Браво за темава, баш се прашував дали има отворено ваква тема во музика.
Искрено многу ми е криво коа одам на концерти на филхармонија (а одам доста често) и коа ќе забележам дека просек на години на луѓе што одат кај нас на концерти на класична музика е 60 и нагоре. Ретко да видиш некој помлад, и тоа најчесто се студенти на академија, нема надвор од тој круг многу млади луѓе што се љубители на класиката. Чуден феномен.
Често слушам, ме опушта, а и некад коа сум ептен емотивна сакам да слушам класика.
Опери многу не поштуем, има полно арии што ми се свиѓаат онака поединечно, ама цели опери ретко да ме воодушеват, едино ги сакам на Моцарт оперите. Ги сакам другите форми на вокални музички дела, и многу ја сакам и хорската музика, мада кај нас хорската уметност скоро и да не постои, вегетира.
Од композитори омилени ми се неколку, зависи од расположение. Еве на прво место би го ставила Рахмањинов, па Гершвин, Бетовен, Шопен, Лист, Хендл, Штраус, Шостакович, Мусоргски, итн итн.
За поединечни дела што ми се свиѓаат ќе треба да напишам километарски пост, нема смисла да гњавам толку.