Какво сирење јадете?

Од што јадете најчесто?

  • Крајво

    Гласови: 89 50,6%
  • Овчо

    Гласови: 70 39,8%
  • Козјо

    Гласови: 11 6,3%
  • Никакво

    Гласови: 6 3,4%

  • Вкупно гласачи
    176

Gag

Член од
14 ноември 2013
Мислења
1.315
Поени од реакции
1.937
Најубаво е од некое бачило да се земе. Знаеш дека 100% е исправно.
Ејјј нема промашај ова. Пред неколку години се враќавме од Охрид низ Западна Македонија и нешто ни текна да поминеме до Гари. Најдобро сирење во живот што сум јадел, купивме леб и 2 кила сирење со план во Скопје да го носиме. Застанавме во Јован Бигорски и демек ај да го пробаме, да го пробаме и цело сирење го изедовме за Скопје ни грам не остана.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
5.525
Поени од реакции
7.514
Знам јас како се прави и каков вкус имаше биеното сирење на мајка ми, ама тоа е сложена процедура!
Се сомневам дека некоја млекара се замара со процесот на сушење(потпекување)!
Основен проблем е што и тоа биено што го прават, го пуштаат во продажба недозреано.
И често го заебуваат и им е „потскиснато“, чим има ситни дупчиња, а не големи шупелки како тоа на цртаните филмови утнале во процесот.
 
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.737
Поени од реакции
2.635
И често го заебуваат и им е „потскиснато“, чим има ситни дупчиња, а не големи шупелки како тоа на цртаните филмови утнале во процесот.
Сирење може да скисне само во периодот на цедење или пресување(ова само за биеното). Очигледно или не успеваат навреме да ги засолат или па си викаат, гурај и вакво ќе пројде. Кога еднаш се засоли, нема опасност од прокиснување. Има штос ако сакаш да биде со поголеми шуплини, не се става во раствор(пресол)одма ами се засекува и се соли со крупна сол обилно, одозгора. Така надворешниот слој е конзервиран а внатре ферментацијата сеуште продолжува, извесно време. За тоа треба грижа и раце, сега све е сведено на мижибутај техника.
Инаку што поголеми шуплини позапуштен бил процесот. Нормално сирење има средни до мали дупчиња(меурчиња)
 
Член од
5 март 2011
Мислења
651
Поени од реакции
340
Никој не го става биеното сирење дирекно во пресол тоа не е точно прво треба убаво пиша ти да дехидрира и да се заштити со сол ако го ставиш дирекно во канти со пресол тоа ке стане меко и ке скисне за 3 дена неверувам дека некоја млекара го прави тоа пошто ако го рипне тој чекор тоа веке не е б. с
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.175
Поени од реакции
2.382
Не знам кој го препорача сирењето на Вардарец, ама боље сирење нема моментално. Ги пробав сите врсти, козјо, кравјо и овчо. Сите се топ.
Мислам дека од Удово е фирмата, барем така пишуваше на амбалажата.
 
Член од
17 мај 2016
Мислења
1.380
Поени од реакции
1.241
Не знам кој го препорача сирењето на Вардарец, ама боље сирење нема моментално. Ги пробав сите врсти, козјо, кравјо и овчо. Сите се топ.
Мислам дека од Удово е фирмата, барем така пишуваше на амбалажата.
Пушти ми слика во пп ако моеш.
Инаку на President сирењето Traditional многу ми се завсиѓа. Во Охрид го купив во Тамаро. Во Скопје уште го немам најдено.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
3.205
Поени од реакции
7.885
Овчо на Ѓеоргиеви. Убаво ми е и најконзистентно во вкус и квалитет. Кашкавалот на Кораб со нане и босилок е многу добар.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
8.175
Поени од реакции
2.382
Пушти ми слика во пп ако моеш.
Инаку на President сирењето Traditional многу ми се завсиѓа. Во Охрид го купив во Тамаро. Во Скопје уште го немам најдено.
Во Тинекс го имаш Президент. Јас од таму го купив. Добро е и тоа.
2vardarec_mleko_mlecni-proizvodi_gal_s1.jpg

Ги пробав сите сирења од Вардарец. Одлични се. А одличен е и кашкавалот.
Во Стокомак ги има и не се многу скапи.
Автоматски споено мислење:

Овчо на Ѓеоргиеви. Убаво ми е и најконзистентно во вкус и квалитет. Кашкавалот на Кораб со нане и босилок е многу добар.
Сирењето на Кораб Трница како е?
Гледам го донеле во Стокомак ама не го земав.

Го имаше пред неколку месеци само во некои месари, а сега гледам го донеле и во Стокомак.
 
На врв Bottom