Закопани работи

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
a na mene sto mi e takva strukata sto moram da kopam se i sesto sto da kazam.vo sekoe selo sto odam slusam najrazlicni prikazni, za kolneno zlato,za razni kletvi.mene najveke strav me faka sto 2 godini po red na zadusnica kopam i cistam grobovi na teren,a za zlatoto vo strumica moze da e izvadeno,a ako i malku razmislite pred da se objavi vesta edna do dve nedeli grujo bese vo turcija i se sretna so tamosniot pretsedatel,pa moze da imat nesto dogovoreno(mene iskreno mi mirisa rabotava),i da nasava prekrasna MAKEDONIJA krie golemi tajni,misterii,bogatstva, taka da nisto ne me cudi i nekoj da se ,,prokolnati,, iako ne veruvam licno vo takvi raboti mnogu.:salut:
Така е колега нема страв при истражување! Бај Д Веј и да има такви "проклетства" ние сме имуни бидејќи работиме во името на народот и за општото добро :smir:

Убаво е тука што си читаме стории и легенди, можеби ќе ни помигнат при можната локација на некои локалитети (можеби), после да правиме теренско рекогностицирање врз основа на народните преданија или според лингвистиката (на локацијата).

За во Струмица...

Нон - стоп сум поминувал низ тоа место, секој ден минимум по четири пати!

Бев таму пред три недели и се гледа убаво дека е копано (сектор од 3 на 4 метри должина, длабочина од половина метар, слободна проценка).

После нова година треба да скокнам до музејот во Струмица да ги прашам колегите дали знаат нешто повеќе.

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Последен муабет е од селото кај што живееше татко ми е дека имаше злато и го знаеше цело село ама никој не се решаваше да го откопа наводно пробувале ама се искривувале нешто како парализа.Сега било извадено.Дали се искривиле или ќе си го трошат они си знаат.

Член од
27 октомври 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Хмм, интересна тема :) ..епа вака и на мајка ми и се има сонето 3 пати за некое си злато каде може да го најде. Првиот пат и се појавил турчин на сонот ама само и кажувал каде е златото, Вториот пат повторно и се појавил и пак нешто објаснувал а пред златото како да имало некој ѕид од струја (демек не и било дозволено да го земе златото сеуште) , е третиот пат кога и се сонило местото турчинот го немало а го немало ни ѕидот , демек сега може да го земе богатството, но се разбира после толку прикаски за проклетства и било страв :).Тоа се случи одамна , памтам јас бев малечка кога ми раскажуваше, но ете ми останало во сеќавање. Заеби пари, глеј си здравје xD

Член од
12 септември 2010
Мислења
26
Поени од реакции
4
Епа вака на еден мој другар му се има слуцено страшна работа вака било тоа,имаат куќа и татко му и чичко му т.е. на татко му брат пошто живееле во иста куќа се договориле да ја реновираат и да доградат уште некоја соба за да имало место за двете фамилии и почнале да ја рушат старата куќа меѓутоа ја рушеле постепено соба по соба за да можат да седат.И еден ден кога го рушеле едниот зид во зидод нашле некој ковчег и го отвориле и има што да се види бил полн со злато и тие многу се израдувале бидејќи ќе имале пари да ја доправат куќата и да уживаат.Е после 3 месеци починал татко му незнаат од што докторите викале му откажало срцето,после 3 месеци умрел и чичко му на ист начин како татко му,после тоа починала и жената на чичко му сите биле млади на 30 години и накрај останале само тој и мајка му,тој е незнам како да ви опишам и денес на 30 и кусур години уште личи на дете од 13 години,а мајка му постојано е под дејства на лекарства епа сега најдете нзс на ова

Член од
10 јануари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Јас сум слушнал дека турците кога ги напуштале овие простори, не можејќи да го носат со себе го закопувале поголемиот дел од златото,затоа што иделе со коњи и магариња, не иделе со авион...а најголем дел е закопан по трасата на патот VIA IGNATIA кој поминува долж Македонија,а најоглемиот дел е зкопан во Пелагонија, т.е мариовските села...
Ејј па ја иам викендица на место кај што поминувал порано VIA IGNATIA али не Пелагонија, него Катлановско.. да идам да си покопам може ке налетам на нешо :DD

Член од
22 декември 2010
Мислења
290
Поени од реакции
204
Епа вака на еден мој другар му се има слуцено страшна работа вака било тоа,имаат куќа и татко му и чичко му т.е. на татко му брат пошто живееле во иста куќа се договориле да ја реновираат и да доградат уште некоја соба за да имало место за двете фамилии и почнале да ја рушат старата куќа меѓутоа ја рушеле постепено соба по соба за да можат да седат.И еден ден кога го рушеле едниот зид во зидод нашле некој ковчег и го отвориле и има што да се види бил полн со злато и тие многу се израдувале бидејќи ќе имале пари да ја доправат куќата и да уживаат.Е после 3 месеци починал татко му незнаат од што докторите викале му откажало срцето,после 3 месеци умрел и чичко му на ист начин како татко му,после тоа починала и жената на чичко му сите биле млади на 30 години и накрај останале само тој и мајка му,тој е незнам како да ви опишам и денес на 30 и кусур години уште личи на дете од 13 години,а мајка му постојано е под дејства на лекарства епа сега најдете нзс на ова
treba da se prasa , ako nekoj znae kogo..40 te gospodari na karmata...tie odlucuvaat nakogo moze da mu se dade a na kogo ne , vo sekoj slucaj ne treba vednas udri i trosi ... devet nokji ... ne biva , ne mi se kazuva natamu ...

--- надополнето ---

Хмм, интересна тема :) ..епа вака и на мајка ми и се има сонето 3 пати за некое си злато каде може да го најде. Првиот пат и се појавил турчин на сонот ама само и кажувал каде е златото, Вториот пат повторно и се појавил и пак нешто објаснувал а пред златото како да имало некој ѕид од струја (демек не и било дозволено да го земе златото сеуште) , е третиот пат кога и се сонило местото турчинот го немало а го немало ни ѕидот , демек сега може да го земе богатството, но се разбира после толку прикаски за проклетства и било страв :).Тоа се случи одамна , памтам јас бев малечка кога ми раскажуваше, но ете ми останало во сеќавање. Заеби пари, глеј си здравје xD
...hhahah , ako jas go otkopam i vi dadam polovina , dali ke e vo red ....

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
А BTW....

Нели ако најдеш богатство беше среќа уствари??

Зошто 90% се тепаат по улици кога гледаат 5 денарка на тротоар? Не им е до 5-те денари. Наводно носи среќа ако најдеш богатство.

Од каде сеа муабетиве за проколнати богатства :)))

Е***** суеверија ...

Член од
21 јули 2009
Мислења
876
Поени од реакции
462
Ејј па ја иам викендица на место кај што поминувал порано VIA IGNATIA али не Пелагонија, него Катлановско.. да идам да си покопам може ке налетам на нешо :DD
само пази да не е проколнато...
еве една вистинска случка.
дедо ми со еден негов пријател пензионер често одеа заедно на викендица...дедо не можеше да го обработува цело лозје и секогаш го земаше пријателов за заедно да работат и за друштво да му прави...и еден ден нешто копале и пронашле сандак со златници...
и сега се двоумеле дали одма да го ископаат или пак да почекаат...
викаат дека ако се најде богатсво се става пепел да отстои еден ден и да видат каква трага има во пепелот и според тоа ќе видат дали може да го земат...и така направиле и си отишле дома...
ама пријателов на дедо ми се полакомил и ноќта дошол и го земал златото...
и следниов ден отишол дедо ми кај него пред куќа го барал, го барал и никој не отварал...и сега ги прашал комшиите негови каде е човеков и овие викаат со жена му рано сабајлето негде излегле и отишле негде...
и после се дека тој ден имал сообраќајка во Црна Гора и дека со жена му заедно погинале...
затоа немојте да се лакомите по пари!како дошле така и ќе си отидат!прво здравјето па се друго!

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Абе остј клетвите на страна , дали некој знае за закон (дали воопшто постои таков) за награда ако пронајдеш и пријавиш злато на државата?

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Абе остј клетвите на страна , дали некој знае за закон (дали воопшто постои таков) за награда ако пронајдеш и пријавиш злато на државата?
заокн постои..али треба да разгледаш пошо има разлика ако најдеш закопано надвор од дворот..(било каде во природата..) или во самиот двор..ако е надвор од дворот мислам дека можат кривично да те гонат..

B

BooBojan

Гостин
А бре луге дали да копам?
Имам нива на едно ридче.Ридчето е на 100 метри од местото каде се има водено битка помегу наши македонци и турци и место каде загинал Никола Карев.Во нивата имам еден даб стар околу 200години(значи сигурно бил таму кога е водена битката).
Има ли некоја шанса да има некое златниче закопано таму? :vozbud:

Член од
17 јануари 2011
Мислења
614
Поени од реакции
410

Ти прво најди злато,па после испитувај законот.
Инаку мислам дека ако пријавиш злато ти дават некој 20% од вредноста.

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
treba da se prasa , ako nekoj znae kogo..40 te gospodari na karmata...tie odlucuvaat nakogo moze da mu se dade a na kogo ne , vo sekoj slucaj ne treba vednas udri i trosi ... devet nokji ... ne biva , ne mi se kazuva natamu ...

Sto znaci toa 9 noki i sl, objasni dali e nekoe pravilo ili?

Член од
20 март 2011
Мислења
29
Поени од реакции
1
На сон ми дојде една девојка и ми кажа во село слепче прилепско да најдам кука ама не ми кажа каква куката била стара и имала во подрумот злато треба да отидам пред куката пред вратата и 3 чекори да идам право и таму ке ја сретнам девојката и од неа девет чекори десно и да клекнам да се свртам еден круг и кога ке влезам од вратата има финта како да влезам демек ако влезам по мое таа ке се затвори и не ке можам да излезам ова ми доага 5-6 пати на сон имам у населба човек поранешен трагач на злато и ми ја даде мапата од прилепско и он ми ја кажа истава приказна ама језиво ми е да идам

Kajgana Shop

На врв Bottom