Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29
Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Jas sum na privaten fakultet (Stulov) tuka u Skopje i bas ne e lesno i mojata diploma e priznata i nadvor bidejki Stuloviot e nasekade rasprostranet niz Evropa,taka da povelete studirajte na drzaven ostanete u Makedonija so pametot nerazraboten i nefunkcionalen da gleda idnina nadvor od Makedonijava,a jas ke si izlezam i so mojov fakultet ke zimam min. 2000 evra a vie rabotete tuka za max. 500 evra.Ovde vi se priznati samo elektro,pmf i sl. drzavni fakulteti a so drugite ke ve vidam so ke napraite!!!
Pozdrav do site sto gledaat prosperitet nadvor od tuka.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Jas sum na privaten fakultet (Stulov) tuka u Skopje i bas ne e lesno i mojata diploma e priznata i nadvor bidejki Stuloviot e nasekade rasprostranet niz Evropa,taka da povelete studirajte na drzaven ostanete u Makedonija so pametot nerazraboten i nefunkcionalen da gleda idnina nadvor od Makedonijava,a jas ke si izlezam i so mojov fakultet ke zimam min. 2000 evra a vie rabotete tuka za max. 500 evra.Ovde vi se priznati samo elektro,pmf i sl. drzavni fakulteti a so drugite ke ve vidam so ke napraite!!!
Pozdrav do site sto gledaat prosperitet nadvor od tuka.
Ова се зборови на академски граѓанин?

Тешко. Толку ти зарѓал мозокот, не си свесна колку си глупа.Ако ти е за надвор мрш иди уште од сега, не ни троши го твоето време овде.

Член од
2 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Ова се зборови на академски граѓанин?

Тешко. Толку ти зарѓал мозокот, не си свесна колку си глупа.Ако ти е за надвор мрш иди уште од сега, не ни троши го твоето време овде.
Decko ti imas problem,jas ne sum psihijatar i nemam takva strUKA DA GI LECAM TVOITE KOMLEKSI!!!
pozz

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
De4ko,ti stvarno imas problem.

И што ако заработуваш 2000 евра,ќе немаш пријатели со кои ќе ги делиш,ќе напуштиш се за пари.
Пих бе,ич емоции немате вие од приватен значи,се по парите само. :(

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Девојко ти си толку наивна да тешко ќе си ги исполниш целите.

Ги има многу такви али само сонувај си некои работи.
Како на пример дека некој ќе те вработи од странство со диплома од Штул и ќе те седне на висока позиција.
Чистачка може да бидеш. Но, дали и за тоа те бидува?

Јас ќе продолжам да си учам тука и сите ние барем малку да ја подобриме ситуацијава во Македонија.
Па и за 500 евра ќе работам и ќе бидам среќна.
Него да се продавам себеси. А ти треба психијатар сериозно.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
И после како човек да не се запраша кој се кај нас “студира“, ама јбг тоа е приватен универзитет.
Јас искрено се надевам дека Анонимната ќе си отиде од МК и ќе си најде работа (со дипломата) платена по 2000 евра, хех :icon_lol:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
И после како човек да не се запраша кој се кај нас “студира“, ама јбг тоа е приватен универзитет.
Јас искрено се надевам дека Анонимната ќе си отиде од МК и ќе си најде работа (со дипломата) платена по 2000 евра, хех :icon_lol:
Надвор не и треба диплома и за 2000 евра неделно, нека оди уште одма, нека не губи време, младоста кратко трае........после цената паѓа:kesa:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Надвор не и треба диплома и за 2000 евра неделно, нека оди уште одма, нека не губи време, младоста кратко трае........после цената паѓа:kesa:
Тешко се зимаат 2000 и така. А макрото колку проценти треба да земе? Многу се 2000:icon_lol: А во Европа и е легализирана ... па ќе треба и давачки да плаќа. За почеток како странец може да биде ослободена, али понатаму долг си е долг.
Сепак со дипломата може подобра позиција да има :pipi: За тоа дипломата може да и послужи :pipi:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Тешко се зимаат 2000 и така. А макрото колку проценти треба да земе? Многу се 2000:icon_lol: А во Европа и е легализирана ... па ќе треба и давачки да плаќа. За почеток како странец може да биде ослободена, али понатаму долг си е долг.
Сепак со дипломата може подобра позиција да има :pipi: За тоа дипломата може да и послужи :pipi:
Е, еееееее, на што одма помисли:pos2:
Не спомнав такво нешто, може и на шипка да игра во бар или како го викаат она lap-dance, а тоа другото.... на диво како дополнителна дејност

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

И во претходниот пост на темава напишав дека, доколку факултетот не е некое светски познато име, значи факултет со големо реноме, тогаш нема воопшто никакво значење.

Уште понаивно е да веруваме дека некој го вреднува Штуловиот факултет пред нивните домашни ( Во ЕУ зборам).

Дипломата само е потврда за завршено образование, а искуството е она кое одлучува за позицијата.

Девојкава мисли дека заработувајќи 2000 евра, ќе живее според Македонски цени и давачки :) и тоБ ќе и биде, како не. Кога ќе разбере дека 2000 евра во некоја западно европска земја е = на наши 300 евра плата, ќе биде доцна оти го дала газето под ќирија и е толку далеку од дома. Многу е тешко и пред се' зависи од познанства и среќа да најдеш навистина добро платена работа како самошто излезен студент странец, во ЕУ.

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
остајте ја нека си осети на своја кожа од искуство.
па коа ќе се изгори ќе каже дека не била во право.
што се однесува на темава, јас се запишав на приватен факултет бидејќи моите ми кажаа дека имаат средства да ми го финансираат, и бидејќи мнооогу го заебав средното и со оценките мои немаше да ми примат на струката што ја сакав, така да се одлучив за ФОН. Задоволна сум и вредат парите што ги давам затоа што има услови за студирање и катедра која си ја разбира работата.
Башка и во 3та година имаме пракса која мислам дека е големо искуство.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Башка и во 3та година имаме пракса која мислам дека е големо искуство.
Праксата е најважна во образованието кое треба да те промовира во својата професија.
Камо среќа за сите професии и студенти да има пракса кај нас, ништо неможе да замени практика и искуството од неа.
Што порано имаш пракса, толку побрзо ќе напредуваш.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Од оваа година мислам праксата е задолжителна на сите факултети, без разлика дали се државни или приватни, и за сите години (за прва не сум сигурен).

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Праксата е најважна во образованието кое треба да те промовира во својата професија.
Камо среќа за сите професии и студенти да има пракса кај нас, ништо неможе да замени практика и искуството од неа.
Што порано имаш пракса, толку побрзо ќе напредуваш.
Da ama treba da imas nekoe teoretsko znaenje za da otides na praksa. Baska ako sakas da ucis zanaet, da, treba praksa, a ako sakas da se orientiras prema naucni i podlaboki oblasti, togas treba da skapes nad kniga.

Kajgana Shop

На врв Bottom