Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
13 април 2021
Мислења
3.491
Поени од реакции
11.417
Драга,

Би сакала жените да престанат да кажуваат дека мажот треба да им "помага" по дома, затоа што звучи ко да се подразбира дека она е таа што треба да работи, а прашање на добра волја на мажот е дали тој ќе и ја олесни "работата". Човекот не мора да живее сам за да знае дека треба да работи во својата куќа. Идејата дека машкоста е поврзана со идење на работа, а дома живеење паразитски живот, е мит. Идејата дека женственоста е поврзана со седење дома, "гледање деца", чистење, перење, пеглање е мит. Домаќинската работа е основна животна вештина која сите треба да ја поседуваме, независно од полот. Семејството не подразбира тиранија, туку поделба на трудот, со меѓусебно почитување и максимална посветеност на двајцата сопружници.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.682
Поени од реакции
37.668
Кајг,

македонски дувачки инструменти:

index.jpg23.jpg Kaval.jpg duduk.jpg

„шупелка“ рачно се изработува од јасеново, ореово дрво, има шест дупки и се свири со три средни прсти од двете раце под 45° агол,

„кавал“ е подолг од шупелката изработено од јасеново дрво со 7 дупки за седум прсти и една дупка во опачината за палецот, под 45°агол, поточно 4 прсти од едната рака свират со долните дупки а другата рака свири со трите горни дупки и една задна палец дупка, дупките се на растојание од 2 см, при што шестата дупка се наоѓа во средината на инструментот.

„дудук“ изработено од јаворово дрво, при свирењето, дудукот се држи вертикално пред телото.

и наместо да се применуваат како музички инструменти ние имињата ги применуваме за означување на карактер на некоја индивидуа, зашто некој би бил шупелка или дудук? :toe:

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Е Кајгано,

Пошто се ослободих да маабетам Струмички а и јака ракиичката ќе ви кажам уште едно нешто и стига за денеска, нешто шо не го знаате за нас, у Стумичко на времето ископале рудник и најделе радиоактивни елементи. Руднико одма го затвориле али со даски, не е пломбиран. Нии сме сите благо озрачени, женските се сите ко со силикони, високи стројни моми, машките лепотани и ного паметни. Сте приметиле тука нема Струмичанки оти они се на инстаграм, само нии курајберите сме тука памето да си остраме. И саа ќе кажте - а Заевио од дека паметен, смешка сите праат скечеви со него, ама додека вии се смеете син му на 18 шо има? Ама и женските се ного паметни, и саа ќе кажете атаа плитката Марија Пијанманова на Жан ќерката? Еми она сега живее у Париз у стано на бившио наш амбасадор, тама се фука со кој ќе посака додека маж и ја гледа и пишува нова книга оти она е неговата Муза. Трет такоф е Дел Бој, он возе мерцедес шо не е негов додека другите одат на работа.

Локацијата на руднико намерно не ја кажуваме, оти сме паметни, знааме нии оти ќе потрчате да ни го пломбирате.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Драга шо да ти причам.
Добар животов во Шветска, квалитетен не те замараат многу. Пред некој ден со пријателиве се заигравме на плејстешн 12 саати поминаа додека си се свртел, на жена ми и реков 12 саати сум работел, резил ми беше да и кажам. Испржив две јајца колку да се покажам демек ево го домаќинов. Зела по фејсбуци ме фали, папучар ме направи. Ево пред некој ден ме прашуваше еден пријател шо вака после 12 саати работа си зел готвиш. Му викам не бе, товарев курава каква работа, само морав да готвам да не испадне сумљиво. Не ќе му кажам на плејстешн дека ми отишол денот.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.181
Draga kajgana

Mi pustat ads, go kupuvam proizvodot, uste mi iskacat ads za toj proizvod

Kako da sme mnogu blisku do komocija nekako ili ova e uste samo edna verzija na pekol

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.420
Поени од реакции
38.971
Јас па со жена му бев. Чудно ми беше шо ме побара преку ден обично после 22:00 ми ѕвони, али еве маж и бил на педерлук и нашла време.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.885
Поени од реакции
21.764
Драа

Зшто овија што се зноиф и дизаф олово по фитнеси и теретане не носиф ранци, него мора да си га мучиф рамо сс онија огромни торбе што су типични за Ролан Гарос или Вимболдон.
Што носиф унутра?Домашну справу на расклапање,у случај овај овамо ако се поквари одма да гу расклопиф.Спремни дечки нема што.

Што поогромна, тој помодерна.
Муда ми настрану.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.628
Драга,

Денес не пијам ракија. Всушност ја ракија и не пијам оти регресирам одма но одлучив да пробам, можеби нешто пропуштам, како експеримент. Јас вчера посакав бркови да пуштам а кога се прибра Љубената и кажав остро - Кај си ма ти до сега салата да ми направиш! Гледам сум почнал и Стумички да маабетам без да ми е гајле дали некој ме разбира. И денес ми текна на Парва дека ја уствари никогаш не сум му прочитал мислење во целост, мачно ми е, само гледам лајкчиња му ставате хихи хаха и јас му ставам, ви верувам дека нешто јако или паметно напишал. Инаку гледам дека сум ги спомнал Заев и Пијанманова, уствари они се брука за нас оти Заев паметот го искористи од нашите пари да вози мерцедес, оние шо Лестер сака на време да ги уплатиме во УЈП, а Марија ја спремавме да ебе у мозак некој Француз со замок за да ги инвестира тај глупак парите шо ги наследил - кја нас - а не наше дете инцелче да ебе у мозак, со Дел Бој ќе ја оправиме работата, го пуштивме у Дојчланд да најде некоја разведена милфица со дебело наследство да ја смота да ги инвестира парите кај нас. Он сега и го вози мерцедесот, на пола пат е али уште пара немаме видено.

Само сакав да се извинам.

Kajgana Shop

На врв Bottom