Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
12 март 2009
Мислења
20.282
Поени од реакции
16.437
колку е меродавно ???

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
И пак на почеток се враќаме...
Истото срање не чека и нас после изборите изгледа....

Член од
7 јануари 2015
Мислења
955
Поени од реакции
629
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
Луѓе аман те, и пред корона имаше вируси, настинки, сега испаѓа да прдни некој и одма тест одам да правам, олабајте тро. :)
Знам дека владее паника кај сите ама не можи малце си подкашлал, температура си кренал 38 и одма да паничиш дека корона имаш фатено, можи е прехлада, некој стомачен вирус.
Ние дома пред две недели бевме сите болни, прво децата па после тоа ние префативме, се јавивме кај матичната ни рече некој вирус е, за неколку дена помина.
Ако е вака сега, можам да замислам на есен кога ќе почнат со сезонски грип и настинки има тепачки да биди на клиники за да се тестираат :)
Шо мажи ќе бевте значи, кај ја укинаја војската кај се запустија :)
... не е баш така, колку години уназад во јуни и јули луѓето дигале телесна температура 38 со симптоми карактеристични за сезонски грип кој секогаш е застапен во зимски период, а не во лето? не знам зошто правите нешто нормално кога не е нормално, споредувате со обична настинка, сезонски грип во јуни и јули која година било тоа не се сеќавам и тоа вака масовно цела популација? ако сега ова е „нормално“ ...што ќе биде токму во тој зимски период?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.282
Поени од реакции
16.437
Сенаторот Менендез соопшти дека Трамп го известил Конгресот за повлекувањето на САД од СЗО
а ако додадеме и ова :

UZ RATNU "EKONOMIJU NA ZAPOVIJED" KINA JURI KROZ 3 FAZE KLINIČKOG TESTIRANJA:Posljedice po SAD će biti višestruke ako Kina prva proizvede cjepivo za koronavirus, a sve ukazuje da hoće

не ставам линк, се плаќа за повеќе читање, може едино да се преведе на англиски и да се бара изворот...

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Како шо поминува времето од вирусов се инфицираат се повеќе љуѓе.И сеа стварно не ми е јасно зошто за Велигден не затвораа во 100 часовни карантини?А имаше и викенд карантини,пошто за време на викенд вирусов станува уште помоќен!?:cautious:И сеа ако после избори не опнат пак во карантин,значи стварно сериозно не е.аваат во мозок.Не дека во светов е нешто поинаку.Вирусов докажа дека човечтвото е далеку од некоја свесност.Политиката го има главниот збор и на сред пандемија,на секаде низ светов.Најекстрмен пример за таква ситуација каде шо лудациве од антифа на сред вирус решија да бидат корисни идиоти и да ја запалат цела УСА.Човекот да ти бил свесно битие!-Добар виц!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
Убаво објасни човекот неколку пати. Зарем не беше еден од симптомите да не можеш нормално да дишеш? 8 КМ ИСТРЧАЛ ЧОВЕКОТ БЕЗ ПРОБЛЕМ. Тоа е повише истрчано од пола шминкери и инфлуенсери што ги има по инстаграм а идат на скопски маратон чисто од мода за да истрчаат 5км за 50мин.
Температурата може да те подисплаши ама ја симнал одма, да имал и втор ден последователно симптоми нормално дека нема да отидел на работа, ти никад у животот не си се разбудила ненаспиена? Башка, не можеш туку така на работа да не се појавиш, посебно ако не ти е позицијата која дозволува работа од дома. Знаеш колку луѓе туку така пријавуваат прелади и болести за да не отидат на работа некој ден од ХY причини?
Вака не ги осудивте политичките активисти што шетаа по градови испозаразени и делеа флаери како на него што му се накачи. Чил малце.
... види и фудбалерите трчаат, па се позитивни што врска има тоа, таман работа сите да се „гушат“ кои се позитивни, а да не можат да трчаат, „човекот“ убаво објасни ама ти не разбра или пак без веза му земаш страна, нит ми е комшија, нит ме заразил, па да се нервирам јас, само кажав дека не беше коректно да иде вториот ден на работа, кога првиот ден дигнал тт 38 С и со парацетамол ја спаднал, па за тебе тоа е нормално ли? еве јас со брзо одење поминав 12 км и не дигнав 38 нит сум зела парацетамол!
... се осудуваат сите кои не се самоизолираат додека не дознат дали се потенцијални пренесувачи на вирусот и тука нема зваземање страна, замисли да ти е колега, па ете ти тоа дома го донесеш меѓу твоите?!м? дали ќе ти биде свеедно и вака ќе го браниш?
... на работа има телефони, претпоставени, одговорни ...ќе се дигне телефон и ќе се каже „ вака вака, вечерта дигнав температура 38 би требало да ме ослободите додека се тестирам“... па ако одговорниот на работа ќе рече дека не може, мора да се јавиш на работа“ ...утре ќе се знае кој е крив што цел пресонал можеби ќе му се зарази...така се прави, што погреши погреши членов, ете ќе се види тој список со контакти што го дал кај епидемиологот!

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.090
Поени од реакции
25.323
камо слика на др. Сељо со пиво ?? толку бргу успеаја сите да ги избришат или прпа е да се објави ?? :icon_mrgr:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
Да беше така лесно сите, на сите болни би им ја спуштале темепературата со парацетамол и камилица.Да имаш повисока телесна темепература после трчање не е ништо страшно, секогаш кога трчам (8-10км со појак интензитет без пауза) деновиве откако загреа имам покачена телесна температура, после дремка или вечерно спиење ко нов сум.Ни ладен туш, ни ладни напитоци не помагаат во тоа сценарио.
Знам дека не ми е ништо бидејки ова ми се случува секое лето, приметено ми е многу одамна :)
...зборуваме за ТТ 38 С...што не е нормално, па и на глава да дубиш, за 37 - 37,5 не правиме муабет тоа е нормален распон токму за тие активности што ги кажуваш, ама 38 С не е...а да не земал парацетамол прашање колку повеќе ќе се качеше!
Како тоа да не оди на работа? Со што ќе го оправда тоа?
... ќе се јави на телефон кај претпоставениот..„.вака и вака синоќа дигнав ТТ 38 С каква ситуацијава со коронавирус би требало да се самоизолирам додека се тестирам“... ако рече „не може“ ...членот веќе нема кривица доколку излезе позитивен, а со тоа колегите ако ќе ги зарази, тогаш претпоставениот ќе биде одговорен за недозволување на самоизолација на вработен кој е сомнителен со тт 38 додека не направи контролен тест!

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
мислам дека пневмонијата е раширена ако се лежечки пациенти, посебно па со респиратор ??
Пневмонијата може да биде предизвикана од различни микроорганизми, најчесто станува збор за бактерии и вируси!
Може да биде пневмонија стекната во заедница (comunity aquired pneumonia) и пневмонија стекната во болница (hospital aquired pneumonia). Оваа стекната во болнички услови (вклучително и од дијагностички или терапевтски процедури) може да биде многу посериозна заради самите микроорганизми во болница кои се многу порезистентни на антибиотска терапија. Значи да, луѓето приклучени на механичка вентилација имаат поголем ризик!
Ај образложи асимптоматска настинка !!!
Носител на вирусот за настинка, а нема никакви симптоми, или нешто занемарливо.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.575
И сеа ако после избори не опнат пак во карантин,значи стварно сериозно не е.аваат во мозок.
Друже, не сакам да ме сфатиш погрешно, ама прими сочувство ако треба да чекаш до после избори за да сфатиш дека нѐ ебаваат во мозок. :D

Шала на страна, во изминативе 4 месеци има толку многу примери на потценување, ебавање во мозок и правење будала од народот, што мислам дека Netflix може серија да сними.

Единствено нешто што може да очекуваме после избори, е дали Венко ќе се самопрогласи за месија и ќе формира свој култ или ќе влезе во тоа сектата на Константин Кајшаров, заедно со се закрепостените следбеници кои му лајкуваат на Фејсбук и се подмочуваат во гаќи на секоја негова изјава и прес.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.437
Поени од реакции
5.485
Господе Исусе, Ти благодарам

Само што ми се јавија и ми го пратија тестот од вчера -НЕГАТИВЕН сум :)
Денеска се осеќам подобро, температурата цел ден без парацетамол ми е 37,6-37,7 и главоболката ми е намалена. Дефинитивно е некоја прехлада или вироза.
Да продолжиме и понатаму да се чуваме и пазиме со примената на сите заштитни мерки, кои што очигледно имаат ефект.
Искрено ви благодарам на сите за поддршката!
Прегледај го приврзокот 258194
Хаха леле ама тоа ИНТЕРПРЕТАЦИЈА во РЕзултатот од Генетската анализа.
Не си, ама си, е работава. Толку од релевантноста на PCR тестовите. Кога самите институти со толкави фусноти се оградуваат од точноста пиши пропало и пандемија и све.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.589
Поени од реакции
37.508
Ај образложи асимптоматска настинка !!!
Носител на вирусот за настинка, а нема никакви симптоми, или нешто занемарливо.
(y)

... да додадам, дека таква настинка која индивидуата не покажува симптоми наречена е и субклиничка инфекција го има патогенот во себе и е носител на истиот, а не е свесен од што нема никакви или сосема благи симптоми, така да истиот може да го пренесе на пример кај домашните, а тие да немале контакт со никој друг од домашните и да се чудат „од каде настинале“!
...еве пример на една клиничка студија на асимптоматска риновирус инфекција кај студенти кои не пријавиле никакви симптоми, а вирусот го имале во себе и го пренеле кај своите колеги студенти кои веќе клинички пријавиле симптоми!

Kajgana Shop

На врв Bottom