;

Michael C. Hall го почитувам многу и оправдано е накитен со безброј номинации and whatnot. Зрачи со харизма иако глуми своевидно пасивен лик, и знае да долови секаков стадиум кој режисерите го имаат замислено. И не го оспорувам фактот дека е кроен за ликот. Но ова што го носи на масата, го поседуваат споредните ликови во ББ, еден Gus Fring го достигнува. А тука е и протагонистот Walt (Bryan Cranston) за кого едноставно немам зборови да го опишам, ама дефинитивно е цар за глумење, како шт е цар во серијата. И еден vs. еден со Декстер би било нерешено, ама имаме премногу добри споредни улоги во ББ, јас дури незнам кој се рачуна одма после главна, споредна улога во Декс? Дебра? Пф. Џеси мислиш навистина се плаши за својот живот. Како под пиштол да глуми. Перверзија е од аспект на глума ББ. Секој збор е излишен.

Me замрзе, да финиширам: "I am the on who knocks!" -Fucking Heisenberg излегувајќи на виделина.
Дијалог wise, муабетот во ББ ја носи на врвот само, не пак друго.
Друго што ме нервира кај Декстер е начинот на пристап кој треба емоционално да не подбуцне. Кул е, убива убијци. Навиваме за него, нели.
Иди навивај за Walt. Eдно нешто: Lily of the Valley. :cuc: Значи вооптшо не ни е олеснето да навиваме за криминалот во ББ, морално не предизвикува, не како Декстер.

Инаку Dexter e исто серија ВРЕДНА за следење, ама сепак не би ја споредувал со Breaking Bad. Единствено во што би била подобра е во интрото и музиката.
Првото ББ нема, а второто е сепак дискутабилно.

Breaking Bad. Television. Redefined.
Eве спомнаа, тешко би било vs. Sopranos као за пример.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Да не го цитирам цел пост, сега слободно може да се затвари темава :icon_lol:

П.С. како да гласам ќе ми каже некој?

Нема да гласам, затоа што едната не сум ја гледала т.е двете ги немам гледано кога ќе видиш вака вкупно се на се

Фрлај се на Breaking Bad, одма! нема да зажалиш (y)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Фрлај се на Breaking Bad, одма! нема да зажалиш (y)
Па гледам дека сите ја фалите ептен, а јас сакам во суштина криминалистички серии, така да може да ја почнам. Ако не сум грешка се мислам дека ја имаат давано и на FOX Crime, пошто нешто ми е познато. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Па гледам дека сите ја фалите ептен, а јас сакам во суштина криминалистички серии, така да може да ја почнам. Ако не сум грешка се мислам дека ја имаат давано и на FOX Crime, пошто нешто ми е познато. :)
Драма - крими, со елементи на трилер (од поглед на тензичност)

Иначе, колку што знам, AMC има ексклузивни права за оваа серија и не ми се верува дека идела на FOX :)

П.С. Ова ретко се гледа,

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Драма - крими, со елементи на трилер (од поглед на тензичност)

Иначе, колку што знам, AMC има ексклузивни права за оваа серија и не ми се верува дека идела на FOX :)
На FOX Life и Crime даваат се и сешто. И “Сексот и градот“ ја даваат што е производство на HBO и по логика нивен ексклузивитет е. :) Не сум сигурна, познато ми е името, затоа спомнав. :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Предлог: The Sopranos vs The Wire
Тhe Wire vs Sopranos
True Blood vs. Vampire Diaries
Dexter би се споредувала со исто некои неморално исправни личности, а сепак протагонисти за кои навиваме, као рецимо.. Breaking Bad.
3 од 3. :D

Ќе ве карам и тебе и псај, ионака не играм спортска, остајте ми за овие кредит барем. :D :D :D :D

Се шегувам, Псајсајд модераторите ги собираат гласовите, еден по еден од темава, и ги пребројуват. Стара школа, простор за.. демократија. :D :D :D :D :D :D :D

Mi fali io.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Требаше да бидеме транспарентни од типот: ни е гајле кој ќе победи, понуди за мито по ПП. :pos:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Требаше да бидеме транспарентни од типот: ни е гајле кој ќе победи, понуди за мито по ПП. :pos:
Требаше порано да ви текне.....за одмор ќе извадевте пари :)

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Леле не е фер. Сите се свртевте против Декстер :)
Ок, јасно е за кого ќе гласам. Не дека ВВ е на пониско ниво. Далеку од тоа. Сепак сум си лојален на Michael C. Hall. Не само во Dexter, туку и во Six Feet Under, се докажа како извонреден актер. Целиот концепт на серијата ми беше интересен од самиот старт иако доживеа пад после петтата, а делумно и шестата сезона. Декстер е доволно комплексен лик кој е неминовно а да не го сака човек. Еден од ретките кој не не тера да се двоумиме во исправноста да застанеме на негова страна иако тоа што го прави е ѕверско. Жалам што ќе изгуби од г-динот. Хајзенберг... ама тоа е, нови генерации херои :)

Breaking Bad до сега не забележа ниту еден пад во дејството од самиот почеток. Евентуално Скајлер и нејзините љубовни афери може малку да го нарушија дејството, но сепак, со огромната иновативност на режисерот дејствието останува тотално динамично и напнато. Напнато у пм! :)

Лојален сум. Гласам за Декстер :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.483
Не не,не сме се свртеле против Декстер, далеку од тоа само несакаме серија од рангот на Декстер (која е несомено генерално квалитетна) да биде ставена на рамниште со брлијантност како што е Breaking Bad :D

Посебна категорија и класа треба да има за BB :)

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Dexter > Breaking Bad

Мое мислење е дека освен претходната сезона од BB, останатите не беа претерано возбудливи. Исто мислам дека некои фанови на BB ја користат серијата како ego boost со хиперболи и преувеличување, можеби дека први ја гледале, а повеќето прекасно започнале.
А во Декстер освен неколку промашени епизоди од последната сезона, друга мана не пронајдов.

Kajgana Shop

На врв Bottom