Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Што е полошо?
1. Да земеш 22 миљарди и никад да не ги вратиш
2. Да земеш 122 миљарди кои ќе ги вратиш

Првото е кражба. Тоа што државата крадела и давала на рајата не ја прави подобра.
Како мислиш “да не ги вратиш“?
Од 1987 до 1991 вратени биле 6,7 милијарди долари од рекордот 21,7 долгот бил намален на 15 милијарди имајќи во предвид дека на покојната други земји и должеле 4 милијарди доаѓаме до цифрата од 11 милијарди долари долг пред распадот, прилагодено за инфлација околу 22 милијарди денешни долари.
Долгот кој преостанал е поделен на земјите наследнички, исто како и побарувањата према други земји.
Редовно се враќал и сервисирал долгот а не се распродавала инфраструктурата.

И пак викаш поарно е да се задолжиш 7 пати повеќе за три пати помалку време, попатно распродавајќи ја сета страшешка инфраструктура...?
Државите наследнички крадат многу повеќе а даваат многу помалку, тоа е...
 
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Во 1990 БДП на СФРЈ изнесува 84 милијарди долари. Откаде презадолжена кога долгот е некаде 17-18 % од бдп. Факт дека СФРЈ не била идеална држава, дека комунизмот има милион недостатоци, не е идеален систем. Немало доволно демократичност, но сепак таа била на повисоко ниво од источниот блок. Се развивал идеолошки систем кој бил менгеме за општествениот и културниот развој. Но темава е во Економија и ги разгледуваме овде само економските аспекти. Развиеноста на СФРЈ не била рамномерна но за 50 години Македонија значително се развила. Од шупак на Европа, Македонија достигнала ниво на колку толку пристојно место за живеење. Што имавме до 45та 5 фабрики вкрст. Па ни струја ни вода не сме имале, калдрма немало ни во центарот на градовите, а за асфалт да не правиме муабет. Државата имала секаква инустрија од базична до софистицирана. Увезувала она што ни и било неопходно,а тоа е луксуз. Со таква структура би можела да истрпи економска криза. А нафтата секогаш и била на располагање заради добрите односи со земјите од движењето на неврзаните.
Колапсот на СФРЈ е поради политички а не економски причини. Да не настанеа тие политички турбуленции СФРЈ експресно че влезеше во ЕЕЗ. Само Хрватска го има постигнато БДП кој го имала во 90та никоја друга република и покраина, досега. СФРЈ е интегрален дел од нашето минато и еве сега го слушам Ферид Мухиќ на ТВ како вели дека само шизофрена личност се откажува од своето минато. И се согласувам со тоа.
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Кога веќе одам офтопик http://jsp.com.mk/VozenRed.aspx?tab=1 број 66 и 66-Б

И не сфаќам која ти е поентата со тоа што ми се нафрлаш на мене. Докажи ми со факти дека тогаш било поарно. Не тролувај.
kako da mu se dokaze na covek koga misli obratno
blagodarenie na toj covek cela drzava bila izgrade vo rok od 30 godini
samo germanija uspeala isto
site jadele piele a malku rabotele ne kako vo segasnosta koga sme site robovi vo ova opstestvo i vo ovaa denesnica
kakvi dolgovi dali se sekavate deka posle raspadot na Jugoslavija ima uste zlato za podiganje sto go delea poranesnite republiki
eeeeeejjj RUSIJA ni e dolzna 25 miliardi dolari samo na Makedonija
od kade e ovoj dolg' tatka ti da ne rabotese more
raspadot na jugoslavija e najgolemata greska samo sto se se vrti okolu BIZNIS na nekoj svetski sili
samo sekoj svoeto mislenje treba mnogu da pisuvam a me mrzi
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.694
Поени од реакции
12.100
Беше подобро она што го слушам од постарите е тоа што кога оделе во Грција со 100кец грците ги пречекувале ко господа се молеле некој турист да дојде од Југославија за да им купи нешто од таму.
Тоа било подобро
Конкретно за "шопувањето" в Солун -не дека не гледале као господа, а сега не не гледаат. И сега ако им даваш пари те гледаат као принц. Тогаш одевме пошто кај нас почна да снемува кафе, почнавме да пиеме некоја дифка (као мелен рж, такво нешто), а и успат кафето и се шверцаше за плус ќар. Текстилот им беше фелер роба па кој се зае. еднаш, не му текнало пак да купи маици или фармерки. За возврат тие доаѓаа кај нас по патики адидас и пума.
Најдобра кола беше фиат 132, но тоа го возеа само функционерите и директорите (т.е. нивните шофери). Што друго, деновиве пред години. Беше добро бесплатното здравство и школство, како и безбедноста (од маалските милицајци позорникари). Разлика е плус големата невработеност (која тогаш ја немаше во толкав обем, едно ради превработеноста и кредитите, друго ради големата емиграција кон другите земји), се друго е исто во поглед на демократии и слободи (диктатура)...немаме мрднато. Само сега гледам доста нови возила, куќи, градби...тогаш тоа го немаше. И тогаш и сега за некого е Елдорадо, за некого е дантеова сказна, зависи од ксметот (али тогаш вакви богатуни имаше помалку процентуално).

Во 1990 БДП на СФРЈ изнесува 84 милијарди долари.
По жител (22 миљони народ) тогаш и сега??? Која е разликата? Тогаш 3800 долари, сега 4000 и нешто долари.
Колапсот на СФРЈ е поради политички а не економски причини.
Токму заради економски почна распадот. Почна уште додека републиките влечеа пари за себе, додека директорите крадеа цели фабрики уште додека другарот беше пред умирање. Ако знаете колкав имот имал генералот Мамула на пример (и неговите колеги генерали) ќе видите дека токму економски се распадна СФРЈ (внатрешно поткраднување, немаштија, време за враќање на долговите, ваљда и одредени странски влијанија и планови...) за после лесно да се распадне и физички.




 
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
По жител (22 миљони народ) тогаш и сега??? Која е разликата? Тогаш 3800 долари, сега 4000 и нешто долари.
Токму заради економски почна распадот. Почна уште додека републиките влечеа пари за себе, додека директорите крадеа цели фабрики уште додека другарот беше пред умирање. Ако знаете колкав имот имал генералот Мамула на пример (и неговите колеги генерали) ќе видите дека токму економски се распадна СФРЈ (внатрешно поткраднување, немаштија, време за враќање на долговите...) за после лесно да се распадне и физички.




Не знам за овие превирања но сигурно кавгата на неколку генерали не довела до распад. Уште повеќе поради тоа што во социјализмот не смеело да се поседува небаш некој поголем имот, и да имале богатство не можеле да уживаат во него. А БДП пер капита сега можеби е повисока ама не ја земаш предвид тука инфлацијата. Тогаш нафтата била 21 долар. Сега е 100. 100 долари во 1990 се 162 во 2009 http://www.westegg.com/inflation/
3800 тогаш се 6156 сега. Хипотетички ако сме имале раст од 2% годишно сега че имавме бдп per capita двојно повисок од овој сега.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.694
Поени од реакции
12.100
Не знам за овие превирања но сигурно кавгата на неколку генерали не довела до распад. Уште повеќе поради тоа што во социјализмот не смеело да се поседува небаш некој поголем имот, и да имале богатство не можеле да уживаат во него. А БДП пер капита сега можеби е повисока ама не ја земаш предвид тука инфлацијата. Тогаш нафтата била 21 долар. Сега е 100. 100 долари во 1990 се 162 во 2009 http://www.westegg.com/inflation/
3800 тогаш се 6156 сега. Хипотетички ако сме имале раст од 2% годишно сега че имавме бдп per capita двојно повисок од овој сега.
Хм, генералот го дадов како пример за сојузен офицер, а слична била состојбата и со другите функционери и сојузни воени лица. Факт е дека мои колеги, деца на воени лица одудараа од нас останатите, за да гледаме видео на лента втората половина на 80 тите одевме кај некој врсник, син на директор, населбите Елен Камен и уште една (мислам карши Горица) беа мисловна именка за повеќето обични смртници макар и да стапнат таму... за во 70-тите да слушаме плочи (пример на Тоска) тоа моравме да имаме другар-дете на локален функционер или директор на ОЗТ. Едноставно се немаше...или немаше техника кај нас, или беше изгор или парите не се даваа за такво нешто (освен за зимници и кредити). Само 2-3-јца имавме точаци во маало, телевизор во боја беше луксуз...беше сосема поинаку (иако низ светот сето тоа постоеше како нешто нормално), а со 2-3 реченици не може да се опише.

Многу битно е и кој од што фамилија бил (со што се бавеле)...ради тоа велам дека е субјективно секое поостро оценување на состојбите.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.135
Поени од реакции
2.774
Ако се вратиме малку поназат ке видиме деа нашите родители живееле во села сепак успеале да отидат во град да направад кука да формираат семејство . Со една единствена плата. мегутоа еден литар зејтин беше 20 денари .. и многу битна работа е што секој работел и секој бил слободен сабота и недела. време кое треба да го посвети на своите деца своето семејство. во сегашно време има работа има плата мегутоа платата само за сметки и ништо повеке .. сабота и недела си на работа . другите денови работиш прекувремено си доагаш дома преморен . немаш здрав разум . неможеш да седнеш со комшијата дома да испиеш една ракија да напраиш домакински мубает. целава оваа демократија смрди . целиов овој западноевропски систем на живот мене лично не ми се допага. сега проспериеаат само оние чии татковци им оставиле имот и сега си праат бизнис со тие пари .. се останато е работна сила која работи за месечна плата со која ке подмири сметки и може да купи нешто скромно за јадење.

Кога ке сумирам резултати нема да ми смета ако маршалот вози Кадилак, мерцедес, а јас застава 101, ама карта за Љубљана повратна да биде 500 динари.

Која фабрика или нешто успешно би издвоиле од 1990 наваму?
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Што се нема да прочитам,
1000 контрадикторни факти упатени еден кон друг.
Жалите или се радувате што сето тоа заврши?


Кој имал тогаш има и сега!
Кој немал тогаш нема ни сега!


Што има повеќе за разговор?
Комунизмот заврши, дали треба да жалиме или не наше си е, во домашна атмосвера океј е да се разговара и полемизира како и зшто,
не гледате што се дешава у државава не сме способни да воспоставиме ред па ајде за Тито и неговоити да збориме.


Било тогаш олку било тогаш ова толку па и доларот пред 70 години беше 7 пати појак. Што има тука чудно?
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Што е полошо?
1. Да земеш 22 миљарди и никад да не ги вратиш
2. Да земеш 122 миљарди кои ќе ги вратиш

Првото е кражба. Тоа што државата крадела и давала на рајата не ја прави подобра.
Тончи ,на предходниот пост во кој ме цитираше не ти реплицирам ,немаш ниедна реченица која вреди за тоа.
За овој само ке ти поставам едно прашање и гледај да го одговориш конкретно не на истиот начин како мало дете кое вика на татко ми му е поголем ,го видов кога моча.
За она време си бил или мал или нероден а се правиш дека све знаеш,ок нека биде така ,кажи само за поновово време.
Дали Македонија во време на турско ,српско или бугарско изградила све што е приватизирано после 90 тата.
Пококонкретно ,кој и во кое време изградил нешто во државата за период од 50 години за кое РМ проценила повеке милијарди евра,и дали од 90 та година па наваму има било што изградено кое припаѓа на народот?
 
Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Хм, генералот го дадов како пример за сојузен офицер, а слична била состојбата и со другите функционери и сојузни воени лица. Факт е дека мои колеги, деца на воени лица одудараа од нас останатите, за да гледаме видео на лента втората половина на 80 тите одевме кај некој врсник, син на директор, населбите Елен Камен и уште една (мислам карши Горица) беа мисловна именка за повеќето обични смртници макар и да стапнат таму... за во 70-тите да слушаме плочи (пример на Тоска) тоа моравме да имаме другар-дете на локален функционер или директор на ОЗТ. Едноставно се немаше...или немаше техника кај нас, или беше изгор или парите не се даваа за такво нешто (освен за зимници и кредити). Само 2-3-јца имавме точаци во маало, телевизор во боја беше луксуз...беше сосема поинаку (иако низ светот сето тоа постоеше како нешто нормално), а со 2-3 реченици не може да се опише.

Многу битно е и кој од што фамилија бил (со што се бавеле)...ради тоа велам дека е субјективно секое поостро оценување на состојбите.
Јас пред се зборувам за макроекономските аспекти. Тука не можам да најдам замерка. А за тоа што постоеле некои поеднакви меѓу еднаквите, тоа е пропуст на системот. И во тоа време некои живееле бедно а некои луксузно. Тоа е е еден од пропустите на системот. Голема неправда е тоа што најзаслужните комунисти ги зеле највисоките општествени позиции по ослободувањето, сметајќи се себеси за чоузн ван. Нивните потомци и денес ги заземаат највисоките позиции во општеството. Тоа е пострашно.
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
Боље Тони Зен него Дивље јагоде и Бело дугме (непоправлива штета врз младината од просторите имаат направено овие два и сличните бендови, но нема оправија).
За Грција и Бугарија, тркалото се врти, се на светов е менливо. Кога ќе остариме пак ќе се иде у бугарија да се ебе за две червени.
Наркоманите... и тие малку што ги имало, биле третирани во „турски затвори“. Таа мерка и може да се врати :)
На шалтер можел да седне само истакнат член на КМП, сега може и од ДУИ. Лично, арно си поминувам со рамковните службеници, изгледа сум посебен случај.
Закон за потекло на имот, ма дај ти се молам... разликата е во тоа што тогаш биле дискретни во крадењето за разлика од денес.
Е пасошот е уанс ин а лајфтајм можност која ја уживале луѓето од тој простор. Со канадски пасош сега немаш такви привилегии ко со ЈУ пасош тогаш. Ама и тогаш, ако немаш пари, за кур тие.
Ако се степаш на улица... па у Америка е и полошо.
Лекувањето, пензиите, платите, социјалните привилегии... сето тоа било плаќано со кредити, повторувам со КРЕДИТИ. За жал тоа морало порано или подоцна да се плати. Обичен пример е Грција, Грците доаѓаат во Битола на забар, а и тие имаа бесплатно здравство.
Пакетчиња за деца... мислам дека се одбиваше од плата, не беа бесплатни. И најчесто беа со производи од Европа во послабите фирми и од Краш во појаките.
Летувањето не се мешам, само 89та сум бил во Охрид и 90та во Претор.

Горе доле MATRIX, ама не филмот туку применет на земја. Бек ту риалити, упс де’р гоуз гравити :)
И да се врати СФРЈ, приликите во никој случај нема да се вратат.
Вакви нешта имате во Скандинавските земји, ама таму луѓето работат, а не го дрват во превработени фабрики и во државни институии.
што се изначитав глупости во овој текст... ауууу...
каква бре непоправлива штета направиле дивље јагоде, бело дугме и другите како нив бендови? тони зен, слаткар и компанија прават толку лошо школо на децава... деца бре од 11 години со слушалки од мобилен идат по улица и пеат за курови, пички, дроги и слични срања што овој и таквите како него пеат за истото... керка ми бре има 9 години и си пееше песна со некоја новинарка и жута штамоа која за кур ке му се фати на пејачот... сум го направил це-де-то летечо и сум го ЗАБРАНИЛ да се гледа, слуша и дегустира таква хип-хоп ака рап музика во мојот дом и кај бабите било на радио, тв или це де. за разлика од тоа претходно посочените бендови пееја за љубов, забава и среќа....
наркоманите имаат поголеми привилегии ако направат криминал наместо ти, нив ке ги пратат во бардовци а тебе во чорка... како ке им се врати времето со турските затвори?
ако се степаш на улица во америка било полошо... па ние не збориме за америка, збориме за македонија сега и пред 30 години... што америка ја спомињаш... ако е така во азербењан, за превара те распоруваат на сред плоштад и цревата ти ги истураат на улица... а тоа го прави полициата...
за пакетчињата зависи од оозт-то, ама во принцип беа бесплатни, на рачун на фирмата...
за пасошот, ако немаш пари стварно за кур ти е, ама 99% имаа за да заминат било каде во свет, т.е. скоро сите можеле да си дозволат...а сега можам да си дозволам а неможам да отидам, треба во амбасада да молам, кукам и јаукам за да добијам виза на нивна милост и немилост...
ми се чини дека матриксот кој го спомињаш сега, ке да живееш ти во него... спомна негде дека ти е 9-то место на привремена работа или грешам? ако е така ете ти го одговорот... во 1980 немало привремена работа, туку имало работно место на кое треба ептееееееен да усереш нешто па да те избркаат или евентуално сам да си отидеш затоа што си нашол подобро... и сега? кога било подобро за живеење?
Не ми треба мислење од тие луѓе..туку од младата генерација, ние сме иднината на државава, а не пензионери од 60+ .. А гледам дека младината е поделена според мислењето ..
како можеш да креираш информација за квалитет на живеење во време кога таа млада генерација живеела во ташаците на нивниот татко? они знаат само она што на нив ке им се пласира преку онакви лажни текстови како во првиот пост од темава... младите не се воопшто репер за компарација нити за информација...
Ми се повраќа ко ќе читам „тогаш беше подобро“. Па кој к** ако беше подобро кога БЕШЕ ?!
Од вакви сератори шо само тофтаат по форуми како тоа за такво не не’ бива и како за време Тита мед од шупакот ни течеше, не можиме 20 години да се помрдниме напред. Наместо да гледаме сегашноста и иднината подобри да ги направиме, ќе се убедуваме дека во ЈУ беше подобро. И што ако сите вие сте во право? Што ако беше подобро? Шо ќе ми помогни мене тоа шо ќе го знам?
се тоа ке беше во ред доколку БАРЕМ СТОЕВМЕ ВО МЕСТО!!!! ние не само што не идеме напред, не стоиме во место, туку се уназадуваме и вракаме во минатото... уште малку не ке треба рестриции на струја да ни прават, сами ке си ја гасиме струјата за да не трошиме... сами ке гасиме вода, пешки ке одиме или со точак или евентуално ке се возиме во звтобусите што се купени во тоа време... се секавате на јубилејката на ЈСП? 50 години крвоток на скопје и на сликата истите автобуси што и сега се возат...
титова југославија живеела на кредити, прво русите, после американците,па пак тусите, па сите матни зделки со неврзаните и секогаш на туѓ грб, исто како и грците сега, кога тогаш тиквата ќе пукне, сето тоа е неодржливо, кај нас пукна и ние едвај преживуваме сега, на ред се грците, ама они сеуште имаат спонзори, кога ќе ги снема, биче весело
извини вака да те прашам.... а што прави груевски во моментов и задњиве 3-4 години? не зима кредити цело време? не продава обврзници не секои 3-5 месеци? значи ја рани администрацијата цело време со позајмени пари нели? и што е пострашно парите ги троши само на ЕДНА ГРУПА НА ЛУЃЕ т.е. администрацијата, додека во југославија истите тие пари се трошеле НА ЦЕЛИОТ НАРОД....
Што се нема да прочитам,
1000 контрадикторни факти упатени еден кон друг.
Жалите или се радувате што сето тоа заврши?


Кој имал тогаш има и сега!
Кој немал тогаш нема ни сега!


Што има повеќе за разговор?
Комунизмот заврши, дали треба да жалиме или не наше си е, во домашна атмосвера океј е да се разговара и полемизира како и зшто,
не гледате што се дешава у државава не сме способни да воспоставиме ред па ајде за Тито и неговоити да збориме.


Било тогаш олку било тогаш ова толку па и доларот пред 70 години беше 7 пати појак. Што има тука чудно?
теоријата за тоа кој имал тогаш има и сега не ти е точна, затоа што во тоа време 95% од населението било СРЕДНА КЛАСА т.е. нешто што денес не постои... или си сиромаштија или си претерано богат...

и уште една работа... не конкретно кон тебе, туку кон сите членови.... гледам дека често се спомнува терминот КОМУНИЗАМ... то во русија и земјите околу ниов имаш комунизам... во југосалвија НЕМАШЕ КОМУНИЗАМ туку тоа уредување беше СОЦИЈАЛИСТИЧКО а не комунистичко... по ова се гледа колку знаете за тоа време... инаку како аргумент и доказ еве ви доказ дека нели југодлавија беше со скратеница СФРЈ, а истата е скратеница од:
Социјалистичка Федеративна Република Југославија
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
....................................... нели југодлавија беше со скратеница СФРЈ, а истата е скратеница од:
Социјалистичка Федеративна Република Југославија
a klincive paceri koi samo plukaat po marks&partneri, a ne procitale nisto od niv, normalno e , pojma nemaat deka socijalizmot e najvisokata faza vo razvojot na kapitalizmot...pred da premine vo komunizam...... :)
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
ubavo napisano ONAK samo jas mal del od zivotot sum bil vo toa ubavo vreme
znam deka odev 3 pati na odmor kako dete za vreme na raspust
a deka se ziveelo na krediti toa ne znam kako funkcioniralo
znam deka ima makedonija da naplati pari od Rusija dolg
epa ne mi e jasno koj politicar sega vo ovie 20 godini go postigna toa
dali se ima smeneto asvaltot na avtopatite i patistata nekade niz makedonija
epa togas se se napravilo i uste e isto
samo dupkite se zakrpeni
i stanavme robovi da rintame po 25 saata na den kako stoka
duri i stokata ne raboti tolku kolku nie
samo toa pomina nema nazad da gledame napred da odime
da se nadevame deka ke ima eden saalam vodac na nasava drzava smo sto tesko deka ke bide taka
posle tolku dolgovi koj znae za sto ne spremaat
daj mu pari na zaem na covek pa ako ne moze da ti gi vrati da ti bide rob
taka i za drzava e daj i pari i kui jap cela vlada
komanda nekoj vo nasata drzava i se e za interes
imalo i togas interes ama nikoj ne se zanimaval so politika a ne sega 4godisno dete gi znae site od 1 do posleden
sto me boli ku° koj e minister pratenik
neka si vodat tamu sto treba i kraj
 
M

.:makedonec:.

Гостин
Абе не ми се праи муабет што да ви кажам мислам ми се праи ама од што има многу за дискусија за тоа не ми се праи имаме и напреднато ама имаме и изгубено ! :toe:
 
Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
714
a klincive paceri koi samo plukaat po marks&partneri, a ne procitale nisto od niv, normalno e , pojma nemaat deka socijalizmot e najvisokata faza vo razvojot na kapitalizmot...pred da premine vo komunizam...... :)
а зашто и би имале воопшто појма, кога се раководат од тоа што им е сервирано во глава и оскудни информации како инфо, нај често по партиски штабови... и иако знам зашто, ке се направам на тошо и ке прашам: зошто вмро дпмне беше и сеуште е да се избрише секоја педа од минатото поврзано со тито и југославија... јас знам екстремни ситуации каде имало скандали по свадби и венчавки, кај што свекорот (инаку истакнат партиски активиста на вмро) не дозвли во матично син му да се потпише се додека сликата од тито не се тргне од зидот... зборам за раните 90-ти.. понатака скандал направи друг свекор кога во ресторантот имаше слика од тито на влезот од кујната... на цел глас се дереше дека тоа е ОТРОВНА ХРАНА... за вмро од историјата на борците се само комитите, а тито и југославија со се партизаните мора да се избрише од историјата на македонија... е па get real, македонија во рамки на југославија беше пола век, и тоа доброволно со желба и амин од народот... а тупурковски и компанија вклучувајки го и оној Б во името наместо П ја растурија југославија т.е. се упајташија со останатата багра во тоа време и направија крах од македонска страна... како и увек уште тогаш тупурко се расфрлаше со милиони и милијарди во цифри...

ај да не тупам, не е дел од темата тоа, туку само сакав да им воочам на вмроовските пиунчиња на форумов дека знам зашто толку зборат против југославија иако од југославија не виделе ни последната буква од името т.е. а... никако Ј затоа што не се достојни да ги компарирам за тоа време... сега ке излезе некој и ке рече да млад сум и не сум вмроовец... ок, не си, ама татко ти е или мајка ти или сите на куп заедно со се поблиска роднина и братучеди... јасно е како ден...

незнаете како се живеело и немате релевантни информации... тоа кажува се... а текстови пласирани со полу или мали инфо податоци, неможат да ти доловат реална слика. и не е само финансиски т.е. економски гледано и компарирано тоа време со ова време... во секој поглед било подобро... едноставно имало мир по домовите... денес се се случува со висока тензија.. па дури и еве ова овде што се случува на форумов... имоето пишување и на тој над мене или спорти мене, без оглед дали си вмроовец, сдсмоовец, од обединети или си независен... се што се прави и пушува токму овде се е со тензија... се е тоа со напрегање и инатење како и само докажување кој е во право. цело време некој повеке знае од другиот, цело време другиот се докажува како он е по информиран и надмокен... е па другарице и другови, во времето на СФРЈ такви работи немаше... тензијата беше непознато нешто, инатењето беше одлика само на избројани неколку жени, а докажувањето беше оставено на директорите на оозт-њата да покажат кој е по способен да направи повеке и подобро, значи повторно избројани луге... народот не се смарал со такви работи, едноставно немаше потреба...

толку со оваа тема од мене... нема више да зборам ништо, освен ако не ме прозве некој... се покајав што воопшто ја отворив темава. наместо квалитетна дискусија, излезе напрегање и инатење т.е. уште поголем раздор помегу нас самите. наместо да смириме топките и да дискутираме ние го правиме се она погоре што го набројав... дури и виновен се осекам што отворив тема во која мојот народ ке се гризе сам себеси...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom