Зошто модерната жена се плаши од брак?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
zatoa sto modernata zena ne e hristijanka, bidejki da e ke mu bide pokorna na mazot kako na gospod, vprocem kako so pisue u biblijata.

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Зашто и се ебе со кој ќе стигне

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.293
Познавам жени кои се во брак со професионално успешни мажи и им е забрането да работат од страна на мажите.
Ваков пример сеуште немам видено. Кај ги има овие бракови?
Ја па спротивно, познавам мажи кои стварно одлично заработуваат, а нивните жени по избор некоја работи ради занимација и тепање време, а некоја цел ден е по шминкераи и шопинзи и не и се работи. Овие вториве се поретки-1 до 2 случаи, повеќето од нив идат на работа и тоа ради занимација, да не седат дома.

А пак оние мажи што имаат мали плати или воопшто не работат (пријавени или не) никако не можат да се пофалат со затворање на жената дома. Ова е изгледа некој редок екземплар.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Зошто модерната жена се плаши од брак?

Прашањево е малку нелогично. На која модерна жена се мисли. На жена кој успешно е етаблирана во општеството и општеството е зависно од неа и нејзината стручност. Ако е така зошто би се плашела од брак? Заради тоа што ако е во брак нема да одговори на сите обврски кон општеството како пред тоа.... Или пак стравот се должи на сопствениот егоизам и себичност дека со бракот ќе добие уште една одговорност, па неможе да одговори и на таа обврска. Мислам дека второто е точно. Стравот од брак кај некои, не секои „модерни“ жени е во нивната себичност и страв дека ќе изгубат некаква слобода која до тогаш ја имале.

Член од
30 април 2009
Мислења
43
Поени од реакции
2
Jas zenata sto se plasi od brak ne bi ja narekla moderna zena, tuku zena bez identitet, bez osnova, bez bitie, bez covecnost, bez cuvstva.

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Јас не мислам дека модерната жена се плаши од брак...туку се плаши да не закачи некој кој секој ден ќе и го прави неподнослив, бидејќи за жал во последно време има се повеќе такви мажи.

Жената отсекогаш сакала да биде почитувана, разбрана, соодветно третирана и инспирирана од човекот со кого одлучила да живее. Е сега реално, колку од мажите навистина можат да го пружат сето ова. Јас мислам дека можат, ама не сакаат

zatoa sto modernata zena ne e hristijanka, bidejki da e ke mu bide pokorna na mazot kako na gospod, vprocem kako so pisue u biblijata.
Ај не трескај :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Јас не мислам дека модерната жена се плаши од брак...туку се плаши да не закачи некој кој секој ден ќе и го прави неподнослив, бидејќи за жал во последно време има се повеќе такви мажи.

Жената отсекогаш сакала да биде почитувана, разбрана, соодветно третирана и инспирирана од човекот со кого одлучила да живее. Е сега реално, колку од мажите навистина можат да го пружат сето ова. Јас мислам дека можат, ама не сакаат

Ај не трескај :D
tui ne treskaj, logikava e epten jaka taka da ili ne si citala biblija ili racno si biras sto sakas od biblijata.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Додека не ме избришале: затоа што денес девојките се вработени, самостојни, завршуваат многу повеќе од 4 одделение, имаат поинаква визија за животот, сами си го наоѓаат сопругот (стројниците одмараат), сакаат да излезат малку подалеку (добро, малку повеќе) подалеку од маалото во кое се родиле и пораснале...
За се` тоа треба време.

Точен одговор уште во вториот пост. Ова е точно... Парите ги ’расипуваат’ луѓето :)

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
tui ne treskaj, logikava e epten jaka taka da ili ne si citala biblija ili racno si biras sto sakas od biblijata.
Еве тебе ќе ти оставам вака како начитан, направи ми споредба на мажите во библијата и овие сегашниве....На кого да се клањам бре??? :nenene:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
"Ем шуто ем боде"

Оваа поговорка се однесува на оние мажи кои што сакаат ем да џаболебарат, ништо да не работат, ем да доминираат, шефуваат по дома, епа нема така, кој сака да шефува нека работи, ако јас работам нема да толерирам некој мене да ми се чатали, тоа би го толерирала само доколку тој заработува а јас седам дома и ништо не работам тогаш ќе немам друг избор, но во поинаков случај никако.
Исто така ако веќе сме еднакви во работниот статус колку пари јас носам дома, толку пари тој носи дома, нема разлики помеѓу нас.
Во минатото мажот бил оној кој го вадел лебот, жената била домаќинка се знаело тоа ама денес имаме поинаква ситуаија.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.293
Па затоа би требало пред брак да се земат предвид не само љубовта и ситуираноста, ами и вакви погледи на свет. Инаку после некое време драги мои госпоѓици најверојатно ќе ви преседне бракот (секако ако мажот има сфаќања како во среден век). Фифти-фифти јбг.
Исто така ако веќе сме еднакви во работниот статус колку пари јас носам дома, толку пари тој носи дома, нема разлики помеѓу нас.
Филозофке и да не сте еднакви во смисол на финансии па и друго, мое мислење е дека мажот нема право да биде деспот (сега за ова можи ќе ме пцуе ем-јунит т.е. машкиот дел од публиката).

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Напишано од Lurtz
Филозофке и да не сте еднакви во смисол на финансии па и друго, мое мислење е дека мажот нема право да биде деспот (сега за ова можи ќе ме пцуе ем-јунит т.е. машкиот дел од публиката).
Не се секирај нема да те пцуе никој од нив не припаѓа на спротивната категорија од џаболебари:pos2:
Иначе во право си ама знаеш каква е ситуацијата кај нас во МК економската уназаденост резултира посредно и непосредно со духовна и ментална заостанатост:kesa:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.293
Па и да ме колнат нема везе. На муабет/форум може секој да каже што сака, но на дело, реалното се брои :)
За она второто, истото го кажа и некој погоре, но ретко сретнувам толку конзервативни бракови, а во моментов не ни можам да се сетам на некој таков пример. Обично тие што ги познавам и се дружам се онака, обратни од примерите од минатото во тој поглед.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

Ја можи простичок сум ама барем кога давате некои “аргументи“ тестирајте ги логички дали соодејствуваат со она што го пишувате.

Станува збор за страв од брак на темава, а не за некои феминистички предрасуди.
Доколку има недостиг на почит меѓу двете страни тогаш незнам како би можела таква врска да премине во брак.

Се работи за компатибилност на двајца, колку таа ќе биде изразена зависи индивидуално од секој човек посебно, а не од полот.
Никогаш нема да најдете совршенство и оној што си идеализира некои филмски приказни наместо да ја побара вината во себе секогаш ќе очекува туку така како на филм да се појави некој/а кој/а совршено ќе се адаптира на улогата која самите сме му ја зацртале во нашиот живот и тоа без приговори.

Мислам дека денеска премногу се дава акцент на кариерата и полека се однесуваме како стаорци на трка, кој ќе се дограби до некоја поплатена работа/позиција.
Преовладува став да првин кариера, а после врска. Меѓутоа ние не ја контролираме судбината за да имаме удел во тоа кога одредени луѓе да се појават во нашиот живот туку си доаѓаат спонтанично.
Кариеристите (самољубите) откако ќе го пропуштат возот, на крајот имаат проблем со наоѓање на партнер и ќе се впуштат со релативно којидае подобар повторно себично од грижа дека... животот го потрошиле во работа, а сепак не сакаат да останат сами и без да основаат семејство.
Ваквите луѓе тогаш обично реагираат исто како и во градењето на кариерата, помалце се водат од љубов и емоции, а поважен им е интересот.
Ова важи за двата пола.

А жената во намерата да се изедначи или надмине со мажот од секој аспект, на крајот ќе престане да биде...жена.
Исто како што мажот кој нема доволно силен карактер постепено ја губи својата стереотипна улога на маж во општеството и се претвара во еден самосожалувачки паразит.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Па и да ме колнат нема везе. На муабет/форум може секој да каже што сака, но на дело, реалното се брои :)
За она второто, истото го кажа и некој погоре, но ретко сретнувам толку конзервативни бракови, а во моментов не ни можам да се сетам на некој таков пример. Обично тие што ги познавам и се дружам се онака, обратни од примерите од минатото во тој поглед.
Епа така е зошто ти си живеел во едно поинакво време, младоста си ја поминал во социјализамот, кога економски јаката ситуација секако резултирала со појак степен на свест и повисока духовна и ментална развиеност на населениево, како што кажав и погоре никој не трпи никој на денешно време, а кој трпи е будала а има и такви, па оттаму сите оние семејни драми и убиства после ќе се чудиме зошто ги имало:nesvest:

Kajgana Shop

На врв Bottom