TpH_Bo_OkO
Трноризец
- Член од
- 18 мај 2005
- Мислења
- 11.537
- Поени од реакции
- 879
Онаму од каде што е изворна. Штип!
Нема велешки рецепт, штипска е пастрамајлијата, се друго е лук и вода. Рецептот е излезен од тука, по Велес што прават е по штипски рецепт, џабе се чукаат во гради.штета а у СК има некаде каде прават пастрмајлии по велешки и Штипски рецепт?
На ова мислев и јас единствената разлика меѓу велешката и штипската пастрмајлија е тоа што штипската е суво месо на леб, а велешката има и јајце и свинско сало и повеќе пастрма и зачини, сум ги пробала и двете и знам дека велешката е дефинитивно најдобра.:smir:разликата помеѓу велешката и штипската пита е тоа што во велешката се става и јајце. а инаку најправилна пастрмајлија се прави со специјално суво овчо месо и има специфичен мирис(за мене непријатен). ама таква ретко кој прави.
според мене велешката пастрмајлија RULZ:helou::helou::helou:
Нема велешки рецепт, штипска е пастрамајлијата, се друго е лук и вода. Рецептот е излезен од тука, по Велес што прават е по штипски рецепт, џабе се чукаат во гради.
А во Свети Николе, што ако е најскапа, пак цела Македонија (и пошироко), иде во Штип да јаде пастрамајлија.
Енивеј, кога дојде романскиот амбасадор и праша кај има пастрамајлии, се ми е јасно.
Дека јајце во пастрамајлија човече божји, тоа е како да јадеш вегетаријански хамбургер!