Chasing Amy (1997)
Филмов го гледав пред околу 2 месеца и од тогаш го гледав околу 5-6 пати. Мислам дека ја одбрав вистинската тема за да го презентирам иако за многумина не е андерграунд филм, а не поготово направен од луѓе за кои првпат слушаме или имаат мал број на обожаватели. Напротив, филмов изобилува со јаки имиња и можеби е нефер да го ставам во оваа тема, ама имам особено важни причини:
1. На форум не сум го видел никогаш, ни во Предлог за филм ни во било која друга тема.
2. Вреди да се гледа барем еднаш.
Зошто?
Како прво, зад филмов стои многу познато име, Kevin Smith (креаторот на Clerks I, II, Dogma, креаторот на едни од најсмешните ликови Џеј и Тивкиот Боб, итн итн...).
Во главната улога е ни помалку ни повеќе туку Бен Афлек. Ако би ја опишал неговата глума како коментар на имдб, би напишал - Ben Affleck meets acting.
Значи, иако не ми е нешто особено добар глумец, во филмов ме изненади многу. Мислам дека ова му е најдобрата улога што некогаш ја имал, а сум гледал многу филмови со него (Daredevil, најлошата од најлошите глуми, во една секунда има леќи, во друга му паднале...).
Некогаш размислувам колку всушност "романтичните" филмови се реални, а од друга страна колку филмови од тој жанр се полни со клишеа. Ако Кевин Смит треба да биде награден поради нешто, мислам дека ова му е животното дело.
Главната женска улога во филмот ја игра неговата (за време на снимањето на филмот) девојка. Ако Кевин Смит неговите размислувања, идеи и факти феноменално ги пресликал во ликот што го игра Бен Афлек, Џејсон Ли и Џои Лорен Адамс, тогаш човекот е генијалец.
На филмов налетав случајно кога го прегледував цело негово творештво.
И плотот на имдб е сам по себе привлечен за оние кои никогаш не помислиле дека ќе видат толку реално прикажана "љубов".
Holden falls for her, but his hopes are crushed when he finds out she's a lesbian.
И тука започнува приказната. Неверојатно реален приказ на животот кој всушност го живееме. За работите кои ги ставаме на пиедестал, за нешто по кое копнееме ние самите, за нешто возвишено кое за другите е само потреба, задоволство, момент. Колку амерички филмови се полни со клишеа, колку Холивуд ја прикажува љубовта на еден бајковиден начин, а колку само
овој филм не е еден од нив. Не е пример за среќен филм, ни за тажен, ни за љубовен, ни за срцепарателна драма, туку е пример на филм кој секој различно го доживува.
Го кажував и препорачував по кој ќе стигнам и една вечер го гледав со друштвото, и колку беше интересно како секој на различен начин го прими во себе филмов. Некој како комедија а некој како трагедија.
]Не се работи за секојдневна приказна. Не се работи за нешто што го има во типичен холивудски филм.
За тие што го гледале, нека се потсетат на сценава
]А за тие кои се двоумат, нека ја погледнат. Содржи премногу спојлери, ама тоа не е важно затоа што мислам дека на добриот филм и кога му го знаеш крајот, пак го доживуваш наново. Затоа имаме потреба да гледаме убави филмови кои сме ги гледале по милион пати.
Еве некои цитати од филмот, и мислам дека пишав доволно....
Banky Edwards: [
to Alyssa] Since you like chicks, right, do you just look at yourself naked in the mirror all the time?
Jay: You gotta boil it down to the essentials. It's like Cube says, "Life ain't nothin' but bitches and money."
Holden: You gotta respect that kind of display of affection, you know what I mean? Sure, it's crazy, it's rude, it's self-absorbed, but, uh, you know, it's love.