Eve nesto od prva raka sto se vika. Ne mi e jasno,mislam deka ne e lesno prenosliv virusov (odnosno bolesva ovaa Kovid 19)pa i ne znam sto e tocno virus.
Eve po mene a takvi ima mnogu vo gradov(iljadnici).Se raboti za taa samozastita i tie preporaki kako SEDI DOMA,mi race , maska i slicno.
Eve veke kako i obicno vo minatoto ama i poslednive 3 meseci NE SEDAM DOMA. Izleguvam vo mugrite i sym so narod cel den.
Na kvantaski e gungula rano pred izgrejsonce, guzva od narod (se znae tocno od koj opstini se najpoveke prodavacite ili 90% se tie).
Maska za da vidis na nekoj treba da odis vo grad a ne tamu.
Denes bev se razbira,kako i vcera i utre ke odam,denovive kupuvam piper i prodavam ( jagodi i cresi ne sum probal).
A na pazar potoa sto velite MI RACE...ja majkata,ke mijam koga ke odam doma a sega pocnuvam da rabotam.
Sednav da ksnam troa leb pasteta i kromitce. Samo sto sum pocnal op musterija i stanvajte braka da usluzime. I sto da trcam da mijam race pred da go usluzam.
Trgam toa maskata pod brada so istite race za da se razbereme sto bara,potoa pikam toa rakata v djeb vo farmerkite prani minatata godina pred Krstovden, i vadam toa kupot pari da mu naplatam i vratam kusur.
I sto potoa ..opa da, treba da ksnam uste troa... i sto da trcam da mijam race, aj ne si zemam krsam od lebot,mackam od pasteta i lapam.
I eve uste ne sum goltnal toa prviot zalag,ete ti drug musterija bara tri luti piperki.( ne e istiot od vcera sto mi skrsi i lizna luta piperka).
Od brzanje li od sto li,stanuvajki budnav nekolku piperki dole na ASFALTOT i momentalno gi podigam i kobajagi gi stavam na strana,ama potoa pak na kup.
I sto da ne treba pak da mijam race... ja majkata pa vcera gi izmiv koga se vrativ doma od pazar i tolku ke im bide za ovie 24 saati.
O da zaboraviv da kazam maskata uste nekolku dena ke mi pravi tri meseci vo upotreba de na nos,de vo djeb,de pod brada,kolku za ADET.
More i ova zaboraviv (ama ne kazuvajte na komisijana za epidemii) bev i do VC dva-3 pati i sto da ne treba i da m.... r ..., se brzam sum ostavil sama tezga.
E taka da si znajte ako ne ste znaele. AMa vaka ne e samo so mene,nas ne ima iljadnici... vie mora da jadete i blag i lut piper.(a bogami i jagodi i cresi)