Може да има милиони теории и ниедна да не биде точна се додека не се докаже научно. Мое мислење е дека тие случки сме ги сонувале, и се врежани во нашиот мозок како ленти. Можеби тоа се оние заборавени сништа. Мислам дека од време на време мозокот ни ги праќа назад. Затоа на нас кога нешто ќе ни се случи викаме дека ни е дежа ву.
Мене скоро секој ден ми се случува минимум по едно дежа ву, а неколку пати ми се има случено да ми е до толку позната случката, што уште пред да се случи нешто, во себе веќе знам што ќе се случи. Така еднаш бев со едни другари во соба, кога ми се случи дежа ву. И кога на цел глас викнав сите се завртеа накај мене. Тогаш како лента ми се прикажа што е следно, и му се завртев на еден другар и го прашав дали штотуку сакал да му каже нешто на еден др. другар, кој што беше на спротивната страна на собата. зачудено ме погледна и ми кажа да. Поентата ми беше... можеби, доколку го искористуваме мозокот малку повеќе, бидејќи сите знаат дека човекот користи минимален процент од способноста колку може да го користи мозокот, тогаш можеби ќе можеме дури и да предвидуваме некои работи. Значи МОЖЕБИ...тоа е само мое мислење, ништо повеќе. Се додека некој не ја докаже мистеријата со дежа ву-то, се останато може да се само наши претпоставки!