Ми стана некако традиција на 31.12 да пишам некоја кратка лична ретроспектива за годината што измина, во оваа тема. Пред две години како што памтам го направив во форма на топ 5 настани. Лани пишав онака нешто на кратко колку да се пофалам дека таа година ми беше една од најдобрите.
Е сега за 2020, годината што ќе умре за нешто повеќе од три часа, не важи дури ни она „за покојникот се најдобро“. Колку и да се трудам да релативизирам и да се правам дека не беше се така лошо, не можам. Во иднина кога ќе се сеќавам на 2020 нема да ми текне на ништо пријатно. И тоа не само ради ковидот. Да, проклетата пандемија ја диктираше цела година, ама тоа беше само пропратна работа на сите ср*ња што ми се случија годинава. Ова беше година на разочарувања, тага, депресија, анксиозност, моменти на себеизмачување... Тешко е да се најде silver linings во сето тоа...
Единствените позитивни работи на кои во моментов можам да се сетам повеќе доаѓаат како надеж за подобра 2021 година. Се надевам прво дека сите добри и блиски луѓе ќе ја протуркаат годината живи и здрави. Дека професионално работите ќе продолжат да бидат стабилни а приватно ќе бидат многу подобри. Дека повеќе време ќе посветувам на новото хоби што ме прави среќен. И дека конечно ќе може да патувам каде што сакам.
Среќна нова, друштво! Држете се. Се читаме во 2021.