Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Што антибиотик пиеш? Доктор ти го препиша или на своја рака го зема?
За олеснување на кашлицата можеш да земеш некој од сирупите што ги продаваат без рецепт (ако е сува можеш да земеш Herbifit, ако не - можеш Хербион, Проспан, има и еден сируп со тегавец од Dr. Theiss, и тој е исто многу добар). Можеш да земеш и од оние бонбоните fisherman's friend (зелените со бело, без шеќер се), многу се лути и ментолот ја олеснува кашлицата, грлото нема да ти биде толку надразнето.
За симнување на температурата можеш да пробаш со кетонал, налгесин (тие се посилни од парацетамолот) и пиј многу течности, нонстоп налевај се со чаеви, сокчиња, мачно е да пиеш кога имаш температура, ама ако треба и со сила пиј. Исто така можеш и да земеш еден пар чорапи, да ги намокриш со мешавина од медицински алкохол (или ракија во домашни услови) и вода и да ги облечеш, држи ги на нозе додека не осетиш дека се губи влагата, и во дланките да држиш памук натопен во ладна вода, а можеш и некое пешкирче на врат/глава да ставиш, да те ладат (делува ептен ова).
Фала, ќе пробам нешто од ова. Иначе, мајка ми и баба ми се доктори - они одлучија, пијам Lincocin (Lincomycin). За кашлање/грлото лижам таблети (Lozenge). Исто и млеко со прегорен шеќер за кашлањето али не помага многу.

V

vlako088

Гостин
Да не знае некој од Вас дијета за оболување на панкреас? Ако има таков нека ми прати, благодарам.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Здраво сакам да прашам, на вратот имам приметено едно како подкожна бубулица како топче е, не ме боли и ептен е минијатурно дури на допир ептен тешко се напипува, имав напипано порано уште едно такво под увото ама немам никаков проблем со тоа па сакав само чисто да прашам дали има некој слично вака, оти имам читано дека во текот на пубертетот се појавуваат такви како масни ткива кој што се безопасни. Јас тазе напунив 18, а тие сигурно ми се појавиле оддамна па сеа сум приметил. Поздрав

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
Сакам да прашам за ронење на забите.
Вчера забележав дека една 5ка малку ми е оштетена од внатрешна страна и една 7ца поприлично ми е оштетена од надворешна страна.
Немам болки, само ме нервираа.

Колку е страшно, како се прави, поправа..?

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Прв пат у живот синоси ме болат, ама доста јака болка е, некоја помош ?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Tonchie - ne cini, manjak kalcium imas. Oj pij kalcium i oj na zubarka zgodna :)

Za sinusi, staj topol oblog i vnimavaj na ladnovo. I odmori.

Член од
9 октомври 2010
Мислења
191
Поени од реакции
29
Najprvo da se zablagodaram na onie koj me upatija i toa da go smenam maticniot i da se snimam na beli drobovi, pa sakav da prasam dijagnozata od snimkata kaza Pokacena belodrobna transparencija dali e opasno sto e preventiva kako narodna medicina taka i lekovi blagodaram odnapred...

Член од
12 јануари 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo! Nov sum na forumov i gi citav Vasite maki i del od resenijata :). Bi sakal da prasam, jas imam nekoja maka sogrloto, ne mozam ubavo da goltam a koga mi e potkrenata glavata(koga pijam voda na pr.) cuvstvuvam kako na sekoja goltka nesto mi zakacuva vo grloto.....ne se opisuva...a vo posledno vreme imam mnogu slajm a kaslica ne. Ednostavno grloto kako da mi se zapusuva i ne mozam ubavo da goltam, kako da imam nekoja grutka so mi stoi pa ni nagore ni nadole. Nos ne mi tece, kako so rekov kaslica nema a koga i so sila da se zakaslam slajm ima???? Pozdrav

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Оток на ноктот на палецот. Ниту стојам многу на нозе, ниту се движам многу во тесни чевли, патики.... А сепак ми отекува одвреме навреме а сега богами е сериозна работава. уре сум на лекар па дотогаш некој да не знае решение лек...
Поздрав! Фала однапред!

T

Tetro

Гостин
Оток на ноктот на палецот. Ниту стојам многу на нозе, ниту се движам многу во тесни чевли, патики.... А сепак ми отекува одвреме навреме а сега богами е сериозна работава. уре сум на лекар па дотогаш некој да не знае решение лек...
Поздрав! Фала однапред!
Мал хируршки зафат, и тоа не ти е гаранција дека нема да се појави пак.
Се јавува од носење тесни обувки најчесто.

Како се викаше? мислам "враснување на нокт во месото", така нешто

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Да не знае некој од Вас дијета за оболување на панкреас? Ако има таков нека ми прати, благодарам.
Сакаш намерно да си го разболиш Панкреасот или сакаш некого да убиеш? :)

Здраво сакам да прашам, на вратот имам приметено едно како подкожна бубулица како топче е, не ме боли и ептен е минијатурно дури на допир ептен тешко се напипува, имав напипано порано уште едно такво под увото ама немам никаков проблем со тоа па сакав само чисто да прашам дали има некој слично вака, оти имам читано дека во текот на пубертетот се појавуваат такви како масни ткива кој што се безопасни. Јас тазе напунив 18, а тие сигурно ми се појавиле оддамна па сеа сум приметил. Поздрав
Јас имав позади десното уво и исчезнаа доколку правиме муабет за исти ткива, секако треба да идеш да се прегледаш да не се работи а масно ткиво кое може покасно да попорасне во нешто поголемо.

Сакам да прашам за ронење на забите.
Вчера забележав дека една 5ка малку ми е оштетена од внатрешна страна и една 7ца поприлично ми е оштетена од надворешна страна.
Немам болки, само ме нервираа.

Колку е страшно, како се прави, поправа..?
Провери друже, да не ти се оштети премногу имејлот( не е пошта :) ) па после ќе имаш повеќе мака, доколку многу ти се одронило може ќе те крпат. Ништо страшно.

Прв пат у живот синоси ме болат, ама доста јака болка е, некоја помош ?
Ќе земеш малку згреана ракија ќе натопиш марамица или крпче во ракијата, ќе истуриш црн бибер и ќе ја ставиш директно на челото, доколку напраеш ко што треба ќе те гори местото но ќе ти помине. Е сеа за трајно лекување незнам. Сепак чим прв пат те болат цепај на лекар.

Najprvo da se zablagodaram na onie koj me upatija i toa da go smenam maticniot i da se snimam na beli drobovi, pa sakav da prasam dijagnozata od snimkata kaza Pokacena belodrobna transparencija dali e opasno sto e preventiva kako narodna medicina taka i lekovi blagodaram odnapred...
А што лекараства ти дадоја?

Zdravo! Nov sum na forumov i gi citav Vasite maki i del od resenijata :). Bi sakal da prasam, jas imam nekoja maka sogrloto, ne mozam ubavo da goltam a koga mi e potkrenata glavata(koga pijam voda na pr.) cuvstvuvam kako na sekoja goltka nesto mi zakacuva vo grloto.....ne se opisuva...a vo posledno vreme imam mnogu slajm a kaslica ne. Ednostavno grloto kako da mi se zapusuva i ne mozam ubavo da goltam, kako da imam nekoja grutka so mi stoi pa ni nagore ni nadole. Nos ne mi tece, kako so rekov kaslica nema a koga i so sila da se zakaslam slajm ima???? Pozdrav
Пушиш? Болки во градите чуствуваш ли поради големото лачење на шлајм?

И ти на лекар да трчаш!

Поздрав! Фала однапред!
Јас имав проблем порано, не бев на лекар туку само го сечев ноктот хоризонтално по права линија, не ги сечев краевите.

Нека ти помине побрзо бидејќи знам ептен е досадна таа појава.

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Јас имав проблем порано, не бев на лекар туку само го сечев ноктот хоризонтално по права линија, не ги сечев краевите.

Нека ти помине побрзо бидејќи знам ептен е досадна таа појава.[/QUOTE]

Фала на советот.
Јас пак мислам дека е од премногу јадење неквалитетна мрсна храна, ова го имав прочитано негде но сега не ми текнува каде беше.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Имаат улога и мастите, но стопалата се крајната цел каде што удираат мастите. :toe:

Член од
9 октомври 2010
Мислења
191
Поени од реакции
29
Ckaj dog pa pri pregledot na snimkata noviot maticen mi rece deka se e vo red i deka toa e ne tolku opasna pojava,isto mi rece i deka kako sto pisav za bolkata vo desniot predel deka moze da bide i nekoj muskul mi dade brufen ako me boli po potreba i toa pa barav mislenje i tuka za sekoj slucaj....

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Ckaj dog pa pri pregledot na snimkata noviot maticen mi rece deka se e vo red i deka toa e ne tolku opasna pojava,isto mi rece i deka kako sto pisav za bolkata vo desniot predel deka moze da bide i nekoj muskul mi dade brufen ako me boli po potreba i toa pa barav mislenje i tuka za sekoj slucaj....

Тоа е обично појава кај 17-20 годишни деца. Поради брзиот развој на телото. Секако дека не е нешто страшно туку е само бенигна појава.

Кога доаѓаат во допир белодробните воздушни патишта со ткивото на белодробната марамица доаѓа до болка.

Значи нормално е.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom