Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Да ќе одам Америка и да ќе ми биде признаена дипломата... За разлика од нечија...
Така да колку сакаш од инат зборувај, трескај колку сакаш глупости не си ни доволно информиран не ни сакаш да се информираш, туку зборуваш на празно. Кога ќе собереш повеќе информации пиши, до тогаш, истражувај.
Абе сине ќе те удри и тебе живото некој ден и тогаш ќе прајме муабет. Не се фаќа работа туку така, не е ова социјализмо заврше факултет и одма ќе те запослат. Тебе во Америка те чекат од ПМФ експерто да ги просветлиш, абе не си прај филмој ти викам јас. Не ми е од инает, баш многу убо знам каква е можноста Америка да просперираш со салам работа. Таму Американците шо учат на помалку познати факултети не му ги ценат дипломите, а за тебе најискрено нема ни да знат од кој континент си не па за твојо универзитет да знат.

Пак ќе ти речам јас, најбитно е знаењето и среќата. Диплома ко диплома секоја е исто “призната“. А за во Америка да се преселиш, па да се вработиш, па да си изградиш кариера, да ме верваш дека многу појќе од диплома од ПМФ ти треба. А ти ако сакаш живеј си го сонот уште некоја година дури не те удри по гла живото.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Малку пореално гледај... твојата диплома е признаена и можеш да продолжиш на постдипломски студии на некој од факултетите во САД.
Исто и од Фон, ЕУРМ и Штул можеш исто така да продолжиш на некој од факултетите низ странство.

Но шансите за да се вработиш на одлична позиција во САД само со диплома од ПМФ се премногу мали. Треба тука многу труд и вложување и дополнително образование на некој од тамошните факултети. Комбинација со пмф + некој факс од САД каде ќе земеш постдипломски е добра. Постдипломските ќе ти се отскочна даска, ако се покажеш добро големи ти се шансите за вработување во некоја фирма таму.

Вака за твое добро не биди толку голем оптимист дека одлично ќе поминеш и ќе се вработиш со диплома од ПМФ. Не е Америка свето место има и таму огромен број невработени лица и во огромна криза се.

Како мој совет што не мора да го прифатиш а тоа е кога ќе си апсолвент пробај да добиеш стипендија за постдипломски таму кај што сакаш да се преселиш. Не оставај се само на диплома од ПМФ.
Работата е што како и да е ќе добијам green card и ќе одам таму, дали со факултет или без факултет пак ќе идам. Само работата е што земав смер што е моментално најбаран таму и има голем дефицит, а освен ПМФ дипломата (нормално не се оставам само на една работа) додека да го добијам green card-от ќе земам да ги полагам Cisco сертификати (поделени се на Associate, Professional и Expert, Associate го добивам на пмф со два предмети што ги има во 4 и 5 семестар или 5 и 6 семестар, не ми текнува, а ќе продолжам тука да полагам тестови за Professional) што било каде во свет е премногу вреднувано. + има луѓе што се на добри позиции кои што ќе пишат препораки за мене за во добри фирми и ќе добијам шанса да се покажам, ако сум добар ќе добијам работа ако не, нормално ќе ме одбијат. Знам дека ќе биде тешко, не значи дека готово завршувам факултет готово сите ќе ми фрлаат пари и понуди за работа :) никаде го нема тоа (дури и кај нас :) ) и не значи дека ако работа таму дека одма ќе ми дадат огромна плата и сите ќе ми се клањаат, се си иде постепено, али ако се сака се може :)
За стипендија не знам колку ќе можам да добијам зошто сега за сега не сум баш совршен студент, а и не знам баш колку ќе имам добар просек.

Абе сине ќе те удри и тебе живото некој ден и тогаш ќе прајме муабет. Не се фаќа работа туку така, не е ова социјализмо заврше факултет и одма ќе те запослат. Тебе во Америка те чекат од ПМФ експерто да ги просветлиш, абе не си прај филмој ти викам јас. Не ми е од инает, баш многу убо знам каква е можноста Америка да просперираш со салам работа. Таму Американците шо учат на помалку познати факултети не му ги ценат дипломите, а за тебе најискрено нема ни да знат од кој континент си не па за твојо универзитет да знат.

Пак ќе ти речам јас, најбитно е знаењето и среќата. Диплома ко диплома секоја е исто “призната“. А за во Америка да се преселиш, па да се вработиш, па да си изградиш кариера, да ме верваш дека многу појќе од диплома од ПМФ ти треба. А ти ако сакаш живеј си го сонот уште некоја година дури не те удри по гла живото.
Погрешно си ме разбрал, прочитај го ова погоре.
Само што кажав и претходно дека кога го гледаат CV-то проверуваат што како и знаат да најдат од каде кои луѓе какви се. Јас ја слушав шефицата што е кај сестра ми во фирма и она тоа го кажа, рече дека тешко во таа фирма (Suncadia) кај што она е шефица да добијам шанса да се покажам со тие факултети што и ги набројав, Европски, ФОН и American.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
САМО ЗАВИСТ...ТАКВИ СМЕ НИЕ МАКЕДОНЧИЊАТА....ЗА ЖАЛ..ОД ОЧИТЕ ПОДАЛЕКУ НЕ ГЛЕДАМЕ...

Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
НЕ ЗАВИДУВАМ НИКОМУ,АМА ДРУГИ ЗАВИДУВААТ...АМА ГЛУПИ СЕ АКО МИСЛАТ ДЕКА СУМ НА ФОРУМОВ ДА СЕ ПРЕПУЦАВАМ СО НЕИНТЕЛЕГЕНТНИ ПЕРСОНИ....

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
НЕ ЗАВИДУВАМ НИКОМУ,АМА ДРУГИ ЗАВИДУВААТ...АМА ГЛУПИ СЕ АКО МИСЛАТ ДЕКА СУМ НА ФОРУМОВ ДА СЕ ПРЕПУЦАВАМ СО НЕИНТЕЛЕГЕНТНИ ПЕРСОНИ....
Да? Не сум знаела... За што ти завидуваме? За твојот огромен дострел на полето на науките, технологијата и уметностите? За културната наобразба? За недискиминаторската функција, која како мајка Тереза ја шириш на форумов? За својата егоцентричност и препотентност? Олабај се под итно, ти треба. На кој начин мериш интелегенција? Ја ставаш на квадрат и после логаритмираш? Фактот што си на приватен факултет, веднаш ти го спроведе мозокот до нескриените космички височини, па почна да солиш памет, а? Џабе ти се двете тисучици еуренца, ако немаш знаење. Среќата не се гледа во парите. А очигледно, по твоите постови-ни образованието.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
како ме изанализира девојко,свака ти част! :pos2:
Кажи што ти е целта? Зашто пишуваш на темава? Што сакаш да покажеш и/или докажеш?

И да те потсетам, несмееш да имаш по 2 јузери на форумов :)

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Не е многу тешко... :wink: Он топик:Сеуште го немав изразено мојот став по однос на оваа тема. Образованието примарно според мене, зависи од желбата за учење и среќата, слично на она кое го кажа Синдикат. Праксата е неодминливо многу важен сегмент кој игра улога. На кој факултет се спроведува поголема практична настава, дали на приватен или државен, не знам да кажам... Не одам на факултет. Но, сметам дека општо, оние кои се запишуваат на приватен, мора да имаат пари. Од тука следуваат и сомневањата на околината за нивната квалификуваност, како и од огласите за работа кои се на моменти малку дискриминирачки кон ваквите студенти. Во некои огласи за работа, е јасно потенцирано кандидатите да имаат државен факултет. Но, во глобала, она што е квалитетно, мора да исплива на површина. Кога-тогаш. Затоа, сметам дека според можностите на џебот, факултетот и интелектот, треба да се одбира понатамошното образование. И да се води сметка за акредитацијата, која може напати да заебе некој кој поштено се пријавил на приватен факултет.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Кажи што ти е целта? Зашто пишуваш на темава? Што сакаш да покажеш и/или докажеш?

И да те потсетам, несмееш да имаш по 2 јузери на форумов :)
Дечко ми е на форумов иначе од два компјутери сурфаме, затоа имаме иста IP адреса. Имаш поздрав од него до тебе и Мац.

Не е многу тешко... :wink: Он топик:Сеуште го немав изразено мојот став по однос на оваа тема. Образованието примарно според мене, зависи од желбата за учење и среќата, слично на она кое го кажа Синдикат. Праксата е неодминливо многу важен сегмент кој игра улога. На кој факултет се спроведува поголема практична настава, дали на приватен или државен, не знам да кажам... Не одам на факултет. Но, сметам дека општо, оние кои се запишуваат на приватен, мора да имаат пари. Од тука следуваат и сомневањата на околината за нивната квалификуваност, како и од огласите за работа кои се на моменти малку дискриминирачки кон ваквите студенти. Во некои огласи за работа, е јасно потенцирано кандидатите да имаат државен факултет. Но, во глобала, она што е квалитетно, мора да исплива на површина. Кога-тогаш. Затоа, сметам дека според можностите на џебот, факултетот и интелектот, треба да се одбира понатамошното образование. И да се води сметка за акредитацијата, која може напати да заебе некој кој поштено се пријавил на приватен факултет.

Претпоставував дека не идеш на факултет,што е следно?Ке идеш у болница,ке му мрчиш на хирургот како се оперира?:nesvest:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Тоа што не одам на факултет, не значи дека не се интересирам за тоа, затоа што како матурантка, ми следува таквото школство. А за хирургија, не, за тоа ти кога ќе одиш да ти го оперира хипоталамусот и да ти ја провери преобработката на податоци во истиот, ти ја давам шансата да му мрчиш на хирургот.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Тоа што не одам на факултет, не значи дека не се интересирам за тоа, затоа што како матурантка, ми следува таквото школство. А за хирургија, не, за тоа ти кога ќе одиш да ти го оперира хипоталамусот и да ти ја провери преобработката на податоци во истиот, ти ја давам шансата да му мрчиш на хирургот.
Не нема да мрчам... сепак ке преќутам. Имам почит кон постари, попаметни и пообразовани личности.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Не нема да мрчам... сепак ке преќутам. Имам почит кон постари, попаметни и пообразовани личности.

А убаво што со збор кажуваш дека почитуваш постари, попаметни и пообразовани али може некад и во пракса тоа да го направиш.
Од зборење некогаш не се постигнуваат целите.
Подобро е во некои ситуации човекот мудро да молчи.
Како на пример дека ние сме глупави луѓе што ја гледаме својата иднина во нашата Македонија додека ти имаш широко отворени очи и со својата скапоцена диплома ќе живееш во странство и ќе заработуваш 2000 евра месечно.
Во оваа светска економска криза каде секаде има отпуштања од работи, каде се вреднува знаењето а не дипломата ти си премногу наивна.
Отвори ги некогаш ти повеќе очите и согледај ја реалноста.
Ние сме задоволни тука колку толку, а ти си таа која е незадоволна и која одвај чека да ја напушти нашава земја.
Па сега види во кој е проблемот.

Член од
2 јануари 2006
Мислења
325
Поени од реакции
34
Jas sum na privaten fakultet (Stulov) tuka u Skopje i bas ne e lesno i mojata diploma e priznata i nadvor bidejki Stuloviot e nasekade rasprostranet niz Evropa,taka da povelete studirajte na drzaven ostanete u Makedonija so pametot nerazraboten i nefunkcionalen da gleda idnina nadvor od Makedonijava,a jas ke si izlezam i so mojov fakultet ke zimam min. 2000 evra a vie rabotete tuka za max. 500 evra.Ovde vi se priznati samo elektro,pmf i sl. drzavni fakulteti a so drugite ke ve vidam so ke napraite!!!
Pozdrav do site sto gledaat prosperitet nadvor od tuka.

Поради таквите како тебе ни пропаѓа државата што само гледаат да си киднат од тука, срамота.

tavCHe

Bonum Kurcum
Член од
1 септември 2008
Мислења
61
Поени од реакции
2
Поради таквите како тебе ни пропаѓа државата што само гледаат да си киднат од тука, срамота.
Доста ми ја напаѓате девојката, ќе го пукам еј! :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom