Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
22 август 2022
Мислења
747
Поени од реакции
2.141
Драга,
Денес имавме семинар за одржлив развој и еден факт многу ме изненади.

Хартиени кеси биле уствари полоши од пластичните затоа што при согорување емитувале повеќе јаглерод диоксид, а не можат долго да се употребуваат. Но, реупотреба и рециклирање (кога веќе не се употребливи) на пластични кеси било многу подобро за средината. Значи она нашето од старина оставено кеси у кеса за не дај Боже било попаметно .

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.440
Поени од реакции
39.057
Жени коментираат спортски настани. Братот убаво си почна си возеше според текот на настаните коментирајќи ги, а женчето доживеа оргазам и мозочен удар во првите 5 секунди, без никаква анализа збор или било каков коментар.

Член од
15 април 2019
Мислења
1.117
Поени од реакции
1.577

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.922
Поени од реакции
22.006
Јеботе грл, од куде се па ти избаци у задњо време. Екстра су ти постови.

Дали знаеш Драа, што е уопште огањ.
Огин.
Абсорбирана сончева енергија у органски соединенија.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Arknights Chen, лик од Аниме (на првата слика), на Asia Comics Expo. Прашав дали може да ја сликам, и застана мирно. И јас се сликнав со неа

п.с. Уште неколку слики од карактери што беа таму, а јас не знам кои се, ама убаво изгледаат. :)

Arknights Chen.jpg DSCN5873.JPG DSCN5872.JPG DSCN5870.JPG DSCN5868.JPG DSCN5867.JPG

Член од
5 март 2023
Мислења
431
Поени од реакции
1.751
Драга Кајгана,

Зошто континуирано се зборува дека во Македонија населението нема пари а кога ќе видиш секој втор има стан во Скопје и тоа овие новоградбиве што се по 1500-1800 евра квадрат, секој продолжен викенд се оди во Солун, секој има релативно нова кола, а ако отвориш инстаграм сториња мислиш дека стандардот ни е како да сме швајцарци или германци, секое летување на море и тоа на луксузни дестинации, секое зимување на копаоник, на австриски алпи итн итн итн

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.949
Поени од реакции
3.319
Драга,
Последниве две недели два пати ми се дешава "near death experience" што е прилично краток временски интервал.

Денес носејќи една маса во гаража, згазнав на трула штица и пропаднав во дупка, се искршив цела партали сум изгребана и со скршени коски, среќа се извлеков иначе детенцево ќе ми изгинеше само горе на спрат го бев заклучила, а мене немаше да има ни кој да ме извлече, ете се спасив, а пред недела дена се онесвестив дехидрирана од стомачен вирус и паднав на нос уште ме боли.

Којзнае уште што ќе ми се случи одкако стапнав и се зацапав, заглавив на библискава земја Македонија.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
ДК

Фејсбук и инстаграм не се реален живот. Во 90% од земјава уште нема канализација и еден куп луѓе немаат тушеви туку со кофа на глава се бањаат ама битно 1% од населението се курчи по социјални медиуми па доаѓаме до заклучок дека Македонците се богат народ.

Да искористиш 10% од мозокот ќе пресметаш дека на пример во Скопје има 10000 места по кафани и кафиЌи, а еден милион луѓе. Да имавме пари ќе неможеше место да се резервира 3 месеци однапред.

Искрено поглуп муабет амин. Еве немора мене некој да ми верува. Секој сам нека си направи пресметка колку пари се потребни да шеташ секој викенд и да идеш и на летен и на зимски одмор.

Дури и кредит да земеш со платa од 600 евра ако си среќен ова нема да ти стигне ниту за животни трошоци, а камоли за шетање секој викенд плус зимски и летен одмор.(А за кредитот треба и рата да плаќаш)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.188
Поени од реакции
11.989
Шо е битно кој колку зема? Да, парите го движат светот во принцип но муабетот е дека треба да најдиш во нешто да уживаш и со 1000 и со милион на сметка.
Имам едно чоече, цели 28.000 ден му беше платата, сега сумњам дека нешто му е крената од пред 2 години и батето не беше застанато.
Кола на плин, шаторчето и секој викенд авантура, мкд надолж и попреку ја има прошетано, да не прајме муабет за контакти со луѓе и пре пре пре-убави места за какви грдни пари се плаќа по светот за да ги посетиш пошто се во склоп на национални паркови или на некои ресорти каде ќе те кошта изгор да одиш.

Тука сето тоа ти е фри оф чарџ, треба само да сакаш да имаш „малку поинаков“ т.е. нормален одмор и да не се замараш шо стори утре ќе извадиш на инста. Толку.

Зимовањето е специфично, си бара опрема ако скијаш ама ако тоа не го правиш тогаш повторно може релативно евтино да поминеш и за зимски одмор.
Приоритети се во прашање и кој како гледа на животецот.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.674
Поени од реакции
88.584
Една од ретките банални работи што стварно стварно СТВАРНО ме нервира, и што искрено ме вади од такт е јадењето бурек со виљушка. Зошто? Која е потребата да нарачаш бурек, да земе продавачката да ти го пресече на мали парчиња (притоа нејзе ја чекаат муштерии на каса да ги услужи) и ти да земеш да го јадеш со виљушка.
Пичка ти ќорава, земи го бурекот во раце и јади го, не мораш да изиграваш примадона со тоа виљуфчето, и тоа јогуртчето што си го отворил едвај еден сантим, како на жена ти пичката. Салфетите бесплатно доаѓаат и ѓеврек да купиш, а не пак бурек, имаш со што да се забришеш куртон еден. На крај од чист бон тон, можеш да го собереш ѓубрето што си го оставил и да го фрлиш во корпа што ти е пред нозе, ама не, ти си доволно имбецил да го оставиш тоа свињарникот на маса така, да не може некој друг да седне после тебе.

Бурекџилница не ти е ресторан...

Kajgana Shop

На врв Bottom