Зошто модерната жена се плаши од брак?

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Авторот на темата мисли дека жените не сакаат стапување во брак, други па отвориле друга тема Зошто мажите се плашат од брак?
Значи сите се плашат :)

Нема разлика за жени и мажи, глупави се овие поделби. А воедно се е индивидуално.
Денес е поразличен начинот од живот од минатото. Не се очекува од една жена да се омажи рано, да е само домаќинка и да се грижи за децата цел живот. Тоа време помина на некој начин. А за една жена денес да е успешна потребно и е образование и рано започнување на кариерата. Затоа жените го оставаат времето за семејство за подоцна во животот. Е сега себично (и за мене несватливо) е ако некоја жена смета дека животот е само бизнис и кариера, тогаш таа губи, никој друг.
A исто е и со мажите и тие исто гледаат што повеќе да уживаат и да се посветат на работата. Па подоцна во животот кога ќе создадат услови за семејство тоа и да го оформат.
Секако денес многу семејства доцна стапуваат во брак и од економски проблеми. Денес луѓето се еманципирани сите сакаат добар и стабилен живот. Не е едноставно да официјализираш врска свадби ова она, па куќа или стан, па дечиња на кои треба да им се обезбеди нормален живот итн. Треба средства.Искрени да бидеме од чиста љубов само не се живее и не се чуваат дечиња така (и да се чека донации од А1). Многу лица не стапуваат брак зашто ги немаат тие средства и чекаат подобар ден.

Така да не осудувам ако некој не стапува во брак поради проблеми економски или пак ако некои лица живеат во вонбрачни заедници. Па и еден дополнителен лист хартија со потписи ништо не значи.
Но осудувам брачни или вонбрачни врски кои целат само на кариера, а не сакаат потомство. Тоа не почитувам.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
шо знам... ни твоево не ми држи вода... човекот се раѓа зависен од некого.. животот го поминува со други луѓе.... независност е повеќе идеал отколку нешто што се достигнува...
Независност е многу повеќе реалност отколку идеал.
Ако имаш завршено одредено образование, ако си вработена, имаш сопствен стан и кола апсолутно си не си зависна од никого и ништо. Е, за се` ова да го постигнеш потребно е освен вложување и време (години).
Освен што ние жените сакаме да бидеме независни истото го сакаат и мажите - независна жена која не мора да ја влечкаат со кола сегде, која нема да им виси на врат за пари и сл.
 
Б

Бат Елохим

Гостин
Независност е многу повеќе реалност отколку идеал.
Ако имаш завршено одредено образование, ако си вработена, имаш сопствен стан и кола апсолутно си не си зависна од никого и ништо. Е, за се` ова да го постигнеш потребно е освен вложување и време (години).
Освен што ние жените сакаме да бидеме независни истото го сакаат и мажите - независна жена која не мора да ја влечкаат со кола сегде, која нема да им виси на врат за пари и сл.
а психичка независност? независност е идеал(барем според мене) и не се гледа само во парите....Стан и кола е лесно! Во главата да си независна е потешкото!!
Не постои ни независна жена ни независен маж! Во многу погледи сме зависни едни од други.
Не постои независен човек! Само човек што се труди да биде колку толку независен!
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.729
Поени од реакции
12.162
Така да не осудувам ако некој не стапува во брак поради проблеми економски
Тешко да ќе е економски. И нашите стари, а и ние (повеќето од нас) стапуваме во брак со една маса и кревет. Не се сите со дуќани, мерцедеси или викендички. Дури во изминатото столетие народот бил далеку посиромав па се женел, мажел, правел многу повеќе деца отколку денес. Мислам дека некому е до аздис, пари и уживанција, а некому до обврски и смелост, несигурност (а се крие зад некоја божем модерна маска). Кариера не спомињам, та нема да ја затворат дома ако влезе во брак. Годините и градење "кариера" (ова кариера е во наводници, пошто е упитно што кариера бркаат овие жени) не завршуваат со стапување во брак.

не си зависна од никого и ништо.
Betty Boop која е целта на оваа независност. Инаку ова е финансиска независност.
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Зборував за материјална независност, не за психичка, не за емотивна. Материјалната независност е олеснителна околност во бракот, не пресудна. Јасно е дека ако нема топлина, ако нема споделување, куќата и колата нема да те топлат.
 
Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Ne postoi potpolna nezavisnost nitu potpolna zaviznost brakot e institucija i zaednica t.e. opstestveno jadro koe ovozmozuva da eden narod, drzava, opstestvo odi napred vo sekoja smisla na zborot. A ova so modernive zeni deka se plasat od brak se isklucoci koi sami po sebe go potvrduvaat praviloto deka lugeto t.e. i mazite i zenite (kolku i da se moderni) stapuvaat vo brak. Za zavisnosta i nezavisnosta vo koja i da e smisla moze mnogu da se diskutira pa i nova tema da se otvori.

Zemete vo predvid deka e se relativno znam mnogu ergeni(vozrast 40-45) i tie luge poteknuvaat od ruralna sredina. Sto znaci faktori koi vlijaat na sklucuvanje ili nesklucuvanje na brak se mnogu t.e. celiot proces e multifaktorijalen. Toa neznaci deka ovie luge se moderni mazi.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Бракот е заедница, не се сложувам дека е институција.
Институција е МАНУ.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
:kesa:.
Епа ова е тотално невозможно, многу полесно е жената да си биде вработена, да си има партнер со кој што ќе си задоволува свои сексуални потреби, ќе си има друштвен живот со него и ќе си биде одморенка, без 5цм вреќи под очите, средена, со фризура, насмеана, расположена за секс во секое време и сите ќе бидат среќни и задоволни:helou: т.е мажот можеби и нема да биде задоволен со ова сценарио нормално кој нејќе слуга покорни дома, ама жената и те како ќе биде задоволна, у случајов...
Брак е исто што и мрак за жената
Се тоа фино ама после еве најмногу 35 ќе ти здосади се тоа, и единствено нешто што после 40-45 години ќе може да ти го исполни живото со среќа се децата. И затоа треба одвреме да се „инвестира“ во нештот што ќе ти носи среќа до крајот на животот навремено. Не викам дека сега тоа мора да биде на 20-25 години ама од 25 години натак мислам дека полека треба да почнат да си размислуваат за едно од своите најголеми инвестиции во животот свој за среќа а тоа се деца, е сега дали ќе сакаат да имаат соинвеститор тоа е друга работа, ама секогаш имајте на ум децата сепак се најголемата инвестиција во животот што ќе ја направи секој човек без разлика на пол, а инвестицијата не се состои само од материјални средства, туку и од многу време и трпеливост. Љубовта кон своите деца автоматски се јавува нема потреба дополнително да се трудиш. Освен тоа јас сум сигурен дека едно 40-50 годишна жена многу поголемо задоволство ќе и биде да спреми или да помогне во спремањето на еден неделен ручек на кој ќе седне цело семејство отколку идењето во кафан со другарките.
 

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
524
Добро бе мајка му стара, на 40 50 години ќе шеташ по дискотеки??
Се си има совј ред во животот, се знае кој дел од животот е за по дискотеки, кој е за по кафани... а кој дел од животот е да се смириш и да се посветиш на нешто друго. Па и луѓето од 40 и 50 години пак си излегуват, по ресторани.
Јас не зборам за мажење на 20 години, според мене идеални години за мажење, кога веќе си ги поминал главните работи во животот се 30тина години.

На крај краева, не се мажи бе чупе, не раѓај деца, не те фати некој за врат шо се возбуди толку. Твој си е изборот, јас си кажав за мојот.


А во врска со болдираниот дел... ај не коментирам... не знам зошто си ја добила таа претстава за мажот, но е доволно јасна за да сфатам зошто баш ти имаш фобија од брак.
Зошто моите постови сите ги поврзаа со мојот личен живот и одлуки:nesvest: не само овој пост да не ги цитирам и сите останати постови што ми реплицираа, сите сметаа дека јас сум исфрустрирана и не сакам да се мажам:pos2: нема врска тоа, јас само пишував од поглед на еманципираната модерна жена , и како таа жена размислува а овде во Мк такви жени кариеристки ретко има, :kesa: да не речам ич.
А ако зборувам лично за себе јас и да си изградам кариера и министер да станам еден ден па пак ќе си имам маж и деца и фамилија, секкако дека тоа се нешта што ти го топлат срцето.:helou:
 
Член од
28 април 2009
Мислења
91
Поени од реакции
3
...se dvizime poleka, kon mirni, topli i sigurni vodi...brachni...a toa e dobroooo za decata pred se:):smir:


PS.vo vrska so drugata otvorena tema, kontra na ovaa...neznam sho da kazam osven deka primetiv(megu drugoto) deka veke pola od novite temi od pred dve godini pa navaka , se inspirirani od del od moi muabeti i postovi...sho posebno me radue i dodavam plus deka poleka poleka gi menuvaat nekoi svoite stavovi, sho mi e posebno drago...blagodaram za toa, me ispolnuvate, mojata upornost se isplateshe...kissssssss for all:)
 

vales

master beginner
Член од
29 април 2009
Мислења
53
Поени од реакции
3
Ризично е во денешно време да навлеземе во брачните води. Но еве неколку правила и совети од направена анкета. Се надевам овие совети ќе ги охрабри сите слободни девојки и дечки.

Откриена формула за успешен брак :
Дневната доза љубов вклучува четири бакнежи, три пати мазење, едно "те сакам" и секс три пати неделно може да помогне во одржувањето на добар однос, покажа најновото истражување .
Значи формулата за успешен брак е: дневно четри бакнежи, три пати мазење, еднаш "те сакам", неделно три пати секс со тоа што партнерите морат да делат по
две хоби, а разликата помеѓу нив да е две години. До овие податоци
дошла анкетата направена од confetti.com.uk.

Останатите тајни на успешен брак вклучваат две романтични вечери месечно,три
ноќи неделно мазење на кревет , две викенд изненадување годишно,еден годишен одмор во некоја странска земја и два одмора на домашен терен.
Истражувањето покажало и две ноќи месечно да се помине одвоено во друштвото на пријателите, што добро делува на самостојноста на партнерите.
Анкетата покажала дека идеално би било ако партнерот е постар од партнерката
две години и три месеца.
поздрав.
 
Член од
29 април 2009
Мислења
44
Поени од реакции
0
Абе јас ич не се плашам од бракот ама изгледа не сум модерна жена.Инаку скокнав во тавче на 20 и веќе седум години сум во брак и немат ништо страшно во истиот.Поздрав до оние што се плашат:helou:ако воопшто има такви, нека знаат дека нема ништо послатко од тоа вечер во топли прегратки да се заспива:helou:
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.729
Поени од реакции
12.162
Абе јас ич не се плашам од бракот ама изгледа не сум модерна жена.Инаку скокнав во тавче на 20 и веќе седум години сум во брак и немат ништо страшно во истиот.Поздрав до оние што се плашат:helou:ако воопшто има такви, нека знаат дека нема ништо послатко од тоа вечер во топли прегратки да се заспива:helou:
И еве сега едно прашање (во врска со она што го зборат дека некој ќе остане ненашетан и неизживеан), вољата е твоја дали ќе одговориш (макар да според твоето пишување претпоставувам што би одговорила :smir:.

Дали се каеш (за можниот пропуштен слободен живот, независност...) што на "само" 20 години си влегла во брак и дали се имаш подисплашено од (искрено не знам од што) самиот брак, пред да влезеш во него. Лош збор употребив "каеш", но во моментов не ми паѓа на памет некоја замена.
 
Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Затоа што традиционалниот брак и` налага немодерност и аргатување по дома. Затоа што мажот е ,,предодреден" да ги носи сите пари дома а таа да мете и да чува деца. Повеќето жени, меѓу кои се вбројувам и јас самата, не можеме да го смислиме ова. Денешната жена сака да биде ценета заради парите кои самата ќе ги заработи(со исклучок на оние кои преферираат да се китат со туѓи перја во замена за секс или останто психо-физичко задоволство). Познавам жени кои се во брак со професионално успешни мажи и им е забрането да работат од страна на мажите. Илузијата за доминација на мажите им е одбивна на современите жени. Не можат да ја трпат се додека не најдат некој маж кој ќе ги сфати прифати, почитува и кој ќе се гордее со нивната амбиција.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom