Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Ајде помош малце...
Како да направам од мојот лаптоп (MSI ER710) wifi hotsopt?
Значи дома имам adsl на on.net и сеа на лаптопот имам мрежна картица, и wifi картица, како да направам hotspot? Пробував со туторијали на гугл што ги најдов ама не функционираше..

Напомена: Ова ми треба само за да можам да се поврзам со Iphone на интернет...А несакам да трошам кредит за 3G....

Имам некое искуство со правење мрежи, ама очигледно не доволно :tapp:...

PS. Oперативниот систем на лаптопот ми е XP SP3.
Благодарам однапред :smir::vozbud:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ајде помош малце...
Како да направам од мојот лаптоп (MSI ER710) wifi hotsopt?
Значи дома имам adsl на on.net и сеа на лаптопот имам мрежна картица, и wifi картица, како да направам hotspot? Пробував со туторијали на гугл што ги најдов ама не функционираше..

Напомена: Ова ми треба само за да можам да се поврзам со Iphone на интернет...А несакам да трошам кредит за 3G....

Имам некое искуство со правење мрежи, ама очигледно не доволно :tapp:...

PS. Oперативниот систем на лаптопот ми е XP SP3.
Благодарам однапред :smir::vozbud:
Вака со лаптопот можеш само да направиш безжична мрежа (со друг РС - лаптоп) и тој преку Wireless мрежната да зема интернет.

А за ајфонот треба да направиш AP (Access Point), а тоа не верувам дека го може твојот лаптоп.

Zombie

Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Вака со лаптопот можеш само да направиш безжична мрежа (со друг РС - лаптоп) и тој преку Wireless мрежната да зема интернет.

А за ајфонот треба да направиш AP (Access Point), а тоа не верувам дека го може твојот лаптоп.
Значи мора рутер да купувам ако сакам дома да иам нет на ајфонот??? :(

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Теоретски лаптопот без проблем би требало да рутира. Безжичниот интерфејс да биде за внатрешната мрежа (кон i-phone) а жичаниот за надворешната (кон модем). Незнам каде главиш ... на безжичното поврзување или на рутирањето на сообраќајот? Кажи што се си пробал не фрлај џабе пари за рутер.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Не.

- Control Panel -> Network Connections -> десен клик на Wireless connection -> Properties
- клик на Wireless Networks, штиклирај го Use Windows to configure my wireless network (ако веќе не ти е селектирано)
- кликни на Add кај Preferred networks и пиши име за новата мрежа
- одбери shared и напиши лозинка
- клик на Advanced, одбери ad hoc

После оди во Properties на жичаната конекција -> Advanced и штиклирај ја опцијата Allow other network users to connect through this computer’s internet connection.

Најди ја новата мрежа со iPhone-от, напиши ја лозинката и толку.

Zombie

Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Не.

- Control Panel -> Network Connections -> десен клик на Wireless connection -> Properties
- клик на Wireless Networks, штиклирај го Use Windows to configure my wireless network (ако веќе не ти е селектирано)
- кликни на Add кај Preferred networks и пиши име за новата мрежа
- одбери shared и напиши лозинка
- клик на Advanced, одбери ad hoc

После оди во Properties на жичаната конекција -> Advanced и штиклирај ја опцијата Allow other network users to connect through this computer’s internet connection.

Најди ја новата мрежа со iPhone-от, напиши ја лозинката и толку.

Епа тоа е проблемот, ова го најдов на нет, и вака напраив можда 10 пати и нејкеше, или јас некаде грешам, или компонентите шо ги имам не се компатибилни со ајфонот.... Ова го иам користено и за да се поврзам на нет со друг лаптоп преку мојот и функционирало.....:toe:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Епа тоа е проблемот, ова го најдов на нет, и вака напраив можда 10 пати и нејкеше, или јас некаде грешам, или компонентите шо ги имам не се компатибилни со ајфонот.... Ова го иам користено и за да се поврзам на нет со друг лаптоп преку мојот и функционирало.....:toe:

Јас често правам така и функционира се супер си е , ајфонот само вака неможи да ти се конектира на ваерлес , или кога се конектираш на друга мрежа се си е во ред?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ок, не функционира ... што не функционира? Неможеш да се пријавиш на мрежата, немаш интернет сообраќај или немаш ни локален по поврзувањето? Да не користиш некој firewall што ги стопира пакетите?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Како што ти пишав, твојот лаптоп може да направи WIRELESS мрежна конекција со друг лаптоп - РС, а ајфонот си сака САМО интернет, без LAN мрежа, а за тоа ти треба Access Point, а твојот лаптоп ја нема таа опција да биде AP, за тоа ти треба рутер на пример, или некое Wireless USB што може да биде AP.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Како што ти пишав, твојот лаптоп може да направи WIRELESS мрежна конекција со друг лаптоп - РС, а ајфонот си сака САМО интернет, без LAN мрежа, а за тоа ти треба Access Point, а твојот лаптоп ја нема таа опција да биде AP, за тоа ти треба рутер на пример, или некое Wireless USB што може да биде AP.

Не не мора јас истото сум го правел и го правам уште можи значи, проблемот е нешто до неогиот ајфон што неможи. Гарантирано можи ајфонот да се поврзи и со adhoc

Zombie

Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Ок, не функционира ... што не функционира? Неможеш да се пријавиш на мрежата, немаш интернет сообраќај или немаш ни локален по поврзувањето? Да не користиш некој firewall што ги стопира пакетите?
Воопшто не ја познава мрежата дека постои...
Не ја наоѓа коа ке направам WIFI оn на ајфонот, а додека у кафич или сл. најнормално си работи...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Воопшто не ја познава мрежата дека постои...
Не ја наоѓа коа ке направам WIFI оn на ајфонот, а додека у кафич или сл. најнормално си работи...
Закачувањето на AP јасно дека функционира ... веројатно е во право -={K-O-R-U-N}=- дека неможеш да се закачиш на ad hoc мрежа.
Како што читнав набрзина за да може треба малку да се „обработи“. Си го слушнал терминот Jailbreak? Јас незнам ништо, но можеби ќе налета некој со повеќе искуство па ќе ти препорача како и што треба да направиш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Закачувањето на AP јасно дека функционира ... веројатно е во право -={K-O-R-U-N}=- дека неможеш да се закачиш на ad hoc мрежа.
Како што читнав набрзина за да може треба малку да се „обработи“. Си го слушнал терминот Jailbreak? Јас незнам ништо, но можеби ќе налета некој со повеќе искуство па ќе ти препорача како и што треба да направиш.
Jailbreak нема никаква врска WIFI на iPhone-от. Тоа е за да може да инсталира кракуван софтвер.

А да пробаш (ако веќе немаш) да си апдејтуваш во најновиот 3.1 софтвер?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Jailbreak нема никаква врска WIFI на iPhone-от. Тоа е за да може да инсталира кракуван софтвер.

А да пробаш (ако веќе немаш) да си апдејтуваш во најновиот 3.1 софтвер?

Јас на најновиот софтвер пробав работеше на постариот незнам, а можно да е и тоа цела финта.

Zombie

Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
Mене ми е 3,0 така да можда и до тоа да е... Ќе пробам да го апдејтувам софтверот па да видам шо ке се деси...и така планирав тоа да го праам, а еве сеа иам и причина плус :D
Фала на сите шо помогнаа у секој случај....

Kajgana Shop

На врв Bottom