Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Како да се конектирам со лап топ дома на мојата конекција ?
имам рутер.. компјутерот ми е поврзан со рутерот со кабел...
е сеа со лап топ без кабел си го наогја рутерот.. пробувам да се конектирам и не работи
на Windows 7ca

Влези во рутерот и намести си ја (конфигурирај ја) Wireless конекцијата (име, password....)

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Како да се конектирам со лап топ дома на мојата конекција ?
имам рутер.. компјутерот ми е поврзан со рутерот со кабел...
е сеа со лап топ без кабел си го наогја рутерот.. пробувам да се конектирам и не работи
на Windows 7ca
Види дали убаво го пишуваш пасвордот на рутерот.

Член од
6 март 2008
Мислења
1.645
Поени од реакции
424
Ај ве молам за помош што побрзо...земав лаптоп и вајрлес рутер све си е ок приклучено и кофигурирано, сигналот е јак, лаптопот го препознава и се приклучува на рутерот, ама нема интернет! Не отвара уопште страни!

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Мене нејќе да ми отвара клипчиња од јутуб, ни на мозила ни на гугл хром. инсталирав најнов флеш плеер ама пак нејќе.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Со експлорер можи?
На експлорерот ми вика дека или го неам најновиот флеш плеер или јава скриптата ми е исклучена. Кажав у претходниот дека иам флеш значи јава е. Тоа кај да го уклучам?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
На експлорерот ми вика дека или го неам најновиот флеш плеер или јава скриптата ми е исклучена. Кажав у претходниот дека иам флеш значи јава е. Тоа кај да го уклучам?

Значи флеш имас посебно за секој пребарувач види до тоа да не е да не си снимил грешна верзија.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Значи флеш имас посебно за секој пребарувач види до тоа да не е да не си снимил грешна верзија.
абе се си работеше како што треба. од сабајле ми нејќе. а флеш имам на сите. до јавата е изглеа.

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
A dali kompjuterite ako se povrzani preku switch, znaci delat internet, se povrzani i vo mreza?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
A dali kompjuterite ako se povrzani preku switch, znaci delat internet, se povrzani i vo mreza?
Јас и ти сме во мрежа ... прашање е што ти точно прашуваш :)
Најчесто се во локална мрежа и може да пристапат еден до друг (посебно кај прости мрежички од 2-3 компјутери).
Сепак тоа не значи дека делењето на интернет и врзувањето на ист свич значи и взаемен пристап во локална мрежа. Зависи од сетирањата на компјутерите, свичот и сите други активни мрежни елементи воопшто.

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Јас и ти сме во мрежа ... прашање е што ти точно прашуваш :)
Најчесто се во локална мрежа и може да пристапат еден до друг (посебно кај прости мрежички од 2-3 компјутери).
Сепак тоа не значи дека делењето на интернет и врзувањето на ист свич значи и взаемен пристап во локална мрежа. Зависи од сетирањата на компјутерите, свичот и сите други активни мрежни елементи воопшто.
Epa prasanjeto mi e koi se tie nalogaduvanja sto treba da se napravat za da moze trite kompjuteri koi se preku switch, da bidat i mrezno odnosno da se pravi file sharing, igranje na igri preku mreza itn

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Epa prasanjeto mi e koi se tie nalogaduvanja sto treba da se napravat za da moze trite kompjuteri koi se preku switch, da bidat i mrezno odnosno da se pravi file sharing, igranje na igri preku mreza itn
Интересно детално упатство не е за XP но се конта и така како што е напишано.

Ако се веќе трите компјутери поврзани на свичот:
- едниот од компјутерите е рутер
- има поврзано 4 уред кој е гејтвеј, рутер или модем
- свичот е всушност рутер

Како и да е ... уредот кој ја носи интернет конекцијата е примарен за конфигурација, и се треба да се прилагоди кон него. Можно е да доделува динамички IP адреси но не мора, пошто е мала мрежа не е страшно и рачно да се конфигурирани.

Еве предлог за распоред на адреси и други сетирања:

• IP адреси:
- рутер: 192.168.1.1
- РС1: 192.168.1.2
- РС2: 192.168.1.3
- РС3: 192.168.1.4
  • Subnet маска (сите мрежни уреди): 255.255.255.0
  • Gateway (сите освен рутерот): 192.168.1.1
  • DNS (сите освен рутерот): 192.168.1.1 (тука може и надворешни DNS-и од интернет провајдерот)
  • Workgroup (сите PC-ја во ист) ... pr.: DOMA

Вака сетирани ќе може да се повикуваат директно по име или по IP доколку истото не е забрането на firewall-ите инсталирани на нив (може и експлицитно да се дозволи целосен пристап за дефинираните локални адреси). Сепак ако се позади рутер (значи ако не прави секој засебна интернет конекција преку модем) нема да е страшно и да се отворат тотално за локалната мрежа или целосно да се угаси firewall-от.

За делење на датотеки во мрежа на секој компјутер на фолдерот кој сакаш да го споделиш десен клик > properties > sharing > enable

За играње во мрежа запомни ги IP адресите пошто најчесто по IP адреси се повикуваат а не по име на компјутер (на мрежниот адаптер десен клик > status > support > IP)

Се уморив, ако ова не ти е доволно нека продолжи google :)

Член од
5 август 2006
Мислења
164
Поени од реакции
10
Интересно детално упатство не е за XP но се конта и така како што е напишано.

Ако се веќе трите компјутери поврзани на свичот:
- едниот од компјутерите е рутер
- има поврзано 4 уред кој е гејтвеј, рутер или модем
- свичот е всушност рутер

Како и да е ... уредот кој ја носи интернет конекцијата е примарен за конфигурација, и се треба да се прилагоди кон него. Можно е да доделува динамички IP адреси но не мора, пошто е мала мрежа не е страшно и рачно да се конфигурирани.

Еве предлог за распоред на адреси и други сетирања:

• IP адреси:
- рутер: 192.168.1.1
- РС1: 192.168.1.2
- РС2: 192.168.1.3
- РС3: 192.168.1.4
  • Subnet маска (сите мрежни уреди): 255.255.255.0
  • Gateway (сите освен рутерот): 192.168.1.1
  • DNS (сите освен рутерот): 192.168.1.1 (тука може и надворешни DNS-и од интернет провајдерот)
  • Workgroup (сите PC-ја во ист) ... pr.: DOMA

Вака сетирани ќе може да се повикуваат директно по име или по IP доколку истото не е забрането на firewall-ите инсталирани на нив (може и експлицитно да се дозволи целосен пристап за дефинираните локални адреси). Сепак ако се позади рутер (значи ако не прави секој засебна интернет конекција преку модем) нема да е страшно и да се отворат тотално за локалната мрежа или целосно да се угаси firewall-от.

За делење на датотеки во мрежа на секој компјутер на фолдерот кој сакаш да го споделиш десен клик > properties > sharing > enable

За играње во мрежа запомни ги IP адресите пошто најчесто по IP адреси се повикуваат а не по име на компјутер (на мрежниот адаптер десен клик > status > support > IP)

Се уморив, ако ова не ти е доволно нека продолжи google :)
Фала многу, се снајдов, се е наместено, само треба малку да се прочепка :)

Kajgana Shop

На врв Bottom