F
FilipMacedon
Гостин
Не гледам причина за да се откажеме,едноставно сум бил патриот и во полоши политички денови,овој притисок би требал да биде боза
Дали Северна Кореја изгуби се' поради тоа што има географска одредница во името? Дали знаеш дека Корејците во Северна Кореја се и натаму Корејци и го говорат корејскиот јазик... Сметаш ли дека изгубиле се'?Секој Македонец треба да е свесен дека името ако го изгуби, губи се`.
Каде ги имаш овде 'сместено' Пиринска и Егејска Македонија? Во отоманската или во југословенската хегемонија? Или предлагаш да ги избришеме тие два дела од нашата историја? Не ме сфаќај погрешно, ама постојано да се плука по се' српско и југословенско, а да се поштедуваат грчкото и (особено) бугарското не ми изгледа чесно!сеуште живее од паразитизмот кој го создаде прво Отоманската па потоа југословенската хегемонија.
На времето на такви експерти (за друга работа тогаш, но идејата е слична...да се попушти и повлече) им се честиташе "среќна нова 49"Владо Поповски и Љубомир Фрчковски се само две од позвучните имињана на “експерти“ кој мислат дека предлогот Северна Македонија би бил шанса која никако не треба да ја пропуштиме во следниве месец-два.Што мислите вие за овој “непристоен предлог“?
Не зборуваме за начинот на сменување на името, туку дадов коментар на тезата дека ставањето на една придавка (карикирано кажано) значи губење на се'... Значи дадов пример кој што ја негира таа теза... А такви примери има уште МНОГУ ДРУГИ во светот!Кореја се подели на Северна и Јужна после војна,а не под притисок на некоја друга земја.:nenene:
И ти ли се фаќаш за таа јадица дека секој еден Македонец мора да биде наклонет кон србизмот и носталгичар по југословенството?А,во спротивно,доколку не ги исполнува горенаведените критериуми,веднаш му се лепи епитетот,,бугараш,,или „бугарофил“.За грчкото не си во право,нема да најдеш жив Македонец кој да има симпатии кон Грција(освен ако финансиски не е поткрепуван од нив).Југословенството беше утопија,која заврши како сон.Каде ги имаш овде 'сместено' Пиринска и Егејска Македонија? Во отоманската или во југословенската хегемонија? Или предлагаш да ги избришеме тие два дела од нашата историја? Не ме сфаќај погрешно, ама постојано да се плука по се' српско и југословенско, а да се поштедуваат грчкото и (особено) бугарското не ми изгледа чесно!
Иако не заслужуваш одговор, само размисли од неверојатно глупавиот пример погоре, дали ние на југ граничиме со државата Јужна Македонија?Дали Северна Кореја изгуби се' поради тоа што има географска одредница во името? Дали знаеш дека Корејците во Северна Кореја се и натаму Корејци и го говорат корејскиот јазик... Сметаш ли дека изгубиле се'?
И ќе те замолам без лекции за патриотизам и без навреди... Обиди се да дебатираш цивилизирано и коректно... Прашањето ми е чисто реторичко и се надевам на зрела и објективна дискусија!
Многу погрешно си ме сфатил... Пробај уште еднаш!И ти ли се фаќаш за таа јадица дека секој еден Македонец мора да биде наклонет кон србизмот и носталгичар по југословенството?А,во спротивно,доколку не ги исполнува горенаведените критериуми,веднаш му се лепи епитетот,,бугараш,,или „бугарофил“.
Овде нема да ти одговорам на начин на кој што заслужуваш (ниту на тој што напишал после тебе), затоа што еден од администраторите неодамна кажа дека за упатување на навреди не е битно кој прв почнал, но очекувам да реагираат навремено и принципиелно... Особено поради тоа што ова многу често ти се случува!Иако како докажан безрбетник не заслужуваш одговор
Тоа зависи каков договор би се постигнал... Доколку се постигне договор во меѓународна комуникација да треба да ставиме придавка (на пример: Северна), а притоа во Обединетите Нации бидеме заведени како Македонци со признат македонски јазик, значи онака како што веќе дадоа согласност Црвенковски (јавно) и Груевски (тајно), во тој случај не може да биде точно тоа што си го напишал!СевернитеМакедонци нема да имаат право на ништо поврзано со целокупното значење на “Македонија“.
Правиш една погрешна теза. Би било точно тоа што го тврдиш под услов да е придавката доброволна. Нема земја во историја што морала на овој начин нешто да промени во сопствено име. Кореја се ист народ без претензии еден спрема друг но и тие се викаат Северно и Јужно Корејци.Не зборуваме за начинот на сменување на името, туку дадов коментар на тезата дека ставањето на една придавка (карикирано кажано) значи губење на се'... Значи дадов пример кој што ја негира таа теза... А такви примери има уште МНОГУ ДРУГИ во светот!
Ниту една држава не изгубила се' со ставање на придавка пред своето име (горна, северна, јужна, ваква, онаква...)!
Јас знам дека многу патриотски делува изјава дека 'ако треба и корења ќе јадам, ама името не го давам', само не знам колку е во пракса умен таквиот пристап!
Со твоите “принципиелни“ ставови ЗА промена на името, сигурен сум дека ќе ги наведеш на принципиелна реакција.Овде нема да ти одговорам на начин на кој што заслужуваш (ниту на тој што напишал после тебе), затоа што еден од администраторите неодамна кажа дека за упатување на навреди не е битно кој прв почнал, но очекувам да реагираат навремено и принципиелно... Особено поради тоа што ова многу често ти се случува!
Особено поради тоа што ова многу често ти се случува
Во таков случај се согласувам со твојот став... Само што не верувам дека било кој политичар во Македонија ќе се согласи да стави потпис на договор со кој што својот народ ќе го преименува во Северномакедонци, или дека ќе се согласи нашиот јазик да стане северномакедонски јазик!Нацијата секогаш го носи името на земјата! Ако си официјално North Macedonia името на нацијата секаде ќе биде North Macedonians-Северни Македонци.
Стрелец, во што сакаш ти гарантирам дека Атина никогаш нема да се сложи на Северна Македонија ако и името на нацијата не биде исто!!! И со Грци што сум зборел истото ми го кажале. Како ќе им кажеш во ОН името ми е вакво ама вие ќе ме викате поинаку?Во таков случај се согласувам со твојот став... Само што не верувам дека било кој политичар во Македонија ќе се согласи да стави потпис на договор со кој што својот народ ќе го преименува во Северномакедонци, или дека ќе се согласи нашиот јазик да стане северномакедонски јазик!
Дали Северна Кореја изгуби се' поради тоа што има географска одредница во името? Дали знаеш дека Корејците во Северна Кореја се и натаму Корејци и го говорат корејскиот јазик... Сметаш ли дека изгубиле се'?
И ќе те замолам без лекции за патриотизам и без навреди... Обиди се да дебатираш цивилизирано и коректно... Прашањето ми е чисто реторичко и се надевам на зрела и објективна дискусија!
Каде ги имаш овде 'сместено' Пиринска и Егејска Македонија? Во отоманската или во југословенската хегемонија? Или предлагаш да ги избришеме тие два дела од нашата историја? Не ме сфаќај погрешно, ама постојано да се плука по се' српско и југословенско, а да се поштедуваат грчкото и (особено) бугарското не ми изгледа чесно!