Докажете дека Господ (не) постои

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
А за она прашање, од кај да знам дали Библијата е вистински Божји реч? - Епа братче, ако си ја читал веќе Библијата, зарем во неа го нема тој одговорот што го бараш?! Таму убаво Бог си кажал, Библијата е жива книга, на која и вдахнив Дух; за која им зборев на моите верници што да пишуваат во неа! Значи Бог им зборел на своите верници, а тие пишувале... заклучок, Бог го кажал она што го имал да го каже во Библијата, и од таму знаеме дека Библијата не е лажна книга!!! :smir:
1. Одговор ???? само прашања има (доста нејасни)???
2. Сега и за тебе Бог да не стана Исус како кај Мак.Корен или мислиш на друго ???

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само би потсетил на оној евангелски настан кога евреите бараат од Христа Бога да им направи некое чудо, во стилот: само ти направини чудо, па ние (можеби!) и ќе повреуваме дека Ти си навистина Месијата Кој го чекаме. А што Христос им одговара? “Род прељубодејствен-бара чуда“. Значи, луѓе/поединци, на кои умот им е опседнат со неверување и склоност кон чинење гревови, и да видат чудо-нема да поверуваат!

Се извинувам: Христа Бога“, а воедно се извинувам и за сите направени грешки при пишувањето.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Религијата е измислена работе од страна на човекот со цел да си ги објасни појавите кои не му биле јасни!
Рим го распнал на крст, Рим најмногу го слави! Ај најдете ми НЗС!?
А ако постои Господ, нека ми даде тој мене некој знак, како на свое чедо (нели сите сме негови чеда), да не одам по погрешниот атеистички пат, туку да имам верба во него! Нели го правел тоа порано во Португалија, Мексико и каде не...
Рим повеќе ја слави Марија него ли Исус...заедно со Светата столица(звучи како измет)..
Не сме сите божји чеда...некои не можат да ја видат вистината и кога им удира во нос...
Зборуваме за живиот Бог не за религиозност..тоа се мртви цркви...

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Само би потсетил на оној евангелски настан кога евреите бараат од Христа Бога да им направи некое чудо, во стилот: само ти направини чудо, па ние (можеби!) и ќе повреувае дека Ти си навостина Месијата Кој го чекаме. А што Христос им одговара? “Род прељубодејствен-бара чуда“. Значи, луѓе/поединци, на кои умот им е опседнат со неверување и склоност кон чинење гревови, и да видат чудо-нема да поверуваат!
MIKI1 напиша:
Се извинувам: Христа Бога“, а воедно се извинувам и за сите направени грешки при пишувањето.
користи го ИЗМЕНИ !!!

Добро бе Христос не е БОГ !!!!!!!!!!!!!

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Тотално не се согласувам со ова!!!

А кажи ми, ти имаш искрено верување во Него?! Ако имаш, ќе ти покаже, а ако немаш нормално оти нема да ти покаже... зашто Тој и да ти покаже ти пак нема да веруваш и само ќе бараш нешто цело време, а нема да поверуваш!

Тој рекол, Кој ќе поверува во Мене, ќе види големи чудеса!!!

Епа сеа ти најди ми НЗС на сето ова? хаха :smir:

Еве како што читам ти си верник. Кажи ми ти мене дали тој тебе ти дал некој знак, или ти се покажал??? Кои чудеса ти си ги видел од него? Атомската бомба? Хидрогенската бомба? Поплави, порои, виулици, цунами.....

Ете ти го моето НЗС, а ти не си одговорил на моето НЗС?!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Dobro, kakva vrska imaat evangelijata so toa dali Bog postoi ili ne? I kako moze da se dokaze negovoto (ne)postoenje, koga toa e od metafizicka priroda?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Христос не е Бог? Па кој православен би се согласил со такво нешто? Ајде да го погледнеме и прочитаме Символот на верата! “ И во Едниот Господ Исус Христос, Синот Божји, единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови...“. За двојната Христова природа, колку Божја, толку и човечка, толку многу е пишувано од Светите Оци, што е напросто неверојатно да не се знае двојната Христова природа и волја.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Христос не е Бог? Па кој православен би се согласил со такво нешто? Ајде да го погледнеме и прочитаме Символот на верата! “ И во Едниот Господ Исус Христос, Синот Божји, единорпден, Кој е роден од Отецот пред сите векови...“. За двојната Христова природа, колку Божја, толку и човечка, толку многу е пишувано од Светите Оци, што е напросто неверојатно да не се знае двојната Христова природа и волја.
ЈАС !!!!!

нели има Свето Тројство а?? Синот (Исус) Светиот дух и Таткото (Бог)

КОНТАШ ????? ..... и Бог го пуштил својот СИН да не откупи за гревовите.....

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Христос не е Бог? Па кој православен би се согласил со такво нешто? Ајде да го погледнеме и прочитаме Символот на верата! “ И во Едниот Господ Исус Христос, Синот Божји, единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови...“. За двојната Христова природа, колку Божја, толку и човечка, толку многу е пишувано од Светите Оци, што е напросто неверојатно да не се знае двојната Христова природа и волја.
Samo eden primer ke ti dadam od karakteri so dvojna priroda pred Isus - Imhotep. Toj ziveel okolu 2000-ta godina pne i lecel luge (on e toj sto ja sozdal prvata piramida). Posle negovata smrt bil vozvisen kako Bog i luge od celiata oblast, duri i od Grcija doagale na negoviot grob da se izlecat i duri i bile zakopani blisku do nego samo da bidat sto poblizu do Imhotep.

Prikaznata za Isus i negovata dvojna priroda ne e nisto novo i ja toa ne go zemam zdravo za gotovo.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Има СВЕТА ТРОИЦА. Да, начелно е точно: Отец, СИн и Свет Дух. А кој е Христос? Па тоа е Синот Божји, кој се овоплотува во ЧОВЕКОТ Исус, роден од девојка, преку осенувањето од Светиот Дух. Значи, не по природен, биолошки пат, како е тоа случај кај човечкиот род, туку преку надприроден. Синот Божји, кој како битите е Дух, има само еден начин да дојде во овој, материјален свет, и да биде ВИДЕН и ПРИФАТЕН од родот човечки, а тоа е она кое веќе го напишав: воплотувањето во Исуса Христа. А за тоа дека дојде да ги откупи гревовите-тоа е повеќе од сигурно, иако има уште “материјал“ да се додаде за Неговото прво пришествие.Значи, Христос, колку е Бог, толку е и Човек па затоа и велиме дека “Бог стана Човек, за да може Човекот да стане Бог“. Бог по благодат, разбира се, а не по природа.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Рим повеќе ја слави Марија него ли Исус...заедно со Светата столица(звучи како измет)..
Не сме сите божји чеда...некои не можат да ја видат вистината и кога им удира во нос...
Зборуваме за живиот Бог не за религиозност..тоа се мртви цркви...
- Е нели сме сите божји чеда.Така пишува во Библијата.
- Мислам дека Бог,кога би постоел,на сите од нас би ни дал еднаква шанса да ја сознаеме таа Вистина и не би не делел.
- Зошто ти ја сознаваш,а јас не?И јас сум човек исто како тебе.
Кој е факторот кој го условува тоа осознавање,тоа ме интересира.

R

reactive89

Гостин
Јас сум го прифатил Бога за мој личен СПАСИТЕЛ, и ТОЈ мене ми го смени мојот живот, ми даде благодат и многу благослови, сторил големи работи за мене, се' што ми се чинело оти е невозможно за мене, за Бога е ВОЗМОЖНО!!!

Зашто бараш од Бога зли работи?! Бога не дава зли работи, туку човекот, човекот ги ствара тие војни, бомби и незнам што уште не!!! Барај од Бога да ти го смени животот, така само ќе дознаеш дека Тој, Севишниот постои!!!

А, Apokalipto Исус и Бог се едно исто тело, значи Исус е Бог, а Бог е Бог. Ако навлезеш подлабоко во Светото Тројство, ќе осознаеш дека Бог, Синот (Исус Христос) и Светиот Дух се едно тело!!!

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Има СВЕТА ТРОИЦА. Да, начелно е точно: Отец, СИн и Свет Дух. А кој е Христос? Па тоа е Синот Божји, кој се овоплотува во ЧОВЕКОТ Исус, роден од девојка, преку осенувањето од Светиот Дух. Значи, не по природен, биолошки пат, како е тоа случај кај човечкиот род, туку преку надприроден. Синот Божји, кој како битите е Дух, има само еден начин да дојде во овој, материјален свет, и да биде ВИДЕН и ПРИФАТЕН од родот човечки, а тоа е она кое веќе го напишав: воплотувањето во Исуса Христа. А за тоа дека дојде да ги откупи гревовите-тоа е повеќе од сигурно, иако има уште “материјал“ да се додаде за Неговото прво пришествие.Значи, Христос, колку е Бог, толку е и Човек па затоа и велиме дека “Бог стана Човек, за да може Човекот да стане Бог“. Бог по благодат, разбира се, а не по природа.
Од кај си толку сигурен дека Марија е зачната по натприроден пат?
Тоа го пишува во Библијата?
Па добро,во неа пишува и дека Исус и бил само заштитник на Марија Магдалена,но има човек кој тврди дека мегу нив имало и врска,и дека нивната крвна линија сеуште постои.Нормално,има 60% веројатност тоа да го прави само поради слава и пари,сепак тие 40% фрлаат сомеж на апсолутната вистина,која е со векови презентирана од Црквата,и која,очигледно не е толку апсолутна,нели?

R

reactive89

Гостин
- Е нели сме сите божји чеда.Така пишува во Библијата.
- Мислам дека Бог,кога би постоел,на сите од нас би ни дал еднаква шанса да ја сознаеме таа Вистина и не би не делел.
- Зошто ти ја сознаваш,а јас не?И јас сум човек исто како тебе.
Кој е факторот кој го условува тоа осознавање,тоа ме интересира.

Бог ги возљуби подеднакво своите чеда!!! Значи, кај Бога не постои некој што е помалку возљубен или повеќе! Само работата е во нас, дали ние ќе го побараме него или некој пред нас ќе го направи тоа, за да ние на крај го поставиме тоа прашање, зашто ти го знаеш, а јас не го знам!!!

Бог рече:

Кој чука на портата и бара, ќе му се отовори и ќе му се даде, а кој гледа одстрана - ќе гладува и нема да му се даде!!!

Епа сеа ти види кај кого е одговорот на тоа прашање, дали кај Бога или кај тебе самиот?!:smir:

U

UnholY

Гостин
Тотално не се согласувам со ова!!!

А кажи ми, ти имаш искрено верување во Него?! Ако имаш, ќе ти покаже, а ако немаш нормално оти нема да ти покаже... зашто Тој и да ти покаже ти пак нема да веруваш и само ќе бараш нешто цело време, а нема да поверуваш!

Тој рекол, Кој ќе поверува во Мене, ќе види големи чудеса!!!

Епа сеа ти најди ми НЗС на сето ова? хаха :smir:
Абе мислам дека ваквите теми под итно треба да одат во канта оди гледаш до кај водат...до постојано реплицирање на мислењата на едни со други и до бесконечна дебата од страна на оние што веруваат и на оние што не веруваат....нели е така?

Kajgana Shop

На врв Bottom