Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.757
Поени од реакции
52.725
Претерувате, ако некој пишува нешто што вас не ви се допаѓа лично не значи дека треба да му се бришат постовите и да се банира. Премногу нежни сте станати, никогаш не е одмет да се има спротиставени мислења, па и малце 'рчкање. Плус да потсетам дека темава е префрлена во општи муабети баш за да има вакви муабети. Има и тема во подфорум здравје, таму треба да се пишува за тоа кој е болен, а кој е починат и слично.
Не си сфатил, а веројатно и не си ги видел постовите. Јас сметам дека е добро што ги има двете страни на темава, глупо би било само негативно или само позитивно да се пишува. Затоа и темава може да се користи за добри и издржани дискусии околу вирусот. Никој нема да избрише дискусија, без разлика дали е паничење или анти-паничење.

Се бришат постови кои никако не придонесуваат за дискусија и не ни имаат цел да отворат дискусија. Се бришат провокации и навреди.

Продолжете со дискусија на темата.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.545
Поени од реакции
2.683
Дечки ај мал совет, мерам температура сеа 37.1 имам, глава ме болеше малку немам треска , немам кашлица нема болки во гради, носот ми е потзатнат. Да се тестирам ?
37.1 не е висока температура.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.040
Поени од реакции
74.476
Дечки ај мал совет, мерам температура сеа 37.1 имам, глава ме болеше малку немам треска , немам кашлица нема болки во гради, носот ми е потзатнат. Да се тестирам ?
Мене ми е нормална таа температура, на неколку места каде што ми мереле при влез во институција, стандардно имам 37.2 :D Апсолутно немаш потреба да се тестираш. Нормално е да се разболуваме во овој дел од годината и носот да биде затнат. Мене ми е затнат цела година, со исклучок на неколку летни месеци.
Автоматски споено мислење:

Претерувате, ако некој пишува нешто што вас не ви се допаѓа лично не значи дека треба да му се бришат постовите и да се банира. Премногу нежни сте станати, никогаш не е одмет да се има спротиставени мислења, па и малце 'рчкање. Плус да потсетам дека темава е префрлена во општи муабети баш за да има вакви муабети. Има и тема во подфорум здравје, таму треба да се пишува за тоа кој е болен, а кој е починат и слично.
Која дискусија, со ништо нема придонесено. Го банираа перманентно од форум, па го пуштија да се врати и никаква промена нема кај него. Сите можеме да се заинаетиме и до утре да водиме дискусија како неговата, односно да го провоцираме соговорникот со 0 придонес на тема. Едно е да се заебаваш на теми од подфорум фудбал, друго е да се зезаш на сериозни теми. Пишуваат луѓе мислења поврзани со ситуацијата, фатил како некој цреп само цитира и вергла едно исто со глупави досетки со цел да те испровоцира, па да си пцуеме мајки шајки. Не ги гледаш избришаните мислења, затоа така ти се чини. Како никој друг со кој контрирам како претставник на другата страна на тезата не е опоменат? Си муабетиме, може ќе се завреѓаме некогаш, ама тенденцијата на постовите не ни е константна провокација и подбивање.

Последно уредено:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Бесплатен тест нема никакви шанси да ти дадат да правиш со тие симптоми, така што ако имаш пари за фрлање и/или сакаш дополнително да ги финансираш приватните клиники - слободно направи.

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Не сум доктор ама нели за болки во гради е рано, најверојатно не почнува инстатно да не убива, второ контакт со заболен веќе не се знае кој е заразен, а и затнат нос не мора да значи негативен, познавам луѓе со таков симптом да резултираат со позитивен тест.. сега е во тренд осет за мирис и вкус.. тоа да бараш првин..

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Денес е починат и 36 годишен дечко.
Може малку да се внимава со изразиве? 36 годишен „дечко“.
На телевизии 24-25 годишен кога ќе умре у сообраќајка или нешто пишува маж, он тука 36 годишен дечко ми го нарекува.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Може малку да се внимава со изразиве? 36 годишен „дечко“.
На телевизии 24-25 годишен кога ќе умре у сообраќајка или нешто пишува маж, он тука 36 годишен дечко ми го нарекува.
Се мисли на млад човек,небитно дали маж или дечко ке се напише

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.040
Поени од реакции
74.476
Секако дека е небитно, да се најдеме во муабет само.

Во Гевгелија има двајца починати вчера, ако не се лажам и двајцата се под 60 години и според Гевгеличани немале некои коморбидитети. Едниот е газда на бутик, познат меѓу Гевгеличани, а вториот е музичар кој не ни знаев дека бил познат. Го имав начекано во еден гевгелиски ресторан неколку пати.

Во мал град брзо се шират вестите, а и стравот со оглед на тоа што секој со секого се познава. Таму имаат одличен епидемиолог кој одамна бара да се прошири регионалната болница во Струмица, па дури и да се отвори одделение во самиот град. Вака прво ги носат пациентите до Струмица, па до Скопје.
Порано потешките случаи веднаш се носеа во Скопје, сега ги носат кога ќе дојдат пред респиратор. Прашање е какви се условите во другите градови, кога знаеме каков хаос е во Скопје.
Деновиве имавме случај каде што помлад човек имаше срцев удар кај нас во маало, мораше да се фаќаат врски за да му најдат кревет на другите оддели, иако резултатите по снимањето му беа многу лоши.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
120 кг колега 60 годишен, без симптоми.
60 годишна колешка со благи симптоми.
35 годишен колега само еден ден пролив и 38 температура и толку.
Тетка ми 57 со 2 стента без симптоми, фати од братучед ми 25 годишен кој недела дена беше во болница.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.040
Поени од реакции
74.476
И уште едно интересно прашање и не замарам веќе :D.
Зошто луѓето одбиваат да донираат крвна плазма? Сигурно бар 30% од оздравените се соодветни донори, а мислам дека ниту 100 донатори не сме имале досега.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Tи ментално ретардиран си, или само тропаш гупости?

да бе, од кур ќеиф лежат сите тие луѓе таму...
Decko olabavi malce so toa recnikot, se gleda nervozen si.Ne zborime za tie sto navistina im treba pomos od infektolg.Muabetot e za tie sto so temperatura 37.1 , i dvapati kivnato odma trcaat na infektivno i pravat nepotrebni guzvi

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Денес е починат и 36 годишен дечко. Дијабетичар со прекумерна тежина.

Хоспитализирани се 575 пациенти, од кои на инфективна 90 се на механичка вентилација, а 2 се на респиратори во воена.
Само што ми јавија дека го познавам човекот што починал ... Последен муабет ни беше на 14 октомври, рече дека имал температура 37.5 - 38, се чувствувал настинат, а матичната не го пратила на тестирање, му дала цефалексин да пие :(

Член од
28 јануари 2020
Мислења
16
Поени од реакции
20
Средногодишен маж, мажиште, животниот век е 70-75 год.
Животов е на кој како ке му биде прднато. Тие со повеќе среќа буткаат до старост, некои предвреме

Kajgana Shop

На врв Bottom