Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Убаво било за тие што седеле дома и дремеле.. Ставете се во оваа позиција..
Чуваш овци од мал,си градиш и негуваш грла..Одгледуваш на + 40 степени си надвор итн.итн.итн..Мака,труд,пот,смрдеа..

На крај ти доаѓаат и ти ги убиваат.. Зашто? Зошто таков бил системот.Тоа им го правеле на македонските сточари баш имаше на сител3 пред некој ден емисија за ова.Сега кај идат сите пари од ова? земјата им била одземана на жетварите.. За почеток све живо и диво идело во Србија демек им било највеќе потребно на Големите држави..Со тие пари се граделе фабрики ..
После приватизацијата каде се тие фабрики? Во џебови на 20-30 моќници.. БАМ трудот и маката на народот во џебот на моќниците.. Сеа ќе ми каже некој боље било ефтино било све стандард ова она..

Кажете ми една будала што ќе работи 30,40,60 години си стекнува имот,добиток за после све да му земат и уништат и да работи за една плата што ќе ја работи друг човек што питал или се излежавал цел живот? Каде е тука правдата..овој систем само ги закашкал работите и ги избркал македонците во Србија и Ширум светот..пошто луѓето имале се помалку и помалку ниви а со тоа неможеле да си ја задоволат гладта.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.344
Поени од реакции
18.427
Морало да се преземе таа мерка,тоа не било во 60тите,туку првите 5 години по војната..Потоа се сменил системот на управување.Прашајте ги некој од постарите каква била ситуацијата по војната,еве со баба ми што имам зборено 5 години не пробала леб.
Али благодарение на ова се изградила целосната инфраструктура, фабрики и патишта и хридроцентрали.Ти само мрчиш а не си свесен колку работи користиш кој се останати од тоа време.
Па оваа влада да ја земе македонија во таква состојба ќе крене бело знаме и ќе избега у Америка.Што ако им ги оставеле овците на сточарите коа немало патишта струја ништо немало во Македонија.Дури и тие сточари после си добиле убав и комотен живот,да не збориме за нивните деца кој ги фатиле златните години во Југославија.Понекогаш вреди да се жртвува нешто за младите.
А што остана од ова,за приватизацијата сами сме си криви..
Очигледно појма немаш за уредувањето во Југославија,не било типичен комунизам па еден да работи а друг да се излежава.Поише луѓе ја напуштија државава последниве 20 години него во Југославија,и грешиш многу ако мислиш дека луѓето тогаш не можеле гладта да си ја задоволат.Се идело на одмори по 2 пати,се искачало и тогаш.Гладта не било никаков проблем,само прашајте ги постарите.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Јас само знам дека со 1 работничка плата дедо ми успеа да купи место, да направи куќа и да школкува 3 деца. Сега со една плата можеш место во бутел да си купиш, за споменик ќе чекаш од внуците...

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Денес не ти требаат бонови за бензин,ама ти треба кредит од банка да наполниш резервоар.
За време еСеФеРЈод имало доволно пари, ама немало многу работи за купување. Сега има се' и сешто, ама пари нема.
не ми е јасно која им била финтата- парни и непарни денови на возење автомобил-
а коли -да ги изброиш на прсти:pos: ( значи не станува збор за сообраќаен метеж и негово растеретување)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Пред распадот биле некои 12 милијарди долари(се шпекулира и 15 милиојарди долари,ама д не ги заборавиме Нуклеарната во Кршко,Винча,Застава,11 Октомври,Самоков,ФЕНИ,Порцеланка,Краш па и грдбата на инфраструктура и електро енергетски систем од рушевини,а денес Вкупниот долг на Екс ју републиките е околу 120 милијарди долари,Словенија близу 40,Хрватска 33,Босна исто така е презадолжена,исто и србија а и ние не одиме на арно ама најмногу Хрватска и Словенија-но поразителен е фактот што речиси НИШТО НОВО не е изградено-никаков нов Гигант што очигледно води до заклучокот дека во Југославија помалку се крадело понатаму и луѓето биле поалтруистични и си помагале мислам се наоѓале и во добро и во зло,а денеска нашава мутагена генерација дегени стана егоистична до неприфатлива мерка да не гледеа подалеку од својот нос-има конкретен пример каде негде фалат 5000 евра или негде 13 5000 за комплицирана операција која ќе спаси живот млад но наместо тоа газдата кур го боли искешира над 1780 000 евра за бентлим а за син му ферари па се прашувам дали ферарито го прави посупериорен од мене кога и во двајцата тече крв,само тоа е она што јас го нарекувам деструктивен егоизам односно купувањето ферари за мене е пазарен неуспех и неправилна алокација на средствата бидејќи имаш избор наместо 340 000 евра за ферари да купиш пристоен форд мондео нов,Мерцедес или Крајслер кросфајр ако сакаш веќе спортско-но остануваат во случајов уште 300 000 евра кои можат да се алоцираат каде што треба,на пример зса загаден град треба приоритет да биде пошумувањето,нарочито селекција на дрва кои прочистуваат поголема количина од СО2 и други штетни материи мислам дека липата е таква,понматаму чистење на згура од која сепак при јаки ветришта металните честички од кадиум и олово и канцерогени+мутагени се дисперзираат што значи дека загадувањето постои,односно контаминацијата-очигледно алудирам да сопствениците бидат како секој човек-не да бара лубеница сред зимо како цар и наместо да се чепати со бентли нека каже имам невладина организација каде бесплатно едуцираме матуранти а оние кои ќе го заврпат курсот добиваат стипендија....нели е тоа вистинско нешто,реално кое треба да се цени...бентли е метал и скапо дрво.
Не е право да ги споредуваш како количина. Многу подобро е да ги споредуваш како % от БВП. Тогава за онова време тиja 12 милиарда долари, може да са били 100% от БДП, а днес 120 милиарда долара да са многу помалце от 100% от БВП.
Еве днес БВП на бившите држави от Jгославиja е приближно 170 милиарда долари.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Во СФРЈ имаше ограничување на број на вработни во приватна фирма на 4 макс. Немаше пазар на капитал. И мал милион ограничување на економските слободи. Не фала тоа време помина и подобро никогаш да не се врати.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
еве како било во тоа време
па потоа зборувајте дал било подобро

.....„Nisu Trst i Graz bili pri ruci samo kad nam je bila spotrebna odjeća. Odlazilo se u te simpatične europske gradiće i po ulje, deterdžent, tjesteninu, pelene, salame, sireve, sapun i mnoge druge potrepštine koje se uobičajeno nalaze u svakom prosječnom domaćinstvu.i gledala kako majka trpa kolica brojnim namirnicama koje nisam mogla vidjeti u Jugoslaviji. I dan danas pamtim kako me je jedna posebno fascinirala - voćni jogurt od pola litre s velikim komadima voća.S druge strane, okus jugoslavenskog voćnog jogurta nisam mogla smisliti, kao ni mnogi drugi. Vodenast, umjetna okusa, bez komada voća.
Sve što je trebalo je bilo dobro otvoriti oči i naćuliti uši, doznati kad je nešto na raspolaganju te potom stati u red. Zaboravite spontano kupovanje. U redu ste čekali na točno određenu stvar, ako treba i satima. Susjeda je dojavila da stiže ulje, ne smijete propustit priliku. Sutra će biti šećera, treba prikupiti zalihe, tko zna kada će ga biti opet. Ponekad se događalo i da ste čekali u redu, a da nite imali pojma zašto. Nema veze, netko će već znati, a sigurno je u pitanju neka namirnica koja će vam dobro doći.

Nerijetko bi vam se događalo da tu istu namirnicu, za koju ste satima čekali u redu, strpate u frižider, a onda se pokvari jer je nestalo struje. Svi koji su otprilike moje generacije, kao i oni stariji, sigurno će se sjetiti čuvenih redukcija. Nije mi se jednom dogodilo da sam morala pisati školsku zadaću u mraku, uz svijeću.
и уште мнооооооогу ствари
за кои не знаевте можете да ги прочитате овде:
http://fizzit.net/vijesti-i-politika/komentari-i-kolumne/1420-jesmo-li-u-jugoslaviji-doista-zivjeli-bolje

B

Black Guard

Гостин
Не е право да ги споредуваш како количина. Многу подобро е да ги споредуваш како % от БВП. Тогава за онова време тиja 12 милиарда долари, може да са били 100% от БДП, а днес 120 милиарда долара да са многу помалце от 100% от БВП.
Еве днес БВП на бившите држави от Jгославиja е приближно 170 милиарда долари.

ФМИ бараа цифра:)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
а коли -да ги изброиш на прсти:pos: ( значи не станува збор за сообраќаен метеж и негово растеретување)
Криза за бензин.
Поточно СФРЈ немала девизи да купи нафта...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во СФРЈ имаше ограничување на број на вработни во приватна фирма на 4 макс. Немаше пазар на капитал. И мал милион ограничување на економските слободи. Не фала тоа време помина и подобро никогаш да не се врати.
А сега една економска слобода, услови без монопол и олигарси упм. Ружи цветаат. Сите богати, се си имаме ништо не ни фали. Затоа одмор стана луксуз оти многу имаме слобода.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А сега една економска слобода, услови без монопол и олигарси упм. Ружи цветаат. Сите богати, се си имаме ништо не ни фали. Затоа одмор стана луксуз оти многу имаме слобода.
Тие што знаат и се снаодливи добро им е...треба само малку храброст и знаење.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Тие што знаат и се снаодливи добро им е...треба само малку храброст и знаење.
Се бројат ли на левава рака? Како да не живееме у иста земја и немаме бизниси у истава земја, така ве доживувам.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Се бројат ли на левава рака? Како да не живееме у иста земја и немаме бизниси у истава земја, така ве доживувам.
Ти си виновна. Ти си го згрешила секторот. Последните 70 најпрофитабилен сектор е политика.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти си виновна. Ти си го згрешила секторот. Последните 70 најпрофитабилен сектор е политика.
Мојот сектор е поврзан со сите, апсолутно со сите сектори во земјава. Значи било кој производ да се извезува или увезува, ние први знаеме колку е динамиката и како им оди наплатата. Е сега ние незнаеме како е во реалниот сектор, некој како дотичниов ќе ми кажува како имало снаодливи и добро им одело, абе ај. Им оди на апашите, на маркетинг агенциите за влада и на оние кој прават споменици. Им оди и на Гранит и на Бетон, иди прашај ги од кога немаат наплатено и колку време немаат платено на фирмите со кои соработуваат. Филм 24/7.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Убаво било за тие што седеле дома и дремеле.. Ставете се во оваа позиција..
Чуваш овци од мал,си градиш и негуваш грла..Одгледуваш на + 40 степени си надвор итн.итн.итн..Мака,труд,пот,смрдеа..

На крај ти доаѓаат и ти ги убиваат.. Зашто? Зошто таков бил системот.Тоа им го правеле на македонските сточари баш имаше на сител3 пред некој ден емисија за ова.Сега кај идат сите пари од ова? земјата им била одземана на жетварите.. За почеток све живо и диво идело во Србија демек им било највеќе потребно на Големите држави..Со тие пари се граделе фабрики ..
После приватизацијата каде се тие фабрики? Во џебови на 20-30 моќници.. БАМ трудот и маката на народот во џебот на моќниците.. Сеа ќе ми каже некој боље било ефтино било све стандард ова она..

Кажете ми една будала што ќе работи 30,40,60 години си стекнува имот,добиток за после све да му земат и уништат и да работи за една плата што ќе ја работи друг човек што питал или се излежавал цел живот? Каде е тука правдата..овој систем само ги закашкал работите и ги избркал македонците во Србија и Ширум светот..пошто луѓето имале се помалку и помалку ниви а со тоа неможеле да си ја задоволат гладта.
ova tvoeto se cisti treskanja gluposti , tuku ne sum siguren dali toa creme bea ,,izbrkani ,, poveke makedonci po svetot ,ili ovie godini poveke go fatija patot za nakaj strastvo, ako ne ti e poznato , ovie godini se isprazni vinica ,a se prazni i cela istocna makedonija
--- надополнето: 29 август 2012 во 08:21 ---
problemot mislam deka bese , vo i togas vestacki sozdavanite krizi od strana na mutinacionalnite nafteni kompanii so cel da skoka cenata na naftana, nesto kako ova sega so irak, libija , , ,, sve je isto ,samo njega nema,,,

Kajgana Shop

На врв Bottom