Беше подобро она што го слушам од постарите е тоа што кога оделе во Грција со 100кец грците ги пречекувале ко господа се молеле некој турист да дојде од Југославија за да им купи нешто од таму.
Тоа било подобро.
--- надополнето ---
Да се надополнам
Интересна приказна за жал реална ( се извинувам што не е на кирилица...)
Moj dida sa Šolte je došao kod nas doma kod kuće. Ja i dida smo naveče igrali se na čovječe ne ljuti se na stoliću u primaćoj. Mama i tata su iz kauča i hotelje gledali Evroviziju. Mama je tati rekla: "Jadne ti su ove cure iz Feminema, majkuti božju! A baš im je super pisma! I namistili im, govna, da ispadnu, a!?" Tata je rekao: "Strava i užas! Biće to teška nacijonalna katastrofa!" Mama je rekla: "Al to je sve postalo ljuta politika, čoviče! Koma živa! Zajebu nas namjerno, samo zato šta smo Hrvati!" Tata je rekao: "Ma trista posto! Pogleaj samo u koju su grupu stavili Feminemice! Odma se zna da nema šanse da ne ispadnu!" Mama je rekla: "Ma naravska stvar! Tačno se vidi da su nas namjerno odvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca!"
Onda san ja dignijo glavu od čovječea i rekao sam: "A mama, a ja tu ništa ne berem!" Mama je pitala: "Šta ne bereš, sinak?" Ja sam pita: "Šta tu ima loše ako su nas odvojili od with Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Mama je rekla: "Uzeli su nam sigurne glasove, sinak, razumiš! Kad su nas razdvojili i stavili u drugu grupu onda niko živ neće glasat za nas i sigurno... propadamo! Jel' sad bereš?" Ja sam reka: "Berem!" Onda je moj dida rekao: "Ja se sićam da je tako isto već bilo jedne godine!" Tata je pita: "Koje godine?" Dida je rekao: "Ne znam sad tačno koje! Al' isto su nas tako razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca i ispali smo! A bila nam je najbolja pisma! Prvoligaška, ono, bez komkurencije!" Mama je pitala: "Koja to pisma, jebate? Kako je se ja ne mogu sitit, a sve živo pratim na estradi?" Dida je rekao: "Hej Slaveni!"
Mama je trgnila se u hotelji i dreknila je: "Daj, čako, stvarno si grozan! Pa nemoš takve bljezgarije govorit prid ditetom!" Tata je didi rekao: "Koji si ti stari bolesnik, jebate! Nemoš igrat ni čovječe ne ljuti se bez da bališ šporkarije!" Meni je uletilo čudilo na kvadrat. Ja sam roditelje pitao: "Ne kužim ništa, šta je to dida grubo reka?" Tata je okrenijo se prema meni i rekao je: "Dida govori o Jugoslaviji, a mi govorimo o Evroviziji! A to su dvi skroz različite stvari! Nemoj sa tim opterećivat svoj mali mozak!" Ja sam pitao: "A šta je to Jugoslavija? Isto neki festival?" Dida je onda reka: "Otprilike! Jugoslavija je bila pisma od države!"
Mama je dreknila: "Čako! Oš više prestat srat!?" Tata je isto koljački pogledao u dida. Dida je raširijo ruke kao da ne kuži bože tebe. Onda je tata meni rekao: "Jugoslavija je bila balkanska škovaca, eto šta je bila! Ljuta provimcija, razumiš! Tamnica naroda! A Evrovizija je, ono, evropski đir i evropska spika! I mi sad oćemo bit u evropskom điru, a ne u nekoj seljačko-balkanskoj spiki! Ko oće balkansku spiku, eno mu je pa nek je nosi na Šoltu! Jel to sad kjaro?" Ja sam klimnijo glavom.
Onda su mama i tata nastavili sa gledaonom Evrovizije. Samo ja sam njih pita: "A jel još postoji ta Jugoslavija?" Mama je rekla: "Ne postoji, bogu hvala! Odnija ju je lipi đava!" Ja sam pitao: "A šta joj se desilo?" Mama je rekla: "Propala je!" Ja sam pitao: "A kako je propala?" Tata je podviknijo: "Šta te boli kurac?! Oš nas više pustit da gledamo program?!" Samo mama je njemu rekla: "Pa objasni ditetu, čoviče, imaj malo strpjenja! Nije on kriv šta je mali i... priglup!" Onda je tata meni rekao: "Okej! Propala je zato jer pošto je nama Hrvatima bila puna kapa da budemo više skupa sa Srbima, Bosancima, Makedoncima i ostalima, pa smo se onda lipo od njih odvojili, razumiš? Dopizdila nam je balkanska spika i uletili smo u evropski đir!" Ja sam pitao: "Na Evroviziju?" Tata je rekao: "Tačno! Na Evroviziju!" Ja sam pitao: "A zašto onda ti i mama kukate da su nas na Evroviziji razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Dida se nakeserijo:
"He-he-he, moj unukić..."
Tata je didu još jednom pogleda krvoločki. Onda je on okrenijo se prema meni da mi objasni. Tata je rekao: "Gledaj, sinak, malo je konplicirano, al je ipak masu jednostavno! Ako nas na Evroviziji odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca, ka šta su sad govna napravila, onda ne dobijamo dovoljno glasova i ispadamo iz komkurencije! A kad ispadnemo iz Evrovizije onda se udaljavamo od evropskog đira i vraćamo se nazad u balkansku spiku!" Ja sam pitao: "Tamo di su Srbi, Bosanci i Makedonci?" Tata je rekao: "Tačno! A mi oćemo evropski đir, razumiš, tamo di su Njemci, Švicarci, Francuzi i drugi pristojan svit!" Ja sam uletijo: "A to ne možemo ako nas odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Tata je rekao: "Igzaktli, bravo! Jer onda na Evroviziji ne dobijamo glasove i ispadamo! Jesi sad konačno ubra?"
Ja sam reka: "Jesam! Kad nas razdvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca oće nas približit Srbima, Bosancima i Makedoncima! A da bi se mi šta više udaljili od Srba, Bosanaca i Makedonaca niko nas ne smi odvojit od Srba, Bosanaca i Makedonaca! Svako razdvajanje od Srba, Bosanaca i Makedonaca sili nas da budemo skupa sa Srbima, Bosancima i Makedoncima! Sve je logično!" Tata i mama su piljili u mene sa razrogačenim očima. Dida je keserijo se: "He-he-he, moj unukić..."
Tata je didi podviknijo: "Šta se ti ceriš, koji klinac?!" Dida je rekao: "Zato šta je moj unukić skužnijo najveću tajnu u povjesti historije!" Tata je rekao: "Ma šta drobiš, fosilac, koju tajnu?" Dida je rekao: "Zašto je propala Jugoslavija!" Mama je uletila: "A zašto je propala, majke ti?" Dida je okrenijo se prema meni i rekao je: "Reci im unukiću!" Mama i tata su opet zapiljili se u mene. Ja sam rekao: "Jugoslavija je propala zato da živi vječno!"