Кајганџиите бираат: Најдобрите музички албуми на сите времиња

Член од
1 март 2010
Мислења
7.886
Поени од реакции
14.377
Инспириран од филмаџиите и нивните топ-листи и огорчен од аутдејтираноста и немеродавноста на разните светски класификации како на пример оваа на Rolling Stone (Бич Бојс на второ место, Пинк Флојд не се ни во топ 30 :facepalm::facepalm::facepalm:) решив да го искористиме карантинов за музички да се позабавуваме и просветлиме, а и да го живнеме малку потфорумов. Ќе ги рангираме најдобрите албуми на сите времиња во две фази: номинација на албумите и нивно меѓусебно соочување во дуел. Пошто ова е обемен и сложен процес, ќе си ја тераме работата пополека и евентуално со консултации и Бадентерово гласање :D.

Она што треба да го направите на почеток е бодовно да ги номинирате најдобрите музички албуми според вас. Немате никакво ограничување по форма, жанр или временски период. Дозволено е се: LPs, EPs, дупли изданија, soundtracks, албуми во живо, македонско, руско, џез, трап, Јужни ветар... буквално се. Единствено нема да ги играме компилациските албуми.

Можете да номинирате 10, 15, 20 или 25 албуми. Имате 4 начини за номинација:
-10 албуми со евровизиско бодување (12,10,8,7,6,5,4,3,2,1)
-10 албуми со евровизиско бодување + 5 бонус албуми (секој по 3 поени)
-10 албуми со евровизиско бодување + 10 албуми со евровизиско бодување
-10 албуми со евровизиско бодување + 10 албуми со евровизиско бодување + 5 бонус албуми (секој по 1 поен)


Во зависност од тоа колку албуми ќе бидат предложени и каква ќе биде бодовната ситуација така ќе го организираме bracket-от (колку ќе имаат слободна прва рунда, колку рунди ќе има итн.), а така и ќе го насловиме нашиов форумски избор (топ 100, топ 250, топ 500, топ 1000 :icon_lol:). Во случај на изедначен резултат во било која фаза од изборот тајбрејкот е по следниот редослед:
1. Колку членови го номинирале албумот
2. Колку 12-ки добил албумот
3. Колку 10-ки добил итн. надолу со поените...
4. Глобално продадени/даунлоадирани примероци од албумот според Википедија
5. Повторно гласање или ако се повеќе изедначени албуми, бодување
6. random.org

Let the bloodbath begin!!!

П.С. Првичниот рок за номинација нека биде 10 дена, до 19ти април во 23:59. Ако има потреба, подложен е на промена.
 
Последно уредено:
Член од
20 август 2018
Мислења
170
Поени од реакции
299
The Dark Side of the Moon (Pink Floyd) - 12че
The Wall
(Pink Floyd) - 10че
Live at Pompeii (Pink Floyd) - 8че
Kid A (Radiohead) - 7че
Ten (Pearl Jam) - 6че
The Fat of the Land
(Prodigy) - 5че
Mezzanine
(Massive Attack) - 4че
To All New Arrivals (Faithless) - 3че
The Richest Man in Babylon (Thievery Corporation) - 2че
Our Vision of Events
(Emeli Sandé) - 1че
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
13.793
Поени од реакции
33.608
Убава идеја, ама ова е едно од најтешките нешта да се изведе. Колку и да мислиш, што и да правиш, невозможно е да ги најдеш сите албуми што ти одбележале период од животот. Среќа јас имам Last.fm па ми помогна многу, така видов што најмногу сум слушал. Ама сигурен сум дека милион албуми имам заборавено тука, и за многу од нив ќе ми биде криво, но и овие беа доволни за да ми го загорчат денов. Оди па најди 25 од листа од 80 кои ти сраснале за срце.

12. Carnival of Rust - Poets of the Fall, 2006 (невозможно е албумот на кој се наоѓа мојата најомиллена песна на сите времиња да не биде најдобро рангиран! Carnival of Rust е тоа што ме натера да се заљубам во еден релативно непознат бенд од Финска кој и ден денес го слушам, и покрај тоа што почнаа да стануваат cheesy по малце. И едвај чекам да дојдат некаде блиску)
10. The Fat of the Land - The Prodigy, 1997 (да ми речеше некој во тоа време, во 1997 дека ова некогаш ќе ми стане еден од најомилените албуми во животот, ќе му речев - Smack My Bitch Up! Ама ете, ми стана. Никогаш не бев некој голем фан на техното, ама како што никогаш не сакав ни хип хоп, а го сакам Еминем, така и The Prodigy ми се во срцево. И и ден денес знам да одлепам со слушање на Breathe, Firestarter, Smack My Bitch Up... до даске!)
8. Myths of the Near Future - Klaxons, 2007 (Уште не можам да го преболам непостоењето на овој генијален бенд! Ова беше албумот заради кои станаа еден од моите најомилени бендови на сите времиња. Ова е албумот заради кој дури и Umbrella на Ријана престана да звучи како Umbrella на Ријана. И јас само посакувам дека It's Not Over Yet, ко што пееја, и дека ќе има пак некоја Golden Skans... Ама изгледа залудно.)
7. Unplugged - Alanis Morissette, 1999 (Албумот на кој во unplugged верзија беа собрани најдобрите хитови на Господ... ова, на Аланис де, од нејзиниот unplugged концерт на MTV. Албумот заради кој почнав да слушам и ценам unplugged музика. И албумот на кој може да се слушнат едни Ironic, You Learn, You Oughta Know, Uninvited... а мене сепак посебни спомени ми буди I Was Hoping, песна која многумина кои не се фанови на Аланис, не ја ни слушнале.)
6. Nevermind - Nirvana, 1991 (вреди ли нешто воопшто да се спомне за овој албум? Почнувајќи од iconic омотот, па до химната Smells Like Teen Spirit, преку Come As You Are, до Lithium, ова е еден од оние албуми кои ќе се најдат на сите листи на најдобрите, не само на мојата)
5. Lo-Lee-Ta-Too - Foltin, 2005 (еден од неколкуте концептуални албуми на Фолтин, и мој најомилен, зашто тука ми е Гарнета! :love: Но и „Лена, Милена, џанам Лилјана, I want to show, there are so many, so many things... Најдобриот современ македонски албум!)
4. 21 - Adele, 2011 (I set fire, to the rain, watched it pour as I touch your face... Еден од најубавите поп албуми, и воопшто еден од најубавите албуми од последната деценија. Дефинитивно го одбележа нејзиниот почеток, а за мене и денес, 9 години по него ми изгледа потполно свежо, како прв пат да ги слушам Rolling In the Deep, Rumour Has It, Turning Tables, Don't You Remember, Set Fire to the Rain, Someone Like You... Албум полн хитови!)
3. The Weight of Your Love - Editors, 2013 (Том Смит! Кажано е сѐ! Мојот омилен албум на Editors, mostly заради Sugar, но тука се и Formaldehyde, A Ton of Love, The Weight... Кој не ги слушнал Editors, пропуштил многу во животот. Ама не е доцна...)
2. AM - Arctic Monkeys, 2013 (Do You (really) Wanna Know?)
1. El Camino - The Black Keys, 2011 (Уште еден од моите омилени бендови. Албумот со Little Black Submarines и Lonely Boy. Lonely Boy ме потсеќа на времето кога го добив моето прво дете, зашто до тогаш 3 години ја убив од слушање, и и ден денес ми шири толку многу позитивна енергија како никоја друга песна. The Black Keys се закон.)

12. Da ti kažem šta mi je - Zdravko Colic, 1990 (ова е мојот прв, воопшто носач на звук во животот, првата аудио касета, што ја вртев по милион пати и како 6-7 годишно детенце мислев дека Здравко Чолиќ е најдобриот пејач на светот, мојот омилен, му ги знаев сите песни напамет, шизев и пеев додека чкрипеше касетофонот. И уште „Е драга, драга“, „Да ти кажем шта ми је“, „Маслинасто зелена“ и „Чија је оно звијезда“ ме потсетуваат на тоа колку прекрасно детство имав. Ова беше мојот вовед во музиката и затоа е невозможно да не добие 12 од мене. ...а ја нечу никад на та мјеста, што на тебе сјечају!)
10. Californication - Red Hot Chili Peppers, 1999 (уште еден албум што ме потсеќа на детството. Овде веќе бев малце постар, почнав да слушам и рок. И нормално, тогаш омилена ми беше Otherside. Сега ги сакам сите: и Around the World, и Scar Tissue, и Californication, и Road Trippin'... ме потсетуваат колку убаво време беше тоа!)
8. Escapology - Robbie Williams, 2002 (уште еден легендарен албум без кој ни една листа не би поминала кај мене. Албумот на Feel, Sexed Up, Love Somebody, Come Undone... Me And My Monkey... Албумиште!)
7. Before the Rain - Anastasia, 1994 (Саундтракот од Пред дождот на Милчо Манчевски, едно легендарно парче со неповторлива музика. Според мене немало, нема и веројатно нема ни да има ништо подобро од ова перфектно дело. Pass Over е мојата омилена! Вистинска македонска симфонија. Ежење на секое ново слушање. Е, ова е тоа што ме прави да се гордеам со сѐ што е наше. Не факин' ВМРО и СДСМ! Ни факин' Александар!)
6. Spice - Spice Girls, 1996 (Ако се насмее само некој, го скршив! If you wanna be my lover... :ojeaa: )
5. Divide - Ed Sheeran, 2017 (Уште еден од неколкуте поп албуми на мојата листа. Мојот омилен од Ширан, иако тука некаде е и неговиот претходник, X. Албумот на Shape of You и Perfect, кој кај мене го зацементира статусот на Ширан како еден од најдобрите поп пејачи, ever!)
4. Absolution - Muse, 2003 (Еден од моите најомилени бендови на сите времиња! Може имаат подобри албуми од Absolution, некои од нив и култни. Но за мене Absolution е бр. 1 зашто ја има мојата најомилена од Muse, Time Is Running Out.)
3. Funny Looking Angels - Smith & Burrows, 2011 (Најубавиот Божиќен албум на сите времиња. Албумот на When The Thames Froze, на Funny Looking Angels, на This Ain't New Jersey... Албумот кој ме натера да чепкам кој е пејачот со длабок глас, а толку кристално чист. За мене Том Смит е најдобриот вокалист на бенд на денешницата, и никој не може да ме убеди во спротивното. Албумот преку кој ги запознав и Editors, и кои по ова ми станаа исто така, еден од најомилените бендови ever. Види место бр. 3 на горната листа.)
2. Šta bi dao da si na mom mjestu - Bijelo Dugme, 1975 (За многумина Bitanga i princeza и Kad bi bio Bijelo Dugme се најдобрите два нивни албуми, и дефинитивно и едниот и другиот се во мојот топ 100, а исто така и поедини песни од нив. Истите 2 албуми се и на врвот на листите на најдобри екс Ју албуми. Но како целина, за мене Šta bi dao da si na mom mjestu е број 1. Тука е мојата омилена Ne gledaj me tako, i ne ljubi me vise. Тука се Došao sam da ti kažem da odlazim, Šta bi dao da si na mom mjestu, Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac... Албумот е снимен комплетно во Лондон, и нормално, пее Бебек. Да останел Бебек во Дугме, можеби Дугме ќе беа денес она што се Азра, ЕКВ...)
1. Samo Par Godina Za Nas - Ekaterina Velika, 1989 (Пророчкиот албум на ЕКВ. Албумот кој ги зацврсти во височините, но текстови кои болат за огромната загуба за сите нас. Тука се едни Круг, Срце, насловната Пар година за нас... Песни кои влегоа во сите антологии на екс Ју музика. Пар година за нас ја прогласивме и тука, на Кајгана, за најдобра екс Ју песна.)

БОНУС:
B1: My Head Is an Animal - Of Monsters and Men, 2011
B2: Heart Core - Arhangel, 1998
B3: Happiness - Hurts, 2011
B4: Life in Cartoon Motion - Mika, 2006
B5: A Rush of Blood to the Head - Coldplay


А заради тоа што не можев да најдам друг начин да ја скратам листата освен да ја ограничам на по 1 албум од изведувач, во аут останаа (иако некои ми се појаки од некои од тие погоре):

Bitanga i princeza - Bijelo Dugme, 1979
Surfing the Void - Klaxons, 2010
X - Ed Sheeran, 2014
Love Frequency - Klaxons, 2014
Signs of Life - Poets of the Fall, 2005
Twilight Theater - Poets of the Fall, 2010
и многу, многу други.
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.731
Поени од реакции
9.782
За 2 дена да ме прашаш сосема друга листа може да излезе ама еве, она што ми доаѓа на ум во моментов:

12 - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Kanye West)
10 - Orchid (Opeth)
8 - The Wall (Pink Floyd)
7 - Nevermind (Nirvana)
6 - Reise, Reise (Rammstein)
5 - The Life of Pablo (Kanye West)
4 - AM (Arctic Monkeys)
3 - Rumours (Fleetwood Mac)
2 - Dirt (Alice in Chains)
1 - Yeezus (Kanye West)
 

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.551
Поени од реакции
931
@BilboBaggins може наместо 25, да направиш на 30 максимум албуми? оти мислам дека ги имам соодветните албуми.
И дали може сите со 12 бода да ги гласам?
 
Последно уредено:
Член од
6 октомври 2008
Мислења
1.883
Поени од реакции
2.084
12. Appetite for destruction - Guns n' Roses, 1987
10. Use Your Illusion 1/2 - Guns n' Roses, 1991
8. Koga patuvam - Moral, 2003
7. Keep the Faith - Bon Jovi, 1992
6. Zabranjeni Koncert - Prljavo Kazaliste, 1994
5. Believe - Cher, 1998
4. Escapology - Robbie Williams, 2002
3. Aelita - Mando Diao, 2014
2. Vino Crveno - Osvajaci, 1999
1. Ima nesto posilno od se - Vlado Janevski, 2002
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.336
12 - Pearl Jam - Ten (1991)
10 - Red Hot Chili Peppers - Stadium Arcadium (2006)
8 - Alanis Morissette - Jagged Little Pill (1995)
7 - Nirvana - Nevermind (1991)
6 - Bruce Springsteen - Born in the U.S.A (1984)
5 - Red Hot Chilli Peppers - Californication (1999)
4 - Area - Nesto Nedostasuva (2002)
3 - Eddie Vedder - Into the Wild (2007)
2 - Area - Vrati na Imiginacija (2000)
1 - Green Day - American Idiot (2004)
 
Член од
1 март 2010
Мислења
7.886
Поени од реакции
14.377
12-the last stand, sabaton
10-great war sabaton
8- heroes, sabaton
Допиши уште 7, рангирани бодовно од 7 до 1 поен :)

За 2 дена да ме прашаш сосема друга листа може да излезе ама еве, она што ми доаѓа на ум во моментов:

12 - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (Kanye West)
10 - Orchid (Opeth)
8 - The Wall (Pink Floyd)
7 - Nevermind (Nirvana)
6 - Reise, Reise (Rammstein)
5 - The Life of Pablo (Kanye West)
4 - AM (Arctic Monkeys)
3 - Rumours (Fleetwood Mac)
2 - Dirt (Alice in Chains)
1 - Yeezus (Kanye West)
Се додека трае номинацијата можеш да дополниш до лимитот од 25, ова важи и за сите.

@BilboBaggins може наместо 25, да направиш на 30 максимум албуми? оти мислам дека ги имам соодветните албуми.
И дали може сите со 12 бода да ги гласам?
Зошто би направил исклучок за тебе кога правилата се јасни? :)
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
1. Леб и сол - Путујемо
2. Evanescence - Fallen
3. Coldplay - A rush of blood into the head.
4. Jeff Buckley - Grace
5. Radiohead - Ok computer
6. Muse - Resistance
7. Porcupine tree - Fear of the blank planet
8. The beatles - Rubber soul
10. Dream Theater - Octavarium
12. Pink Floyd - Wish you were here.
 

The Wild Boy

љепотан
Член од
26 декември 2017
Мислења
1.551
Поени од реакции
931
Допиши уште 7, рангирани бодовно од 7 до 1 поен :)


Се додека трае номинацијата можеш да дополниш до лимитот од 25, ова важи и за сите.


Зошто би направил исклучок за тебе кога правилата се јасни? :)
Океј, ќе гледам да скратам тогаш.
А ова што прашав другото, дали може на сите албуми 12 бода да им дадам?
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
Ме мрзи да ги мислам сега... ај нека бидат овие 10 :

12 GnR - Use Your Illusion 2
10 Marilyn Manson - Antichrist Superstar
8 Marilyn Manson - Mechanical Animals
7 Nirvana - Nevermind
6 GnR - Appetite For Destruction
5 Metallica - црниоТ, со змијугата
4 RATM - RATM
3 RATM - The Battle of L.A.
2 Marilyn Manson - Holly Wood
1 RHCP - Blood Sugar Sex Magic
 
Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.317
Слично како @Zlatikevichius листава ке ја составам субјективно кој албуми ми обележале и промениле некој периоди од животот иако објектвино има доста поквалитетни албуми, повеќето албуми се Рап/Хип-Хоп бидејќи најголем период посветив на таа музика.

12. The Marshall Mathers LP - Eminem , 2000 Од овај албум започна мојата љубов кон рап музиката, јас бев прво одд нашкола и моите дома имаја тазе купено систем со уште неколку ЦД-иња, едно од нив беше овај легендарен албум кој јас неколку пати во неделата го преслушував цел, иако појма немав англиски и за што се рапува јас ги ставав слушалките, седнував на стол пред системот и се внесував во траките.До ден денес сметам дека овај е лирички најдобриот,најсуровиот,најбезобразниот и најмрачниот рап албум на сите времиња, доба во која Еминем го направи својот БУМ, беше цензуриран и осудуван од многумина бидејќи без влакна на јазик плукаше на све живо од музичка и филмска индустрија преку држава,политика до фамилија итн...
10. The Eminem Show - Eminem, 2002 Вечната дилема за кој е најдобриот албум на Еминем е меѓу овај и MMLP. Реално овој албум содржи подобри синглови и хитови поединечно (Without Me, Cleaning out my Closet,Sing for the Moment, Superman,Till i Collapse) има поквалитетни инструменталки и иако концептот е сличен како и на другиот албум, тука веќе Ем е посозреан/потрезен така да за нијанса овој албум е помек, а и целосно MMLP е пореволуционерен и има подобра приказна па затоа се одличив да го ставам на второто место.
8. Wish You Were Here - Pink Floyd , 1975 Да знам дека The Dark Side of the Moon и The Wall се поквалитетни, ама овај е исто така еден од албумите кој ми оставиле најголем впечаток.На истиот тој систем каде што јас го слушав Еминем, татко ми слушаше рок плочи и касети и еден од тие албуми беше токму овај, јас го паметев само по 2 песни кој што покасно открив како се викаат.Првата за која заедно со Echoes сеуште мислам дека се најперфектните парчиња музика некогаш снимени е Shine on You Crazy Diamond и ја знаев како долгата и магична песна, а втората беше Welcome to the Machine од која се плашев/ежев ама сепак ми причинуваше чудно задоволство.Додајте ја на овие и Wish You Were Here и имаме и имаме мало ремек дело.
7. Unknown Pleasures - Joy Division, 1979 Правиме еден голем fast forward до пред неколку години кога се запознав со најспецифичниот и еден од омилените бендови за кого дознав најрандом, имав пуштено на Radiotunes некој канал дали беше Alternative Rock ili New Wave не се сеќавам точно ама знам ја слушнав She's Lost Control, веднаш после тоа проверив накратко за бендов и го ислушав цел албум во еден здив, добив некое меланхолично чувство и се опседнав со нив, читав,гледав документарци,филмови и све поврзано.New Dawn Fades mi e vo top 5 najdobri pesni so sum gi slusnal nekogas.
6. Until One / Until Now - Swedish House Mafia, 2010/12 Сега правиме еден мал flashback на средношколскиот/студентскиот период.Кога завршив со рапот и во подем беше ЕДМ особено House јас потрошив неколку години исклучително на клабинг и журкање.Една од првите траки која ме навлече беше мега хитот One од шведското Диџеј трио, бидејќи не издаваат класични албуми затоа ги зедов двата нивни официјални од според мене најдобриот склоп на House продуценти некогаш(One,Greyhound,Dont You Worry Child,In My Mind) засекогаш ке ми остават белег на едни од најубавите времиња.
5. Get Rich or Die Tryin' - 50 Cent, 2003 Се навраќаме повторно на детсвото односно на дебитантскиот албум со кој што Еминем заедно со Др.Дре го промовираат и издигаат 50 Cent.Ова е веќе период кога сите слушаја рап музика, се купуваа мајци,дуксери,списанија,цдиња,постери...Првиот и најдобриот албум на 50 не е толку длабок и лирички добар како албумите од Еминем ама затоа ги има најдобрите инструменталки и битови кој што сум ги чул во рап песни, албумот е права вожња и има доста bad-ass траки така да мора да има место во оваа листа.
4. Lešće - Aca Lukas, 2008 Хејтери СТОП! Морав да одберам еден албум од легендата и причината за безброј пијанства низ средношколските ноќи, а тоа е великанот Аца.Првите негови песни ми беа од овај албум Лесче и Упали Светло(можеби неговите најквалитетни не турбо-фолк песни) потоа најселската Бај Пас(поминуваше 00 се правеше промена од Странско на Турбо Фолк, почнуваше да се пуши и крши по локалите и настапуваше оваа песна) потоа Чивас,Реци,Пао сам на Дно,Да Поднесем Бол... дефинитвно најдоброто од Аца.
3. Before the Rain - Anastasia, 1994 Логична промена од Лукас на Анастасија, односно најквалитетниот и најуметничкиот албум што се направил на овие простори.За ова ремек дело немам нешто многу да кажам само дека дознав од вас и дека Pass Over е вистински eargasm и дефинитивно влегува во топ 5 најквалитетни песни што сум слушнал, заедно со Time Never Dies i Nine Iron Doors мораше да се најдат на листава.
2. Just Be - Tiesto, 2004 Морав да го спомнам великанот на трансот, односно првиот мој краток судир со електронската музика, златната доба на Транс, првите телефони со полифони мелодии, мојот прв телефон Sony Ericcson k500 каде што ги менував периодично најлегендарните негови траки Traffic,Love Comes Again I Adagio for Strings.
1.Illmatic - Nas, 1994 За крај ке го спомнам според многумина најдобриот рап албум во историјата кој Нас го снимил во својата 18/19 година и е буквално flawless, ја има Ny State Of Mind која заедно со Lose Yourself ми се најслушаните рап траки.


Ова е дефинитивно мојот најдолг пост на форумов, извинете ако сморив некого, не сум навикнат, а и не ни знам да се изразувам баш најдобро вака... ама добро ми дојде еден time-travel и иако повеќето се далеку од најдобрите албуми морав да ги спомнам во листава.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom