Ајде кажи, дали тие предходни војни - низ историјата на човештвото - можат воопшто да бидат споредувани со светските војни, во кои почнува падот на владеењето на сите царства што низ историјата на човештвото, со збор или дело, му се противеле на Царот на Мирот?Од постанокот на човештвото цело време има војни. Никогаш не прекинале. Човекот само
Неможам да се сомневам во непостоечкото.
Што конкретно е фанатизам кај сард?Од религиозни фанатици како сард ми се примочува.
Ја имам читано и пречитувано Библијата. Некои делови се стварно етички, ама другите сестро, врска немаат. Сум клечел пред „бога“ и сум барам патоказ за животот од дното на моето срце и душа. Се додека не сфатиф дека сум бил во длааааабока заблуда! (Како и оној чиј лик ти е на аватарот, само он за жал не го сфати ова последното)Иронија Иронија е животот на атеистите само се вртат во круг... ее стварно многу си ''јак'' што ја исплука библијата , немаш прочитано книга не објаснуваш ништо конкретно ок разбирам не можам да очекувам ништо од тебе повеке, мозокот ти го испрале новите трендови и сосем е логично така да размислуваш ограничен си нејкиш да излезиш од општеството зошо тоа всушност инајмногу ги оправдува твоите гревови, општествени робови... на еден или друг начин.
-Амрам се ожени со својата тетка Јохаведа, која му ги роди Арона и Мојсеја. Амрам живееше сто триесет и седум години. (Излез, Втора книга Мојсеева;Глава 6; 20)
- Ако купиш еден Евреин за роб, нека служи шест години. На седмата година нека замине, без откупнина, слободен. (Излез, 21, 2)
- Кога човек ќе ја продаде ќерка си за робинка, таа нека не се ослободува како и машките робови. (Излез, 21, 7)
-Кој ќе удри човек па го усмрти, нека биде казнет со смрт.
Ама ако го направил тоа ненамерно, туку Бог пуштил да падне во неговата рака, ќе ти одредам место каде може да побегне. (Излез, 21, 12-13)
- Кој ќе ги удри својот татко или својата мајка, нека биде казнет со смрт. (Излез, 21, 15)
-Кој ќе ги проколне татка си или мајка си нека биде погубен. (злез, 21, 17)
-Ако некој го удри со стап својот роб или својата робинка па умре под неговата рака, треба да ја поднесе одмаздата.
Но ако робот преживее ден-два, нека не се спроведува одмаздата, зашто робот е негова сопственост. (Излез, 21, 20-21)
-Ако некој ги удри својот роб или својата робинка во око и го упропасти, нека го ослободат заради окото.
Ако му избие заб на својот роб - или на својата робинка - нека го ослободи заради забот. (Излез, 21, 26-27)
-Не дозволувај да живее вражалка! (Излез, 22, 18)
- Во твојата земја ќе нема пометнувачка; Јас ќе го направам полн бројот на твоите денови. (Излез, 23, 26)
-Господ му рече на Мојсеја:
„Кажи им на Израелците да Ме даруваат, а вие примајте ги даровите во Моја чест од секој што дава од срце.
А примајте ги овие дарови: злато, сребро и бронза;
љубичесто, црвено и темноцрвено предено и препреден лен;
готови овновски кожи, па убави кожи; ситимово дрво;
масло за осветлување; мириси за масло за помазание и за мирисливо кадење;
оникс и други бесцени камења, што ќе бидат вметнати во наплеќникот и врзградникот.
Нека Ми изградат Светилиште, за да можам да престојувам меѓу нив. (Излез, 25, 1-8)
-„Потоа доведи јунец пред Шаторот на средбата, па Арон и неговите синови нека положат раце врз главата на јунецот.
Тогаш пред Господа, на влезот во Шаторот на средбата, заколи го јунецот.
Земи ја крвта на јунецот и со твојот прст намачкај ги роговите на жртвеникот. Остатокот од крвта истури ја во подножјето на жртвеникот.
Земи го сето мрсно околу дробот, мрежичката на црниот дроб и двата бубрега со мрсното околу нив, па изгори ги на жртвеникот.
Месото од јунецот, неговата кожа и неговата нечистотија изгори ги во оган надвор од логорот. Тоа е жртва покајница за грев.” (Излез, 29, 10-14)
-Исус Навин: 5:2 Во тоа време Господ му рече на Исуса: „Направи си камени ножеви и обрежи ги повторно Израелците.”
Затоа во рајот нема да има многу гужви.Ја имам читано и пречитувано Библијата. Некои делови се стварно етички, ама другите сестро, врска немаат. Сум клечел пред „бога“ и сум барам патоказ за животот од дното на моето срце и душа. Се додека не сфатиф дека сум бил во длааааабока заблуда! (Како и оној чиј лик ти е на аватарот, само он за жал не го сфати ова последното)
И оти јас сум ограничен, еве ќе ти постирам цитати од Библијата, па да ми кажеш како ти со вакви сра*а постана госпоѓица на 21 век?
Твојата книга со која си станала еманципирана женска се занимава со робови, откупи, женачки со тетки, смртни казни заради удар, злато и дијаманти за да слегол на Земјата да ве „помилува“, ако не нема да го видите, за да на крај ве „подучи“ како да изведете паганско погувување на јунец во „негова“ чест...
За тебе болдирав еден прекрасен стих. Читај и плачи :back:
Можеш и напамет да ја научиш, - како некои што практицираат - но без Милостивото БОЖЈО СЛОВО (ХРИСТОС), сё е бадијала, пријателу!Ја имам читано и пречитувано Библијата. ...
A баш ме интересира да ми кажеш ти како голем верник или кој и да било друг на форумов дали се слагаш и ги подржуваш оние работи напишани погоре од outboy кој се според мене многу контрадикторни и зли.Можеш и напамет да ја научиш, - како некои што практицираат - но без Милостивото БОЖЈО СЛОВО (ХРИСТОС), сё е бадијала, пријателу!
Бидими здрав и жив и (иншалах) попаметен!
Амин
Која вистина бе МИКИ?Лелееее...
Можам само да претпоставам кој калабалак ти е во умот, од читање на сите тие можни религиски книги.
И? Ја откри ли вистината?
Што е тука контрадикторно бе Игор? Па тоа е волјата Божја, изразена во Стариот Завет. Но милоста Божја, која е голема колку од Земјата до Небесата, го занеми Стариот со Новиот Завет., оти Стариот, иако жесток, не ја поправи отпадната човекова природа па токму затоа Синот дојде на Земјава, за да не повика на спасение лично Он, непсоредно, а не преку записи.A баш ме интересира да ми кажеш ти како голем верник или кој и да било друг на форумов дали се слагаш и ги подржуваш оние работи напишани погоре од outboy кој се според мене многу контрадикторни и зли.
- целта од православното христијанство не е некого да го направи световно среќен, туку да ги подготви за Небесната радост и веселба.Која вистина бе МИКИ?
Уживај си ти во православието. Те прави среќен? Те успокојува? Ти предизвикува немир? Што и да е ако ти е арно нека ти е со арно.
Не можиш да ми цапниш преблиску во никој случај.Што конкретно е фанатизам кај сард?
Не е ли економското идолопоклонство и еколошкото уништивање на “современиот свет“ еден многу многу поголем и - во однос на опстанокот на специесот човек на оваа планета - многу многу поопасен фанатизам?
Извини ако ти стапнав преблиску! :smir:
Мислиш на цитатот или на текстот од мене. Оти јас не реков ништо контрадикторно и зло, а цитираното е само прашинка од вашата „света Библија“, конкретно вториот дел од Стариот завет, Излез. Ако ти е тоа контрадикторно, ти види си по каква книга си го уредуваш животот.A баш ме интересира да ми кажеш ти како голем верник или кој и да било друг на форумов дали се слагаш и ги подржуваш оние работи напишани погоре од outboy кој се според мене многу контрадикторни и зли.
Така, Стариот ви завет е заменет од Новиот, и тој успешно ја поправи отпаднатата човекова природа. Ни донесе многу среќа и радост, и малку, ама ептен малку: ловење вештерки, убивање научници, неколку крусадерски војни и 2000 години уназадување.Но милоста Божја, која е голема колку од Земјата до Небесата, го занеми Стариот со Новиот Завет., оти Стариот, иако жесток, не ја поправи отпадната човекова природа па токму затоа Синот дојде на Земјава, за да не повика на спасение лично Он, непсоредно, а не преку записи.
Не „набадај„:Така, Стариот ви завет е заменет од Новиот, и тој успешно ја поправи отпаднатата човекова природа. Ни донесе многу среќа и радост, и малку, ама ептен малку: ловење вештерки, убивање научници, неколку крусадерски војни и 2000 години уназадување.
Дај еден цитат од Библијата каде се бара палење вештерки, научници или крстоносни војни...тие се дел од нашата ни убава "природа"...Не се дел од Христијанството туку од човековата црква...Така, Стариот ви завет е заменет од Новиот, и тој успешно ја поправи отпаднатата човекова природа. Ни донесе многу среќа и радост, и малку, ама ептен малку: ловење вештерки, убивање научници, неколку крусадерски војни и 2000 години уназадување.
Значи ти сметаш дека имаш право да ја продадеш твојата ќерка како робинка?Што е тука контрадикторно бе Игор? Па тоа е волјата Божја, изразена во Стариот Завет. Но милоста Божја, која е голема колку од Земјата до Небесата, го занеми Стариот со Новиот Завет., оти Стариот, иако жесток, не ја поправи отпадната човекова природа па токму затоа Синот дојде на Земјава, за да не повика на спасение лично Он, непсоредно, а не преку записи.
Мислев на цитатот кој предходно ти беше текст. И во него се опишани зли работи како продавање на ќерка на робија, убивање кои според мене се контрадикторни затоа што господ е прикажан како совршено добро. Како тогаш во негово име се повикуваат на вакви работи.Мислиш на цитатот или на текстот од мене. Оти јас не реков ништо контрадикторно и зло, а цитираното е само прашинка од вашата „света Библија“, конкретно вториот дел од Стариот завет, Излез. Ако ти е тоа контрадикторно, ти види си по каква книга си го уредуваш животот.
Па нели „бог“ дошол на Земјата за да ни даде световна среќа и радост. За „небеската“ не сум заинтересиран.- Среќата и радоста се Небесни категории а не световни, согласно Христовата беседа на маслиновата гора
- ловењето вештерки, убивањето научници, крстоносните војни и сл., се детаљно објаснети на форумов и точно е посочено КОЈ ги изведе тие дела.
Па штом Библијата вели така, зошто да не?Значи ти сметаш дека имаш право да ја продадеш твојата ќерка како робинка?
Мислев на цитатот кој предходно ти беше текст. И во него се опишани зли работи како продавање на ќерка на робија, убивање кои според мене се контрадикторни затоа што господ е прикажан како совршено добро. Како тогаш во негово име се повикуваат на вакви работи.
Па нема такви цитати. Исто како што „нема“ ни повици за убивање на „неверниците“ во Куранот. Ама тие работи се направени „во името на бог“. За да сокријат огромните маани во скриптите, потребно било да се елиминира се’ што ќе докаже спротивно. Како тоа светот е топка? Библијата вика „центар е таа на универзумот, и сонцето му се поклонува оти е божја творевина“. Нема тука мрдање, догма е тоа, не шега!:wink:Дај еден цитат од Библијата каде се бара палење вештерки, научници или крстоносни војни...тие се дел од нашата ни убава "природа"...Не се дел од Христијанството туку од човековата црква...