Дали би го испушиле...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Тибам државата...

Да ми е тоа приоритет во моментов, ќе се обидев да организирам протест на плоштад со тоа што ќе се соберевме масовно пушачи, и во точно одредено време, секој ќе запалеше по една цигара. Па нека казнат илјадници луѓе, ако им стиска пенкалото на џандарите.
 

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Знам дека некои мислат дека се некако запоставени пушачите во оваа држава, но кога више следиме трендови од ЕУ, мора и на тоа поле да се воведат новите закони. Така е и во поголемиот дел од ЕУ, односно овде мислам на законите за пушење во затворен простор и јавно место.

Јас не сум пушач но ми смета димот од цигари. Овде се гледа и на непушачите бидејки преку димот практично и ние како да пушиме преку вас. Во МК не се почитуваше досега законот за делови за пушачи и непушачи, а ќе видиме и за ова мада јас мислам дека поради задолжувањето на државава, инспекциите ќе бидат пуштени како гладни кучиња од први Јануари по локаливе.

Преку овој закон па се намалува прометот на угостителските објекти а тоа се покажа и во Хрватска и другите земји каде што прометот нагло им опадна. Незнам како иде работата за вадење лиценци но поголемиот дел од локалите пре би го затвориле локалот отколку да земат лиценца односно дебело да ја платат.

Незнам што ќе биде, од некоја страна ве разбирам, но ја разбирам и државата со законов. А патем разберете ѓи и непушачите. :wink:
 

toiise

Паско Кузман
Член од
17 декември 2007
Мислења
661
Поени од реакции
94
ова е чиста дискриминација и се надевам дека нема долго да трае зошто неможам да се замислам да пијам пиво без цигаре:toe:
 

Ares

Immortall
Член од
3 февруари 2009
Мислења
154
Поени од реакции
11
Планирам да ги баталам цигарите, пошто во последно време многу ми сметаат, еве осма година од кога пушам активно ама до сега не сум имал такви проблеми со нив, а и ако се откажам од цигарите 100% ќе се откажам и од кафето, бидејќи не можам да замислам кафе без цигара... Верувам и дека многу од пушачите ќе се откажат бидејќи слушнав и дека цената на цигарите ќе се покачи, арно ама ќе има и многу од тие шо нема да се одкажат од цигарите туку од нивното купување. Така да господ нека ни е на помош. :salut:
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Тешко да ќе се откажам, ама една работа е сигурна: мојот социјален ноќен живот значително ќе се осиромаши со законов.:tapp:
 

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Не верувам дека ќе ги откажам...ама затоа па ќе го намалам излегувањето навечер зашто и јас не можам да се замислам со пиво а без цигара...јбг, дома ке си пијам :toe:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.655
Поени од реакции
32.717
...Чист пример за ова е Германија, тие така направија па имало околу 20 газди на кафичи или дискотеки кои се самоубиле бидејќи банкротирале...
Одлична идеја, се надевам дека нашиве „газди„ го читаат ова и ќе го изразат својот протест со самозапалување пред владата.
 

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Секако

Кога сум запалил ноќеска една пура во то таму, 2 метра беше и чадеше како оџак.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.564
Поени од реакции
48.129
аии боже сачувај!абе у биртијата у маало ,кај што да му обеќаш на инспектор јадење и пиење до посер нема да ти дојде, ме летнаа на дождот да пушам!!!
 
H

^HITMAN^

Гостин
После 5 години пушење, чист сум веќе 3 дена. Знам дека не е некој успех, но не би пушел никогаш повторно, барем јас сум сигурен.Главна причина што престанав не беа казните туку следнава листа на болести кои ги причинуваат цигарите:

Заболувања и рак на белите дробови,

Бронхитис,

Хронични пулмонарни заболувања,

Заболувања на вените и артериите

Заболувања и рак на ректалниот дел

Заболувања и рак на црниот дроб,

Заболувања и рак на простатата,

Еректилна дисфункција кај мажите,

Заболувања и рак на желудникот

Заболувања и рак на мочниот меур,

Заболувања и рак на абдоминалниот дел,

Акутна леукемија,

Катаракти,

Заболувања и рак на бубрезите,

Заболувања и рак на панкреасот,

Периодинтитис,

Пневмониа,

Дијабетес,

Срвец удар,

Мозочен удар,

итн...

итн...

итн...

Цигарите содржат околку 200 токсични материи и 60 канцерогени супстанции.

Јас се откажав, можете и вие. Можете сите. За ваше добро е. За да еден ден не ви биде жал. А за коментарите погоре од типот - "Неможам да замислам да пијам кафе или пиво без цигара" - неможев ни јас, но неможам ни да се замислам да умрам од најболната смрт во светот - ракот. Пушачите умираат 13 до 15 години помлади во однос на нормалните луѓе и имаат 20 пати поголеми шанси да заболат од канцер или од мозочен удар отколку нормалниот човек. А и плус тоа гнасно изгледав и гнасно мирисав претходно кога пушев. Нема никаква корист од цигарите. Единствено си го намалуваш квалитетот на животот се дури ракот или некое друго заболување предизвикано од нив не те стигне.Знам дека фаталистички ми е постов, но јас така се откажав. Дури откако се преплашив, кога доктор ми ги кажа фактите и ризикот на кој сум се ставил самиот себе си. Верувајте за ваше добро е.
 
A

Antigona

Гостин
Od pamet me izvadi naslovot na temava


Posmisliv da ne treba nesto drugo da se ispusi , no izgleda greska sum

Nisto togas , off topic sum
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Od pamet me izvadi naslovot na temava


Posmisliv da ne treba nesto drugo da se ispusi , no izgleda greska sum

Nisto togas , off topic sum
Emi ako de, koga vekje pocna kazi si slobodno, teraj do kraj.
Ke ti progleda niz prsti ovoj pat moderatorot. Sekad imaat razbiranje moderatorite za pusackite naviki na clenovite. :smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom