Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29
Член од
25 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
15
1.болд. Точно,на приватните плаќаш превентивно мито,и парите ти се дадени однапред.
На државните,ако те бива,можеш да положиш апсолутно се без мито.Ти кажувам од мое искуство,и од искуство на колеги.

Значи,на државен,те бива и спремен да учиш,плаќаш само 200/600 евра.
Не те бива,си плаќаш за испити по избор.
Иако,дури и да платиш 3 од 8 предмети,пак нема да дојдеш до цифра од 2000 евра.
Секоја чест...најверојатно се движиш во круг на доста интелгетни луѓе и студирањето ви оди полесно...и мило ми е за тоа...но сепак не е кај сите така...не се сите толку спремни ..бар 50 % и мора да платат..едноставно не ти оди...

2.болд. Мене досега ниеден испит не ми бил одложен,а ниту на некои колеги од друг смер да видам да ги заебале така како што тврдиш ти.
Е сеа,за предметите по е-бизнис,мене на веб страна ми ги објавуваат полагањата,резултатите и распоредите на вежби.
Така да не знам кои фикс муабети се ова,кога и другари на Електро,Машински,Земјоделски,ниеден никогаш не се пожалил за одложен/преместен испит.
хехехе е ова не верувам ...Сега дали мене ме лажат другиве дали ти ме лажеш,незнам!!Мац ќе прашам пак за да биде точно и ќе ти пишам кај точно кои професори на економски ова се случува..повеќепати...

3.болд. Пројди некогаш на Економски,влези во било кој од амфитеатрите.А посебно те замолувам да го посетиш Амфитеатар 1.Па после збори од прва рака.
ок добро за тоа...одговори ми за:
1.Достапност на професорите за било какво прашање,објаснување....
2.Студентски прашања...Сум гледал видео клипови за студентските прашања на економски...тоа е страшно...како стампедата со бикови што се прават по Шпанија...
3.Систем на Е-учење одностно...секое предавање спакувано во Word-document и ставено на интернет за download.Секоја вежба...и се што е пишување на табла го имаш при рака ...иако не си бил одредени вежби...Ова 100 % го нема на државните...така да ако од одредена причина неможеш да бидеш присутен...отиде возот...

Јас не знам од кај ти се овие дезинформации.Всушност,знам.Така ве намамуваат директорите/промотерите на Приватните да дојдете кај нив.И мене кога ме убедуваа за Еуро-Колеџ,збореа најлошо не само за државните,туку и за другите приватни.
Не верувај така лесно на луѓето.
Никој нити ме намамувал нити ми зборел лошо за другите факултети...едноставно кога бев гимназија дојдоа ни објаснија за факултетот...ни објаснија на кој начин се работи...што ти стои на располагање ...и јас одбрав приватен...

и да уште нешто....ќе ставам потпис на членот погоре што се има изјаснето за факултетите...на тоа дека материјалот е навистина помал да...но тоа е поради исфрлање на работите што едноставно не се потребни...а за разлика од државните...како на пример економски ... Таки Фити напише книга ...која стои сас години..иако некои работи веќе не се ни применуваат...ваму секоја година посебна книга..т.е напишана таа година...

поздрав

Тој линк што го постираш е многупати дискутиран на форумов.

На кратко IACBE не е акредитација. А тоа што го шириш наоколу како информација само значи дека си потклекнал на подведувањето.
ако не е акредитација...може да ми објасниш што е???Сакам да знам

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Член од
25 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
15
Што е ако не е акредитација? Јас би го нарекол маркетинг.

Еве ти една од дискусиите:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=20167

абе не ми давај дискусии ...убаво си пишува таму...АКРИДИТАЦИЈА....Така да за мојот факултет бидејќи студирам информатика поважно ми е да е акредитиран во странство него ли во нашава земја....

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.164
Поени од реакции
6.042
абе не ми давај дискусии ...убаво си пишува таму...АКРИДИТАЦИЈА....Така да за мојот факултет бидејќи студирам информатика поважно ми е да е акредитиран во странство него ли во нашава земја....
IACBE е кратенка од International Assembly for Collegiate Bussines Education, така да твојот факултет (ФИ) не спаѓа тука, туку само ФЕН.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Прва да си прашам дали зборуваме само за државни приватни во Македонија или надвор од неа ??!
Оти гледам 90 % од тие што пишале на темата а се против приватните факултети , имаа добиено некоја безвезна слика од македонските приватни факултети.
Бидејки како што знам и еве гледам , сум на приватен факултет во Софија, или еве другарми што ми кажува тој е на приватен факултет во Бремен Германија, значи приватните факултети надвор се нешто многу поразлично од она кај нас, плаќаш за поквалитетно образование, плаќаш за да можиш да го побараш професорот кога сакаш и да се консултираш, професорите се со поинаков однос, соработката е на многу подобро и повисоко ниво. Имаат драстично подобри услови, пример еве јас студирам компјутерски мрежи, и сега што јас ако одам на некој државен за тоа кога , таму ниту ќе видам како изгледа вистински сервер, ниту ќе имам контакт со најновата технологија и да добијам искуство да работам со неа. На приватните плаќаш за тоа да имаш подобро услови. И не е како кај нас , дадени ти се тестовите, ајде на само препиши. Си се знае си учиш, си добиваш оценки, нема учење нема да земиш испити кредити и слично. Не е да поминиш ради реда да се речи платив поминав .

Значи најголемиот проблем е што во Македонија се гледа поинаку на приватните , демек си ја платив со време дипломата. Тоа е проблемот што нема кај нас нај квалитетно високо образование.

И еве еден најдобар пример , во Америка за да одиш на некој од најдобрите универзитети , Харварт, Јеал, MIT и слично знам дека школарината за една година е од 35 000 евра па нагоре тоа значи дека , толку платив ќе ми дат диплома ? :)

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Те посочив на дискусија за да не се пишуваат истите работи по стопати.
А баш го погоди зборот. IACBE e акридитација. Како оригинал Адибас или Рејбак патики.

А бидејќи те мрзи да читаш во две реченици:
- Никој не му дал дозвола на IACBE да акредитира.
- Формално наставката .org е достапна за секој, додека .edu е достапна само за образовни институции во кои се вклучени и образовни акредитивни тела (пр. aacsb.edu).

Така да Европски Универзитет не е акредитиран во странство.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Те посочив на дискусија за да не се пишуваат истите работи по стопати.
А баш го погоди зборот. IACBE e акридитација. Како оригинал Адибас или Рејбак патики.

А бидејќи те мрзи да читаш во две реченици:
- Никој не му дал дозвола на IACBE да акредитира.
- Формално наставката .org е достапна за секој, додека .edu е достапна само за образовни институции во кои се вклучени и образовни акредитивни тела (пр. aacsb.edu).

Така да Европски Универзитет не е акредитиран во странство.
I da e akreditiran, samo ekonomskiot e akreditiran.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Абе сегде си е различно и од професорите зависи. Има државни кај шо се завршва со самото запишвање има и приватни така шо се. Јас незнам некој педагошки или технички Битола да се запишал а да не завршил.

Немојш да речиш оти сегде ако е приватен универзитет и готово значи си плаќаш за дипломата. Ама то е стереотип е останат кај многуте шо немале шанса за подобро образование и муабето „да му умри на комшијата козата“. Ко ќе му кажам на некој дека на приватен универзитет сум и ко ќе ми воздивми демек ееееееехх немаш гајле. Па ми иди да му ја товарам една всурат, мене глата ми чади овде на тестој. Ко да ми дојди некој Битола информатика шо учи микрософт офис таму и да ми објаснува шо како било на државен.

Неможи да се земи генерален заклучок за сите универзитети, секој приказна си е за себе. Има и приватни за нигде има и државни уште побетер.

Chains

империја
Член од
15 август 2006
Мислења
761
Поени од реакции
678

Секоја чест...најверојатно се движиш во круг на доста интелгетни луѓе и студирањето ви оди полесно...и мило ми е за тоа...но сепак не е кај сите така...не се сите толку спремни ..бар 50 % и мора да платат..едноставно не ти оди...

[/B]хехехе е ова не верувам ...Сега дали мене ме лажат другиве дали ти ме лажеш,незнам!!Мац ќе прашам пак за да биде точно и ќе ти пишам кај точно кои професори на економски ова се случува..повеќепати...

1.Достапност на професорите за било какво прашање,објаснување....
2.Студентски прашања...Сум гледал видео клипови за студентските прашања на економски...тоа е страшно...како стампедата со бикови што се прават по Шпанија...
3.Систем на Е-учење одностно...секое предавање спакувано во Word-document и ставено на интернет за download.Секоја вежба...и се што е пишување на табла го имаш при рака ...иако не си бил одредени вежби...Ова 100 % го нема на државните...така да ако од одредена причина неможеш да бидеш присутен...отиде возот...

[/B]Никој нити ме намамувал нити ми зборел лошо за другите факултети...едноставно кога бев гимназија дојдоа ни објаснија за факултетот...ни објаснија на кој начин се работи...што ти стои на располагање ...и јас одбрав приватен...

и да уште нешто....ќе ставам потпис на членот погоре што се има изјаснето за факултетите...на тоа дека материјалот е навистина помал да...но тоа е поради исфрлање на работите што едноставно не се потребни...а за разлика од државните...како на пример економски ... Таки Фити напише книга ...која стои сас години..иако некои работи веќе не се ни применуваат...ваму секоја година посебна книга..т.е напишана таа година...

Пријателе во отсуство на Мац може јас да ти одговорам?
И јас сум на економски и од старт да ти кажам дека од сето ова што си го навел само ситуацијата на студентски прашања ти е точно пренесена.Да,горлив проблем е хаосот на студентски кој чекаме да се реши.

Во врска со дали Мац се движи или не во високоинтелегентни кругови,можам само да го потврдам неговото тврдење:Да,ако учиш ке научиш и ке положиш.Какви не приказни се изнаслушав и сепак немам некој особен проблем.И голем број на мои колеги,грото од нив всушност,со солидна доза на учење ги поминуваат испитите

Пристапност од професори и асистенти.Ние имаме приемно време.Кај вас тоа дека се 24 часа достапни е во најмала рака нереално,да биде искрени.Во приемното време јас сум бил на консултации и кај Шуклев и кај Ристевска-Јовановска за кои има безброј хорор-приказни и важат за најозогласени на Економски.И сум немал никакви негативни искуства.Прашав тоа што ме интересираше,љубезно добив одговор.За асистентите да не зборуваме.Сите се млади,насмеани расположени дечки и девојки со кои и во град сум правел здраво.Секоја семинарска што ја имам работено ми е со консултации кај асистентите,јас мојот тим и асистентот кај него во канцеларија седнуваме и разјаснуваме СЕ!Нема ни нетрпеливост ни ароганција.Ова се мои искуства и искуства на мои колеги.

Сакам да кажам,претерани се овие приказни што грото од студентите од приватниве факултети ги кажуваат за државните.Не знам,не студирам психологија,можеби ова е еден вид на denial или билдање на его и самоубедување:raz:

Јас плаќам 600 евра за партиципација и гледам каде се инвестирани парите.Низ целиот факултет добивам WIFI,пијам кафе во бифе и сурфам,учам во читална и пак таму имам WiFi.На предавања седам во удобни фотелји,следам презентации на LCD монитори,држам вежби во високо опремени лабаратории.
Пред да скокнеш,ДА,знам дека и ти ги имаш истите услови.Но погледај ги цифрите 2000>600:icon_lol:

Можеби и јас добивам погрешна слика за приватните факултети.Но со секој студент на приватен со кој сум седнал од кои имам и другари од средно немаат толку познавање од одредена област која двајцата ја изучуваме,можеби сеуште не сум ги сретнал студентите со кои ке бидеме на исто познавање од маркетинг да речеме.Да,си го ценам знаењето:smir: немој другар да ми кажуваш работи кои јас ги гледам секој ден и знам дека не се така како ти што ги кажуваш.Peace out:helou:

Edit:Колку сака нека е на Таки Фити книгата.Кога ќе ми се искине пак ќе ја купам.Прекрасно напишан учебник.Вреди секој денар!

VertigO

750ml ракија
Член од
11 декември 2008
Мислења
297
Поени од реакции
47

??????????????????????????????????
Mozebi posto nemozat da se zapisat so 3.00 prosek na drzaven fakultet, a tato ima 4iljadi evra mesecna plata?!?! NE VIKAM deka site se takvi no taka eden pogolem broj, taka poveke od polovina, DA! Ili pak kako sto gledav pred nekoj mesec na televizija, "intelignetnata" manekenka, mnogu poznata bila fuficata (stvarno se nerviram sto ne i go pametam imeto, posto E za pametenje) se izjasni deka poradi nemoznosta da pronajde adekvaten fakultet vo New York morala da se vrati vo Makedonija i da se zapishe na FON! Navistina zalno sto ne mozela da najde "adekvaten" fakultet za nea......:uvo:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889

??????????????????????????????????
Mozebi posto nemozat da se zapisat so 3.00 prosek na drzaven fakultet, a tato ima 4iljadi evra mesecna plata?!?! NE VIKAM deka site se takvi no taka eden pogolem broj, taka poveke od polovina, DA! Ili pak kako sto gledav pred nekoj mesec na televizija, "intelignetnata" manekenka, mnogu poznata bila fuficata (stvarno se nerviram sto ne i go pametam imeto, posto E za pametenje) se izjasni deka poradi nemoznosta da pronajde adekvaten fakultet vo New York morala da se vrati vo Makedonija i da se zapishe na FON! Navistina zalno sto ne mozela da najde "adekvaten" fakultet za nea......:uvo:
Ако некоја девојка е манекенка со тоа мора да значи дека е глупава?
Колку простачко само размислување!!!

Луѓето поединечно треба да се карактеризираат а не глобални заклучоци да се донесуваат поради тоа со што се занимаваат.
Има убави девојки кои не се посебно паметни.
Но има и манекенки, девојки што биле мис на свет и многу убави девојки кои се премногу интелегентни.

Убава девојка значи и глупава дека е, само е измислица од љубоморните лица.
И само "интелегентните" лица ќе веруваат во тоа.

Не е ова поврзано со темата но морав да пишам зашто ме нервираат глупави вакви изјави.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ако некоја девојка е манекенка со тоа мора да значи дека е глупава?
Колку простачко само размислување!!!

Луѓето поединечно треба да се карактеризираат а не глобални заклучоци да се донесуваат поради тоа со што се занимаваат.
Има убави девојки кои не се посебно паметни.
Но има и манекенки, девојки што биле мис на свет и многу убави девојки кои се премногу интелегентни.

Убава девојка значи и глупава дека е, само е измислица од љубоморните лица.
И само "интелегентните" лица ќе веруваат во тоа.

Не е ова поврзано со темата но морав да пишам зашто ме нервираат глупави вакви изјави.
ептен се засегна, а?
да не ти се расипало огледалото.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
ептен се засегна, а?
да не ти се расипало огледалото.
Да!
Да не знаеш да го поправиш или ново да ми купиш?

Глупави биле убавите девојки, глупави биле плавушите, глупави биле оние од оној град, глупави биле тие и тие ... се најдоа паметните сетоа тоа да го напишат.
Сеирџиски народ сме, за сите знаеме да критикуваме а никој не знае да се погледне каков е самиот.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Да!
Да не знаеш да го поправиш или ново да ми купиш?

Глупави биле убавите девојки, глупави биле плавушите, глупави биле оние од оној град, глупави биле тие и тие ... се најдоа паметните сетоа тоа да го напишат.
Сеирџиски народ сме, за сите знаеме да критикуваме а никој не знае да се погледне каков е самиот.

Добро бе шо се нервираш ти грда си. :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom