Значењето на термините- “Бугар“ , “Грк“ и “Србин“ во однос на Македонците!

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Некоја сопствена интерпретација на текстот ли правиш? За што според тебе зборува Добри Ганчев?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Некоја сопствена интерпретација на текстот ли правиш? За што според тебе зборува Добри Ганчев?
Хаха, убаво ти рекол Братот погоре.
Ти не само што си аналфабета и немаш поим од англиски јазик, туку изгледа дека слабо ти оди и со јазикот и писмото кои ги сметаш за свои.
Ама тоа воопшто не ме чуди, азијатските корени сепак не се занемарливи...
:kesa:

Многу ми се допаѓаат ваквите скалила на вашето глупирање.
Ова е едно од последните.
Кога ќе ви покаже некој вакво нешто, и тоа од ВАШ извор морници ве лазат и од немајкаде почнувате да пелтечите и да се обидувате да се убедите и себеси и нас дека "не требало да се чита така како што си е јасно напишано, туку поинаку".
:pos2:

Грешиш, ние немаме потреба да се замараме да копаме бунари, енергијата на нацијата ја користиме за по неодложни проблеми. Нашите се ископани од историјата и тоа не се оспорува од никој /е, речиси никој.../:smir:
Затоа ли до ден денеска не знаете кои сте и што сте и на секои 10-15 години си вадите по 1-2 теории за "произходот"..?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

--- надополнето ---

Хаха, убаво ти рекол Братот погоре.
Ти не само што си аналфабета и немаш поим од англиски јазик, туку изгледа дека слабо ти оди и со јазикот и писмото кои ги сметаш за свои.
Ама тоа воопшто не ме чуди, азијатските корени сепак не се занемарливи...
:kesa:

Многу ми се допаѓаат ваквите скалила на вашето глупирање.
Ова е едно од последните.
Кога ќе ви покаже некој вакво нешто, и тоа од ВАШ извор морници ве лазат и од немајкаде почнувате да пелтечите и да се обидувате да се убедите и себеси и нас дека "не требало да се чита така како што си е јасно напишано, туку поинаку".
:pos2:

Затоа ли до ден денеска не знаете кои сте и што сте и на секои 10-15 години си вадите по 1-2 теории за "произходот"..?

Ченто,

Само за тебе наодите на бугарскиот Проф. Д-р Пламен С. Цветков:

Цветков дава примери од модерниот бугарски јазик и прави споредби:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

The Macedonian Conflict by Loring Danforth

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Толку книги сум изчел, никаде не сум видел Балканскиот полуостров да се нарекува "Грчки полуостров". Никаде не сум видел селаните да бидат нарекувани "Бугари". Во дел од литературата, Бугари биле нарекувани христијаните од регионот "Бугарија" во Отоманската империја (4-те санџака), но никогаш тоа не сум го видел како општо име на селаните. Инаку "Old Church Slavonic" си е цкровен jазик - не државен, немало стандартизиран jазик во оваа време.
Сега имаш можност да прочиташ извадоци од книги од луѓе што биле на лице место во Македонија како А. В. Амфитеатаров:

“...Кога Македонецот говори за себе "Јас сум Грк" -- тоа воопшто не значи дека тој и припаѓа на грчката националност. Девет десетини од оние што сде нарекуваат Грци не знаат и не разбираат ни еден збор грчки. "Грк" во Македонија значи или минувач на православната црква, патријаршист, или -- во селската навика "граѓанин", "човек од градот". Остаток од сосем дамнешни времиња, кога европскиот и азискиот евет се делел на две половини -- грубо варварско селанчиште, што лежи покорено под меч и потем -- и цивилизацијата и градската грчка сила, што ги победи селските варвари и го распространи меѓу нив светот на своите институции, науки и уметности.

Како балканските Словени го злоупотребуваат зборот "Грк" во ова последно значење, ни раскажа бугарскиот научник Орфејков, притоа без секаква задна мисла, просто како куриозитетна шега за "глупоста на селанчиштата". Патувајќи по Русија, попаднал на едно од бугарските села во Бесарабија. Гледа: селаните го држат цврсто за обичај донесен отаде дунавската татковина, јазикот го паметат одлично, со еден збор -- оберачки се држат за својата националност и преданија. Ги прашува:

- Па имате ли свештеник и учител?
- Се разбира! Добри луѓе, бог да им даде здравје.
- Ваши се, едноселци?
- Не, порано беа наши, но откако изумреа, ни пратија Грци.

Ова објаснување, се разбира го удрило бугарскиот научник, фанатик-националист, како нож во срце: како? - грчко духовенство во бугарско село?! Оди кај свештеникот. Се покажува дека тој е Бугарин. Научникот е во недоумица.

- Братче -- моли тој -- од какво потекло сте вие.
- Се разбира, Бугарин.
- Зошто парохијаните ве викаат Грк?
- А, затоа -- се смее попот -- дека сум родум од Кишињев и учев во Кишињев. Според нив, Бугаринот е селанец што живее и ора земја. А во градовите живеат Грци. Па и јас, иако сум Бугарин, градски жител, би требало според нив да сум - Грк.

Недоразбирања од слична природа имало и со зборот "Србин". Гилфердинг сведочи дека "Србин" во старата балканска навика значи "православен" народ. - Ја се чудим, му говореле на Гилфердинг Помаците - је се чудим, да е ваш цар помого Немцу на Маѓара: ваш цар е Србин, а немац е шокац (католик) ... истражувачите србофили, како [Спиридон] Гопчевиќ, со сесрдност ги внесувале во своите списоци сите како Срби, кој се нарекувал себе си Србин само во смисол на својата припадност кон српската, т.е. православната вера.

Сосем неодамна, преку лажна и чудно нападна по своите претензии, статистика, Грците користејќи се со такви недоразбирања во народната фразеологија, што се вели и ги замаглува олите на Европа, претставувајќи го сето македонско население како елинско (до осум милиони луѓе), оставајќи на други национални елементи сосем ништожен процентуален дел. ...’’

Извор: А. В. Амфитеатаров, "Во Македонската осаменост (1901)", превземено од Цветан Станоевски, "Како ја видоа Македонија", (Руски публикации за Македонија 1828-1913), Македонска книга, Скопје 1978 година, стр. 177-178.

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
ИМЕТО ''Грци'' - GRECI - на народите или ЕКС ГРАДОВИТЕ ДРЖАВИ под преминот Термобили им го даваат римјаните ПОСЛЕ БИТКАТА НА МЕСТОТО ГРЕКО . ЗНАЧИ НИВНОТО ИМЕ И БИЛО НАМЕТНАТО ОД СТРАНА НА РИМЈАНИТЕ.
Греко било едно мало место населено со крадци и измамници . Греко на нивниот јазик значи крадец и измамник.

КОГА СЕ ФОРМИРАЛО ПРВОТО ГРЧКО КРАЛСТВО ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА 1829 НА ЧЕЛО СО ЕДЕН АВСТРИСКИ КРАЛ , ГРЦИТЕ ПАК СИ ГО МЕНАТ ИМЕТО ВО ХЕЛЛАС ИЛИ ЕЛЛАС ....кога сватиле што значи нивното име.

НИКОГАШ ПРЕД 1829 НЕМАЛО ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ ИЛИ ХЕЛЛЕНСКА ИЛИ ГРЧКА ДРЖАВА

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
А зошто да бидат наречени според местото Греко? Тие и без такво место си се крадци и измамници :) ... И се уште се такви!

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
ИМЕТО ''Грци'' - GRECI - на народите или ЕКС ГРАДОВИТЕ ДРЖАВИ под преминот Термобили им го даваат римјаните ПОСЛЕ БИТКАТА НА МЕСТОТО ГРЕКО . ЗНАЧИ НИВНОТО ИМЕ И БИЛО НАМЕТНАТО ОД СТРАНА НА РИМЈАНИТЕ.
Греко било едно мало место населено со крадци и измамници . Греко на нивниот јазик значи крадец и измамник.

КОГА СЕ ФОРМИРАЛО ПРВОТО ГРЧКО КРАЛСТВО ЗА ПРВ ПАТ ВО ИСТОРИЈАТА 1829 НА ЧЕЛО СО ЕДЕН АВСТРИСКИ КРАЛ , ГРЦИТЕ ПАК СИ ГО МЕНАТ ИМЕТО ВО ХЕЛЛАС ИЛИ ЕЛЛАС ....кога сватиле што значи нивното име.

НИКОГАШ ПРЕД 1829 НЕМАЛО ХЕЛЛЕНИ ИЛИ ГРЦИ ИЛИ ХЕЛЛЕНСКА ИЛИ ГРЧКА ДРЖАВА
Дете, ај фати си книга, и немој веќе да копираш од некакви си блогови, кој не знаат да прават разлика помеѓу БАВАРСКИ и австриски ПРИНЦ кој станал крал на новороденчето на Балканот...и ако не сакаш да испаднеш глуп и незнајко, линкувај ги твојте копи пејст „ставови“ т.е. извори, како што те замолив вчера веќе еднаш...

Твојте извори од последните два дена, лесно се откриваат, клик ТУКА

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Дете, ај фати си книга, и немој веќе да копираш од некакви си блогови, кој не знаат да прават разлика помеѓу БАВАРСКИ и австриски ПРИНЦ кој станал крал на новороденчето на Балканот...и ако не сакаш да испаднеш глуп и незнајко, линкувај ги твојте копи пејст „ставови“ т.е. извори, како што те замолив вчера веќе еднаш...

Твојте извори од последните два дена, лесно се откриваат, клик ТУКА
Баварец или Австриец, Крал или Принц ....Греци си се крадци, Хелени им е усовршена верзија и сето тоа после 1829 година после Христа

ми е мило што лесно се открива http://www.makedonijaese.com/ и ми е мило што даваат јасен опис за се дури и подобар од некој квази историчар кој напишал милиарда книги. Електронски или печатен, текст си е текст, извор си е извор, информација си е информација.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
..информација си е информација...
не е баш така..ако е лоша или фалсификувана таа информација, не е на арно, зашто запаметете, не сме доволно моќни и големи да си дозволуваме лоши и фалсификувани информации, само со потврдени и валидни докази можеме пред светот, никако поинаку..остај ти што сакаме, тоа мораме и да го потврдиме со неоспорни факти..

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
не е баш така..ако е лоша или фалсификувана таа информација, не е на арно, зашто запаметете, не сме доволно моќни и големи да си дозволуваме лоши и фалсификувани информации, само со потврдени и валидни докази можеме пред светот, никако поинаку..остај ти што сакаме, тоа мораме и да го потврдиме со неоспорни факти..
абре не туку го тупите со ситници кои за нас се небитни ... битното дека Хеленизмот се појавува мнооогу после Филип Македонски и Александар Македонски а од кој како и зошто ич не ми чуе ...нек си се замараат они.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
е па не е така, не треба да ме убедуваш ти мене овде по Мак форумите, треба ним да можеш да им доставиш валидни документи и факти и да го докажеш своето тврдење..а мене ако ме прашаш, би им фрлил на сред атина една атомНа и ајт у П.М. сите нив..

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Баварец или Австриец, Крал или Принц ....Греци си се крадци, Хелени им е усовршена верзија и сето тоа после 1829 година после Христа

ми е мило што лесно се открива http://www.makedonijaese.com/ и ми е мило што даваат јасен опис за се дури и подобар од некој квази историчар кој напишал милиарда книги. Електронски или печатен, текст си е текст, извор си е извор, информација си е информација.
со такви аматерски потези ни ја оспорувате и отежнувате работата.
Гармин убаво спомна, и би додал дека ја не би сакал да пукам со исто (фејк) оружје како тие што нас не е оспоруваат.

Ако ти мислиш дека е сеедно дали бил австријец или баварец, тогаш како можеж самиот од други да бараш основ за твојте ставови?
Па тие ќе речат, македонци, грци...се едно

абре не туку го тупите со ситници кои за нас се небитни ... битното дека Хеленизмот се појавува мнооогу после Филип Македонски и Александар Македонски а од кој како и зошто ич не ми чуе ...нек си се замараат они
епа хеленизмот и баш се појавува заради Баварците, нивен филхеленизам, и нивниот принц кој ја развиел земјата со негова БАВАРСКА комуна...

Член од
4 јули 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Добро ќе е да нагласуваме дека тоа е теорија

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Па добро, еве, прочачкај по оваподфорумов Историја и ќе видиш многу многу докази за спротивното.

А еве и на темава тука јасно ги одвојува македонски народ од бугарски народ, што значи не се исто..
За да се објасни успешноста на бугарската, српската и грчката пропаганда треба да се има во предвид и социјалниот момент.

Рене Пинон, Македонците.

RenePinon.jpg

"Македонското прашање пред да биде (сфатено како) национално прашање, е социјално прашање.... Тие селани, толку несреќни, толку сиромашни, ја немаат потребната слобода на духот за да влезат во етнографски дискусии и да се запрашаат дали се Срби, Грци или Бугари. Тие не знаат ништо друго, освен дека сакаат да бидат ослободени, да не бидат повеќе Турци и да не живеат повеќе под тирански режим... Мнозинството доброволно би прифатиле да станат бугарски, српски, или црногорски (поданици) само да не бидат повеќе турски. Но тие би биле најсреќни доколку бидат едноставно македонски."

Kajgana Shop

На врв Bottom