Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Кај баба ми дури третиот тест покажа дека е позитивна, една недела изгоре од температура среќа што не живееме со нив. Исто и дедо ми позитивен после една недела. Не знаеме како се заразени, значи има многу асимптоматски што се шетаат, а не се свесни. Ние сите сме негативни.
Ti ako odis do treto koleno i prababati pradodeti moze bile zarazeni a luge setale i togas asimptomi nekoj

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Ti ako odis do treto koleno i prababati pradodeti moze bile zarazeni a luge setale i togas asimptomi nekoj
Што сакаш да кажеш? Мислам дека тролаш на форумов, а воопшто не е зафрканција работава. Ептен тешка им беше состојбата на двајцата, сега се поарни.

Член од
28 април 2020
Мислења
75
Поени од реакции
106
Drago mi e sto im bila podobra sostojbata,normalno se grizime za postarite, no ne tropaj gluposti za segasnaba situacija za virusov ,i mote pred dve god gi fati virus (82 god imaat) koj ne bese nomenklatiran kako sega , i go pominaa.Sto ttba drama da pravime
Aj uozbili se malce decko

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Drago mi e sto im bila podobra sostojbata,normalno se grizime za postarite, no ne tropaj gluposti za segasnaba situacija za virusov ,i mote pred dve god gi fati virus (82 god imaat) koj ne bese nomenklatiran kako sega , i go pominaa.Sto ttba drama da pravime
Aj uozbili se malce decko
Во ред, пробувам да останам нормален. Само сакав да предупредам каква опасност демне. Од матичен лекар не можеа никако да помогнат за температура и тука изгубија драгоцено време, да не беше болницата тешко дека некој од нив ќе останеше жив пошто се разви и пневомонија и кај двајцата и одеше во се потешка и потешка форма со 38-40 температура комбинирано

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.507
Поени од реакции
2.871
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Во ред, пробувам да останам нормален. Само сакав да предупредам каква опасност демне. Од матичен лекар не можеа никако да помогнат за температура и тука изгубија драгоцено време, да не беше болницата тешко дека некој од нив ќе останеше жив пошто се разви и пневомонија и кај двајцата и се развиваше во се потешка и потешка форма со 38-40 температура комбинирано
Носеа маски ?

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Носеа маски ?
Маски носеа ако одат до продавница, пошто не живеат во град нема каде да излегуваат туку повеќе време во двор го поминуваа, веројатно некој пријатели и роднини што имаат наминато тука ги има заразено. правеа анкети,тестирања и тн ќе видиме

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Маски носеа ако одат до продавница, пошто не живеат во град нема каде да излегуваат туку повеќе време во двор го поминуваа, веројатно некој пријатели и роднини што имаат наминато тука ги има заразено. правеа анкети,тестирања и тн ќе видиме
Е па оти носеле маски се разболиле, @gigovit е медицинско лице знае многу повеќе каков е процесот.

Додуша не знаеше да ми објасни оти Албанците од Чаир сите се болни, а не носат маски, ама во секое правило има исклучок.

Имам чувство дека и @borabora е експерт на темата.

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Е па оти носеле маски се разболиле, @gigovit е медицинско лице знае многу повеќе каков е процесот.

Додуша не знаеше да ми објасни оти Албанците од Чаир сите се болни, а не носат маски, ама во секое правило има исклучок.

Имам чувство дека и @borabora е експерт на темата.
Незнам сигурно има некој момент кај што некој ги прекршил правилата. Во светов има 12 милиони заразени, сигурно сите од што сакале се заразиле? Глупости е реторикава со обвинување, истово и јас го мислев пред некое време дека секој што се заразил не водел грижа, но во меѓувреме се заразија и луѓе што не ја вадеа маската од нив и што? Не викам дека маски не треба да се носат туку напротив сум за носење маски пошто го намалува ризикот, ама тоа не ти гарантира дека нема да се заразиш има 100 други работи за пазење меѓу другото, а секој тешко дека ќе ги допази сите работи.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
16.649
Поени од реакции
18.909
Не знам кој е по ретардиран Вучич шо пред две недели се кикотеше и дозволи да се отворат дискотеки,граници, утакмици, турнири а сега плачи како путе и ги затвори пак или овие кои протестираат и се тепаат со полицијата оти ги ставаат во карантин, хелп ми

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.835
Поени од реакции
17.483
Не знам кој е по ретардиран Вучич шо пред две недели се кикотеше и дозволи да се отворат дискотеки,граници, утакмици, турнири а сега плачи како путе и ги затвори пак или овие кои протестираат и се тепаат со полицијата оти ги ставаат во карантин, хелп ми
Ова не се само протести против карантин, туку и против други работи кои се повеќе политички. :)

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Во Србија се организираат протести големи од луѓе што се против Вичиќ, а кога иде време за избори истите тие го гласаат пак Вичиќ, а опозицијата губи со големи разлики и ај објасни ситуацијава? Убаво си пиша Саша, протестиве си имаат политичка позадина. Имаше вакви протести и минатата година само сега што се охрабрија да излезат и во ваква ситуација. Ќе ги задушат за 1-2 недели и откако ќе им помине еуфоријата и ќе ги нема 1-2 години пак и така во круг. Мислам дека повеќе е да покажат сила на инстаграм и фб ништо др

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.539
Поени од реакции
24.878
Ееееее @kano и @пунтер ебиветри едни, Мелбурн 6 недели во карантин :pos:

Кој гомна ги јадевте за овде ...

Тенеќе,

1. Секој може да иде на работа.
2. Секој може да иде на доктор, по лекови, по храна ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ, овде маркетите работат до 10 сега иначе до 12 нормално.
3. Секој може надвор на прошетка или да спортува во гранците на Мелбурн, ова вклучува сурфање, нуркање, рибарење, голф итн...

Што нема да имаме е отворени кина, театри, теретани, барови и ресторанти/кафичи мада тие може да работат за носење.

У приницип Мелбурн (значи само еден град во државата) е вратен на 3та фаза рестрикции (далеку од карантин ко во МКД) додека другите се 1ва фаза или тотално се дигнаа рестрикциите. Ова не е ништо ново, цела држава беше во слична ситуација до пред месец дена, (3та фаза) така да ОК е. Конкретно мене ништо не ми менува ова.

Карантин како во МКД во Мелбурн има во 10 станбени згради каде до петок (5 дена) нема искачање и има полициско обезбедување. Ова е едно од главните кластери со над 100 случаеви. Остатокот е како што ти пишав погоре.

Викторија (Мелбурн)

191 заболен последните 24 часа
772 активни случаеви
22 мртви
979,253 тестови

Австралија

8755 потврдени случаеви
1194 (772 во Викторија, 422 во остатокот на Австралија)
106 мртви (вклучува и викториските 22)
7455 оздравени
24 во болница (20 во викторија)
2,801,000 тестови

Дај кажи друга држава со слични цифри и популација од бар 10 милјона?

Е сега зашто забега Мелбурн а не остатокот на аус? Ова е малку чудно, реално јас очекував и Сиднеј да наебе мада ете они добро се справија.

Сепак, 1/3 од тестовите се направени во Мелбурн. Само овде во жариштата се иде од врата на врата и се тестира. Овде минатата недела имаше 150К+ тестови за да ги покажеме овие цифри. Во МКД имате слични цифри со по 1000 теста дневно, така да незнам што ти е смешно...

За разлика од остаткот на АУС овде е поладно (зима е овде) така да може и тоа да делува.

Мелбурн беше и главно прифатилиште на австралците од надвор, Сиднеј има лимитиран авио собраќај, Аделејд и Бризбен речиси никаков, се беше рутирано преку Викторија (со исклучок на Западна Австралија ама и таму имаат лимит на колку дневно ќе прифаќаат). Голем проблем се направи баш во хотел карантините (ова треба да е лекција за сите) каде цивилното обезбедување маме ебело, буквално се ебеле со гости (да секс скандал има) ги носеле на шопинг и што ти не. За ова ќе има истрага и некој ќе заврши у затвор. Во најмала рака очекувам министерката за здраство на Викторија да си поднесе оставка али ќе видиме. Ова со Руби Прицес на почетокот ќе бидат најголемите пропусти што ги имавме.
Автоматски споено мислење:

Аха нема проблем.
Дека како под гестапо бевме ние, со карантини и полициски час. Оти модерна напредна држава како Австралија се справува со вирусов како Шведска да е ...
Лоша верзија на гестапо.... Гестапо ќе ги решеше ова со стриктен карантин или без карантин, оваа влада и со карантин и без карантин има катастрофални резултати. Смешно е да ги споредуваш мерките во АУС со МКД.

Каде има потреба за стриктен карантин (10те згради) има апсења и остатокот на карантинскиот рок ќе си го издржиш во келија па после и на суд ќе те изнесат (веќе има 1 таков случај). Полиција има пред влез а во иднина најверојатно користени затворски чувари кој имаат соодветен тренинг за вакви работи, нема веќе приватни агенции да спроведуваат карантин овде, лекцијата е научена.

Гледам денес по вестиве викаат дека во населбиве каде што има втор пик живее голема мигрантска популација, и дека ќе треба да се работи со заеднициве за да се стопира пиков, па ме интересира што народ /заедници живее таму, ти сигурно знаеш како е таму во Мелбурнот.

Се знае кој „народ“ живее таму. Племенски заедници од судан, либан, сирија... Вечити клањачи у џамија и редовни посетитли на centrelink... Најтрагично е што за голем дел од нив ова е ОК, добиваат дупли бенефиции, 2000-3000 долари месечно плус не плаќаат кирии, за нив ова е бонус.

Што стори @kano јадење гомна за полициски час и карантини во Македонија, и Австралија била пример за справување со коронава :pos:

Брееј, колкав комплекс сум ти набил :icon_mrgr: 3 поста за ова...

ПС. Не се секирај, немора да ме мислиш до толку, дефинитивно нема да ми биде тешко или досадно. ;)

Мелбурн е метропола на површина од 9,992 km2. Колку за споредба Македонија е 25,713 км2 или Мелбурн е скоро 40% од МКД, површински, 20тина пати поголем од Скопје. Овде секоја населба има парк ко градски парк во СК, 3-4 огромни маркети, малски продавнички, ресторанти еден куп. Имаме одлични болници и повеќе респератори во ветиринанри клиники него МКД што има, плус и ги произведуваме... Имаме и „море“ цел залив порт филипс, еден куп езера, дури и ридче ко водново наше „mount dandenong"... Е сега за тоалентва ваљда ќе нема пак тепачки, али јас си имам Toto јапонско биде така да ОК ќе е...

Последно уредено:
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Decki dali seuste treba da se nosi maska vo avtomobil? Sto dokolku se raboti za par koj zivee zaedno, dali sepak treba maski? I kako ova funkcionira dokolku nosis naocari, bidejki ke zamaglat staklata i ke ne mozes nisto da vidis.

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Decki dali seuste treba da se nosi maska vo avtomobil? Sto dokolku se raboti za par koj zivee zaedno, dali sepak treba maski? I kako ova funkcionira dokolku nosis naocari, bidejki ke zamaglat staklata i ke ne mozes nisto da vidis.
Луѓе што живеат на иста адреса во кола не треба да носат маски, меѓутоа ако те запре полиција мораш да ставиш за да разговараш со нив

Kajgana Shop

На врв Bottom