Какви мистерии крие Македонија?

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Прво и прво, кога местото т.е езерото е плански правено кој луд намерно би поплавил цело село... :nesum:
Не се чуди, и козјак кога го градеа цело село Здуње го потопија, знам дека и по тв имасе снимки од лугето кои плачеа како гледат куките вековни како им се потопуват, но пуста пара кој знае колку земаа за компензација за потопениот имот.
Здуње е село во Општина Македонски Брод, според законот за територијална поделба на ... Денес селото Здуње е потопено со вештачката акумулација Козјак. ...
http://mk.wikipedia.org/wiki/Здуње_(Порече)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Не се чуди, и козјак кога го градеа цело село потопија, не ми текнува на името на селото, но ако побарас по нет сигурно ке најдес некоја информација, знам дека и по тв имасе снимки од лугето кои плачеа како гледат куките вековни како им се потопуват, но пуста пара кој знае колку земаа за компензација за потопениот имот.
Куќите да, ама не сосе жителите во нив, да се разбереме :)

I

IBIZA SOUND

Гостин
Ок е тоа со тунелите во Македонија има многу такви тунели, има и подземен град, некаде кај Македонски брод само никој не знае точно каде е што е, повеќето од тунелите и подземните градови се одржуваат и не се кажуваат за разлика од Босанците кои ги кажаа сите каде се и што се го открија и најголемиот подземен град во Југославија, ние си ќутиме и паметно е тоа.
toa ne e podzemen grad tuku toa e golema skrivnica napravena za pretsedatelot na makedonija vo slucaj ako dojde do vojna vo makedonija ( ne daj boze) i tamu moze da si uziva bez gajle :)

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229

ДАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ КРИЕ ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ТАЈНИ ВО СВЕТОТ?

Дали во Македонија кришум е донесено телото на Александар Македонски?

Koi istoriski nastani se osnova na Vasiot roman?
Najnapred ovde e tainstvenata Bakarna kniga, koja i navistina postoi i denes se cuva vo edna privatna kolekcija. Na nejzinite stranici se srekavaat neverojatni podatoci, iako najgolem del od sodrzinata se uste ne moze da se odgatne...
Na primer?
Na primer, na edno mesto vo ovaa Bakarna kniga doslovno pisuva: "Antiku Aleksandro Basileo Benediktu Bogatstvo", sto znaci: "Bogatstvoto na blagosloveniot anticki car Aleksandar". Ima i drugi tajni znaci, zborovi i crtezi, koi asociraat na tajni poraki i mapi od koi moze da se pretpostavi deka i navistina se raboti za nekoja ogromna tajna, sokriena vo nasata drzava.
rimskiot istoricar Dio Kasij, koj vo svoeto delo "Istorija na Rim" jasno zapisal deka rimskiot car Septimij Sever vo 2 vek, naredil teloto na Aleksandar Makedonski (koe dotogas se naogalo vo Aleksandrija) da bide sokrieno od javnosta, zaedno so (citat): "knigite sto sodrzele tajni znaenja so cel nikoj vo idnina da ne moze da go vidi teloto na Aleksandar, nitu pak da go procita toa sto e napisano". Kade bilo potoa odneseno teloto, do denes ne se znae. No, postojat nekolku frapantni podatoci. Na primer, vo 1979 godina svetski poznatata jasnovitka baba Vanga, po edna svoja vizija, izjavuva deka od Egipet vo (kako sto veli taa) "nasite zemji" krisum bilo doneseno teloto na nekoj golem car. Bilo noseno vo kamen kovceg so karavan od kamili vo pridruzba na robovi. Vo kovcegot bile sokrieni tajni poraki pisuvani so nepoznato pismo vo koi bile opisani minatoto i idninata na covestvoto. Baba Vanga tvrdi deka kovcegot, zaedno so tajnite ispisi, krisum bil zakopan na nepoznato mesto, a potoa robovite site do eden bile ubieni za da nema svedoci na toj nastan. Ova nejzino svedostvo e objaveno vo knigata za nea, napisana od nejzinata vnuka, koja e prevedena i na makedonski.
Vistinata mozebi moze da se otkrie samo preku Bakarnata kniga, koja mislam deka nasata drzava treba pod itno da ja otkupi od nejziniot sopstvenik, koj e podgotven da ja ponudi na prodazba. Ako ispadne taka kako sto ukazuvaat mnogu indicii, toa moze da bide najgolemiot nastan vo ponovata istorija na Makedonija, pa i posiroko.
баш ме копа што крие книгата! Се надевам ќе се опамети нашава држава...

Член од
17 октомври 2009
Мислења
148
Поени од реакции
10

ДАЛИ ВО МАКЕДОНИЈА СЕ КРИЕ ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМИТЕ ТАЈНИ ВО СВЕТОТ?

Дали во Македонија кришум е донесено телото на Александар Македонски?

баш ме копа што крие книгата! Се надевам ќе се опамети нашава држава...
фантазии .. мечтаења .. БАБА ВАНЏА :vozbud:

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
toa ne e podzemen grad tuku toa e golema skrivnica napravena za pretsedatelot na makedonija vo slucaj ako dojde do vojna vo makedonija ( ne daj boze) i tamu moze da si uziva bez gajle :)
E да де, на тоа мислев, така ги нерекуваа тие големите скривници каде што има вода струја... и се што е потребно и затоа и јас го искористив тој термин. А знае некој каде е точно таа или ?

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Делфино да не знаеш каде може да се најде книгата?
најверојатно во некоја од нашите издавачки куќи, точно незнам, сега кога ќе биде саемот на книгата би требало да ја има.

--- надополнето ---

фантазии .. мечтаења .. БАБА ВАНЏА :vozbud:
без разлика што баба Ванѓа е спомната во книгата според тоа што го кажува авторот таа не преставува доказ за тајната која ја крие книгата туку некакви писма и документи кои на тоа упатуваат, а до кои авторот некако успеал да дојде, што крие Бакарната книга многу би сакала да се дозне еднаш засекогаш.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Тајната на бакарната книга е обид за наш бест селер.
Пандан на Ангели и демони.
Ништо повеќе, ништо помалку.

Тука јас не гледам некоја мистерија.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Тајната на бакарната книга е обид за наш бест селер.
Пандан на Ангели и демони.
Ништо повеќе, ништо помалку.

Тука јас не гледам некоја мистерија.
Јас ја имам прочитано книгата одамна уште, иначе книгата се заоснова на вистински настани и факти само што е дополната за да биде интересна за читање.

Бакарната книга стварно постои, и семејството што ја чуваше со генерации пред две години ја поклони на државата. Сега книгата е во сопственост на државата.

Во книгата е опишано каде се наога гробот на Александар Македонски.

Иначе Паско Кузман во повеќе наврати има споменато дека се знае локацијата каде е закопан Александар Македонски, само дека не правото време да се ископа бидејки стравуваат од започнување на војна. Демек гробот ке биде откриен во некои подобри времиња

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Јас ја имам прочитано книгата одамна уште, иначе книгата се заоснова на вистински настани и факти само што е дополната за да биде интересна за читање.

Бакарната книга стварно постои, и семејството што ја чуваше со генерации пред две години ја поклони на државата. Сега книгата е во сопственост на државата.

Во книгата е опишано каде се наога гробот на Александар Македонски.

Иначе Паско Кузман во повеќе наврати има споменато дека се знае локацијата каде е закопан Александар Македонски, само дека не правото време да се ископа бидејки стравуваат од започнување на војна. Демек гробот ке биде откриен во некои подобри времиња
Незнам, мене некако сумљиво ми изгледа се.
Искрено не верувам дека ова е точно, но ајде ќе видиме што ќе каже времето околу ова.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
507
Поени од реакции
288
Незнам, мене некако сумљиво ми изгледа се.
Искрено не верувам дека ова е точно, но ајде ќе видиме што ќе каже времето околу ова.
Гледај го документарецот "Name is a name" шо го снимаше норвешкиот режисер. Таму Паско Кузман ја даваа таа изјава.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Делфино да не знаеш каде може да се најде книгата?
На плоштад во Скопје, не ми текнува името на книжарата, мислам дека е Култура, како и да е нема шанси да не ја најдеш зашто само една книжара е таму, и мислам дека е 300денари

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Абе, знае некој нешо за тие некои тела (15 or somethin') у некој струмички манастир или на некој црквен посед, лежат у некој камен саркофаг? Наводно биле вонземјани. Биле во скафандери и слично. Миленко спомна у емисија на SKYnet, нешто наводно преговарал Паско со МПЦ за чачкање у саркофагот...

Значи, не ме интересира дали некој не верува и мисли дека се бабини лаги или пак има некоја паметна досетка, со која смета дека ќе не насмее или ќе испадне духовит...

Ме интересира дали некој чул нешто за ова и дали некој знае барем за која локација отприлика станува збор.

Петнаесет Тивериополски свештеномаченици е манастир близу Струмичко кој ја крие една од најголемите мистерии во Македонија. Во 1942 година во мало Струмичко село, баба Савица и дедо Алекса бегајќи од убијците на селата(за овие убијци ќе има постирано) избегале во шумата. Криејќи се во пештера, еден ден им се сменил животот. Ловејќи, Алекса повеќе не се вратил во пештерата. Нетрпението на Савица неможело да издржи. Неспремна, тргнала по потрага на Алекса. Трагајќи по шумата Савица забележала нешто што не никогаш не го забележала досега. Петнаесет суштества кои вршеле ритуал и вриштејќи ја нарушувале тишината. Савица исплашена веднаш избегала најдалеку што може. Животот го продолжила уште 2 месеца во пештерата. Потоа се вратила во селото каде што им ја раскажала оваа случка на селаните. Оваа случка била иницијатор на изградба на мал објект кој ќе го симболизира исчезнувањето на Алекса и на петнаесетте суштества. Потоа Савица отишла во Русија и никогаш се нема вратено. Се шпекулира дека умрела при бомбардирање. Овој објект подоцна станал манастир и до ден денес постои близу Струмица.

Еве нешто што може да те интересира

извор:http://misterija.yolasite.com/

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
598
^КвикСилвер... не ми кажуј оти веруваш у тоа? :pos2:

Kajgana Shop