Какаото го консумирам секој ден насабајле приготвено со млеко и мед. Прво го зовривам во вода се додека не пушти кајмак па потоа додавам малку млеко и едно лажиче чист природен мед. Одличен напиток! Ем вкусен, ем позитивно делува на расположението. Млекото има функција на разблажување на горчливиот вкус на какаото, но не треба да се консумира во поголеми количини бидејќи според научни сознанија не е идеално за човековиот организам. Плус, големите компании за млеко, во трка по профит, не водат сметка за здравјето на луѓето - најнов беше случајот со токсичното млеко на ДУКАТ. Ако имате можност, поздраво е овчото млеко а уште подобро - козјото.
Други многу корисни продукти за здравјето на луѓето, што треба да се користат секојдневно се циметот, мускантното ( индиско) оревче во прав и куркумата. Според мене, какаото и циметот не одат заедно - во комбинација не даваат добар вкус, па ги користам одделно, додека циметот и мускантното оревче се совршена комбинација.
Сите овие продукти поседуваат антивирусни и антибактериски својства, и се одлично средство за заштита на организмот од настинки и грип, па треба да ги користат сите кои не сакаат да се трујат со антибиотици.