кеј, че ви пишувам за Германија, пошто знам дека сакате да читате,
најладниот народ на светот, од овие се поладни само Швајцарците. Одам во бања, сега сам, ми требаше мир, и уморот и малаксаноста на финската сауна во мускулите без некој да ми смета. Една од поубавите бањи овде. За тие што сте Македонци во Баден Вуртемберг, регионот на Црната Шума изобилува со природни термални бањи. Дели кој? Баден Баден, самото име на градот ти кажува дека таму се оди за бањање. Фридрихзбад и Каракала. Имаат затворени базени со различни врсти на сол во нив. Ентериери со Римски столбој. Сауна dazu. Мешана публика, мажи и жени заедно. Има еден ден само за жени, и еден само за мажи, другите деној заедно.
Бањите се текстил фрај - ослободени од текстил, ова значи се капите голи, пошто се друго во топлата вода се рачуна за нехигиенско, ова е дел од културата во Германија уште од 18ти век ко биле основани, кој сака во бања, мора гол, другите на базен. Почнувам стандард сауна, 20 мин преку сила, па бања, па пак истото, со напоредно зголемување на времето. Во сауната на почтокот од секој нов час, идеше еден германец и истураше различни раствори од Алпски трефки врз камењата за да мириса убаво. Тогаш најмногу се собираше народ во сауната. После перформансот му дававме аплауз. Па сите директ во бања. Таму иди друг лик со кофа врела сол. Публиката беше ептен мешана, од постаро, до 20се годишници. И сега собрани огромна група во еден од базените со 38 степени температура, еден од чичковците ме гледа кај шо го посматрам тој со солта и ми вели, Sie können dieses Salz auch bekommen. (и ти имаш право на оваа сол, меѓу редови) враќам dann lass es uns holen (тогаш ајде да земиме), се преместуваме цела група во другата бања кај што тој тураше сол во дланките, моментот кога сватив дека е врела. Па ајде сите се тријат со неа, едни тријат други. Ко фамилија ми беа. Им го обожавам Бадскиот дијалект Кајги. Не е стандарден висок литературен Германски ко од Хамбург. Апла Дијалект е, и звучи претерано слатко, веќе врти накај швајцарски, со саати би ги слушал кај што ломотат Бадиш.
40 минути седиме во тоа водата топла со нив, ги слушам, приказни од секојдневието, не ми е досадно. Незнам зошто бадиш ми звучи толку зус - слатко, место их бин, иш бин, место, гукен зи бите, гугезе. Абе се тооопам. Можи дека јас учев литературен.
Хајлајт, видов силконски кхм, but don't tell anyone. Не можи природно да и беа толку напрчени бе? Грото фамилијарни луѓе беа, ми се допадна. Микстурата на толку различни ликови, од натур дами, до постари луѓе дојдени за рекреација, до млади 20 somthing бојс шо те меркаат палаво, бегај да не те видат жените!
го обра бостанот, хаха.
Се вратив дома исцрпен ко шо планирав и тоа. Чуси унд куси.