Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.947
Не знам за овие превирања но сигурно кавгата на неколку генерали не довела до распад. Уште повеќе поради тоа што во социјализмот не смеело да се поседува небаш некој поголем имот, и да имале богатство не можеле да уживаат во него.
Прошетај по Дедиње да видиш каков имот имале генералите од ЈНА.

Гораздс, во врска со изградба на фабрики и слично, да се градело, но на крај пак тие што биле на функција си го присвоиле после распадот на сфрј. А дека сега не се гради, можам да те демантирам. Само види ги индустриските зони Илинден 1 и Илинден 2. Во поглед на инфраструктура, автопатот Скопје-Миладиновци е направен средина на 90ти. Тетово-Гостивар исто. Патот Куманово-Кр.Паланка...

И да, темава веќе ја губи смислата, само си го мериме на кој му бил / сеуште му е подолг.

За лоша музика, и тогаш имало, и сега има. Само ме нервира како сите се фатифте за Тони Зен и Слаткар. Па во земјава имаме Суперхикс, Кирил Џајковски, Беи Д Фиш, СМАТ, Фолтин, Архангел, ПМГ колектив, браќата Тавитјан.

Во 80тите во Македонија постоеле Бастион, ама вие старите не сте слушнале за нив затоа што сте биле труени со Рибина чорба - се чувствувам како последно гомно и Бело копче - A ona voli plazu jer se tada Nose malene gacice Svaki dzukac vidi guzu moje curice.

И тоа што викаде дека зборам напразно, јас само давам примери од МОЕТО СЕМЕЈСТВО. Да не отишол дедо ми во Германија да работи неколку години којзнае во какви услови ќе сум живеел сега.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Може и да било од некои аспекти подобро ама никако не можам да го сакам тој систем зашто создаде армија џаболебари кои гледаат како да си го истераат животот без да си го запотат газот и само плукаат по политичарите, а највеќе што ме нервира е што создаде такви бескичмењаци и апатични луѓе кои утре да почне да се руши светот ќе си седат опуштено на стол и ќе си речат мене не ме засега додека не ми падне кровот на глава.

V

Vollstandig

Гостин
Југославија можеше да опстои, и да биди нешто од незе, ако центар беше србија. Можи на политички начин да, али сите јаки фабрики се отвораја во словенија, македонија со конфекција цигарна и незнам шо си остана тука, па коа видоа сите држави дека бизнисо им цути си сфатија дека не мора да се зависни од србија т.е југославија.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Гораздс, во врска со изградба на фабрики и слично, да се градело, но на крај пак тие што биле на функција си го присвоиле после распадот на сфрј. А дека сега не се гради, можам да те демантирам. Само види ги индустриските зони Илинден 1 и Илинден 2. Во поглед на инфраструктура, автопатот Скопје-Миладиновци е направен средина на 90ти. Тетово-Гостивар исто. Патот Куманово-Кр.Паланка...

И да, темава веќе ја губи смислата, само си го мериме на кој му бил / сеуште му е подолг.

За лоша музика, и тогаш имало, и сега има. Само ме нервира како сите се фатифте за Тони Зен и Слаткар. Па во земјава имаме Суперхикс, Кирил Џајковски, Беи Д Фиш, СМАТ, Фолтин, Архангел, ПМГ колектив, браќата Тавитјан.

Во 80тите во Македонија постоеле Бастион, ама вие старите не сте слушнале за нив затоа што сте биле труени со Рибина чорба - се чувствувам како последно гомно и Бело копче - A ona voli plazu jer se tada Nose malene gacice Svaki dzukac vidi guzu moje curice.

И тоа што викаде дека зборам напразно, јас само давам примери од МОЕТО СЕМЕЈСТВО. Да не отишол дедо ми во Германија да работи неколку години којзнае во какви услови ќе сум живеел сега.
...vilite ne bile nivni, a nakaj Vodno verojatno si prosetal..?? Dedo ti MOZEL da otide vo Germanija , no ocigledno i se vratil za da te ima tebe, denes se odi i se frla kamen zad grbot....
Може и да било од некои аспекти подобро ама никако не можам да го сакам тој систем зашто создаде армија џаболебари кои гледаат како да си го истераат животот без да си го запотат газот и само плукаат по политичарите, а највеќе што ме нервира е што создаде такви бескичмењаци и апатични луѓе кои утре да почне да се руши светот ќе си седат опуштено на стол и ќе си речат мене не ме засега додека не ми падне кровот на глава.
Dzabolebari???mislam deka kako sto gi ima sega...nikogas niz istorijata nemalo...da vi pustat film na izleguvanje smena od eve staklara...ke pomislite deka e golem partiski miting...
Југославија можеше да опстои, и да биди нешто од незе, ако центар беше србија. Можи на политички начин да, али сите јаки фабрики се отвораја во словенија, македонија со конфекција цигарна и незнам шо си остана тука, па коа видоа сите држави дека бизнисо им цути си сфатија дека не мора да се зависни од србија т.е југославија.
hmmm, ako site mladi vaka mislat deka rabotite se ednostavni kako paramecium..........definitivno...naebavte... :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Вон темата, мислам.

Работев и у Стакларата, ѕидав печки...ама ојде одамна. Сега земаме стакло од бугарите, кое патем се повеќе качува цена како амбалажа.
Џабалебари? Рацене као индиска пустина ќе ти станат.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Значи сума сумасумарум треба да се плука по едно опшество во кое што се ценел работникот и соцјалната еднаквост каде што физичкиот труд бил правилно вреднуван и ценет,денес кога е нели подобро треба да се цени ново настанатата олигархија и партиски војничиња, и ајдуклана чесниот човек е минато не се даваат веќе ударнички значи тоа е во едно минато кое што треба да се заборави денес се даваат сертификати за упсешни бизнисмени ( кој кого успеал повеќе да заебе ) па што очекуваш повеќе од луге на кој најголема цел во животот и врв на способноста им е да станат партиско војниче,а животен сон им е јавна администрација

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
За кого како, подобро се живеело за нормалниот човек, трудот и работата се ценела и плаќала добро, се идело сегде/слободно, имало дупло помалце криминал во дупло поголема држава.
А викам за кого како бидејќи сигурно не им било добро и убаво на оние тешки националисти кои мислат сеуште и мислеле како е Србија до Токио или Македонија до Индија. Зборам за сите у целина..

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348

Без навреда дечко али дали ти си свесен која вукојебина била македонија после втора светска војна со неписмено население ( пази неписмено ) и каде се протегал еден од фронтовите каде се водела војната?
Скоро целата инфраструктура во државава е наследство од тие “клети комунисти“ вклучително и разно разен кадар меѓу кои и лекари и сето тоа направено во рок 45 години од прост неписмен народ .
2-3 патишта и една брана не се смета за богзнае што инфрастуктурно градење дури и тоа што го оставиле бакшиш не знаеме да го одржуваме затоа се почесто се давиме со 4 центиметри снег, се поплавуваме секоја пролет и есен, дупки зјаат толкави и она што излегува од факултет не знае да разликува слон од жирафа и е понеписмено од моите родители .
А канализација и водоводи ни градат од европа како донација пошто ние не сме способни самите ни врвките да си ги врзиме .

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Бидејќи не сум компетентен да зборувам од лично искуство (го немам, роден сум 91) на темава ќе приложам искази од моите родители, роднини и постари познаници:

Одбраната на државата, странските донации, слободниот проток на луѓе, евтиниот и широкораспоространет транспорт (повратен железнички билет до Љубљана чинел колку повратен автобуски билет од Охрид до Скопје), безбедноста на имотот и животот на луѓето - на плажите во Охрид (а камоли во автокамповите) се спиело во шатори без никаква опасност од кражби, убиства и сл., стандардот бил приближно еднаков за сите, постоела средна класа (денес речиси да ја нема), црвениот југословенски пасош бил виза за сите гранични премини.

Меѓутоа, гледано од аспект на зголемената безбедност и сигурност, била ограничена граѓанската политичка слобода. Комунистичката книшка иако не задолжителна за сите, сепак нашироко го отворала патот за повисока функција и унапредување. Униформираноста и шаблонизираноста на општеството, секако не придонеле за јакнење на индивидуализмот кај граѓаните и нивното право сами да одлучуваат за некои витални работи. Пропагандата што се форсирала имала за цел да го убеди населението во Југославија, дека тие живеат во земски рај, споредено со регионот (СССР, Бугарија, Грција и сл.), меѓутоа тоа било само привид во споредба со високоразвиеното западноевропско општество .

Сепак, за генерален заклучок дали било подобро или не, можат да кажат оние "обични смртници" кои живееле во тоа време и ги искусиле слатката и горчливата страна на системот кој опстојувал 45 години.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Без навреда дечко али дали ти си свесен која вукојебина била македонија после втора светска војна со неписмено население ( пази неписмено ) и каде се протегал еден од фронтовите каде се водела војната?
Скоро целата инфраструктура во државава е наследство од тие “клети комунисти“ вклучително и разно разен кадар меѓу кои и лекари и сето тоа направено во рок 45 години од прост неписмен народ .
2-3 патишта и една брана не се смета за богзнае што инфрастуктурно градење дури и тоа што го оставиле бакшиш не знаеме да го одржуваме затоа се почесто се давиме со 4 центиметри снег, се поплавуваме секоја пролет и есен, дупки зјаат толкави и она што излегува од факултет не знае да разликува слон од жирафа и е понеписмено од моите родители .
А канализација и водоводи ни градат од европа како донација пошто ние не сме способни самите ни врвките да си ги врзиме .

што да праиш...у тоа измутирале потомците на СЛАВНИТЕ Македонци и јунаците на Скендер Бег...... тоа ти е....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Меѓутоа, гледано од аспект на зголемената безбедност и сигурност, била ограничена граѓанската политичка слобода. Комунистичката книшка иако не задолжителна за сите, сепак нашироко го отворала патот за повисока функција и унапредување. Униформираноста и шаблонизираноста на општеството, секако не придонеле за јакнење на индивидуализмот кај граѓаните и нивното право сами да одлучуваат за некои витални работи. Пропагандата што се форсирала имала за цел да го убеди населението во Југославија, дека тие живеат во земски рај, споредено со регионот (СССР, Бугарија, Грција и сл.), меѓутоа тоа било само привид во споредба со високоразвиеното западноевропско општество.
Комунистичката книшка била една и единствена, не заборавај. А да знаеш, дека споредено со Бугарија, Грција, СССР се живеело доста подобро.

Втор болд: одлучи сам сега да купиш стан, кола и да гледаш фамилија да те видам колку ќе ти биди изводливо. И сега имаме црвен пасош кој ти е виза за секаде, ама напрај го претходно споменатото, па ако ти останат 2000 денари за да си извадиш пасош, ќе кажиш кај ќе одиш.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Комунистичката книшка била една и единствена, не заборавај. А да знаеш, дека споредено со Бугарија, Грција, СССР се живеело доста подобро.

Втор болд: одлучи сам сега да купиш стан, кола и да гледаш фамилија да те видам колку ќе ти биди изводливо. И сега имаме црвен пасош кој ти е виза за секаде, ама напрај го претходно споменатото, па ако ти останат 2000 денари за да си извадиш пасош, ќе кажиш кај ќе одиш.
Се согласуваме во муабетот, прашањето е дали еден народ, сака да ја жртвува својота слобода на сметка на својата сигурност. Нормално, не сакам да влечам паралели со тоталните диктатури како Нацистичка Германија, СССР и Фашистичка Италија, меѓутоа доживотното владеење на Тито, без реално право некој да го смени, секако дека упатува на некои диктаторски методи, иако во југословенската варијанта поублажени и донекаде полиберални (особено по 74та).

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Се согласуваме во муабетот, прашањето е дали еден народ, сака да ја жртвува својота слобода на сметка на својата сигурност. Нормално, не сакам да влечам паралели со тоталните диктатури како Нацистичка Германија, СССР и Фашистичка Италија, меѓутоа доживотното владеење на Тито, без реално право некој да го смени, секако дека упатува на некои диктаторски методи, иако во југословенската варијанта поублажени и донекаде полиберални (особено по 74та).
Која слобода?!

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

Ах тонџи тонџи само не ти кажаче и дека идењето во таа немачка било заслуга на тохашната влада на СФРЈ и дека 98% од сите вработени се испраќале преку заводот за вработување, пак доаѓа до тоа дека дури и на дедоти му било подобро у таа СФРЈ и благодарение на таа СФРЈ ти сега имаш кај да живееш:toe:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882

Ах тонџи тонџи само не ти кажаче и дека идењето во таа немачка било заслуга на тохашната влада на СФРЈ и дека 98% од сите вработени се испраќале преку заводот за вработување, пак доаѓа до тоа дека дури и на дедоти му било подобро у таа СФРЈ и благодарение на таа СФРЈ ти сега имаш кај да живееш:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom