Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
ептен се засегна, а?
да не ти се расипало огледалото.
Да!
Да не знаеш да го поправиш или ново да ми купиш?

Глупави биле убавите девојки, глупави биле плавушите, глупави биле оние од оној град, глупави биле тие и тие ... се најдоа паметните сетоа тоа да го напишат.
Сеирџиски народ сме, за сите знаеме да критикуваме а никој не знае да се погледне каков е самиот.
Чекајте бе луѓе се изедовте заради стварно изузетно глупата Катерина Ивановска....ако збориме за неа тогаш самиот цитат кажува колку IQ има она:"Јас се запишав на FON оти во New York немаше соодветен за мене"...wooowwww

А тоа дека манекенка=глупача....тоа е така земено затоа шо манекенките почнуваат уште од 15-16 год. и ги шалтаат кај стасаат за секој к*р ташак на секакви презентации...а не значи дека таа на 25-26 години ќе биде глупа...
туку 3пати повеќе ќе има изживеано од некоја прчла шо седи на hi5 по цел ден и се слика у wc-to со напучени муциња и облечени во бициклистички шо ги носеле у 5то одд. за ко ќе биде во нив да им пука газот...пак ќе речам...woooowww!!!

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Добро бе шо се нервираш ти грда си. :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

:smir:
Па си знам јас.
Не за џабе се скрши огледалото :icon_lol:

Немаше никаква врска тоа што пишував со мене ни сум убава, ни манекенка, ни плава, :) него ме нервираат споредувањето за тоа колку е некој паметен и заклучок се добива од неговото место на живеење, од неговата боја за коса, од неговото занимање и сл.
Македонска работа тоа. Љубомора и сеир.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ако некоја девојка е манекенка со тоа мора да значи дека е глупава?
Колку простачко само размислување!!!

Луѓето поединечно треба да се карактеризираат а не глобални заклучоци да се донесуваат поради тоа со што се занимаваат.
Има убави девојки кои не се посебно паметни.
Но има и манекенки, девојки што биле мис на свет и многу убави девојки кои се премногу интелегентни.

Убава девојка значи и глупава дека е, само е измислица од љубоморните лица.
И само "интелегентните" лица ќе веруваат во тоа.

Не е ова поврзано со темата но морав да пишам зашто ме нервираат глупави вакви изјави.

Прочитај зашто интелегентна е ставено во наводници.
Не затоа што е манекенка,туку бидејќи во САД немало адекватен факултет за неа,па МОРАЛА на ФОН.

Кој интелегентен човек би дал толку неиздржана изјава?

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Добро бе шо е поентата?

Демек глупи луѓе на државен не се запишват?

И крај краева пак, ако некој неможи да си го заврши факултето и му жежи на дупо сега не му се тие од ФОН или Европскио криви!

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Џабе се карате, ни едните ни другите не ви вредат ништо.

Ајт, кључ на тема :)

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
абе не ми давај дискусии ...убаво си пишува таму...АКРИДИТАЦИЈА....Така да за мојот факултет бидејќи студирам информатика поважно ми е да е акредитиран во странство него ли во нашава земја....
Малце си се заебал тука... Летово планирав од оваа година да се префрлам на некој приватен зошто бев мрзлив и ме мрзеше да седнам да учам и нон стоп сите ми беа криви за тоа што имав малку предмети положено. Планот ми е за некои 4 години да се преселам во Америка, за одприлика толку години загарантирано добивам green card. Сестра ми (која живее таму веќе 10 години) беше тука баш тој период и со неа правев муабет и ми рече дека ќе провери кој што како од нашиве приватни факултети воопшто вредат, ги разгледа сите сајтови и ги земав сите флаери, ги прати на полно пријатели што се на високи позиции и што се работодавци во добри амерички фирми, а истото го направи и зет ми и сите рекоа дека од тие фирми без разлика што ми е сестра никој од нив нема да може да ме прими ни на интервју со таква диплома, дека истата диплома таму ми ја вреднуваат со 0. Баш ги пофалија од мојата струка (информатика) само ПМФ и Електро и ми пишуваа само колку души од тие два факултети работат во Microsoft и слични гиганти. Јас лично познавам тројца што со еден од овие два факултети прават голема заработувачка (двајца од електро еден од пмф). Така да не оставајте да ве лажат зошто они самите знаат што сакате да слушнете и тоа ви го кажуваат, ништо добро во животот не се добива без труд затоа стегнете се 4-5 години и завршете нешто што ќе ви вреди цел живот и сватете дека не учите за никој друг туку учите за себе и јас тоа не сакав да го сватам некое време, полесниот пат во животот не е секогаш правилниот.

А на ПМФ (не сум сигурен за другите зошто јас сум таму) сите предавања и сите вежби ги има на веб, освен ако нешто додатно некој не праша и не се запише на табла, а па ако ти е до толку да го имаш не си сакат за да го запишеш на час така? :)

А конкретно за на Еуро, еден другар е на информатика и сам кажа дека одкако ќе го заврши тој смер ќе се запише на факултет :) Се има положено а НИШТО (сам кажува) дека нема научено и баш кажуваше како некоја математика пуштал со 10 од 100 бода (како што и он положил).

VertigO

750ml ракија
Член од
11 декември 2008
Мислења
297
Поени од реакции
47
Ако некоја девојка е манекенка со тоа мора да значи дека е глупава?
Колку простачко само размислување!!!

Луѓето поединечно треба да се карактеризираат а не глобални заклучоци да се донесуваат поради тоа со што се занимаваат.
Има убави девојки кои не се посебно паметни.
Но има и манекенки, девојки што биле мис на свет и многу убави девојки кои се премногу интелегентни.

Убава девојка значи и глупава дека е, само е измислица од љубоморните лица.
И само "интелегентните" лица ќе веруваат во тоа.

Не е ова поврзано со темата но морав да пишам зашто ме нервираат глупави вакви изјави.
Прво, паметна е карактеристика добиена од сколопот на тоа што го пишав, или за тебе она е паметна??...
Второ ако си се пронашла во тие, полека не се возбудувај многу, не сум од типот да оценувам кој што работи посебно не за манекенките..
Трето, И МНОГУ БИТНО е дека, темата е -зашто фрлате пари по приватните факултети, а јас да ти помогнам бидејки очигледно не си разбрала избрав пример на човек зашто се запишал таму! Ако сакаш да разглабаш дилеми за кој што мислење има за манекенките отвори си друга тема и не го менувај текот на оваа.
И те молам не користи зборови како љубомора пошто стварно ме убива во појам...:(

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Малце си се заебал тука... Летово планирав од оваа година да се префрлам на некој приватен зошто бев мрзлив и ме мрзеше да седнам да учам и нон стоп сите ми беа криви за тоа што имав малку предмети положено. Планот ми е за некои 4 години да се преселам во Америка, за одприлика толку години загарантирано добивам green card. Сестра ми (која живее таму веќе 10 години) беше тука баш тој период и со неа правев муабет и ми рече дека ќе провери кој што како од нашиве приватни факултети воопшто вредат, ги разгледа сите сајтови и ги земав сите флаери, ги прати на полно пријатели што се на високи позиции и што се работодавци во добри амерички фирми, а истото го направи и зет ми и сите рекоа дека од тие фирми без разлика што ми е сестра никој од нив нема да може да ме прими ни на интервју со таква диплома, дека истата диплома таму ми ја вреднуваат со 0. Баш ги пофалија од мојата струка (информатика) само ПМФ и Електро и ми пишуваа само колку души од тие два факултети работат во Microsoft и слични гиганти. Јас лично познавам тројца што со еден од овие два факултети прават голема заработувачка (двајца од електро еден од пмф). Така да не оставајте да ве лажат зошто они самите знаат што сакате да слушнете и тоа ви го кажуваат, ништо добро во животот не се добива без труд затоа стегнете се 4-5 години и завршете нешто што ќе ви вреди цел живот и сватете дека не учите за никој друг туку учите за себе и јас тоа не сакав да го сватам некое време, полесниот пат во животот не е секогаш правилниот.

А на ПМФ (не сум сигурен за другите зошто јас сум таму) сите предавања и сите вежби ги има на веб, освен ако нешто додатно некој не праша и не се запише на табла, а па ако ти е до толку да го имаш не си сакат за да го запишеш на час така? :)

А конкретно за на Еуро, еден другар е на информатика и сам кажа дека одкако ќе го заврши тој смер ќе се запише на факултет :) Се има положено а НИШТО (сам кажува) дека нема научено и баш кажуваше како некоја математика пуштал со 10 од 100 бода (како што и он положил).
Абе шо во Америка на газ ќе паднат ко ќе му кажиш дека ПМФ си учел. Ти Македонија само да му спомниш мислат дека од друга планета си. Не кажвај такви приказни жити све, то 70% од универзитетите во Америка шо се не ги знат Американците ПМФ ќе го знат.

A ПМФ стој за ПроМашен Факултет, информатика 7 математики учиш и полојна програмирање, то шо има професори то има предмети. Најтешко ќе поминиш и ништо шо ти треба нема да научиш.

И во право си, никој не ти тура со сила знаење, сам ако не седниш ништо не бива од тебе. Само шо на пример ти ќе мораш на многу апсолутно беспотребни работи да изгубиш време и енергија пошто ќе мораш да ги положиш, а ќе мораш оти има професори шо нема шо да предават и мора да држат и тие по некој час.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Абе шо во Америка на газ ќе паднат ко ќе му кажиш дека ПМФ си учел. Ти Македонија само да му спомниш мислат дека од друга планета си. Не кажвај такви приказни жити све, то 70% од универзитетите во Америка шо се не ги знат Американците ПМФ ќе го знат.

A ПМФ стој за ПроМашен Факултет, информатика 7 математики учиш и полојна програмирање, то шо има професори то има предмети. Најтешко ќе поминиш и ништо шо ти треба нема да научиш.

И во право си, никој не ти тура со сила знаење, сам ако не седниш ништо не бива од тебе. Само шо на пример ти ќе мораш на многу апсолутно беспотребни работи да изгубиш време и енергија пошто ќе мораш да ги положиш, а ќе мораш оти има професори шо нема шо да предават и мора да држат и тие по некој час.
Исправка, 4 годишни = 8 математики, 3 годишни = 4 математики. Кажи ми ти што и каде студираш? Баш затоа што е ПроМашен Факултет (ептен инвентивно мора да ти признаам, баш ме интересира колку време ти требаше да го смислиш) повеќето уште од 3та-4та година ги бараат во фирми да работат. Математиките се учат зошто информатиките инжинери мора да имаат математичка логика, програмирањето е базирано на математички правила, било каде во свет (на добри факултети) се учат математики на факултети за информатика. За програмирањата, Java, C++, html и C Sharp и те како се користат, освен С++ поретко се користи али тој се зема во прва година како основа на почетничкото програмирање и на објектното и визуелното програмирање. Згора на тоа на 3 годишни на Администрирање на компјутерски мрежи и на 4 годишни на Компјутерски архитектури и мрежи добиваш сертификат од Cisco кој и те како вреди.
Може не знаат на памет за ПМФ и Електро али работодавците знаат да направат проверка од кој факултет каков кадар излегува особено за во нивната земја и на која позиција се, а информатичарите си ги знаат колегите, големите фирми не вработуваат шалабајзери.
За професорите на пмф баш напротив, има недостаток на професори а не вишок, така да не зборувај на празно.
Ако не веруваш за тоа што го пишав, слободно прво направи истражување и дознај сам. Конкретно Microsoft има многу вработени од Македонија и повеќето се Електраши, еден нема што отишол во странство со некој од овие два факултети, а да не е вработен и да вади добра пара, те. ни тука не познавам некој таков.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ова е апла оговарачки маубет...
Демек, на државните саде генијалци и вискоквалификувани луѓе идат, а на приватните морони на кои уше со уписот им даваат гратис дипломи.
Како не бе.

Можда пред да се воведе ЕКТС системот, државните факултети имаа некоја поголема тежина, али отакако воведоа кредит-трансфер систем, скоро и да нема разлика со приватните.

Чак што више кај приватните има многу посовремени наставни средства, поголемо посветување внимание на студентот и сл.

А за кретени и мамини и татини мази, на кои им купуваат дипломи...И на двата вида факултети има. Исти курац му доаѓа.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Ова е апла оговарачки маубет...
Демек, на државните саде генијалци и вискоквалификувани луѓе идат, а на приватните морони на кои уше со уписот им даваат гратис дипломи.
Како не бе.

Можда пред да се воведе ЕКТС системот, државните факултети имаа некоја поголема тежина, али отакако воведоа кредит-трансфер систем, скоро и да нема разлика со приватните.

Чак што више кај приватните има многу посовремени наставни средства, поголемо посветување внимание на студентот и сл.

А за кретени и мамини и татини мази, на кои им купуваат дипломи...И на двата вида факултети има. Исти курац му доаѓа.
Да скрос исто е, на државен те носат во висока класа хотел и полагаш на балкон со виски и цигари на една маса 15 луѓе без никој да ги чува и материјалот со разлика од минимум 50% и критериум за оценување што не се споредува. ЕКТС не е ништо подобро, може само со воведувањето на колоквиуми малце да се олеснува али мора да присуствуваш по 6 саати на ден на факултет, кога да се одмориш и да седнеш да учиш и положуваш 2 предмети запишуваш втора година а влечеш 8 предмети од прва, запипуваш трета година влечеш уште повеќе од пола предмети од прва и втора, а за секој предмет што ќе го презапишеш плаќаш казна од по 600 денари на 4 годишни 1000 денари на 3 годишни по кредит.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Да скрос исто е, на државен те носат во висока класа хотел и полагаш на балкон со виски и цигари на една маса 15 луѓе без никој да ги чува и материјалот со разлика од минимум 50% и критериум за оценување што не се споредува. ЕКТС не е ништо подобро, може само со воведувањето на колоквиуми малце да се олеснува али мора да присуствуваш по 6 саати на ден на факултет, кога да се одмориш и да седнеш да учиш и положуваш 2 предмети запишуваш втора година а влечеш 8 предмети од прва, запипуваш трета година влечеш уште повеќе од пола предмети од прва и втора, а за секој предмет што ќе го презапишеш плаќаш казна од по 600 денари на 4 годишни 1000 денари на 3 годишни по кредит.
Друже, ја сум на државен и знам како се студира таму.
А, сум била у приватно средно, па и тоа ми е познато.

Се на се, и на државен имаш и групни полагања, и прогледување низ прсти и све.
Е додуша не те носат у хотел и не ти нудат виски, пошо не си платил за тоа, али ти пијат од вискито што ти им го носиш за да положиш.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Друже, ја сум на државен и знам како се студира таму.
А, сум била у приватно средно, па и тоа ми е познато.

Се на се, и на државен имаш и групни полагања, и прогледување низ прсти и све.
Е додуша не те носат у хотел и не ти нудат виски, пошо не си платил за тоа, али ти пијат од вискито што ти им го носиш за да положиш.
Прогледување низ прсти за ако имаш 47-49 бода од 100 а со 50 да се положува да, али еве ти конкретно другар мој имаше 10 бода од 100 на Еуро и него му прогледаа (како и на останатите) што е скрос не реално. А за групно полагање (15 души на една маса еден до друг со тетратките едни врз други без никој да ги набљудува) немам искусено али имам гледано кај другар од Фон на мобилен.
Не знам до сега не сум дал на ниеден професор/асистент виски или било што, а за средно не знам јас завршив во Карев и 4 години ретко пипкав книга и мн добар и одличен поминував али средно и факултет бар од мое искуство немаат никакви допирни точки.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Исправка, 4 годишни = 8 математики, 3 годишни = 4 математики.
Не ме изправај, гледаш дека иронично го кажав. Појќе се учи математика од програмирање.

Кажи ми ти што и каде студираш?
Мрежни технологии - Интернет програмирање на Нов Бугарски Универзитет во Софија. Ѕирни ја програмата www.nbu.bg ќе ја најдиш на сајтот и ќе ти стани јасно колку работи нема ни да ти ги спомнат тебе, а камоли да ги научиш.

Баш затоа што е ПроМашен Факултет (ептен инвентивно мора да ти признаам, баш ме интересира колку време ти требаше да го смислиш) повеќето уште од 3та-4та година ги бараат во фирми да работат.
Шојма врска бе сине дали ги барат. Ти гледај му ја програмата каква му е катастрофа. 4 предмети во семестар од кои 2 математики 1 јазик и еден во врска со компјутери или програмирање или компјутерска наука, избор никаков немаш и мораш да учиш шо ти се налага. Какви шо има професори такви предмети. Е ти сам ако научиш и да знајш ќе те барат нормално.

Математиките се учат зошто информатиките инжинери мора да имаат математичка логика, програмирањето е базирано на математички правила, било каде во свет (на добри факултети) се учат математики на факултети за информатика. За програмирањата, Java, C++, html и C Sharp и те како се користат, освен С++ поретко се користи али тој се зема во прва година како основа на почетничкото програмирање и на објектното и визуелното програмирање.
Математика треба, ама треба и програмирање. Плус гледај на какви пенали се местиш, ај ќе ти простам сеа. C++ е најкористен и најмоќен програмски јазик кога се работи за сериозни софтверски решенија, така да не се срами со вакви испади. C # тешко дека е еден од најкористените, за Java се сложвам, а html ретко кој го смета за програмски јазик, можи Javascript да се спомни тука.

На ПМФ ќе завршиш за мрежи а мистерија ќе ти останат .Net и Client-Server програмирање. Јазици како MySQL или Oracle, Perl, Rebol, PHP. Ама важно експерт ќе бидиш за равенки решавање.

Згора на тоа на 3 годишни на Администрирање на компјутерски мрежи и на 4 годишни на Компјутерски архитектури и мрежи добиваш сертификат од Cisco кој и те како вреди.
Не се срами ајде, Cisco е еден обичен курс шо можи да си го земи кој сака за 3 семестри ако си плати. Лекциите од курсовите на Cisco треба да се само дел од факултет за мрежни технологи.

Може не знаат на памет за ПМФ и Електро али работодавците знаат да направат проверка од кој факултет каков кадар излегува особено за во нивната земја и на која позиција се, а информатичарите си ги знаат колегите, големите фирми не вработуваат шалабајзери.
За професорите на пмф баш напротив, има недостаток на професори а не вишок, така да не зборувај на празно.
И јас то го реков, има ГОЛЕМ недостаток на соодветни професори и баш заради то нема избор и има скратена и премногу математизирана програма.

Ај сеа не туку плачи и не измислувај.

Седни и учи! Не ти е другар ти крив шо немојш да го завршиш факултето.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На ПМФ ќе завршиш за мрежи а мистерија ќе ти останат .Net и Client-Server програмирање. Јазици како MySQL или Oracle, Perl, Rebol, PHP. Ама важно експерт ќе бидиш за равенки решавање.
Сите овие се учат во 2-3 година :)

Пример за приватниве факултети (незнам точно дали за FON или Европски...)
На еден другар му го положив ИСПИТОТ (ќе да беше, ако не, сигурно бил колоквиум) по програмирање со тоа што преку мсн му ја решив задачата која беше, направи дигитрон :):):)

Дигитрон на пмф правев во подготвителна настава (значи како вовед пред да почне факултетот :) )

Да додадам: Дали некој од вас што сте на приватниве факултети (или па знаете некој од таму) има паднато година? И зашто не?

Kajgana Shop

На врв Bottom