Класична Музика

Член од
19 јануари 2006
Мислења
186
Поени од реакции
1
Sega dobro ne mozes vo disko da ja slusas ama doma ok e...
Jas klasikata najpoveke ja slusam i ubavo mi e me smiruva...

Trancer4e

Extreme Trance Addict
Член од
25 јануари 2006
Мислења
427
Поени од реакции
1
sekako deka nikoj ne bi ja otcenil vo negativa taa muzika ,ako moze taka da se izrazam, ili pak da i najde maana....temolot na site muziki se razbira deka e klasi4nata....posledno so slusaf klasika bese od samuel barber i neso od bach......

Член од
19 јануари 2006
Мислења
186
Поени од реакции
1
Momentalno ja slusam "Mesecevata" sonata od Beethoven.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Ima mnogu dobri klasicni dela koi ke te opustat epten a moze i da te zaspijat ako imas nesonica.Doma gi imam cedinjata od top-shop so klasicna muzika i si gi slusam cat-pat.

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Klasika postuem iako ne mozam da kazam deka slusam preferiram simfonija i go postuem onoj Orf li kao bese malce e bolesnik ali koj ne e?
A i gi postuem metal-bendovite(pa za niv e i karakteristicno dobro za nekoi od niv)so vo pesnite imaat vmetnati klasika iskreno kao mala se plasev od klasicnata muzika posto mi bese mornicava i seuste mi e ama sega ja obozavam

Член од
25 февруари 2006
Мислења
72
Поени од реакции
0
da be da slusate klasika pa koga imate vreme majkata

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
КЛАСИКА!!!

Слушам - ДА! -КОмпилации си правам
Свирам - Најмногу Моцарт (Турски марш)
Сакам - Бетовен
Обожавам - БАХ
Жалам - што престанав да учам да свирам на пиано и гитара...

SteF

I love this Kich
Член од
19 март 2006
Мислења
2.183
Поени од реакции
1
не најдов некоја друга тема за класика па решив да отворам нова,

ем малце да се едуцираме, ем да препорачате нешто од тој жанр ем да си го искажете своето мислење .

Поимот класична музика се однесува на музичкото творештво во временски граници помеѓу средниот век и совремието и се одликува со одредени карактеристики кои одредуваат дали едно дело ќе биде класична музика или не.

Периоди на класичната музика
  • Средновековна музика
  • Ренесансна музика
  • Барокна музика
  • Класицизам
  • Романтизам
  • 20-ти век
  • Современа класична музика
Башка и ние имаме со што да се пофалиме т.е. гордееме:

Пијанистот Симон Трпчески е еден од најафирмираните македонски изведувачи и веројатно најдобриот македонски пијанист на сите времиња. За неговиот талент сведочат мноштво меѓународни успеси и највисоки критики, како и генералното мислење на музичките критичари ширум светот дека Трпчески е еден од најдобрите пијанисти на сите времиња.

шо знам денес нешто ме швркна во глава и си слушам класика, споредн мене музика која нај позитивно делува врз слушателот.

препорачливо од моја страна :

Maurice Ravel - Bolero
Vivaldi - (The four seasons) , целиот албум.
George Bizet - Habanera, Intermezzo, Les Toreadors итн.
WA Mozart - Turkish March, едино тоа сега ми текнува..

Член од
19 јануари 2006
Мислења
186
Поени од реакции
1
Jas slusam klasika i smetam deka taa e edna od najdobrite stilovi na muzika i najpozitivno vlijae vrz slusatelot.
Preporaka najdobri dela ili dela koi najmnogu gi slusam:
-Moonlight sonata -Beethoven vo prevod mesecevata sonata
-5 i 9 sifonija na Beethoven
-40 simfonija na Mozart
-Orevokrsacka na Cajkovski
Lebedovo ezero isto na Cajkovski

Isto taka i ako sakate operi najdobri se:
Karmen-Bizet
Don Juan-Mozart
Taka pravat site-Mozart
Volsebnata flejta -Mozart
Don Paskvale(na koja imam otideno e edna od najubavite operi)-Donicetti
Toa e se sto mi teknuva vo momentot.

Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
темичкава е супер , јас морам да си бидам искрен ценам и сакам класична музика али не слушам многу често , слушам некогаш кога онака сакам да се опуштам и да си го пуштам мозоков на пасење
али дефинитивно е супер

Член од
8 мај 2006
Мислења
358
Поени од реакции
11
Слушам класична музика само тоа се случува многу ретко. Инаку класичната музика позитивно влијае на слушателот, дури имам процитано дека се станува поинтелигентен од слушање класична музика и кога се уче препорачливо е да се слуша класична музика, а не техно или поп како што прават некои, оти не го одвлекува вниманието.
Инаку ви ги препорачувам следниве дела:
J.S.Bach - Air on the G string
Vivaldi - The four seasons
V.A.Mozart - Eine kleine nachtmusik (мала ноќна музика)
Johanes Branhms - Hungarian Dance

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Класична музика.... да кажеме дека нема никаква друга музика која може така да ме отвори, да ме земе низ нозе, да ме прошета, да ме здрви и маѓепца...како класичната.

Вистина е, не ја слушам често. Поточно само во некои одредени моменти - ама во тие моменти знам да се наежам, да викам, да експлодирам...

Без разлика дали станува збор за Карузо или за Унгарска Расподија број 2...

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
pearl напиша:
Почитувам и сакам класична музика. Професорката по клавир иако ми остави многу трауми, ама барем љубовта кон класиката не ми ја уништи :wink:

Аааа, исто и кај мене!
Еве, у последно време особено обожаваше да ме фрла у депресии дека никогаш нема да развијам техника за да го свирам Лист, ама на! Увежбав! :icon_lol:

Иначе го обожавам Бетовен поради неговата мрачна генијалност, не ми е којзнае колку тежок за слушање како што се жалат некои, и секогаш ме облева со емоции и потоа настапува мир :).

Бах ми е многу интересен и секогаш кога ја анализирам неговата музика сфаќам дека е конфузен, и често го спојува неспоивото, но толку добро ги склопува и повторува елементите што создава совршена хармонија. А особено е моќно чувството да свириш негови дела.

Признавам дека се занимавам највеќе со нив, ама всушност највеќе ме инспирираат Лист и Чајковски, и етидите на Черни. Го мразам Моцарт.
Често го слушам Равел.

Член од
12 март 2007
Мислења
650
Поени од реакции
73
slusam klasicna muzika. najveke me pogoduvam delata na bach, handel orgulite ,iako e muzika so pomalku emocii, plasticna melodija, krutost vo izvedbite ama mene mi e epten pogodeno.od romanticizmot cajkovski , mussorgski, borodingi obozavam , od raniot romanticizam mi se franz liszt, choppen favoriti.a na kraj da go spomnam sostakovic,posebno go obozavam i isto i od neo klasikata stravinski,ravel,prokofiev i da skratam malce vaka bi pisuval uste dolgo...

Член од
26 мај 2007
Мислења
32
Поени од реакции
1
Od klasicnata muzika sakam da slusam samo violina i klavir.:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom