Па кога “експертите“ се блиски до владата,како Владо Поповски,очигледно дека оваа политика станува се поофицијална,или се лажам?
Честитки за победата против Шкотска, браво дечки :wink:.Страшно е.
Ајде речи му на Американец, Монголец или Узбекистанец дека треба да си го смени името на државата. Во најдобар случај ќе поминеш со поглед како да си нездрав, а многу реално е да добиеш по нос.
Не е проблемот дали историското име Макеоднија ќе се закопа во гроб, туку токму тоа: што секој ден се повеќе луѓе прифаќаат дека “не е ништо страшно ако се зборува“.
Ајде речи му на Македонец дека треба да си го смени името на државата. Во најдобар случај ќе поминеш со поглед како да си нездрав, а многу реално е да добиеш по нос.Ајде речи му на Американец, Монголец или Узбекистанец дека треба да си го смени името на државата. Во најдобар случај ќе поминеш со поглед како да си нездрав, а многу реално е да добиеш по нос.
Не е проблемот дали историското име Макеоднија ќе се закопа во гроб, туку токму тоа: што секој ден се повеќе луѓе прифаќаат дека “не е ништо страшно ако се зборува“.
Си велам дека е дојдено време да се проговори за ова,вака јавно и отворено,да се надеваме дека и оваа тема нема да биде избришана особено доколку не инволвираме премногу медиуми во целата работа единствено само кога се пренесуваат изјави на одредени “експерти“ по ова прашање.Честитки за победата против Шкотска, браво дечки :wink:.
Пред неколку дена имаше напис во Вечер за Северна Македонија. Отворив тема која беше бргу избришана. Што друго да направам?
Сметате дека е страшно, направете нешто. Се додека има индивидуи кои работат за својата агенда и слободно егзистираат во државата се потврдува тоа што го кажав, не е страшно. Да беше страшно за мнозинството досега тие сами ќе се откажеа.
Има една поговорка: Кога си меѓу волци ќе виеш по волчји. Јас би додал: А ако си меѓу овци ќе си тераш по свое.
Павел, мене ми е многу јасна моќта на пропагандата. Јас тврдам дека со добра кампања народов може дасе убеди да прифати промена на име. Ама што со тоа?
Ме разбирате.
Никакво прифаќање бе !!!Владо Поповски и Љубомир Фрчковски се само две од позвучните имињана на “експерти“ кој мислат дека предлогот Северна Македонија би бил шанса која никако не треба да ја пропуштиме во следниве месец-два.Што мислите вие за овој “непристоен предлог“?
Админи: заради зачувување на нашата ментална хигиена, темава треба да се затвори.
Никој не треба да им дава платформа на предавниците Фрчковски, Поповски, Геровски и останатата банда за промена на нашето име - кои кога-тогаш ќе го јадат стапот.
Заговор за промена на името Македонија претставува велепредавство, за којшто нема помилување и оправдување!
СМК:
"Тие што ја уништија Македонија и од неа направија земја на емиграција и сиромаштија, во отсуство на визија за нејзиниот развој а поради нивните промашени и болни кариери, постојано ни нудат разговор за промена на државното име, мислејќи дека ЕУ и НАТО на тој начин "Ним" ќе им дава пари да управуваат со оваа земја без мандат од граѓаните. ЕУ и НАТО не се достојни за промена на државното име Македонија, ако грчкиот геноцид врз македонскиот народ и антимакедонизмот на Атина се вредност за евроатлантска солидарност" - посочуваат од СМК, додавајќи дека за овие предавници не е битна одлуката на референдумот од 8 септември 1991 година кога граѓаните и народот се определија за "самостојна и суверена држава Македонија" без додавки и придавки, туку битна им е власта и сласта за пари.
Љубезен сум од причина што несакам на никого да му лепам етикети,така да употребувам фини зборови за тие работи:helou::pos2: Многу си бил љубезен, имала 'лоши страни'.
Абе таа е еден малкуте новинари (ако можи да се наречи така) во Македонија која можи да се рамни со Латас по 'лоши страни'...:pos2:
Какво искаш да кажеш, че б'лгарите са прави?Ј.Многу е тешко да се промени целокупната светска историја на барање на 1.5 милиони луѓе од двомилионска држава
Па во темата која ја отвори, тврдеше спротивно, дека ништо не е можно да се направи. Затоа и беше избришана.Пред неколку дена имаше напис во Вечер за Северна Македонија. Отворив тема која беше бргу избришана. Што друго да направам?
Тврдам дека со добра кампања народов може да се убеди да прифати промена на име. Ама што со тоа?
Ме разбирате.
Од кај сега ваков 180 степени пресврт во ставови?Јас исто мислам и тврдам...
и исто така потпишувам со двете раце,дека Македонија навистина веќе нема време за нечкање и чекање.
Знам дека е тешко,знам дека е недопустливо...
знам дека го дира во генетскиот код секој еден од нас...
ама времето истекува.
И или ќе решиме до крајот на годинава сами,или ќе ни реши некој друг.
Значи,непристојниот предлог би изгледал отприлике вака:
-Или држава Северна Македонија,населена од луѓе кои што се нарекуваат македонци но без право на историјата.
-или нема таква држава.
Па ти аго... бирај што ти драго.
Само што има последователност од факти.
1.Времето работи за сите,само не и за нас.Секој нов испуштен ден не се враќа.
2.Многу е тешко да се промени целокупната светска историја на барање на 1.5 милиони луѓе од двомилионска држава.Ама наспроти тоа,многу е лесно да се уништи една таква мала држава.
3.Дур ние размислуваме и се нечкаме... ги испуштаме сите битни и животоважни случувања во нашиот регион.А никако не сме спремни ниту пак сме во можност ние да го диктираме темпото.
Времето... не гази.
Ова е само финишот на една последователна специјална војна во продолжение на скоро 20 год.,во која што јасно се гледаат правите `причинители` на тоа што не снајде.
Грција е само... површинскиот,јавниот играч.
Англија,Франција и Германија имаат сосем други интереси,во кои што не влегува Македонија таква каква што ние ја посакуваме.
Значи...
или ќе се откажеме (делумно) од историјата...
или ние ќе станеме дел од историјата.
Чајре?