Класична Музика

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Слушам се, ама преферирам од класицизам наваму...ај од романтизам уствари.
А инаку бирам опера пред симфонија.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.706
Поени од реакции
13.376
Огромен обожавател сум на овој “жанр’’ на музика. Почнувајќи од Пачебел (мислам дека вака се чита) до Карл Орф и Хачатурјан. Најмногу од се го обожавам целиот романтизам и импресионизамот. Тука би ги одвоил
Лист, (све од него)
Шопен (мазурките негови)
Чајковски (1812 увертира, 6 симфонија - патетична, 1 конц. за пиано и орк.)
Мусоргски (слики од изложбата)
Рахмањинов (1 концерт за клавир и оркестар)
Моцарт (класицизам) (Реквием, другото му е малку досадно)
Бетовен (5 и 9 сомфонија)
Гершвин (Американец во Париз, Рапсодија во плаво - ова дело го обожавам)
Равел (с`е само болеро не)
Шуберт (незаршена симфонија)
Антонин Дворжак (9 симфонија - од новиот свет - и ова го обожавам)
Густав Холст (Планетите)
Хендл (музика на вода, Кралскиот огномет)

Сигурно сум заборавил некого.... Ај ке наведам поспецифична листа сега се вратив од журка па сум малку замајан

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Фантастична Симфонија од Берлиоз...аааааа страшна работа

}I{BuTtErFlY

You want ME
Член од
21 февруари 2006
Мислења
765
Поени од реакции
14
ја сакам класичната музика!...музиката е перфекција...ах мрачниот Бетовен колку ќејф ми прави :eek:dlicno:...исто и Бах ми е мил за слушање...ја имам дома таа колекцијата од 16цедиња и знам да си пуштам и да медитирам....прекрасен е тој спој со себе и класиката...така можеш да се тешиш дека има нешто совршено за кое можеш да се фатиш....!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Денес бев на концерт на филхармонија. Човече не сум бил на сериозна музика преку 10 години кога веројатно сум ме носел некој. А секогаш сум имал афинитети кон класика.

Се свиреше Брамс и Хачатурјан(Ерменски композитор, за мене не многу познат, и веројатно избор на диригентот кој е исто така Ерменец, и се вика Едуард Амбарцумјан), но вистински аплаузи дојдоа после бисот кога се префрлија на далеку попознати дела па и атмоферата беше “предновогодишна“ па фалеше уште Радетски марш и да се фатиме сите за раце.
Општ впечаток, прекрасно... се потсетив на убави нешта... сакам пак :)

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.964
Поени од реакции
5.822
16 Forever Classic besplatno vo originalen audio format samo tuka:

[Едитирано од Скулгрл: не е дозволено објавување на линкови!]

Член од
7 јануари 2008
Мислења
276
Поени од реакции
13
ем слушам ем свирам класика.омилен ми е БЕТОВЕН

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.782
Поени од реакции
11.336
Поштувам мракови, а со нив и Бах, а може и понекад Шопен, малце трипи е со сета таа природа што ја доловува, али можам да слушам како и да е :wink:

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Да ве прашам :) Сите се делите на рапери, металци, трансери и шо ти знам... е сеа дали има некој шо слуша класика??? Мене оваа музика искрено многу ми праи мерак... башка е ептен на ВРВ на уметноста и музиката! Преферирам метал, но има и метал музика што има класични елементи! Но во никој случај не би стаил НИШТО од метал музиката над класиката! Барем на уметнички план! Па ја лично им се дивам на класичарине! Тоа е нешто невероватно! Секоја чест!

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
И кога веќе отвараш тема напиши ги сите работи од кај тоа дошло и што е.Почетоци,историјат,развиток,стилови...бла бла бла.....Вака како што си поврзал нешто со метал јас ќе си помислам дека Ајрон Мејден свират некоја си класика. :toe:

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
И кога веќе отвараш тема напиши ги сите работи од кај тоа дошло и што е.Почетоци,историјат,развиток,стилови...бла бла бла.....Вака како што си поврзал нешто со метал јас ќе си помислам дека Ајрон Мејден свират некоја си класика. :toe:
Се мисли на калсиката од Бетовен, Чајковски, Моцарт... а да пишам историјат за класика не ми стига цел учебник по музичко... :smir:

И за класиката како уметност :)

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Се мисли на калсиката од Бетовен, Чајковски, Моцарт... а да пишам историјат за класика не ми стига цел учебник по музичко... :smir:

И за класиката како уметност :)
Па дај препорачај нешто некое дело,да чуеме,едуцирај не малце :wink:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Многу ја сакам класиката, врвот на секоја музика. Омилен правец ми е барокот и најмногу уживам во песните на Бах и Вивалди. Еве некои мои фаворити:

Песнава е пометал од сите метал песни заедно. :vozbud:

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Ете, Шедоу ми ја земал работата :) Ќе постирам и ја, бев да се бањам, ама за некое време коа нема да ме мрзи ќе стаам нешо :)

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
Преслушајте ја фугата од Бах, најголемата мистерија во музиката досега. За некои тоа е музика, за други фугата претставува математички проблем, затоа што исто како во математиката, во фугите постојат варијации и пермутации, па и најразлични прогресии претставени со ноти наместо бројки.

Kajgana Shop

На врв Bottom