- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 15.107
- Поени од реакции
- 37.569
236. Hotel Rwanda (Terry George, 2004)
Paul Rusesabagina во Hotel Rwanda. Оние што го гледале филмот знаат дека е снимен според вистинит настан, што му дава уште поголема тежина на ликот. Морам да кажа дека и актерот Don Cheadle завршил повеќе од одлична работа.
Пол е неверојатен човек, работи како асистент менаџер во хотел, но по започновањето на војната, менаџерот ја напушта државата и Пол останува одговорен не само за персоналот, ами и за околу 1000 други луѓе кои ќе го бараат спасот во Пол и хотелот кој останува нивна последна шанса. Посебно ме инпресионираше неговата способност да го добие она што го сака, но тоа го правеше на еден префинет начин (зборовите се неговото најсилно оружје) без да навреди некој, без да го повиши тонот, едноставно неговата способност да ги... па да, на некој начин изманипулира луѓето остава без зборови. Но тој не е лик кој тоа го користи за лични цели, па дури кога има можност да избега со своето семејство надвор од земјата се решава да остане и да се грижи за преостанатите луѓе во хотелот. Благодарение на неговата присебност се спасиле точно 1268 луѓе.
Hotel Rwanda - не сум сентиментален и пристрасен ама филмот допре до мене