Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Не еднаш сум кажал. Се додека не умре и последниот ју-носталгичар, последните титови пионери, се додека има тешки простаци кои не знаат како функционира една економија во основата и не знаат дека цехот на крај секогаш се плаќа, се додека браварот е поим за прогрес и додека постојат имбецили од типот на оној бркото од Титови леви сили и додека паразитизмот, култови кон личноста, слепи идеологии, и хиерархија по партиска книшка на неспосбни ретардирани синови на уште поретардирани големци наметнати од тој систем сеуште орбитираат се дотогаш ќе постојат вакви теми и вакви патетични дебати. Само паразити, бескичмењаци, синови на поранешна КПЈ и останат бљувеж уште кукаат по СФРЈ.
Kaпа ти сметнувам човече. Максимално искрено и коректно си кажа. И јас учев на правниов економија, токму опфатен беше и тој систем каде сето е една најуспеша илузија која мами очи, а внатрешно мајче расплакува. Е тоа мамењето очи го живееле нашиве дедовци, татковци и мајки, па секако дека им изгледало WOW. А реалноста била трула со задни намери, долгови, препријатија кои се одржувале вештачки во живот, па кога почнала да врие температурата се нурнало сето во бездна, во спротивно да се продолжело во бездниШТЕ че заминело во неповрат со се сите ние во него.
п.с Југосласвија била федерација, што е поразлично од вистинска обична ,,држава"
:cuc:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Kaпа ти сметнувам човече. Максимално искрено и коректно си кажа. И јас учев на правниов економија, токму опфатен беше и тој систем каде сето е една најуспеша илузија која мами очи, а внатрешно мајче расплакува. Е тоа мамењето очи го живееле нашиве дедовци, татковци и мајки, па секако дека им изгледало WOW. А реалноста била трула со задни намери, долгови, препријатија кои се одржувале вештачки во живот, па кога почнала да врие температурата се нурнало сето во бездна, во спротивно да се продолжело во бездниШТЕ че заминело во неповрат со се сите ние во него.
п.с Југосласвија била федерација, што е поразлично од вистинска обична ,,држава"
:cuc:
Пред да ја симнеш капата и, длабоко да се поклониш, би те прашал??
Како се одржува денешнава економија во МК, и дали воопшто ја имаме???

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Пред да ја симнеш капата и, длабоко да се поклониш, би те прашал??
Како се одржува денешнава економија во МК, и дали воопшто ја имаме???
Барем самостојна е, не диктирана од горе за интересите за пак тие од горе. Точно на твоето прашање нека биде одговор прашината која ја остави системот по кој ти копнееш.

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
не
Барем самостојна е, не диктирана од горе за интересите за пак тие од горе. Точно на твоето прашање нека биде одговор прашината која ја остави системот по кој ти копнееш.
Не гледам некаков одговор на прашањето, па ми буди сумња дека си учел некаква економија.......:confused:

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Не е диктирана од горе? Од уште погоре е диктирана... само сега знаат како подобро да мачкаат очи за ти да мислиш дека е самостојна.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
не
Не гледам некаков одговор на прашањето, па ми буди сумња дека си учел некаква економија.......:confused:
Ajде вака да му разглобиме на човекот оти очигледно зборот траги за него нема значење.
Р.Македонија како недоволно развиена економија и во време на СФРЈ користела странска акомулација во функција на обезбедување на подинамичен економски раст. Така во 70тите бил искористен висок обем на странски кредити што придонесло за интевизирање на инвестиционата активност во тој период. Екстерните извори дотогаш учествувале со 22 проценти од нивниот вкупен обем. Најголем дел биле искористени за изградба на капитално интензивни капацитети и инфраструктурни објеки како и за финансирање на тековна потрошувашка. Оттука таа дополнителна акумулација од странство не резултирала со доволно јакнење на конкурентната спосовност на извозно ориентирани деловни субјекти и зголемување на извозот на Македонија. Од друга страна довело до задолжување на државата.
Во 80тите поради голем обен ма обврски кон странски доверители недоволниот девизен прилив од извоз, степенот на задолженост на Македонија се одржувал релативно високо па дури бил и зголемен. Така во 82ра вкупниот долг кон странство достигнал до 1.1 милијарди долари, а степенот на задолженост мерен низ односот на отплатите и девизниот прилев се позиционирал на над 32 проценди од БДП. Па така од осамостојување до 94та Македонија немала пристап на меѓународен пазадр на капитал, пред се поради НЕРЕГУЛИРАНИ односи со странски кредитори по распадот на СФРЈ и секако поради третманот на регионот за високо ризично подрачје . Македонија исто превзема 5.4 проценти од долгот на СФРЈ кон странство.Па така се подзголемил степенот на задолженост на Републката.
Во 2006та вкупниот надворешен долг на Македонија изнесува 2.315 милиони долари, пораст за 60 проценти од 2000та.
И сега постави си прашање глупо со глуп пример, ако јас земам 100 000 евра и се расфрлам кај ми таквото сака, нормално че живеам убо, но некој период. После јас умирам, идат децата мои па нека му ја мислат како да ги враќаат, па голема е веројатноста да речат, абе татко ми убо си живеел, ама јас сега..........макар шо и примеров не можи да долови скроз то шо сакам да го кажам, оти животот на татко им покрај тие 100 000 евра бил оптеретен и со срања успат од полно причини.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Не еднаш сум кажал. Се додека не умре и последниот ју-носталгичар, последните титови пионери, се додека има тешки простаци кои не знаат како функционира една економија во основата и не знаат дека цехот на крај секогаш се плаќа, се додека браварот е поим за прогрес и додека постојат имбецили од типот на оној бркото од Титови леви сили и додека паразитизмот, култови кон личноста, слепи идеологии, и хиерархија по партиска книшка на неспосбни ретардирани синови на уште поретардирани големци наметнати од тој систем сеуште орбитираат се дотогаш ќе постојат вакви теми и вакви патетични дебати. Само паразити, бескичмењаци, синови на поранешна КПЈ и останат бљувеж уште кукаат по СФРЈ.
prasanjeto e dali podobro se ziveel9o vo sfrj , DAAAAAAAAAAAA , podobro se ziveese otkolku sega, a ne e prasanjeto -- predavanja za ekonomijata

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Не е од горе, туку од погоре....не пишувајте вака, аман...не смееш М да почешаш без Брисел и Вашингтон, ти за самостојна економија збориш...

Од кога е распадната Југославија, како сведок на настаните, може да кажам само едно - сакаше да си се одвои Словенија, па Хрватска и ако тие не го потегнеа тоа, Македонија немаше да и падне напамет „да трга накај Солун“ (што би рекле денешниве форумашки јунаци и сердари)....95% од населението не сакаше у самостојна држава 5% сакаа и тие се викаат Албанци (па видете сами што сакале)....за во денешно време сите тие 95% да се удираат во гради какви војводи и комити се и биле 500 ако не и повеќе години (ама ќутеле нешто) или како некој лев дедо им лежел на Голи Оток за Македонија (а уствари го фатиле како крадел)....

Само да ни преживее државава, со вакви луѓе какви што сме.....

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
види вака... убав чаршав си постирал но, сепак мислам дека ни се пофторува сценариото со задолжувањето, со една разлика што тогаш имало средна класа и социјална сигурност која денес недостига......

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.062
Поени од реакции
24.973
Ajде вака да му разглобиме на човекот оти очигледно зборот траги за него нема значење.
Р.Македонија како недоволно развиена економија и во време на СФРЈ користела странска акомулација во функција на обезбедување на подинамичен економски раст. Така во 70тите бил искористен висок обем на странски кредити што придонесло за интевизирање на инвестиционата активност во тој период. Екстерните извори дотогаш учествувале со 22 проценти од нивниот вкупен обем. Најголем дел биле искористени за изградба на капитално интензивни капацитети и инфраструктурни објеки како и за финансирање на тековна потрошувашка. Оттука таа дополнителна акумулација од странство не резултирала со доволно јакнење на конкурентната спосовност на извозно ориентирани деловни субјекти и зголемување на извозот на Македонија. Од друга страна довело до задолжување на државата.
Во 80тите поради голем обен ма обврски кон странски доверители недоволниот девизен прилив од извоз, степенот на задолженост на Македонија се одржувал релативно високо па дури бил и зголемен. Така во 82ра вкупниот долг кон странство достигнал до 1.1 милијарди долари, а степенот на задолженост мерен низ односот на отплатите и девизниот прилев се позиционирал на над 32 проценди од БДП. Па така од осамостојување до 94та Македонија немала пристап на меѓународен пазадр на капитал, пред се поради НЕРЕГУЛИРАНИ односи со странски кредитори по распадот на СФРЈ и секако поради третманот на регионот за високо ризично подрачје . Македонија исто превзема 5.4 проценти од долгот на СФРЈ кон странство.Па така се подзголемил степенот на задолженост на Републката.
Во 2006та вкупниот надворешен долг на Македонија изнесува 2.315 милиони долари, пораст за 60 проценти од 2000та.
И сега постави си прашање глупо со глуп пример, ако јас земам 100 000 евра и се расфрлам кај ми таквото сака, нормално че живеам убо, но некој период. После јас умирам, идат децата мои па нека му ја мислат како да ги враќаат, па голема е веројатноста да речат, абе татко ми убо си живеел, ама јас сега..........макар шо и примеров не можи да долови скроз то шо сакам да го кажам, оти животот на татко им покрај тие 100 000 евра бил оптеретен и со срања успат од полно причини.
Абе шо знаеш бе детиште ти, нит си видел нит си осетил кога сите сме јашале 20 дена на одмор на наше море, сите имавме југце, на Бит Пазар да си легнал да спиеш нареден ден влакно немало да ти фали бре еееееј!!!! А сега како е а, а, а знаеш ли а, а? Тито на Сталин му рече-НЕ! :pos::pos::pos:
А сега сериозно, џабе се трудиш пријателе. Не можеш ти на човек со испран мозок од мал со Тито (кај другар ми неговите и во спалната соба чуваат слика од него ваљда за подобар сексуален живот), со марксизам и ленинизам, напукан со идеологии, дадени заклетви и тетовирана ЈНА да му објаснуваш функционирање на една држава нарочито од економски аспект. Јас ги разбирам нив и нивниот степен на затупеност и пристрасност. Тоа е исто како јас сега да го нападнам татко ти дека е да речеме неспособен. Колку год јас да ти вадам на маса аргументи зошто го држам твој став ти нема да се сложуваш, сепак татко ти е. Моментално нивниот ментален склоп по многу малку се разликува од овие луѓе
бидејќи
Ќе пробуваат да те дискредитираат на основа на години, демек млад си што знаеш, или гледај како е сега, тоа се двете хумористични позиции од коишто тргнуваат овие плачковциве. Затоа што немаат друг начин како да ти реплицираат, затоа што немаат основа, образование а често ни култура и очен вид да ги согледаат работите, затоа што не се достојни да признаат дека немаат базична претстава од некои работи. Затоа пази се оти е стапица, секоја комуникација со нив е како логички да резонираш со бебе од една година зошто не треба да ја јаде песокта на плажа. Знам оти сум бил на тој пат одамна на форумов.
Тоа што мене ми е многу симптоматично е што на темава читам ју поддршка од членови кои љубат да се повикуваат на логики, академски кругови, цитати, википедии и стручност кога дебатираат, на пример во подфорум Религија а сега е друга песна, сега се идеолози и сонувачи. Затоа јас си ги сакам таквите. Кад тад тој нивен мангуплук, надменост, ароганција и мерење на курови и понижување на други членови заради лечење ерективни дисфункции ќе ги тресне по вилицата. Дел си се излетаа на тема анархија, дел си открија дека се секташи а не нешто друго, а дел сами си се заебуваат по разноразни вакви темички. Ама не сакам да им реплицирам на начин на којшто тие го прават тоа, прво испод култура ми е да паѓам на нивно ниво, а второ да заработувам на такви фаци казнени поени и банови жив ќе се изедам. Не вреди, и тебе ти го препорачувам истото, не заборавај на кого се обраќаш.
--- надополнето: 1 септември 2012 во 00:37 ---
Ова е можда најбитна причина зашто оние ниваму нитаму генерации се навраќаат со носталгија. Не оти претходниот немал маани. Едно време кога се распродаваше имотот, кога се започна (и не прекина) со отворен финансиски и меѓунационален хаос, се збореше дека оваа состојба можда и не е случајна. ...Ако си видел некое по-добро од суштинско значење за својата и иднината на семејството, нормално е така да размислуваш па лека полека се зголеми бројот на ју-носталгичари.
Кано наброја суштински разлики и предности. Неколку одмори, празници, плата, станбено прашање, би додал и безбедност. Со истите проблеми како родител на веќе возрасни деца се сретнувам секојдневно.
Кога би ги ставил овие предности и недостатоци на кантар со две би потпишал за чекање ред наутро во 6 часот за млеко, за туркање за 2 литри зејтин или кафе под каса, но затоа би ги обезбедил децата со живеалиште достојно за луѓе наместо групен живот во една доградба од барака заедно со чичко, баба, дедо со перспективна невозможност да заработат чесно за свој имот..., би ги однел барем на еден одмор во годината, најверојатно децата веднаш по завршување на студии би се вработиле...Сума сумарум, би ги прифатил сите оние стари проблеми, малтретирања во името на некоја иднина за нив.
Човек ред да чека ќе се навикне, да нема кај да живее и работи, тоа не може, тоа е од основно значење.
Е сега, има и друга категорија...оние кои сега подобро живеат од претходно. Сепак тие се поретки.
Лурц се тоа било лага, извештачено, неприродно. Прочитај го турвиор уште еднаш иако има уште километри за пишување, како да ти кажам тргнете ја пристрасноста, тргнете ја предрасудата-мал си не знаеш оти во овој конкретен случај не е така и реално согледајте некои работи, знам дека е тешко, знам дека многу спомени ве врзуваат, знам дека си мечтаете и си сањате. Се тоа знам, се тоа ми е јасно, ама тоа нема да ја исправи Дрина. Без навреда, многу сте ригидни вие и вашата генерација. Се вие знаете, вие два рата сте прошле, вие имате мудрост од Соломон акумулирана, вие кога сте служеле војска ние сме рипале у татина муда и тако даље. Со таквите ваши цинични позиции и напатени синдроми може да има само регрес. Не за џабе најисфрустрираните ликови на форумов што сум ги сретнал се точно онаа такозвана генерација Икс од 32-33+ со до некаде родени 64-65-та година (горна граница), оние што носталгишаат по Алан Форд, Екаве, дисциплината во ЈНА каде што си станувал муж итн(не викам дека е лошо да ти фалат некои работи само давам подобар опис за која група збориме)... И во реален живот токму таа генерација пробува да ми глуми некој авторитет со маалски финти, полни злоба, цинизам, фрустрација, малодушност, понижување. Апсолутно ништо од ова не се однесува на тебе, ако не се лажам не спаѓаш баш ти тука по возраст а и да спаѓаш мислам дека секогаш си држел ниво на култура на дебатирање и со задоволство би дискутирал и понатаму. Додека не се излечат фрустрациите, додека не се согледаат некои работи нема аир. И она малку па макар и скоро незначително и полно со маани придвижување кај граѓанските маси од типот на АМАН и Spread the truth беше иницијатива на младите, пак ќе кажам колку-толку. Значи се заклучно со мене и моја генерација (оти мојата генерација е ни ваму ни таму или ако сакаш и ваму и таму) во пензија и во аут, да се исчисти паразитот од претходниот систем. Мое мислење. Се надевам дека се разбираме.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.574
Ех да беше нешто вакво направено изминативе 20 години, на раце ќе одев за да гласам... Да знаеш сега како е...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А сега сериозно, џабе се трудиш пријателе. Не можеш ти на човек со испран мозок од мал со Тито (кај другар ми неговите и во спалната соба чуваат слика од него ваљда за подобар сексуален живот), со марксизам и ленинизам, напукан со идеологии, дадени заклетви и тетовирана ЈНА да му објаснуваш функционирање на една држава нарочито од економски аспект...
Jaс ја имам таа привилегија да можам да кажувам како било и во СФРЈ како и сега во демократско капиталистичко општество. Не сум бил член на партија (никогаш) не сум бил ни со испран мозок, во 70 десети и 80 десети сум слушал панк, хејви метал, носел беџеви тесни фармерки избледени јакни. На работничка акција не сум бил никогаш ниту ме терал некој а имаше другари кои фаќаа врски да одат на акција и со воодушевување раскажуваа како беше. Од кога умре Тито не сум знаел ни кој е претседател на Југославија во која година. Знаев можеби 5-6 политичари во федерација сум немал поим се до осамостојувањето дека Македонија имала свое собрание и претседател и дека во Битола постоело некое собрание и градоначалник. Политика бистревме во врска со палестина, либија СССР и САД. Можев да влезам во било која амбуланта или болница на потег Гевгелија - Љубљана и да добијам бесплатна лекарска помош. Витамин Ц и Кафетин одеа на рецепта - бесплатно. Сум можел да запишам кој сакам факултет (ако имав успех и положам приемен) без никакви партиципации и плаќања. Можев да патувам слободно низ сите републики и тоа го правев мноогу и не памтам некогаш некој негде да ме праша кај одам што барам или да ми побара исправа. Се чуствуваше безбедност, на улица на пат. Колку пати сум спиел по паркинзи в кола некаде низ црна гора... босна... хрватска. Не памтам ни роми да пребарувале по коннтејнери. За велигден, за божиќ... народ одеше по цркви се вапцаа јаца, деца се крштеваа. Работници купуваа станови, градеа куќи и викендици, возеа фиќовци стојадини фијати југовци... а кој можеше и мерцедеси и беемвиња. Кој сакаше можеше многу лесно со СФРЈ пасош да замини странство. Гледав пред некое време слики од ископувања на хераклеа кај битола, почеток на 80 десетите, 4-5 археолози и 30-40 роми. Оломнани имавме најголем број на дипломирани луѓе кои копаа на 40 степени за дневница и скоро ни еден ром. Економисти, правници, инжењери. Луѓе кои во еден систем имаа ценета работа и добра плата а во друг моли да копа некој месец за дневница. Социјални разлики не беа драстични, да имаш 2 стана беше декадентно. Имотните имаа и по некоја викендица в роден крај или на езеро - планина и толку. Сум ја поминал и „стабилизацијата“ кога немаше млеко, масло, кафе, бензин како и високата инфлација. Но и тогаш ги жалевме Полаците, Бугарите, Русите, Чесите, Унгарците, Романците кои предизвикуваа чувство на грев кога ќе ги видевме како и со што идеа овде на одмор во трабанти пеглици и шкоди и продаваа апсолутно се за да однесат некоја марка или долар дома. Фабрики кои правеа десетици милиони долари во тоа општество и тоа со извоз сега се затворени или животарат со една десетина капацитет и неисплатени плати. Фабрики и цели индустрии згаснаа. Не можеше тогаш секоја беда од држава да ти врши притисок и диктира услови. Денес ги знам сите партии кој од каде е пратеник почнувајчи од општина па до собрание и влада, ги знам министрите сите па и оние без ресор, а во СФРЈ знаев кој е сојузен секретар (премиер) и можеби за одбрана. Појма сум немал ни колку министерства (секретаријати) имало ни кој бил таму. Криминалот беше минимален и ситен, какви грабежи на банки, рееетко убиства, а наркоманите ниту имаа некој достап до дроги колку ги има сега. Но да не должам
Сега некој од говорница чита бројки и не убедува колкав е бруто производ, раст на производство, стапка на невработеност, просечни плати и кошнички, задолженост и резерви.... На луѓето тоа му кажува дома фрижидерот неплатените сметки и новчаникот. Подобри говорници од нив - нема. Сличен е случајот во сите републики. СФРЈ беше 10 пати помалце задолжена од колку денес бившите републики заедно.
Ни еден систем не е совршен па не беше ни СФРЈ. Имаше луѓе на кои им беа нанесени неправди или мислеа дека таков живот не чини. Национализмот се гонеше секаде. Во македонија србија босна хрватска. Затоа што тој како и верската нетрпеливост беа голема закана. Како што некој се апсеше за националистички идеји во Македонија така се апсеа и за косово, хрватска босна србија...
Ако тоа време по дефиниција беше диктатура - јас радо одма сега сместа би се вратил да живеам во диктатура.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Ај ако имаш податоци дај некој линк за долгот на Р.Македонија од 1992,до денес.Од СФРЈ превземавме дел од долгот,но превземавме и дел од имотот.

Постои една работа во која сме шампиони,за се ќе најдеме виновник ама тој нема да бидеме ние.

Во твојов пост препознавам тенденција за обвинување на претходните генерации за денешната состојба(кажи ако грешам).Таа тенденција е горе-доле нормална за македонскиот менталитет,ама нема никаква основа.
Види што направиле тие генерации од Македонија за 45 години,со што влегле во таа СФРЈ а со што излегле,што нашле од тие пред себе а што им оставиле на тие после нив.
Па тие генерации ја претвориле Македонија од рурална во индустриска земја, им оставиле на своите наследници земја со развиена инфраструктура и со индустриски капацитети во домашна сопственост кои нивните наследници ги уништија.Тие генерации ги создадоа условите за формирање на независна држава Македонија...

А,дали во времето на СФРЈ се живееше подобро,тешко е да се каже.Зависи што подразбирате под подобар живот.
Многу е тешко од денешен аспект да се споредува.Се беше различно,други времиња беа,друг систем,други вредности.
Мое мислење е дека луѓето тогаш беа посреќни и мислам дека тоа се должеше на системот на вредности кој денес е незамислив,а кој во голема мера беше производ на занемарливите класни разлики.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Абе шо знаеш бе детиште ти, нит си видел нит си осетил кога сите сме јашале 20 дена на одмор на наше море, сите имавме југце, на Бит Пазар да си легнал да спиеш нареден ден влакно немало да ти фали бре еееееј!!!! А сега како е а, а, а знаеш ли а, а? Тито на Сталин му рече-НЕ! :pos::pos::pos:
А сега сериозно, џабе се трудиш пријателе. Не можеш ти на човек со испран мозок од мал со Тито (кај другар ми неговите и во спалната соба чуваат слика од него ваљда за подобар сексуален живот), со марксизам и ленинизам, напукан со идеологии, дадени заклетви и тетовирана ЈНА да му објаснуваш функционирање на една држава нарочито од економски аспект. Јас ги разбирам нив и нивниот степен на затупеност и пристрасност. Тоа е исто како јас сега да го нападнам татко ти дека е да речеме неспособен. Колку год јас да ти вадам на маса аргументи зошто го држам твој став ти нема да се сложуваш, сепак татко ти е. Моментално нивниот ментален склоп по многу малку се разликува од овие луѓе
бидејќи
Ќе пробуваат да те дискредитираат на основа на години, демек млад си што знаеш, или гледај како е сега, тоа се двете хумористични позиции од коишто тргнуваат овие плачковциве. Затоа што немаат друг начин како да ти реплицираат, затоа што немаат основа, образование а често ни култура и очен вид да ги согледаат работите, затоа што не се достојни да признаат дека немаат базична претстава од некои работи. Затоа пази се оти е стапица, секоја комуникација со нив е како логички да резонираш со бебе од една година зошто не треба да ја јаде песокта на плажа. Знам оти сум бил на тој пат одамна на форумов.
Тоа што мене ми е многу симптоматично е што на темава читам ју поддршка од членови кои љубат да се повикуваат на логики, академски кругови, цитати, википедии и стручност кога дебатираат, на пример во подфорум Религија а сега е друга песна, сега се идеолози и сонувачи. Затоа јас си ги сакам таквите. Кад тад тој нивен мангуплук, надменост, ароганција и мерење на курови и понижување на други членови заради лечење ерективни дисфункции ќе ги тресне по вилицата. Дел си се излетаа на тема анархија, дел си открија дека се секташи а не нешто друго, а дел сами си се заебуваат по разноразни вакви темички. Ама не сакам да им реплицирам на начин на којшто тие го прават тоа, прво испод култура ми е да паѓам на нивно ниво, а второ да заработувам на такви фаци казнени поени и банови жив ќе се изедам. Не вреди, и тебе ти го препорачувам истото, не заборавај на кого се обраќаш.
--- надополнето: 1 септември 2012 во 00:37 ---

Лурц се тоа било лага, извештачено, неприродно. Прочитај го турвиор уште еднаш иако има уште километри за пишување, како да ти кажам тргнете ја пристрасноста, тргнете ја предрасудата-мал си не знаеш оти во овој конкретен случај не е така и реално согледајте некои работи, знам дека е тешко, знам дека многу спомени ве врзуваат, знам дека си мечтаете и си сањате. Се тоа знам, се тоа ми е јасно, ама тоа нема да ја исправи Дрина. Без навреда, многу сте ригидни вие и вашата генерација. Се вие знаете, вие два рата сте прошле, вие имате мудрост од Соломон акумулирана, вие кога сте служеле војска ние сме рипале у татина муда и тако даље. Со таквите ваши цинични позиции и напатени синдроми може да има само регрес. Не за џабе најисфрустрираните ликови на форумов што сум ги сретнал се точно онаа такозвана генерација Икс од 32-33+ со до некаде родени 64-65-та година (горна граница), оние што носталгишаат по Алан Форд, Екаве, дисциплината во ЈНА каде што си станувал муж итн(не викам дека е лошо да ти фалат некои работи само давам подобар опис за која група збориме)... И во реален живот токму таа генерација пробува да ми глуми некој авторитет со маалски финти, полни злоба, цинизам, фрустрација, малодушност, понижување. Апсолутно ништо од ова не се однесува на тебе, ако не се лажам не спаѓаш баш ти тука по возраст а и да спаѓаш мислам дека секогаш си држел ниво на култура на дебатирање и со задоволство би дискутирал и понатаму. Додека не се излечат фрустрациите, додека не се согледаат некои работи нема аир. И она малку па макар и скоро незначително и полно со маани придвижување кај граѓанските маси од типот на АМАН и Spread the truth беше иницијатива на младите, пак ќе кажам колку-толку. Значи се заклучно со мене и моја генерација (оти мојата генерација е ни ваму ни таму или ако сакаш и ваму и таму) во пензија и во аут, да се исчисти паразитот од претходниот систем. Мое мислење. Се надевам дека се разбираме.
koga ke poglednes nekoj narkoman na ulica , znaj toa go nemasde vo sfrj , koga ke vidis kako nekoj sobira vo kontejner i toa go nemase vo sfrj , koga nekogo ke natepaat vo avtobus i toa go nemase , nemam recnik kako tebe , ama gi zalam denesnite generacii mladi , zatoa sto mladosta im pominuva vo mizerija, za razlika od nas,, titovite poneri,, koi vidovme blagodet i ubav zivot

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.062
Поени од реакции
24.973
Не сум бил член на партија (никогаш) не сум бил ни со испран мозок, во 70 десети и 80 десети сум слушал панк, хејви метал, носел беџеви тесни фармерки избледени јакни. На работничка акција не сум бил никогаш ниту ме терал некој а имаше другари кои фаќаа врски да одат на акција и со воодушевување раскажуваа како беше.
Без да станувам досаден и да те прашувам некои прашања од типот на дали знаеш на кој принцип се тоа функционирало, или на пример зошто имбецил да е директор само затоа што бил со партија и клановско владеење, или како може после толку јачање дека куќата е градена со тони бетон, арматура, хидро и термоизолации со максимално добра статика со толку прекрасни мудри стабилни и зрели луѓе да пропадне за период од 3-5 години и цело тоа курчење да изгледа патетично смешно. Ќе ги рипнам сите тие основни и незгодни прашања оти како што реков џабе е не можеш да ме сфатиш оти ја гледаш јабуката од надвор како сјаје убаво, црвите внатре не можеш или не сакаш да ги видиш. Површинско гледање на работите, не можам да те обвинам за тоа, ти си спиел по паркинизи и ништо не ти било, а кафетинот ти бил на рецепт, како сакаш да настапам јас на таков инфантилен муабет и да ти објаснувам работи кои нити те интересирале нити си бил запознаен со нив, нишај врата зимај плата, југцето во гаража, 2 недели на Петровац на мору, кој ќе се замара сега како во Белград работи механизмот. Ве подебавале со најстариот начин на играње уште од римско време-леб и игри. Ете кај се јавува тој испран мозок кој гордо и арогантно тврдите дека го немате. Среќа сега може да се стигне до повеќе податоци и убаво да се разгледаат работите па дечкото од ако не се лажам 21 година има повеќе увид од многу стари сфрј-овци кои се изнапишаа тука, ама знаеш вистината боли. Боли кога ќе ти кажат дека си живеел во илузии, дека се тоа било една тешка превара дека те играле како магарето со морковот. Тешко на гордите обожаватели на Смитс и К(ј)ур, толку обземени со себе да им објасниш дека биле ебани на суво, нивната тешка суета никогаш нема да сфати а камо ли да прифати тоа. А за прогони не ми отворај уста, да не ти почнувам од дома 3 случаеви имам само. Затоа само ќе те отпоздравам со две песнулиња, би требало да ги знаеш овие. Знаеш што сакаат да кажат?

Kajgana Shop

На врв Bottom