Какви мистерии крие Македонија?

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
ке идеш овде
http://translate.google.com/#en|hi|world of mother
и ке избереш превод од англиски на хинди јазик, па потоа ке кликнеш на ПРЕВЕДИ и од десна страна ке кликнеш на СЛУШНЕТЕ
вклучи го звучникот на компјутерот и ке слушнес што значи преводот кога ке биде изговорен
http://translate.google.com/#en|hi|makedonija se si e vo red

Член од
1 октомври 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
И јас сум слушнал за тиквешкото езеро и навистина е интересно.

Член од
1 декември 2010
Мислења
14
Поени од реакции
2
Исто така имам слушнато дека и на Велешкото езеро некаде кај браната имало големи сомови кои биле неподвижни и само шмукале храна :)

Да бе како не овие којзнае колку се тешки ќе скинат и сајла.
Да да, точно е јас сум од Велес, но не се кај браната туку се мисли дека се на средината, дека од што се тешки не се подвижни и дека било мн тешко да се извадат од таму.. јака им душа на тие што го препливуаат езерото, ја фазла од 15 метри не одам натаму .. ради сомовите..

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Да да, точно е јас сум од Велес, но не се кај браната туку се мисли дека се на средината, дека од што се тешки не се подвижни и дека било мн тешко да се извадат од таму.. јака им душа на тие што го препливуаат езерото, ја фазла од 15 метри не одам натаму .. ради сомовите..
и сама кажуеш дека се неподвижни..( чим се неподвижни значи се на дното) и тебе ти е страв да пливаш...абе ај:ija:

Член од
17 септември 2008
Мислења
642
Поени од реакции
485
ова за на велешко е точно ... тежината е стотици кила ...
а и за на тиквешко ... и да потребен е минимум трактор за да го извлечеш :toe:
Има вакви приказни и за дебарско езеро дека има огромни неподвижни риби, кои од големината не можат да се движат...

Член од
29 јули 2010
Мислења
68
Поени од реакции
4
Јас имам слушано дека за да го изградат Тиквешкото езеро потопиле едно цело село. После тоа многу пати се случувале несреќи во водата, односно да се дават луѓе. Имам слушано за некои луѓе кои правеле свадба и се пренесувале со кајче од едниот до другиот брег на езерото, но наеднаш се случила некоја голема бура и сите што биле во кајчето се удавиле. Се мислело дека причината за ваквите несреќи била тоа што биле потпени и неколку цркви во селото и светците не можеле да го најдат мирот.
Незнам колку ова е мит или вистина, но тоа со сомовите е интересна работа и пологична за настанувањето на огромните бранови. :toe:
Вистина е ова!! Јас живеам во Кавадарци. За да го направат Тиквешкото езеро потопено е цело село Брушани а имало многу жртви до сега од кои дел се и тие што ги кажа што правеле свадба. Немало бура, туку чамецот наеднаш почнал да тоне... нешто почнало да го влече надолу. Секоја година се дави по најмалку 1 човек. Тоа е како некое проклетство. :toe:

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Вистина е ова!! Јас живеам во Кавадарци. За да го направат Тиквешкото езеро потопено е цело село Брушани а имало многу жртви до сега од кои дел се и тие што ги кажа што правеле свадба. Немало бура, туку чамецот наеднаш почнал да тоне... нешто почнало да го влече надолу. Секоја година се дави по најмалку 1 човек. Тоа е како некое проклетство. :toe:
добро а како потопиле цело село?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
добро а како потопиле цело село?
Ништо чудно. Ако се лото се наоѓа опколено со ридови, како во дупка, едноставно- селат луѓе, стока, се останато шо треба, и иде Дунав :)

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.539
Поени од реакции
2.229
и самото име МАКЕДОНИЈА мистерија. пишете во google translate "world od mother" и преведетего од англиски на хинди јазик и слушнете како се изговара
МАКЕДОНИЈА
Не разбирам можиш да образложиш?
Да ви ги скратам малку маките:
Според една теорија, името Македонија доаѓа од античко-македонските зборови: Маќе-е-дона-е што би значело: Таа е големата мајка! Античките македонци имале култ кон земјата и кон сонцето и се сметале за деца на големата мајка и деца на сонцето (независно едно од друго)! Чисто колку за бонус информација, Јапонија дава бесплатни визи кон сите земји што имаат култ кон сонцето, па така благодарение на нашето знаме и ние сме во пријателската зона на Јапонија :)

К А Р П А Ж И В А

Во врска со оваа мистерија знам многу малку, но е многу интригантна, затоа ќе напишам она што знам, а се надевам дека ќе се најде некој што знае повеќе и ќе ме надополни или евентуално поправи:
Имено, станува збор за карпа пронајдена некаде во источна Македонија! Е сега, на неа се пронајдени кирилични букви, а при истражување е дојдено до заклучок дека тие се постари повеќе од половина век пред Кирил и Методиј! Сум видел слика од тоа место, буквите се резбани од десно кон лево, се претпоставува дека е така поради тоа што се резбало со десна рака! А многу јасно може да се прочита:
,,Бегаи скрии се лоши људи псних лоши људи идат""! (ако знае некој нешто повеќе молам да ме дополни)

Исто така ќе ги наведам каменчињата пронајдени во кратово, близу ,,цоцев камен", тие изгледаат вака:
100_1150.jpg 100_1147.jpg 100_1144.jpg

I

IBIZA SOUND

Гостин
da se nadovrzam za tikveskoto ezero
tocno deka pod vodata imalo selo i crkvi i grobista i lozja i sto uste ne, i koga e mnogu padnato ezeroto se gleda del od crkvata.no jas mislam deka koga e praveno tik.ezero vo seloto nemalo nisto,bilo pusto
inaku i za tik.ezero ima mnogu interesni misterii

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Прво и прво, кога местото т.е езерото е плански правено кој луд намерно би поплавил цело село... :nesum:

Член од
20 март 2008
Мислења
107
Поени од реакции
12
Jas isto imam slusnato za nekoj tunel, blizu do veles. dolgo vreme go cuvala vojska, mozit ushte go cuvat i sea.... mi kazvese eden coek so sluzel vojska tamu, se vlegvelo od nekoja ogromna porta, ali nemalo osvetluvanje, odel bajagi ali.. temnica, kj ke ojs... neznajs ni k'de ni so. Isto taka ako ste lushanle za globocica , vo struga, isto taka.. postoet ribi krapoj.. ogromni..... vodata go imat potopeno seloto, manastirite ushte se gldale dolu, imalo nekoja expedicija, nuirakle zaradi crkvite.... amaaaa trtka, kazale samo deka imalo ogromni ribi, koi glavo bile okolu crkvata!

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Jas isto imam slusnato za nekoj tunel, blizu do veles. dolgo vreme go cuvala vojska, mozit ushte go cuvat i sea.... mi kazvese eden coek so sluzel vojska tamu, se vlegvelo od nekoja ogromna porta, ali nemalo osvetluvanje, odel bajagi ali.. temnica, kj ke ojs... neznajs ni k'de ni so. Isto taka ako ste lushanle za globocica , vo struga, isto taka.. postoet ribi krapoj.. ogromni..... vodata go imat potopeno seloto, manastirite ushte se gldale dolu, imalo nekoja expedicija, nuirakle zaradi crkvite.... amaaaa trtka, kazale samo deka imalo ogromni ribi, koi glavo bile okolu crkvata!

Ок е тоа со тунелите во Македонија има многу такви тунели, има и подземен град, некаде кај Македонски брод само никој не знае точно каде е што е, повеќето од тунелите и подземните градови се одржуваат и не се кажуваат за разлика од Босанците кои ги кажаа сите каде се и што се го открија и најголемиот подземен град во Југославија, ние си ќутиме и паметно е тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom