Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.905
Поени од реакции
12.457
Вонредна состојба уште 14 дена. Што во превод значи тоа за нас и дали е тоа ради тоа што немаме асална влада и собрание (водење на државата) или повторно полициски, повторно рестрикција на ризични групи....?
И имам 2 прашања
- дали ако фрлам ѓубре на 500 метри или одам до продавница, а не влегувам, морам да носам маска во џеб? Дали ќе си играме џандар збира ако немам?

- што ако некој е настинат и му тече носот и кива да кажеме, како ќе носи маска со вади стави? Ова е регуларна ситуација па ме интересира како се решава со препораките за носење маски.

Последно уредено:

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.572
Поени од реакции
2.791
Според информациите од Институтот за јавно здравје, 22-те случаи во Скопје распоредени по општини изгледаат вака: Чаир-5, Бутел-3, Сарај-2, Аеродром-2, Шуто Оризари-2, Ѓорче Петров-2, Илинден-2, Гази Баба-1, Студеничани-1, Сопиште-1 и Кисела Вода-1.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
На линков има и инфографик со активни случаи по скопските општини (градски и приградски).

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.643
Поени од реакции
7.776
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Понормално звучи од куп други градоначалници...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Eve nesto od prva raka sto se vika. Ne mi e jasno,mislam deka ne e lesno prenosliv virusov (odnosno bolesva ovaa Kovid 19)pa i ne znam sto e tocno virus.
Eve po mene a takvi ima mnogu vo gradov(iljadnici).Se raboti za taa samozastita i tie preporaki kako SEDI DOMA,mi race , maska i slicno.
Eve veke kako i obicno vo minatoto ama i poslednive 3 meseci NE SEDAM DOMA. Izleguvam vo mugrite i sym so narod cel den.
Na kvantaski e gungula rano pred izgrejsonce, guzva od narod (se znae tocno od koj opstini se najpoveke prodavacite ili 90% se tie).
Maska za da vidis na nekoj treba da odis vo grad a ne tamu.
Denes bev se razbira,kako i vcera i utre ke odam,denovive kupuvam piper i prodavam ( jagodi i cresi ne sum probal).
A na pazar potoa sto velite MI RACE...ja majkata,ke mijam koga ke odam doma a sega pocnuvam da rabotam.
Sednav da ksnam troa leb pasteta i kromitce. Samo sto sum pocnal op musterija i stanvajte braka da usluzime. I sto da trcam da mijam race pred da go usluzam.
Trgam toa maskata pod brada so istite race za da se razbereme sto bara,potoa pikam toa rakata v djeb vo farmerkite prani minatata godina pred Krstovden, i vadam toa kupot pari da mu naplatam i vratam kusur.
I sto potoa ..opa da, treba da ksnam uste troa... i sto da trcam da mijam race, aj ne si zemam krsam od lebot,mackam od pasteta i lapam.
I eve uste ne sum goltnal toa prviot zalag,ete ti drug musterija bara tri luti piperki.( ne e istiot od vcera sto mi skrsi i lizna luta piperka).
Od brzanje li od sto li,stanuvajki budnav nekolku piperki dole na ASFALTOT i momentalno gi podigam i kobajagi gi stavam na strana,ama potoa pak na kup.
I sto da ne treba pak da mijam race... ja majkata pa vcera gi izmiv koga se vrativ doma od pazar i tolku ke im bide za ovie 24 saati.
O da zaboraviv da kazam maskata uste nekolku dena ke mi pravi tri meseci vo upotreba de na nos,de vo djeb,de pod brada,kolku za ADET.
More i ova zaboraviv (ama ne kazuvajte na komisijana za epidemii) bev i do VC dva-3 pati i sto da ne treba i da m.... r ..., se brzam sum ostavil sama tezga.
E taka da si znajte ako ne ste znaele. AMa vaka ne e samo so mene,nas ne ima iljadnici... vie mora da jadete i blag i lut piper.(a bogami i jagodi i cresi)

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Понормално звучи од куп други градоначалници...
Свесен е за народот со кој си има работа и за нивното однесување последниве 2-3 недели, штом дава ваква изјава.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Eve nesto od prva raka sto se vika. Ne mi e jasno,mislam deka ne e lesno prenosliv virusov (odnosno bolesva ovaa Kovid 19)pa i ne znam sto e tocno virus.
Eve po mene a takvi ima mnogu vo gradov(iljadnici).Se raboti za taa samozastita i tie preporaki kako SEDI DOMA,mi race , maska i slicno.
Eve veke kako i obicno vo minatoto ama i poslednive 3 meseci NE SEDAM DOMA. Izleguvam vo mugrite i sym so narod cel den.
Na kvantaski e gungula rano pred izgrejsonce, guzva od narod (se znae tocno od koj opstini se najpoveke prodavacite ili 90% se tie).
Maska za da vidis na nekoj treba da odis vo grad a ne tamu.
Denes bev se razbira,kako i vcera i utre ke odam,denovive kupuvam piper i prodavam ( jagodi i cresi ne sum probal).
A na pazar potoa sto velite MI RACE...ja majkata,ke mijam koga ke odam doma a sega pocnuvam da rabotam.
Sednav da ksnam troa leb pasteta i kromitce. Samo sto sum pocnal op musterija i stanvajte braka da usluzime. I sto da trcam da mijam race pred da go usluzam.
Trgam toa maskata pod brada so istite race za da se razbereme sto bara,potoa pikam toa rakata v djeb vo farmerkite prani minatata godina pred Krstovden, i vadam toa kupot pari da mu naplatam i vratam kusur.
I sto potoa ..opa da, treba da ksnam uste troa... i sto da trcam da mijam race, aj ne si zemam krsam od lebot,mackam od pasteta i lapam.
I eve uste ne sum goltnal toa prviot zalag,ete ti drug musterija bara tri luti piperki.( ne e istiot od vcera sto mi skrsi i lizna luta piperka).
Od brzanje li od sto li,stanuvajki budnav nekolku piperki dole na ASFALTOT i momentalno gi podigam i kobajagi gi stavam na strana,ama potoa pak na kup.
I sto da ne treba pak da mijam race... ja majkata pa vcera gi izmiv koga se vrativ doma od pazar i tolku ke im bide za ovie 24 saati.
O da zaboraviv da kazam maskata uste nekolku dena ke mi pravi tri meseci vo upotreba de na nos,de vo djeb,de pod brada,kolku za ADET.
More i ova zaboraviv (ama ne kazuvajte na komisijana za epidemii) bev i do VC dva-3 pati i sto da ne treba i da m.... r ..., se brzam sum ostavil sama tezga.
E taka da si znajte ako ne ste znaele. AMa vaka ne e samo so mene,nas ne ima iljadnici... vie mora da jadete i blag i lut piper.(a bogami i jagodi i cresi)
Многу ни е јасно и ниту за миг не забораваме каде живееме :)
Се што е од пазар се мие со сода бикарбона и јаболков оцет...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.905
Поени од реакции
12.457
Нели народ ги жалеше угостителиве и овде и по твитер и фб
„Свеста на граѓаните и на угостителите е на крајно ниско ниво. Затекнаваме жива музика, качени гости на маси, прегрнати“, вели директорот на Државен пазарен инспекторат Стојко Пауновски. (Фото: К. Попов)

Член од
17 август 2009
Мислења
3.685
Поени од реакции
5.315
И мене реално не ми е логички....Во рок од 36 часа еднаш негативен а после позитивен а човекот бил болен дома недела дена.Муабетот ми е нели ако покажеш сиптоми а он бил болен дома една недела како тогаш првиот тест е негативен и ситуацијата стабилна за после неполни 7 часа човекот да умре и пост мортем да е позитивен.
Имаше случаи до сега, им ги мешаат семпловите. Мислам и со кумановскиот градоначалник така испадна. Инаше за Дебар чекале 20 теста цела недела, на крај им рекле ги изгубиле па пак од ново...

M

Macedon1um

Гостин
Рачунај друже на ова death per million не водат како 2.2 милиона жители по пописот од пред 20 години :)
Така да реалниот процент е бааги поголем ...
Веројатно мислеше 2.02 не 2.2 милиона, толку сме според пописот во 2002

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
5.793
“Многу држави во светот шпекулираат дека е можно и цела 2021 година да немаме вакцина и се престројуваат во согласност со тие проценки вклучително и политичките процеси ќе треба да доведат до кредибилни и легитимни политички институции“

“Мерките мора да попуштаат бидејќи поинаку ќе дојдеме во економска катаклизма, не катастрофа. И главното прашање за сите надлежни, а пред се за одговорните политички лидери е како да направиме избори и како да ги тераме, да ги водиме на соодветен начин сите битни процеси во оваа земја, како да се менаџираат сите битни процеси во оваа земја покрај короната и наспроти короната, значи заедно со короната. Без тоа е илузија да размислуваме. Што ако не би имало. За жал, и во јуни и во јули и во август и во септември, за жал, веројатно и до крајот на годината, а и потоа ќе има и новозаразени и за жал и починати. Ние мораме да научиме и да живееме и да го организираме нашиот живот покрај ова или во рамките на оваа пандемија. Нема друго“, рече претседателот Пендаровски по седницата на Советот за безбедност.

Види го Стево, збори за економска катаклизма ако се враќале мерките, без разлика на бројот на новозаразени или мртви. Нивната задоцнета памет, не чинеше бар 500 од 700те милиони евра што вонредно ги зедовме. Ај да видиме дали ќе не чини уште.
Не е дека не е во право, вирусот е тука нема да си оди. Луѓе умирале и ќе умираат, работата е да се направи се во границите на нормалното да се заштитиме и да продолжиме. Не може луѓе без работа да седат дома? Нема работа, нема плата а ако нема плата од каде преживување? Државата не е способна на сите да им исплаќа место приватниот сектор не само нашата ниту дна во светот не може така. Тоа за изборите well fuck не иди да гласаш, ја нема да идам не е дека имаме голем избор. Врти сучи истите се мењаат нема ништо ново.

Можеме ние на 0 да дојдеме како еве Црна Гора и еа таму фали еден заразен да дојде у контакт со Х личност пак ќе имаат бран. А ако чекаат да се отворат спрема светот дури да се среди све може и 2022 да бидне, good luck have fun sustaining yourself со ој модел на затвореност. Да можело така ниедна држава немаше да тргува, се сами ќе правеа

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
24 март 2010
Мислења
15.368
Поени од реакции
26.423
Не е дека не е во право, вирусот е тука нема да си оди. Луѓе умирале и ќе умираат, работата е да се направи се во границите на нормалното да се заштитиме и да продолжиме. Не може луѓе без работа да седат дома? Нема работа, нема плата а ако нема плата од каде преживување? Државата не е способна на сите да им исплаќа место приватниот сектор не само нашата ниту дна во светот не може така. Тоа за изборите well fuck не иди да гласаш, ја нема да идам не е дека имаме голем избор. Врти сучи истите се мењаат нема ништо ново.

Можеме ние на 0 да дојдеме како еве Црна Гора и еа таму фали еден заразен да дојде у контакт со Х личност пак ќе имаат бран. А ако чекаат да се отворат спрема светот дури да се среди све може и 2022 да бидне, good luck have fun sustaining yourself со ој модел на затвореност. Да можело така ниедна држава немаше да тргува, се сами ќе правеа

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Епа што кур тогаш се потресуваа во март? Ај во март беа уплашени, ама во април? Почеток на мај? Никој не вика дека не е во право, само некој треба да превземе одговорност за погрешната стратегија во последниве 2.5 месеци. Што не чинеше многу пари.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.558
Поени од реакции
85.169
Епа што кур тогаш се потресуваа во март? Ај во март беа уплашени, ама во април? Почеток на мај? Никој не вика дека не е во право, само некој треба да превземе одговорност за погрешната стратегија во последниве 2.5 месеци. Што не чинеше многу пари.
Генерално, не беше погрешна стратегијата. Даде резултати, кога требаше.
Отпосле заебаа со попуштање кон реисот, ИВЗ, Aлбанците - тоа го врати назад вирусот. Поврзано со ова и желбата на СДСМ побргу да има избори, за да не може ВМРО да води нормална кампања. Многу постапки отпосле, беа во служба на тоа да се има избори побргу, ама да не се потпуштаат мерките, додека се може, за да не може да се води нормална кампања. Албанските гласови ги добија ваљда, после толку пушење албански курови. Испадна дека Албанците/реисот за да гласаат за СДСМ, во замена всушност бараа да можат да се заразуваат слободно. Така испадна на крај. СДСМ им прогледуваше низ прсти (Чулев исто), па сега ваљда тие што ќе преживеат ќе гласаат за СДСМ. Или можда ќе го заебат Заев.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom