Научив една многу гадна работа. Што повеќе растеш, созреваш и размислуваш околу важните работи во животот, толку повеќе љубовта и сличните емоции немаат смисла. Дека се понатака е сведено на навика и личен интерес. Дека можеби ете... љубовта, онаа која ја проектираат во филмовите, и не постои. Дека тоа што го чувствувам е всушност некоја рационална љубов, кога мозокот ми наредил да ја сакам затоа што морам да се опишам себе си преку таквата љубов.
И дека, сепак, во право биле кога кажале дека животот е онаа цртичка која стои меѓу две години на надгробната плоча. Е толку краток. Баш толку кога станува збор за искористување на шансите.
Кога некој странец за 20 години ќе дојде и ќе те праша што си постигнал и што си искористил од животот, да му кажеш дека си правел работи. Дека си посегнувал по шансите макар колку и да се бесмислени.
Разговарав со мојот најдобар другар околу тоа како не се обидувам да направам нешто и тој ми раскажа една анегдота за еден наш комшија. Тој работи во една дискотека, а наспроти задниот влез од дискотеката има трговски. Во трговскиот во еден дуќан работи една многу згодна жена. Нашиов комшија ја гледа секој ден и е лудо вљубен во неа ама никогаш не се осмелува да и го каже тоа. Онака... да признае. После долго фантазирање во врска со неа, еден ден кога ја видел, си рекол во себе "Злато кој те ебе тебе нека ме ебе и мене...".
Затоа што никогаш немал мадиња да оди и да и каже нешто. Затоа што се осеќал дека е неколку класи под неа... Затоа што се задоволувал со премалку.
Пред неколку години читав една збирка на Бодлер, и имаше еден стих кој беше нешто во смисла "колку и да се нереални работите кои ги сакаш, ако тие ти помагаат да се пронајдеш себе си, тогаш вреди".
И никој не може да ми ги земе моментите кои никогаш не ни се случиле. И дека конечно ќе ти дадам некаква шанса да влезеш во мојов живот, колку тоа и да личи нереално.
Затоа што колку и да се трудам можеби нема да бидам добар. Можеби ќе си одам на сред вечер оставајќи те да спиеш сама. Затоа што не ми е битно веќе покрај која ќе легнам навечер, побитно ми е како ќе се разбудам. А ако се разбудам до тебе, тогаш тоа ќе значи дека цела моја теорија околу рационалната љубов ќе отпадне. Тоа ќе биде знак дека сум спремен да добијам карта во еден правец за Свирипичино, во било кој момент.
И не ми кажа ни едно прашање на колоквиумот иако седеше близу. Кога те прашав како е десеттото прашање, добив одговор "тоа е со 14те принципи на Фајол". Море јас да знаев кои се принципите сам ќе си ги напишев, глупа една.
Ако подразмислам, пак, на страна цело лигавење, кога ќе престанам да бидам како комшијата од дискотеката и кога ќе ти ги извам сите карти на маса што и како, има да те растурам, онака... рационално.