Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.321
Поени од реакции
7.372
До 80та до твоето село автобус имало два пати дневно, еден наутро и еден навечер. How's about that?!

Патем во општина илинден патиштата се подобри отколку во град, благодарам за тоа што не сте запознаени со приликите. Ве молам останете во мрачните времиња кога за пцуење на Тито се идело во затвор, и продолжете да ги пцуете политичарите, и Бранко битанга, и Грујо педер.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
До 80та до твоето село автобус имало два пати дневно, еден наутро и еден навечер. How's about that?!
пиле за разлика од сега тогаш и тие два биле многу, а за разлика од тогаш ти во твоето село имаш само 4 дневно е многу си напреднал бе томџи бе и да не заборавиме сеуште се возиш со тие автобуси од тоа време, :) Имаш уште некој црвен да дадеш за вистиниве шо те болат ?
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.321
Поени од реакции
7.372
Кога веќе одам офтопик http://jsp.com.mk/VozenRed.aspx?tab=1 број 66 и 66-Б

И не сфаќам која ти е поентата со тоа што ми се нафрлаш на мене. Докажи ми со факти дека тогаш било поарно. Не тролувај.
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Ај малку за овие новокомпонирани плукачи на тоа време.
Словенија ,државата која прва се отцепи и која сега е членка на ЕУ :

Većina Slovenaca nije zadovoljna rezultatima koje je njihova država postigla u 20 godina od referenduma na kojemu su se odlučili za državnu samostalnost, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo".
Objavljeno: 26.12.2010
Rezultati ankete lista „Delo“
Slovenci sa nostalgijom gledaju na bivšu Jugoslaviju


Na pitanje je li državno osamostaljenje ispunilo ono što su od njega očekivali, 65 posto je odgovorilo da nije, a 35 posto da jest, u anketi u kojoj je učestvovalo 470 ispitanika. Među ispitanicima starijim od 30 godina kojima je postavljeno pitanje živi li se bolje danas u samostalnoj Sloveniji ili se živjelo bolje prije 20 i više godina, gotovo polovica ih je odgovorila da se nekad živjelo bolje, a još više "nostalgičnih" prema tadašnjim vremenima je u starijim kategorijama ispitanika, navodi u nedjelju vodeći slovenski list.
Vodeći slovenski list je anketu proveo povodom 20. godišnjice referenduma na kojem je 95 posto građana dalo svoj glas za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.

Očekivanja ispitanika najviše su ispunjena kad je riječ o ličnoj slobodi, a najmanje kad je riječ o socijalnim pravima jer 80 posto ispitanika navodi da su ta prava, a osobito radnička prava, nekada bila veća, navodi "Delo".

Inače, više je razočaranih sadašnjim stanjem među nezaposlanima, manje obrazovanima i simpatizerima oporbe, proizlazi iz "Delove" ankete.
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Беше подобро она што го слушам од постарите е тоа што кога оделе во Грција со 100кец грците ги пречекувале ко господа се молеле некој турист да дојде од Југославија за да им купи нешто од таму.
Тоа било подобро.

--- надополнето ---

Да се надополнам

Интересна приказна за жал реална ( се извинувам што не е на кирилица...)

Moj dida sa Šolte je došao kod nas doma kod kuće. Ja i dida smo naveče igrali se na čovječe ne ljuti se na stoliću u primaćoj. Mama i tata su iz kauča i hotelje gledali Evroviziju. Mama je tati rekla: "Jadne ti su ove cure iz Feminema, majkuti božju! A baš im je super pisma! I namistili im, govna, da ispadnu, a!?" Tata je rekao: "Strava i užas! Biće to teška nacijonalna katastrofa!" Mama je rekla: "Al to je sve postalo ljuta politika, čoviče! Koma živa! Zajebu nas namjerno, samo zato šta smo Hrvati!" Tata je rekao: "Ma trista posto! Pogleaj samo u koju su grupu stavili Feminemice! Odma se zna da nema šanse da ne ispadnu!" Mama je rekla: "Ma naravska stvar! Tačno se vidi da su nas namjerno odvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca!"

Onda san ja dignijo glavu od čovječea i rekao sam: "A mama, a ja tu ništa ne berem!" Mama je pitala: "Šta ne bereš, sinak?" Ja sam pita: "Šta tu ima loše ako su nas odvojili od with Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Mama je rekla: "Uzeli su nam sigurne glasove, sinak, razumiš! Kad su nas razdvojili i stavili u drugu grupu onda niko živ neće glasat za nas i sigurno... propadamo! Jel' sad bereš?" Ja sam reka: "Berem!" Onda je moj dida rekao: "Ja se sićam da je tako isto već bilo jedne godine!" Tata je pita: "Koje godine?" Dida je rekao: "Ne znam sad tačno koje! Al' isto su nas tako razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca i ispali smo! A bila nam je najbolja pisma! Prvoligaška, ono, bez komkurencije!" Mama je pitala: "Koja to pisma, jebate? Kako je se ja ne mogu sitit, a sve živo pratim na estradi?" Dida je rekao: "Hej Slaveni!"

Mama je trgnila se u hotelji i dreknila je: "Daj, čako, stvarno si grozan! Pa nemoš takve bljezgarije govorit prid ditetom!" Tata je didi rekao: "Koji si ti stari bolesnik, jebate! Nemoš igrat ni čovječe ne ljuti se bez da bališ šporkarije!" Meni je uletilo čudilo na kvadrat. Ja sam roditelje pitao: "Ne kužim ništa, šta je to dida grubo reka?" Tata je okrenijo se prema meni i rekao je: "Dida govori o Jugoslaviji, a mi govorimo o Evroviziji! A to su dvi skroz različite stvari! Nemoj sa tim opterećivat svoj mali mozak!" Ja sam pitao: "A šta je to Jugoslavija? Isto neki festival?" Dida je onda reka: "Otprilike! Jugoslavija je bila pisma od države!"

Mama je dreknila: "Čako! Oš više prestat srat!?" Tata je isto koljački pogledao u dida. Dida je raširijo ruke kao da ne kuži bože tebe. Onda je tata meni rekao: "Jugoslavija je bila balkanska škovaca, eto šta je bila! Ljuta provimcija, razumiš! Tamnica naroda! A Evrovizija je, ono, evropski đir i evropska spika! I mi sad oćemo bit u evropskom điru, a ne u nekoj seljačko-balkanskoj spiki! Ko oće balkansku spiku, eno mu je pa nek je nosi na Šoltu! Jel to sad kjaro?" Ja sam klimnijo glavom.

Onda su mama i tata nastavili sa gledaonom Evrovizije. Samo ja sam njih pita: "A jel još postoji ta Jugoslavija?" Mama je rekla: "Ne postoji, bogu hvala! Odnija ju je lipi đava!" Ja sam pitao: "A šta joj se desilo?" Mama je rekla: "Propala je!" Ja sam pitao: "A kako je propala?" Tata je podviknijo: "Šta te boli kurac?! Oš nas više pustit da gledamo program?!" Samo mama je njemu rekla: "Pa objasni ditetu, čoviče, imaj malo strpjenja! Nije on kriv šta je mali i... priglup!" Onda je tata meni rekao: "Okej! Propala je zato jer pošto je nama Hrvatima bila puna kapa da budemo više skupa sa Srbima, Bosancima, Makedoncima i ostalima, pa smo se onda lipo od njih odvojili, razumiš? Dopizdila nam je balkanska spika i uletili smo u evropski đir!" Ja sam pitao: "Na Evroviziju?" Tata je rekao: "Tačno! Na Evroviziju!" Ja sam pitao: "A zašto onda ti i mama kukate da su nas na Evroviziji razdvojili od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Dida se nakeserijo:
"He-he-he, moj unukić..."

Tata je didu još jednom pogleda krvoločki. Onda je on okrenijo se prema meni da mi objasni. Tata je rekao: "Gledaj, sinak, malo je konplicirano, al je ipak masu jednostavno! Ako nas na Evroviziji odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca, ka šta su sad govna napravila, onda ne dobijamo dovoljno glasova i ispadamo iz komkurencije! A kad ispadnemo iz Evrovizije onda se udaljavamo od evropskog đira i vraćamo se nazad u balkansku spiku!" Ja sam pitao: "Tamo di su Srbi, Bosanci i Makedonci?" Tata je rekao: "Tačno! A mi oćemo evropski đir, razumiš, tamo di su Njemci, Švicarci, Francuzi i drugi pristojan svit!" Ja sam uletijo: "A to ne možemo ako nas odvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca?" Tata je rekao: "Igzaktli, bravo! Jer onda na Evroviziji ne dobijamo glasove i ispadamo! Jesi sad konačno ubra?"

Ja sam reka: "Jesam! Kad nas razdvoje od Srba, Bosanaca i Makedonaca oće nas približit Srbima, Bosancima i Makedoncima! A da bi se mi šta više udaljili od Srba, Bosanaca i Makedonaca niko nas ne smi odvojit od Srba, Bosanaca i Makedonaca! Svako razdvajanje od Srba, Bosanaca i Makedonaca sili nas da budemo skupa sa Srbima, Bosancima i Makedoncima! Sve je logično!" Tata i mama su piljili u mene sa razrogačenim očima.
Dida je keserijo se: "He-he-he, moj unukić..."

Tata je didi podviknijo: "Šta se ti ceriš, koji klinac?!" Dida je rekao: "Zato šta je moj unukić skužnijo najveću tajnu u povjesti historije!" Tata je rekao: "Ma šta drobiš, fosilac, koju tajnu?" Dida je rekao: "Zašto je propala Jugoslavija!" Mama je uletila: "A zašto je propala, majke ti?" Dida je okrenijo se prema meni i rekao je: "Reci im unukiću!" Mama i tata su opet zapiljili se u mene. Ja sam rekao: "Jugoslavija je propala zato da živi vječno!"
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Кога веќе одам офтопик http://jsp.com.mk/VozenRed.aspx?tab=1 број 66 и 66-Б

И не сфаќам која ти е поентата со тоа што ми се нафрлаш на мене. Докажи ми со факти дека тогаш било поарно. Не тролувај.
Добро ке ти докажам тогаш автобусите во кој се возеше беа нови бидејки тогаш беа купени,само за компарација ништо повеќе тогаш пиеше фруктали од аптека земени на рецепта,сигурно одеше на одмор секоја година,јас те разбирам тебе жими мајка нај сикрено ти велам но не се однесува тоа само на тебе туку на сите што се како тебе на кој нормално сега ке им е поубаво и најдобро на свет а порано ништо не чинело ( пс сеуште се затвараат луге за штрајкови против владата и кажување на вистините за премиерите ) и класично така си размислуваш и ти бе брате се што не сакаш да чуеш те врега ајде сега уште еден црвен за вистината ајде ТОНЏИ ТОНЏИ
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Па нормално дека ќе биде поскапо кога тогаш било нова работа :) Тоа е до времето а не до државата, колку беа порано компјутери кои сеа не вредат ни жичките за бакар да ги продадеш по 1000 марки беа, се развива технологија и нормално цени опаѓаат. А во право си за просечниве плати, НИКАКО не е 340 евра, и ако е, тоа може во Скопје, по провинција не верувам :nenene:
Сите шо ја сакат југославија,заради вработеноста голема им е симпатизирањето и тоа што редовно земале плата , т.е се околу парите било.
Денеска имаме мобилни телефони, телевизори и ред други работи, порано телевизорите, големи колку еден електричен шпорет биле луксуз и скапи, а денеска, обично NEO телевизорче за кај мене всоба зедов за 2800 денари (скопје се по 4500) али битно цените се намалени. Тој шо пиша претходно дека просечна плата кај нас била 340 евра, е гасдно се заебал, кај нас просек на плата е 100 евра, во сите градови Прилеп: 6000-7000 денари просек, (конфекција,кафиќ, тутун и мермерен комбинат) Битола (8-10 000 денари во Рек,Приватен Бизнис,Или на ебанка со грци) и скопје и охрид нормално просечна плата од 12 000 денари.

За останатите во источна македонија и други градови важи истата цена како прилеп и битола.
Е сеа има разлика со просечна плата од 100 -200 евра, до 340 евра како некој шо се замислува. Некој можи зема, али то е директор на фирма, или повисока функција, професор, заболекар и што знам шо...
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Дефинитивно некои работи во Југославија немаше да се случат.
Тони Зен немаше да лета како супермен ,такви пеачи ,можеа да летаат само на клоци.
Грците и бугарите мораа да држат затворена муцка затоа што можеа да јадат ќотек како магариња.
Наркоманите можеа да се дрогираат само дома ,никако на улица или по школските дворови.
На шалтер можеше да седи само некој кој знаеше официјален Македонски јазик.
Лоповите и политичарите и нивните деца не можеа да се чаталат колку што сакаат затоа што имаше закон за потекло на имот.
Со Југословенскиот пасош секој беше слободен и почитуван во било која земја во светот.
Ако се степаш на улица не требаше да се секираш дека секој идиот носи пиштол.
Ако се разболеш лекувањето беше бесплатно.
Пензиите и платите не доцнеа.
Постоеа социјални станови за социјални случаи,абсолутно бесплатни.
Сите родители од фирмите добиваа новогодишни пакетчиња за своите деца ,како и евтини летувања и на рати во летувалиштата каде што повекето имаа закупено приколки или бунгалови.
И еден куп други работи...
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.321
Поени од реакции
7.372
Боље Тони Зен него Дивље јагоде и Бело дугме (непоправлива штета врз младината од просторите имаат направено овие два и сличните бендови, но нема оправија).
За Грција и Бугарија, тркалото се врти, се на светов е менливо. Кога ќе остариме пак ќе се иде у бугарија да се ебе за две червени.
Наркоманите... и тие малку што ги имало, биле третирани во „турски затвори“. Таа мерка и може да се врати :)
На шалтер можел да седне само истакнат член на КМП, сега може и од ДУИ. Лично, арно си поминувам со рамковните службеници, изгледа сум посебен случај.
Закон за потекло на имот, ма дај ти се молам... разликата е во тоа што тогаш биле дискретни во крадењето за разлика од денес.
Е пасошот е уанс ин а лајфтајм можност која ја уживале луѓето од тој простор. Со канадски пасош сега немаш такви привилегии ко со ЈУ пасош тогаш. Ама и тогаш, ако немаш пари, за кур тие.
Ако се степаш на улица... па у Америка е и полошо.
Лекувањето, пензиите, платите, социјалните привилегии... сето тоа било плаќано со кредити, повторувам со КРЕДИТИ. За жал тоа морало порано или подоцна да се плати. Обичен пример е Грција, Грците доаѓаат во Битола на забар, а и тие имаа бесплатно здравство.
Пакетчиња за деца... мислам дека се одбиваше од плата, не беа бесплатни. И најчесто беа со производи од Европа во послабите фирми и од Краш во појаките.
Летувањето не се мешам, само 89та сум бил во Охрид и 90та во Претор.

Горе доле MATRIX, ама не филмот туку применет на земја. Бек ту риалити, упс де’р гоуз гравити :)
И да се врати СФРЈ, приликите во никој случај нема да се вратат.
Вакви нешта имате во Скандинавските земји, ама таму луѓето работат, а не го дрват во превработени фабрики и во државни институии.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Боље Тони Зен него Дивље јагоде и Бело дугме (непоправлива штета врз младината од просторите имаат направено овие два и сличните бендови, но нема оправија).
За Грција и Бугарија, тркалото се врти, се на светов е менливо. Кога ќе остариме пак ќе се иде у бугарија да се ебе за две червени.
Наркоманите... и тие малку што ги имало, биле третирани во „турски затвори“. Таа мерка и може да се врати :)
На шалтер можел да седне само истакнат член на КМП, сега може и од ДУИ. Лично, арно си поминувам со рамковните службеници, изгледа сум посебен случај.
Закон за потекло на имот, ма дај ти се молам... разликата е во тоа што тогаш биле дискретни во крадењето за разлика од денес.
Е пасошот е уанс ин а лајфтајм можност која ја уживале луѓето од тој простор. Со канадски пасош сега немаш такви привилегии ко со ЈУ пасош тогаш. Ама и тогаш, ако немаш пари, за кур тие.
Ако се степаш на улица... па у Америка е и полошо.
Лекувањето, пензиите, платите, социјалните привилегии... сето тоа било плаќано со кредити, повторувам со КРЕДИТИ. За жал тоа морало порано или подоцна да се плати. Обичен пример е Грција, Грците доаѓаат во Битола на забар, а и тие имаа бесплатно здравство.
Пакетчиња за деца... мислам дека се одбиваше од плата, не беа бесплатни. И најчесто беа со производи од Европа во послабите фирми и од Краш во појаките.
Летувањето не се мешам, само 89та сум бил во Охрид и 90та во Претор.

Горе доле MATRIX, ама не филмот туку применет на земја. Бек ту риалити, упс де’р гоуз гравити :)
И да се врати СФРЈ, приликите во никој случај нема да се вратат.
Вакви нешта имате во Скандинавските земји, ама таму луѓето работат, а не го дрват во превработени фабрики и во државни институии.
Впрочем си изнаброја си изнаброја и само што не го кажа заклучокот на крајот дека сепак тогаш било подобро од сега ајт на здравје бричење
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.321
Поени од реакции
7.372
The blue pill or the red pill dobro poznat??
За жал веќе немаме можност да живееме во Матриксот.
 
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.719
Поени од реакции
9.829
Дали се живеело поубаво порано или е само мит???:)
Одбери 20 луѓе родени од 50 година па нагоре и прашај ги.
Нема потреба од поголема дискусија и трошење зборови.
Не ми треба мислење од тие луѓе..туку од младата генерација, ние сме иднината на државава, а не пензионери од 60+ .. А гледам дека младината е поделена според мислењето ..
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Прашај го оној што знае не оној што мисли дека знае неговото мислење е битно не на некој што појма нема од животот
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.102
Ми се повраќа ко ќе читам „тогаш беше подобро“. Па кој к** ако беше подобро кога БЕШЕ ?!
Од вакви сератори шо само тофтаат по форуми како тоа за такво не не’ бива и како за време Тита мед од шупакот ни течеше, не можиме 20 години да се помрдниме напред. Наместо да гледаме сегашноста и иднината подобри да ги направиме, ќе се убедуваме дека во ЈУ беше подобро. И што ако сите вие сте во право? Што ако беше подобро? Шо ќе ми помогни мене тоа шо ќе го знам?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Ми се повраќа ко ќе читам „тогаш беше подобро“. Па кој к** ако беше подобро кога БЕШЕ ?!
Од вакви сератори шо само тофтаат по форуми како тоа за такво не не’ бива и како за време Тита мед од шупакот ни течеше, не можиме 20 години да се помрдниме напред. Наместо да гледаме сегашноста и иднината подобри да ги направиме, ќе се убедуваме дека во ЈУ беше подобро. И што ако сите вие сте во право? Што ако беше подобро? Шо ќе ми помогни мене тоа шо ќе го знам?
Не но барем ке знаеш дека имало далеку поубаво и подобро одколку што е сега
 

Kajgana Shop

На врв Bottom