Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.172
Поени од реакции
13.011
Сакаш да кажеш дека ти е лесно без да знаеш што ке биде утре? :D Шала на страна,било кое рандом племе по светов може повторно и повторно да го разгорува вирусов и да ни зависи иднината од тоа,здравје,работа,економија на секое поле ке живееш на штрек.Како може тоа да не биде тежок период
И со коронава и без неа незнам што ќе биде утре :) .
Неможе ова вечно да трае.Во европски рамки е завршена прикаска,на светско ниво до есеноска.
Само да не им текне на говедана кај нас од врвот пак да удрат рестрикции,коронава ко нутела ќе ни се види тек тогаш :ROFLMAO:

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Go potsekja nekoj ovaa situacija na tamu sega dalecnata 95 plus minus nekoja godina. Komunjari kolat besat, ekonomijata na kolena, mito korupcija kriminal kolku sakas, ne se ne krijat so se veli. I sekako ona najociglednoto togas ne mozevme da mrdnime nadvor od republikata radi vizi za koi trebase da se okozis za da dobies, sega radi koronata nema mrdanje. Ili togas mali bevte ili ne bevte ni rodeni pa pojma nemate. E pa vaka bese nekako, mozi i malce poloso ama da ne gubime nadez. Sekogas od loso ima i poloso, ima vreme. Samo da stignime do kaj 3-40% nevrabotenost i ete vi ja repriza na 1995 :).
tamu nekade taa 93-96 gdodina od 20 vek se zatvoriva titovine fabriki i ne pustiva na prinuden odmor(mene tocno tri godini) ili pod zavod tehnoloski visok.
E ama sekoj den bev na granica,odnosno preku granica i ne samo jas tuku i mnogu drugi.Nekoj den i po dva pati.
Za kakvi vizi zboruvas, bar za Pirinska Makednija ne trebase vizi..i Ukraina i t,n, samo 200-300 stari DM vo djeb i sibaj i na granica 5-10 dm vo pasos.
--------------------
davate 300 tabeli i krivi i pravi,ima li negde statistika na koe mesto bi bile po zarazeni i smrtni slucaevi na Km 2.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Без разлика од ова што се случува кај нас, видете Србија, Грција. По ова што го гледам кај нив како се во нормала да е вратено, но прашањето ми е само како. Сега отвориле со БГ границата, навалица на туристи има. Некако кај соседиве ептен брзо ми се среди ситуацијава што некако не ми се верува баш. Па не само кај овие, еве и цела Европа.
Србија ич не ја спомнувај, тие се бетер од нас...Бројките се фиктивни само ептен тешки случаеви пријавуваат како болни. Во петокот имаа пријавени 80 и нешто, дента само на една клиника имало над 70 позитивни. Значи, нешто е многу сумњиво...
Немаат ниту мерка за маски во јавен превоз...утакмици, настани, собири...за жал, полошо ги чека него кај нас.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Не. Затворено е за Срби.
Автоматски споено мислење:

На почеток проверуваа еднаш дневно. Може се уморија цајканите, тешка работа е.
Не проверуваат. Кај моите во 12 дена ниту еднаш немаат отидено.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Србија ич не ја спомнувај, тие се бетер од нас...Бројките се фиктивни само ептен тешки случаеви пријавуваат како болни. Во петокот имаа пријавени 80 и нешто, дента само на една клиника имало над 70 позитивни. Значи, нешто е многу сумњиво...
Немаат ниту мерка за маски во јавен превоз...утакмици, настани, собири...за жал, полошо ги чека него кај нас.
Истото и јас го слушнав за Србија. Асимптоматски не регистрирале, на домашно лекување што се исто не......само тие што им се хоспитализирани ги бројат.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.312
Поени од реакции
4.581
Значи 200 нови у болница за 11 дена. А Филипче ми збори у проценти 13%. Само проценти му се гледаат за релативизирање. Колку педерски на прес се понаша ко ништо да не се дешава. Колку се 13% од 5000-6000 активни за едно месец дена од сега?

Па и новинариве многу нежни, земи подбери го еднаш и да те исклучат следен пат, ќе одекне у јавност.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
А ја вчера јадам гомна за сунетот у Нерези...

Бонус: фајром "новинарство" at its finest.

растуриле журка на која што присуствувале бројни проминентни и угледни личности од јавниот живот и од естрадата.

"
Проминентни и угледни"

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.065
Мое мислење е дека сега бројките на заразени се повисоки, затоа што ги намалија условите за тестирање. Порано беше само ако си бил во странство, или во контакт со некој кој штотуку се вратил од странство, па ако си бил во контакт со некој регистриран заразен, а сега е доволно да имаш симптоми.
Тоа едно, второ, се мислам дека заради претходно недоволен број на тестирања, многу асимптоматски или со слаби, па и понеслаби-ама-не-за-во-болница симптоми, не ни можеа да знаат дека имаат вирус во себе. Инаку како ќе ги заразат останатите на собиранки? Вирусот не се материјализира само затоа што 20 луѓе седнале во иста просторија ... имало носители на вирус меѓу нив, кои не биле тестирани.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.052
Поени од реакции
83.494
А ја вчера јадам гомна за сунетот у Нерези...

Бонус: фајром "новинарство" at its finest.

растуриле журка на која што присуствувале бројни проминентни и угледни личности од јавниот живот и од естрадата.

"
Проминентни и угледни"
готово веќе
сите се качија на тој воз

Член од
2 август 2011
Мислења
383
Поени од реакции
653
Значи 200 нови у болница за 11 дена. А Филипче ми збори у проценти 13%. Само проценти му се гледаат за релативизирање. Колку педерски на прес се понаша ко ништо да не се дешава. Колку се 13% од 5000-6000 активни за едно месец дена од сега?

Па и новинариве многу нежни, земи подбери го еднаш и да те исклучат следен пат, ќе одекне у јавност.
Почнав веќе да се нервирам само гласот релативизаторски да му го слушнам. Ништо не верувам што кажува. Болниците допрва ќе се полнат, пак нека релативизира тој.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Почнав веќе да се нервирам само гласот релативизаторски да му го слушнам. Ништо не верувам што кажува. Болниците допрва ќе се полнат, пак нека релативизира тој.
Денеска ме разочара......го пецкаа двајца новинари на прес да каже "ситуацијата е под контрола (y)"......ништо...се исконтролира
Ама зборот "кластер" кога ќе го каже, ми иде нагон на повраќање, зошто големината на шипурскиот кластер е благо кажано најмалку 20+

Член од
12 март 2009
Мислења
20.199
Поени од реакции
16.338
Не. Затворено е за Срби.
Автоматски споено мислење:

На почеток проверуваа еднаш дневно. Може се уморија цајканите, тешка работа е.
затворено е за НОН ЕУ цитизен...
а мислам за Италија и слични ( Шпанија, франција, УК, Белгија...) ќе пуштат грците од 01,07,, а и за србчињата и за нас ..
е сега србчињата што пољубија Рампа на Кулата треба на Черно Море или ако ги пуштат Блгарите у Турција на Мраморно или Еаст Аегеан :cool: ... важно НЕ у МНЕ, а и не ги примаат таму...

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.380
Колку што знам на 2 недели е најправилно да се прави анализа на крвта за да се одреди шемата и тоа на трансфузиологија, не знам зошто на хематологија или кардиологија?
... не постои правилно и најправилно, туку помалку или повеќе анализи и подобра дијагностика!
на кардиологија за моментално давање на антикоагулантна терапија најчесто испитуваат, покрај другото, само тест за фибринолитичкиот систем Д-димери, на трансфузилогија во лабораторијата испитуваат поединечно или комплет т.н. :
основен специјалистички пакет:
- основни тестови на хемостаза ( број на тромбоцити, хематокрит, Протромбинско време (ПТ), Активирано парцијално, Тромбинско време (ТТ)
- крвна слика ( црвени бели крвни зрнца и крвни плочки)
- Д-димери
- агрегација со АДП
- агрегација со колаген
- агрегација со ристоцетин

на клиника за хематологија е овозможено специфична дијагностика на бенигни и малигни хематолошки заболувања редовно следење на хематолошки и биохемиски параметри во тек на терапија на амбулантските и стационарните пациенти и се изработува распоред/шема за орална антикоагулантна терапија!

... за некоја хематолошка состојба на пациентот ако нема соодветен одговор од доктор трансфузиолог на трансфузиона медицина, се бара консултација за прецизна хематолошка дијагностика од доктор хематолог !

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.445
Поени од реакции
18.433
Море како се смени форумов за две и пол недели, прво пиштеа вриштеа луѓево за да бидиме како ШвеЦка.

Сега го направија Венко, монструм поголем од Андерс Тегнел :pos:

Па, нели вирусов е дундин дим, не ни треба затворање, шо е проблемов сега, многу болни ви се гледаат ?

Kajgana Shop

На врв Bottom