Какво сирење јадете?

Од што јадете најчесто?

  • Крајво

    Гласови: 107 49,1%
  • Овчо

    Гласови: 91 41,7%
  • Козјо

    Гласови: 13 6,0%
  • Никакво

    Гласови: 7 3,2%

  • Вкупно гласачи
    218
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Дали го имате пробано ова?



Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Можам да ти потврдам дека е едно од топ 3 овчи сирења кои можеш да ги најдеш во маркет! Јас бев зависник од него неколку години, сега поминав на Кораб овчото, ради промена само, не поради квалитетот!
Автоматски споено мислење:

Јас тука не наоѓам никакви наши сирења.

Ова го имам јадено во Скопје, добро е. Иако, е далеку од вистинското овчо галичко сирење.
А разликата е во?
 
Последно уредено:
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.461
Поени од реакции
11.390
Кравјо или Мешано ама да е старо.


Не, баш ме интерсира сега. Во рамстор го има или во веро или во двете?
како голем јубител на сирење ова воопшто не ме импресионира, ништо поразлично од другите


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.923
Сирење од Малеш


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.708
Поени од реакции
13.389
Дали го имате пробано ова?



Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
Едно од трите најдобри сирења што икад имаат излезено во масовна потрошувачка кај нас.
На второ далечно место - Николови.

Кравјо или Мешано ама да е старо.


Не, баш ме интерсира сега. Во рамстор го има или во веро или во двете?
Го има во веро чат-пат ако имаш среќа. Најчесто во тинекс можеш да го начекаш. За рамстор појма неам.
 

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
846
Поени од реакции
1.336
како голем јубител на сирење ова воопшто не ме импресионира, ништо поразлично од другите


Sent from my iPhone using Tapatalk
Пак да видам, треба да пробам. И јас сум голем љубител на сирење, си го комбинирам со различни работи. Во шопска ко че рендам, рендам по полкило сирење.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.461
Поени од реакции
11.390
Пак да видам, треба да пробам. И јас сум голем љубител на сирење, си го комбинирам со различни работи. Во шопска ко че рендам, рендам по полкило сирење.
брат добро сирење само од бачило или преку некој што го знаеш а ова од маркети се знае колку може да е добро ама ете некад во зорт што се вика
од вакумирани е на здравје некако ми има најпреодна оценка а за трница да не отварам уста што имам чуено а колку е извикано


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Добро сирење само од бачило е веќе дискутабилна изјава!
Бачило како бачило, времето кога ова важело и сегашното време се многу сменети!
Порано во бачило работел тој што бил мајстор за сирење, сега тој што ќе се нафати да работи. Ретките исклучоци само го потврдуваат тоа правило.
При правење на сирење е битно да знаеш што правиш, добра сировина и основни хигиенски услови. После тоа мајката природа си врши работа и ферментирањето го прави сирењето еден од најсигурните прехрамбени продукти!
Јадете сирење и уживајте :D
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Јас најдобро сирење сум јадел од Берово, пријател го зема од таму и тоа прилично скапичко (околу 400 денари килограм за бело овчо сирење) и налет цената се чекало многу време за едвај една канта од 12-13 кг, го скапав молење да ми порачува и за мене и никако да успеам да го убедам.

Исто имам пробано одлично сирење во хотел Манастир во Берово, им барав да купам и не ми дадоа инфо од каде го набавуваат (таму ако одите барајте и ајвар и џемови, ненормално им се вкусни ама и скапички :D)

Друго домашно сирење што ми има останато во памет беше кравјо сирење што го земав од с. Вранче, за жал жената што го произведуваше ги продадоа кравите оти не биле веќе во можност да ги одгледуваат и ја сретнав пред некое време во Скопје живеела кај ќерката, инаку превриено и старо сирење беше како зденка мрсно, соленко за мерак. Со топол леб, ајвар и тоа сирење би функционирал до крај на животот :)

Еден пријател зема од Галичник и ми го скапа фалење, ама искрен да бидам не беше нешто wow, во споредба со Беровското и ова и тоа што го имам земано од Мариово се 2 класи полошо, а му напукале цена како да шиткаат кашквал.

Во моментов имам уште малку домашно (немам појма од кое Мариовско село го зеле моите цела канта, се изгребав 1 парче :D) али е пресно овчо и е доста меко (кога бев дете ова го сакав најмногу, ама ме караа старите да не го јадам додека не преврие поради бурцелозата), за пржено со лукче ова е топ.

Од овие комерцијалните во продавница последно време си го земам Осоговско овчо од Кам, цена-квалитет е ок, соленко баш по мој мерак и не се случило да има голема разлика од една до друга пратка. Имаше таму и едно од Трло (ова беше и ефтино), ама не го носат повеќе, инаку и тоа ми беше убаво. Го имам пробано и тоа Салакис ама некако ми е посилен мирисот на овца кај него и се вратив пак на Осоговското.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас најдобро сирење сум јадел од Берово, пријател го зема од таму и тоа прилично скапичко (околу 400 денари килограм за бело овчо сирење) и налет цената се чекало многу време за едвај една канта од 12-13 кг, го скапав молење да ми порачува и за мене и никако да успеам да го убедам.

Исто имам пробано одлично сирење во хотел Манастир во Берово, им барав да купам и не ми дадоа инфо од каде го набавуваат (таму ако одите барајте и ајвар и џемови, ненормално им се вкусни ама и скапички :D)

Друго домашно сирење што ми има останато во памет беше кравјо сирење што го земав од с. Вранче, за жал жената што го произведуваше ги продадоа кравите оти не биле веќе во можност да ги одгледуваат и ја сретнав пред некое време во Скопје живеела кај ќерката, инаку превриено и старо сирење беше како зденка мрсно, соленко за мерак. Со топол леб, ајвар и тоа сирење би функционирал до крај на животот :)

Еден пријател зема од Галичник и ми го скапа фалење, ама искрен да бидам не беше нешто wow, во споредба со Беровското и ова и тоа што го имам земано од Мариово се 2 класи полошо, а му напукале цена како да шиткаат кашквал.

Во моментов имам уште малку домашно (немам појма од кое Мариовско село го зеле моите цела канта, се изгребав 1 парче :D) али е пресно овчо и е доста меко (кога бев дете ова го сакав најмногу, ама ме караа старите да не го јадам додека не преврие поради бурцелозата), за пржено со лукче ова е топ.

Од овие комерцијалните во продавница последно време си го земам Осоговско овчо од Кам, цена-квалитет е ок, соленко баш по мој мерак и не се случило да има голема разлика од една до друга пратка. Имаше таму и едно од Трло (ова беше и ефтино), ама не го носат повеќе, инаку и тоа ми беше убаво. Го имам пробано и тоа Салакис ама некако ми е посилен мирисот на овца кај него и се вратив пак на Осоговското.
Јас знам од каде го зимаат сирењето. Од Клепало.
Автоматски споено мислење:

Добро сирење само од бачило е веќе дискутабилна изјава!
Бачило како бачило, времето кога ова важело и сегашното време се многу сменети!
Порано во бачило работел тој што бил мајстор за сирење, сега тој што ќе се нафати да работи. Ретките исклучоци само го потврдуваат тоа правило.
При правење на сирење е битно да знаеш што правиш, добра сировина и основни хигиенски услови. После тоа мајката природа си врши работа и ферментирањето го прави сирењето еден од најсигурните прехрамбени продукти!
Јадете сирење и уживајте :D
Кога е добар период од годината да се земе сирење од бачило?
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Pred 20 godini ovcoto mi mirisase i jadev samo kravjo i toa domasno. Sega maki macam da najdam nekoe sto mi se svigja a i da ne e mnogu soleno. Ima tuka vo costco edno grcko feta u kantice od kilo, pa takvo si zimam redovno iako e mesano od ovco i kozjo mleko.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Јас знам од каде го зимаат сирењето. Од Клепало.
Автоматски споено мислење:



Кога е добар период од годината да се земе сирење од бачило?
Најдобар период? Нема такво нешто, зависи што сакаш! Рано напролет или во планина почетокот на летото, млекото е помалку мрсно и сирењето е полесно( во смисла на вкус). Покасно како се суши тревата млекото станува погусто и со појак вкус, исто и сирењето. Јас кај мене во Овче Поле практикував покасно да оставаме за нас, реколта Јуни-почеток на Јули. Никој нема да се замара со тебе ако немаш познат таму, па да ти каже од кој период е кантата со сирење!
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
За мене најубави сирења се од Трница и Лазарополе. Мрсни и солени :)
Сакам секакви врсти на сирење и уживам во се од моцарела, Brie, Camembert, Roquefort мада кај нас многу полесно можеш да најдеш плаво сирење што и не е баш квалитетно.
На пазарче Буњаковец се продаваат топчиња моцарела на кило кои се сериозно добри.
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.147
Поени од реакции
16.082
Јас сум општо ептен пребирлива за храна, али во животов не сум нашла сирење што не ми се допаѓа. Некое повеќе, некое помалку, во глобала сум голем фан на млечни производи.
 

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.478
Поени од реакции
6.846
Секакво. Кога одам да купуам, размислуам какво пакување беше тоа дома, за да зеам различно.
Сеа има 2, ја купив кравјо од еко шар, Чале од пазар земал домашно производство тука некој велешко шо има крави.
Сеа едвај чекам дома да си отидам, кршам 3 јајца, мешам со 2 вида сирење, праам една шопска, вадам ракијата од длабокото и видимо се у бољи живот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom