Дежа ву - Дали некогаш ви се случило?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.186
Поени од реакции
34.419
Сигурен сум дека секој имал дежаву. Многу пати ми се случило некоја случка да помислам дека веќе ја имам доживеано... многу језива работа.

Како ја објаснувате оваа појава?

Сторм имаше добро толкување, се надевам дека ќе го постира тука.
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
mi se ima sluceno poveke pati vo zivotov da sum vo situacija koja veke ja znam, t.e znam sto ke kaze nekoj okolu mene, ili deka sum bila na toa mesto vo ista takva situacija.da go objasnam ovoj fenomen nemozam bash, koga ke se spomne dezavu najcesto se povrzuva so prethoden zivot i takvi stvari, za drugo neznam pa ke citam vo postovite na drugite sega:)
 

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Edno od naj vpecatlivite dejavu mi se desavase u epizodi.Sekoe naredno pocinjase tamu kaj sto zavrsuvase predhodnoto...
Poslednoto od taa epizoda:) bese-ja klecam u rov a nad glava mi svirat kursumi:)
Naj zaebana rabota e toa sto znam deka toa ne e krajot,deka ima uste od taa tematika.Koga i sto ke bide,gospod znae.Ako bideme zdravi i zivi ke citate na forumov :)
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
ја имам слушнато дека дежаву е производ на замореност на мозокот
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.186
Поени од реакции
34.419
Јужноафриканскиот психијатар Вернер Неп наведува дури 20 разновидности на овој феномен, стар колку и самиот човек.
Толстој, Дикенс, Фројд-многу големи имиња пишувале за него.
И, се разбира, обидите за негово објаснување се бесконечни.
Да започнам со магичните толкувања.

Чувството за веќе доживеаното е добредојдено за проповедниците на верата во повторното раѓање. Но и други го користат како доказ за своите тврдења.
Многу парапсихолози оваа необична појава ја поврзуваат со способноста на човекот потсвесно да претчуствува. Натприродните својста што ги поседуваме (парапсихолозите ни ги препишуваат без капка сомневање) ни дозволуваат да предвидуваме некои идни ситуации. Но информацијата за нив ние ја складираме во својата потсвест. Дури кога навистина ја преживуваме ситуацијата предвиденото испливува во нашето сознание. Други причината за овој феномен ја бараат во сосема различен правец. Според нив, нашиот ум понекогаш се вклучува во мрежата на непознатата космичка димензија. Во него се чува (дури и во писмен вид!) целата вистина за минатото, сегашноста и иднината на светот.
Во таквите моменти нашиот ум ја чита вистината за иднината, но заедно со тоа настаните ги преживува и на јаве. Се случува нешто како дуплирање на дејствата. Oттука - чувството за нешто познато.

Некои, пак, се категорични дека фалшливите спомени доаѓаат до нас по телепатски пат. Друг човек, кој се наоѓа на истото место со истото време, со кого сте во умствена врска, ви го предава она што го гледа и што го слуша во моментот, неколку секунди пред вие самите да го видите и чуете.

Сите објаснувања околу веќе виденото се прилично неверојатни и тешки за верување, но впрочем, таква е и природата на ваквиот феномен, прилично неверојатен. Кое од овие објаснувања е точно, само Господ знае.
Како и да е, јас се потрудив колку толку да ве упатам. Ќе следи и втор дел со научните објаснувања околу овој феномен. До тогаш, бидете ми добри.

Крај на првиот дел - stormangel@kajgana.com
:wink:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Мене ми се случува на периоди, ама кога ќе почне - се случува често и во серии! Уууу...чудно навистина, деновиве пак почна. А кога се случува ми се случуваат битни работи, пресврти, ова - она...
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
За некои ситуации кои сум мислел дека ми се дежаву сум провалил дека ги имам сонувано. Ама за некои воопшто не сум сигурен каде сум ги видел... чудно, чудно..
 
Член од
28 јуни 2005
Мислења
6
Поени од реакции
0
toa ne e son toa ti e bas ona dezavu neznam kako da objasnam ama i ne mora site znaeete. a ednaska onaka so drustvo pocnavme muabet na tema dezavu i eden koga ja odlepi: abe dezavu ti e vsusnost predhoden zivot toa si go preziveal pa sega ova bile sejkavanja :lol: :lol: :lol: :lol: ne mi se veruva
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Dra{C}ulA напиша:
toa ne e son toa ti e bas ona dezavu neznam kako da objasnam ama i ne mora site znaeete. a ednaska onaka so drustvo pocnavme muabet na tema dezavu i eden koga ja odlepi: abe dezavu ti e vsusnost predhoden zivot toa si go preziveal pa sega ova bile sejkavanja :lol: :lol: :lol: :lol: ne mi se veruva
Поради тоа што јас не знам од каде ми доаѓа дежаву-то, а богами не знаеш ни ти, тогаш од каде тезата дека тоа не е сон туку дека е "она што сите го знаеме" :D
Што знаеш? Ајде кажи.. јас не знам
А за глупоста што ја кажал другар ти.. не е глупост. Тоа е глупост, во случај сите други тези да се исто така глупости.. инаку што би било паметно и разумно во случајов?!? :shock:
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
A jas ako pocnam da gi redam moite deza vua ke napraam kniga. :P ne znam veke kolku i gi ima :P :lol: 8) 8)
 

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.186
Поени од реакции
34.419
Еве ја и втората теорија која гласи:

"Ако мозокот е голема просторија каде што дневно се чуваат по илјада мали слики од секоја случка, можно е ако во блиска иднина ни се случи некоја случка која што има неколку слични фактори како некоја претходна, без разлика дали факторите се субјективни или објективни, мозокот потсвесно со помош на мозочните клетки да се активира и да даде некаква слика која што ние ја препознаваме и ја чувствуваме како да сме ја виделе и доживеале веќе".

Фала богу што не сум научник, и никој (се надевам) нема да ја земе оваа теорија здраво за готово.

Е сега, малку повеќе за тоа што вистинските научници имаат да кажат во врска со овој феномен:

Едни научници сметаат дека појавата е поврзана со аномалии до кои доаѓа при нормалното одвивање на процесите во мозокот. Ги нарекуваат грешки при распознавањето.

Кога се доаѓа до такви грешки?

-Кога преживуваниот во моментот настан ни се чини познат, ние всушност не го памтиме него, туку некој друг настан од минатото што му е сличен. Некој елемент од сегашната ситуација активира определен јазол во мозокот, каде се чуваат сосема различни настани, но многу сличен на сегашниот.
Отприлика, нешто како и мојата теорија, само што е далеку постручна.

Замислете си дека сте на некаква прослава. Луѓето околу вас се поднапиени. Замислете си што ќе се случи кога забавата ќе заврши и кога секој ќе треба да се качи во својот автомобил и да си тргне дома. Наеднаш го имате чувството за веќе доживеано. Всушност, вие сте стигнале до еден фајл во мозочниот систем, во кој е складиран споменот за некое друго празнување, на кое сте присуствувале пред неколку месеци или години. И тогаш луѓето биле расположени, а вам ви минала истата мисла низ умот.
Е тука, не се збори за афтери, тоа е цела друга тема за филозофирање.

Според специјалистите, ако двата настана згора на се се поврзани и со некаков емоционален фактор, можноста за појава на фалшливиот момент е уште поголема.

Други научници се на мислење дека причината за чувството на веќе доживеаното се аномалии при перцепирањето.
Според оваа теорија, нештата зависат од тоа како ги прифаќаме и како ја осмислуваме надворешната реалност. Проблемот се крие во неправилната координација на двете мозочни хемисфери. Тие се нешто како два самостојни мозока во главата. И покрај тоа што функционираат истовремено и се многу добро уиграни, секоја хемисфера од различно човечки органи (око, уво итн.) прима своја сопствена, одделна информација. Да претпоставиме дека хемисферата А ја прима таа информација неколку делови од секундата порано од хемисферата Б. Кога Б ќе започне да работи, во нас се создава едно магловито чувство за познатост. Или чувство, тоа веќе сум го доживеал. И навистина сме го доживеале- дел од секундата порано, преку хемисферата А.

Е сега доаѓа делот за кој што претпоставувам сте го доживеале како дежа ву. Станува збор за галаксичките патешествиа на човечкиот ум.
Теоријата на Шпанецот Хозе Луис Пиниос од 1975 година е поедноставна, но исто така и доста смела.
Вие, или поточно - вашето тело, се наоѓа во дадена ситуација. Вашите сетила слушаат, гледаат, чувствуваат и складираат надворешна информација. Но вашиот ум е на Месечината или на илјадници километри од неа. И одеднаш- чувството за нешто преживеано. Што ви се случило?
Едноставно- вашата свест престанала да се шета низ Галаксијата и се вратила во телото. Всушност, сегашната ситуација не ви се случувала во минатото. Сте ја преживеале секунда пред тоа, но само со телото. Дури сега ја преживувате и со духот. Се разбира, вие не можете да го осознаете тоа.

И на крај, не би било интересно доколку и психоаналитичарите не измешаа прсти во овој феномен.
Имено, психоаналитичарите имаат свое објаснување за овој феномен и тоа повторно е поврзано со погрешно распознавање. Повторно ни се чини дека настаните сме ги преживеале порано, а всушност, се препознаваме на некои слични настани. Но овојпат - поради автоцензурата на нашиот ум. Поради некакви причини, тој го потиснува споменот за старата случка, на тој начин што не му дозволува да исплива во нашата свест. Нашиот сопствен мозок ги крие информациите од нас! И не фрла во една многу збунувачка состојба - ем ми се случувало, ем не можам да се сетам кога и каде, ебаго!.
Оваа теорија ја објаснува и магловитоста што секогаш е присутно при чувството за веќе доживеаното.

А како поинаку да се чувствуваме при целата таа збрка од сегашноста и потиснатите спомени од минатото во нашата глава?
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Никој не ни случајно блиску не бил на давање на дефиниција за тоа што е поточно дежа-ву.
Некои мислат дека тоа ете се случува поради недостатоци на активни моменти на работење на мозокот...некои пак го поврзуваат со телепатијата, некои други мислат дека само нашиот мозок си поигрува со нас. Од сите овие теории едно е реално, на повеќето од нас ни се има случувано дежа ву, и тоа не само еднаш, туку многу пати.
Има катаљарда настани кои што онака ФУП ти се причинува дека си ги доживеал...нешто ептен што го знаеш пак ти се случува, или пак те обзема филинг дека поминуваш кон иста улица.
Бог знае што е, само што тоа постои, а се додека не се достави јасна дефиниција за дежа ву-то, интересно е да се дадат секакви мислења за неа, затоа што...па фала богу, не грешиш. =)
 
Член од
28 јуни 2005
Мислења
6
Поени од реакции
0
gerard напиша:
Dra{C}ulA напиша:
toa ne e son toa ti e bas ona dezavu neznam kako da objasnam ama i ne mora site znaeete. a ednaska onaka so drustvo pocnavme muabet na tema dezavu i eden koga ja odlepi: abe dezavu ti e vsusnost predhoden zivot toa si go preziveal pa sega ova bile sejkavanja :lol: :lol: :lol: :lol: ne mi se veruva
Поради тоа што јас не знам од каде ми доаѓа дежаву-то, а богами не знаеш ни ти, тогаш од каде тезата дека тоа не е сон туку дека е "она што сите го знаеме" :D
Што знаеш? Ајде кажи.. јас не знам
А за глупоста што ја кажал другар ти.. не е глупост. Тоа е глупост, во случај сите други тези да се исто така глупости.. инаку што би било паметно и разумно во случајов?!? :shock:
ne mi bese zborot deka jas ili pa site znaeme sto e tocno toa dezavu nego sakav da kazam deka ni pod razno ne moze dezavu da e son sto ti se ostvaruva potpolno, oti kako e samo toa mozno, nema nikakva sansa da ni se desi nesto sto sme go sonuvale, sonot e fantazija. a ona sto se izjasnav deka "site go znaeme toa" e deka pogolem del od lujgeto mislat deka dezavu e bas ona sto go spomnav gore nesto preziveano odamna ili nekoj prethoden zivot ili neso slicno ama nema sansa da e son barem jas mislam taka
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Теоријава, извини...ама ич не ти држи вода.
Зошто?

Затоа што е многу нормално баш тие нешта што не ги знаеме и ни се појавуваат на сон, да се дуплифицираат и на јаве и на нас да ни се ствара ситуација како веќе да сме го доживеале истото.
Нели?
 
Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
Па така, сеа јас му кажувам дека ми се десило дежаву да ми текне дека сум го сонуал.. а он ми вика не е така :D

И тоа не е сон кој ми се остварил.. ептен неубаво си ме сватил. Дежаву (бар онака како јас го сваќам) е еден дел, една секвенца, едек кадар само зафатен со вртење на главата.. и тоа ти го нарекуваш остварување на сонот? :roll:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom