Закопани работи

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Тетин ми сонувал дека кај него во двор има закопано злато. и он ништо, не копал. ама после еден месец испаднало дека мора да ископа дупка зашто градеа куќа, па требало да гасат вар или нешто слично. и он место да копа дупка кајшто ќе биде најзгодно за работа, он копал на местово од сонот. И......... не нашол ништо :baeh::baeh::baeh:

Член од
4 јануари 2008
Мислења
505
Поени од реакции
65
Jas nemam gz za to da go napram soznajs i da nekoj saka da mu mesti rabota sepak ne ne jezivo e

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Не ми се случило нешто слично нити пак сум слушнал за некоја таква случка, ама мислам дека да ми се деси некогаш на некое место да мислам дека има некое богатство или сл. би се посоветувал со некој постар или некој поп нешто не знам стварно, ама да копам така на "суво" нема шанси.:toe:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Јас сум слушнал дека турците кога ги напуштале овие простори, не можејќи да го носат со себе го закопувале поголемиот дел од златото,затоа што иделе со коњи и магариња, не иделе со авион...а најголем дел е закопан по трасата на патот VIA IGNATIA кој поминува долж Македонија,а најоглемиот дел е зкопан во Пелагонија, т.е мариовските села...

NanI

\Man_Utd/
Член од
14 јуни 2008
Мислења
540
Поени од реакции
2
Eden komsija pri oranje na nivata so raloto zakacil eden kup (golema vazna). Ne go izvadil odam tuku pocekal do vecerta. Otisol vecerta go izvadil bidejki pomislil deka se zlatni pari koga go otvoril vo nego imalo vino , ostaveno od tursko vreme .
Sluckata e pred 5 godini.:helou:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Многумина си ја пробуваат среќата кај моето лозје. Имено лозјето е во центар на едно иселено Македонско-Турско село. Се убаво што си копат луѓето по злато али има еден проблем. Местото е поранешно складилиште за Муниција од балканските војни и Бугарско складилиште од 1вата светска војна. Има Гранати-ланати, куршуми и ред други подароци. Имаме пронајдено цели бункери со муниција кои беа уништени соодветно. Има и ров на северната страна и секогаш кога се ора се наоѓаат испукани куршуми (а не се ретки и тие Гооооооолемите на 3ката и тоа ПОЛНИ).
Имавме фамилјарна колекција на овие куршуми но братучет ми им е“а мајката и сега немам појма кај се.

Инаку во Валандово има еден Јавор сред центар во кој цело време имаше сокриено злато. Наследникот на тој што го ставил златото таму од Турција си дојде и си го зема. Сеа замисли народот цело време таму минувал, седел, се смеел, пиел но никој не помисли да ѕирне да види што има. :helou:

Член од
13 август 2008
Мислења
41
Поени од реакции
0
не знам колку е вистина тоа со соновите за злато, само знам дека еден старец од мојот крај сонувал некои светци повеке пати. Отишле да копат на тоа место неговите внуци и најдели икони од 5 век (+ - некој век) и ги продадели за ефтини пари па и ден денес кукат за тоа :tapp:

Член од
28 јануари 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
А што викате за вестиве у последниве денови,за фигуриве фатени на граница при обид за шверц?
Наводно најголеми нарачатели на оваа роба биле грци и срби кои наводно потоа ги препродавале за многу поголеми цени.:raz:
U Srbiju nista od vase arheologije ne stize, mislim da bih znao. :)

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Јас пак ич не верувам во овие работи, ама нема врска...

Дедо му на брачед ми сонвал дека има закопано злато во дворот, ама дека то злато требало таму да остани и ако некој го откопал ќе умрел. И не дека бил лаком, туку го интересирало дали стварно има злато и откопал, го нашол златото. Починал по 2-3. Е сега не знам шо напрајле со златото...
Сега брачед ми ја реновират цела куќа и сакаја да доградат една соба, ама се плашеле да не го откопат и да не им се случи и нив исто...

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.741
Поени од реакции
22.746
Прекрасна тема....

Една случка што ми има раскажувано татко ми..
Биле 4 златари имале мапа со скриено богатство наводно ризница,И некој од златарите случајно го нашол тоа место и ги повикал другите златари , копале на местото и нашле бетонска плоча под таа плоча требало да биде златото и решиле да се одмораат на 2 метри од плочата и кога станале да докопаат што ќе видат плочата никаде ја нема и од тој ден до ден денешен никој не се вратил на местото.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
Вака сега,мој пра пра дедо бил Србски, четнички војвода за време на балканските војни,под негова надлежност,биле поречијата и кичевско,од одредени арнаутски села,има собрано данок за оставање на жива глава,тоест за возрасен маж 2 табакери злато, за жени и деца по една табакера а за старци по пола табакера злато,ако сакале да спасат жива глава,е сега тој тоа го имал правено по многу села и имал насобрано достантно големо количество на злато, арно ама кога се привршувала војната,тој го им закопано златото,и за тоа знае цел М.Брод бидејки бил стацјониран таму решил и да го закопа таму додека не,се смират работите арно ама,на враќање грчки војници го имаат утепано во прилеп.бидејки патот преку Кичево и тетово сеуште го држеле качаците го одбрал оној преку прилеп како по безбедна варијанта,кога умирал на бабами како мало девојче и кажал,каде е закопано богаството но и го кажал само местото,како топоним,иначе цел македонски брод знае за Микајле војводата и неговото Азно па ако има некој кој добро до знае М.Брод да помогне , а со помагање подразбирам знаење на старите топоними има процент

vac 13

партизановец
Член од
21 мај 2008
Мислења
5.426
Поени од реакции
530
Сега кога беше на татко ми гостин еден во неделата седев јас у дневната и баш фатија муабет на темава безвезе и он вика дека ќе идел во Струга во едно село имало на некоја карпа се гледало местото каде имало злато,па ќе видиме што ќе направи.:tv:

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Ауу сите страни сум ги прочитал, петка за темава штета што немам што да напишам :vozbud:

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
A sto imam pa ja da kopam pa da me fati nekoja belja.Fino lepo ke si igram loto pa ako imam sreka ke mi padne nesto a ne vaka da se baftam so prokolnati raboti.

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
Ми кажувале мене, дека во Струшко, не сум сигурен кај која планина сеа беше. Во римско време, после походи, или не ти знам шо, римјаните се враќале по нашиве патишта. Кога биле баш во тие планини во струшко, ги фатила страшна зима, и сите се скриле во две пештери заедно со цело богатство шо го ограбиле при освојување. Арно ама, никој не ја преживеал зимата. И сега се вели дека има многу вампири, зомби, дракули или не ти знам шо, тоа биле римјаните, шетале по планината и го чувале златото. Знам дека многу луѓе го барале, ама јок.

И во Струмичко, во Беласица имало многу злато. За да се дојде до него требало да се следат знаци шо се глеале во точно определен дел од денот, на точно определено место, под некој агол низ планината.
Така барем ми кажувале на мене...

Kajgana Shop

На врв Bottom