Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

B

Black Guard

Гостин
Од збор до збор си во право ништо не грешиш, немаш грешна мисла, тоа се факти од кој нема бегање. Ама сите тие пари шо ги спомнуваме шо биле давани на студенти, шо биле градени станој и т.н. се пари шо пред тоа Комунистите насилно и безправно ги одземале на луѓето како дедо ти и како дедо ми. Е тука сине боли ито гадно, боли до омраза. Некој да живеј на мојот грб, а притоа јас да бидам прогласен за предавник, само зато шо ја сакам мојата држава и дека имам пари кои си ги заработувам со работа, е то мислам дека не работи. Поздрав

Па тоа било за општото добро т.е се формираа нели задругите па самоуправувањето....а ја бе сине што да речам што прадедоми бил стрелан оти имал воденица и им давал брашно на партизаните за на крај они да го убијат т.е некој да преземе нечиј имот!?!?!?

Знаеш што-не ги мразам,не ги мразам бидејќи факт е дека ние како народ бевме признаени меѓународно,понатаму ја афирмиравме сопствената култура,јазик па од рушевините колку толку добивме економска база од која ден денес опстануваме и на крај краеви неоспорлив факт е дека генерациите во СФРЈ живееле подобро,побезбедно и малце позабавно...за две червени капиш:)

Многу изгубиле да сте само вие ехеее...ама таа држава беше сила како од економски така и од политички аспект така да немаме основ да правиме споредба со СФРЈ ама еве ти еден факт,после крвавиот распад на СФРЈ словенија се задолжи десетици милиони евра(над 30 мислам),Хрватска исто србија помалку и...пак ништо не е изградено..парите исчезнуваат негде претпоставувам знаеш каде:)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Читам некои приказни погоре дека сте имале планини, езера, ниви, ливади, мнооогу златници и што ли уште не, па ви било одземено, а никој не пиша како го стекнала фамилијата тоа богатство колку луѓе пателе додека вашите прадедовци го правеле ова богатство.
Ќе бидам краток
Ајде вака малце однопаку да правиме муабет еве денеска живееме во некаков капитализам (квази-капитализам) во којшто гледаме кои се богатите и како се богатат (политичари, деликвенти, нечесни луѓе), значи ние сме сведоци на овие богаташи додека тие се богателе нас на нормалниве смртници не се е.ало мамето. Е сега да дојди време утре да се мени повторно социјализам (дај боже ) ќе видиш како се прави историја на стекнатите пари и како овие сегашниве милионери умираат кој пред кој во затвор. А еден ден ќе дојди и тоа пошто општественото уредување оди (за тие што не знаат) од робовладетелство, феудализам, капитализа, социјализам, комунизам.
И не знам како ова некои коментираат на тема на којашто немаат прочитано ама баш ништо за тоа, отвораат дискусија на ваква тема со приказна кажана од дедо и баба...
:sleep::sleep::sleep::sleep:
Што сакаш со болдираното да кажеш? Од кај па ти знаеш како било стекната земјата уште од турско време. Немаш доказ за тоа. Од друга страна јас и сите ние знаеме т.е имаме доказ(нашите прадедовци се дока) за то како бесправно им ги одземале имотите, а изговор за земањето било поради тоа што имале повеќе од што им било доволно, и после одземањето на земјата им ја давала на луѓе на функција, тие да не немале доволно случајно?
Еве ден денес јас имам комшија, дедо од 90 години живее веднаш до мојот двор, кој на времето бил директор во МЗТ и тој двор со кој стопанисува он денес се наоѓа на прадедоми имотот а му бил доделен на него, по тој принцип погоре што го опишав. И тоа земјата ја одземале додека било посеано жито на неа, значи тоа било земја која се обработувала, се вадело леб од таа земја. Го откорнале житото и веднаш го префрлиле на име на дедово.
Го одобруваш ти тоа?
Ама од многу клетви тој дедо живее сам веќе 40 години,биквално никој нема, пошто цела фамилија му изумрела, кој од болест кој од жалост. Тоа ти е карма. Што правиш тоа ке ти се врати.

А за тоа како тој имот го стекнал прадедо ми или неговиот татко или дедо тоа ние можеме да си претпоставуваме до 101 и назад, и пак да не бидеме сигурни. Јас колку што знам тоа било фамилијарно земјиште кое со векови го имала мојата фамилија, т.е моите предци, уште во турско па се до комунизмот кога од тоа земјиште бесправно (без никого да праша државата) им го одземала таа сфрј, и од сето тоа земјиште мојата фамилија денес поседува околу 1/10. Значи кога би го поделиле тој имот на 10 дела, 9 дела нелегално земала тогашна сфрј а 1 дел денес е во поседство на мојата фамилија(чичковци, вујковци, дедовци) и сите имаме по некој нормален земјишен простор по одприлика 1000 квадрати за живеење во тој 1 дел. Замисли другите 9 дела што им ги одземала државата колкави биле.

А од друга страна па, сите реално признаваат дека во сфрј, биле посреќни, сите имале работа, сите имале примања со кои можеле да си дозволат многу. Секогаш иделе на одмори по 15-20 дена, секогаш имале пари за во ресторан или за некоја викендашка прошетка, никогаш не мислеле на насилство, кражби, тепачки или национална омраза.
Кога ке видиш и тоа уредување си имало свои предности и маани како и ова денес, само прашање е кое има повеќе плусеви.

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
214
Па тоа било за општото добро т.е се формираа нели задругите па самоуправувањето....а ја бе сине што да речам што прадедоми бил стрелан оти имал воденица и им давал брашно на партизаните за на крај они да го убијат т.е некој да преземе нечиј имот!?!?!?

Знаеш што-не ги мразам,не ги мразам бидејќи факт е дека ние како народ бевме признаени меѓународно,понатаму ја афирмиравме сопствената култура,јазик па од рушевините колку толку добивме економска база од која ден денес опстануваме и на крај краеви неоспорлив факт е дека генерациите во СФРЈ живееле подобро,побезбедно и малце позабавно...за две червени капиш:)

Многу изгубиле да сте само вие ехеее...ама таа држава беше сила како од економски така и од политички аспект така да немаме основ да правиме споредба со СФРЈ ама еве ти еден факт,после крвавиот распад на СФРЈ словенија се задолжи десетици милиони евра(над 30 мислам),Хрватска исто србија помалку и...пак ништо не е изградено..парите исчезнуваат негде претпоставувам знаеш каде:)

Многу јасно брат, ама јас неможам да го прифатам то и така ќе продолжам, оти стварно ме боли и преку то нможам да поминам !!! позз

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
За тебе демек 30 милиони евра се многу пари? :) Милијарди друже, милијарди. 1000пати повеќе :)

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Со денешна просечна плата ако живееш во истите услови како во СФРЈ ќе можеш да заштедиш и за скромна куќа или мал стан (ако беа реални цените на становите)
Како?
Откажи се од телефонот (интернет, мобилен ајпод мајпод не постоеа па не ги ни замислувај)
Со откажување на тие работи интернет, кабловска, мобилни, ќе заштедиш 1500 денари месечно.
800 денари интернет
300 денари кабловска
400 денари при пејд картички за мобилниот
Вкупно 1500 денари
1500 x 12 месеци 18.000 денари ( 300 евра)
300 евра x 20 години 6000 евра...
Каква е таа скромна куќа или стан за 6000 евра што треба едно минимум 20 години да се откажиш од тие работи???

Откажи се од ЛЦД или плазмата во дневна и од останатите 2-3 телевизора што ги имаш по дома. Имаш само еден ЕИ Ниш или кончар ТВ што на собна антена едвај фаќа МРТ1 а МРТ2 ти е повеќе со снег отколку што гледаш слика.
Откажи се од сите разнораззни гаџети за забава (PC, PSX, DVD, ... бла бла)
Бољерот се грее еднаш неделно и се бањаат 4-ца од фамилија.
Климата замени ја со еден мал вентилатор, а за дополнитени грејни тела во зима немаш потреба бидејќи доволно е една соба да е стоплена, и така и така целото семејсво е на купче и се “забавува“ пред единствениот ТВ.
Илјадници луѓе денес немаат купено ниту Плазма или ЛЦД телевизори, ниту пак гаџети, ниту клима мобилни некои користат од 3000 денари едно 4-5 години па пак немаат динар заштедено!

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Со откажување на тие работи интернет, кабловска, мобилни, ќе заштедиш 1500 денари месечно.
800 денари интернет
300 денари кабловска
400 денари при пејд картички за мобилниот
Вкупно 1500 денари
1500 x 12 месеци 18.000 денари ( 300 евра)
300 евра x 20 години 6000 евра...
Каква е таа скромна куќа или стан за 6000 евра што треба едно минимум 20 години да се откажиш од тие работи???

Илјадници луѓе денес немаат купено ниту Плазма или ЛЦД телевизори, ниту пак гаџети, ниту клима мобилни некои користат од 3000 денари едно 4-5 години па пак немаат динар заштедено!
E па со една кола пет души одеа на работа.Во една фамилија имаше еден автомобил а не како сега по 3-4 автомобили.
Тука се најголемите заштеди

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
E па со една кола пет души одеа на работа.Во една фамилија имаше еден автомобил а не како сега по 3-4 автомобили.
Тука се најголемите заштеди
Toчно е дека има сега во една фамилија по 3-4 автомобили.

А знаеш ли колку илјадници семејства има во Македонија што воопшто немаат кола?

Но истите тие луѓе имале кола во СФРЈ и после осамостојувањето немале друго чаре освен да ја продадат колата за да преживеат...

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Toчно е дека има сега во една фамилија по 3-4 автомобили.

А знаеш ли колку илјадници семејства има во Македонија што воопшто немаат кола?

Но истите тие луѓе имале кола во СФРЈ и после осамостојувањето немале друго чаре освен да ја продадат колата за да преживеат...
Живеам во куќа и зграда во различни временски пероиди и населби,ама до сега такви луѓе не сум сретнал.
Полесно е заработеното да се продаде за да се преживее отколку да се најде нова работа да се зголеми заработеното

Член од
17 август 2011
Мислења
10.345
Поени од реакции
18.427
ОК сфаќам кај нас владее мислењето дека секој што има пара е лопов, транзиционер, ајдук и сл. но едно да ви кажам, работите никогаш не треба да ги генерализирате, ако некој е лопов нека си е лопов, негов проблем и негов живот си е тоа, секогаш постојат исклучоци !
Извини што те цитирам само за ова ми остави впечаток дур читав..Озбилно го мислиш ова?ако некој е лопов треба да се затвори,не е тоа негов проблем,наш проблем е.Од кого ги крадел парите?Нормално дека владее тоа мислење колку души со поштена работа направиле пари тука?Во Македонија?

Инаку друго ми беше прашањето,ме интересира колкави се долговите што Југославија им ги оставила на државите по распадот,кој ние сеа ги отплаќаме и ради нив сме биле на ова дереџе?Глеам сите ги спомнуваат тие долгови во секоја дискусија за СФРЈ,ете и на оваа тема..Постои ли такво нешто?

B

Black Guard

Гостин
Инаку друго ми беше прашањето,ме интересира колкави се долговите што Југославија им ги оставила на државите по распадот,кој ние сеа ги отплаќаме и ради нив сме биле на ова дереџе?Глеам сите ги спомнуваат тие долгови во секоја дискусија за СФРЈ,ете и на оваа тема..Постои ли такво нешто?
Пред распадот биле некои 12 милијарди долари(се шпекулира и 15 милиојарди долари,ама д не ги заборавиме Нуклеарната во Кршко,Винча,Застава,11 Октомври,Самоков,ФЕНИ,Порцеланка,Краш па и грдбата на инфраструктура и електро енергетски систем од рушевини,а денес Вкупниот долг на Екс ју републиките е околу 120 милијарди долари,Словенија близу 40,Хрватска 33,Босна исто така е презадолжена,исто и србија а и ние не одиме на арно ама најмногу Хрватска и Словенија-но поразителен е фактот што речиси НИШТО НОВО не е изградено-никаков нов Гигант што очигледно води до заклучокот дека во Југославија помалку се крадело понатаму и луѓето биле поалтруистични и си помагале мислам се наоѓале и во добро и во зло,а денеска нашава мутагена генерација дегени стана егоистична до неприфатлива мерка да не гледеа подалеку од својот нос-има конкретен пример каде негде фалат 5000 евра или негде 13 5000 за комплицирана операција која ќе спаси живот млад но наместо тоа газдата кур го боли искешира над 1780 000 евра за бентлим а за син му ферари па се прашувам дали ферарито го прави посупериорен од мене кога и во двајцата тече крв,само тоа е она што јас го нарекувам деструктивен егоизам односно купувањето ферари за мене е пазарен неуспех и неправилна алокација на средствата бидејќи имаш избор наместо 340 000 евра за ферари да купиш пристоен форд мондео нов,Мерцедес или Крајслер кросфајр ако сакаш веќе спортско-но остануваат во случајов уште 300 000 евра кои можат да се алоцираат каде што треба,на пример зса загаден град треба приоритет да биде пошумувањето,нарочито селекција на дрва кои прочистуваат поголема количина од СО2 и други штетни материи мислам дека липата е таква,понматаму чистење на згура од која сепак при јаки ветришта металните честички од кадиум и олово и канцерогени+мутагени се дисперзираат што значи дека загадувањето постои,односно контаминацијата-очигледно алудирам да сопствениците бидат како секој човек-не да бара лубеница сред зимо како цар и наместо да се чепати со бентли нека каже имам невладина организација каде бесплатно едуцираме матуранти а оние кои ќе го заврпат курсот добиваат стипендија....нели е тоа вистинско нешто,реално кое треба да се цени...бентли е метал и скапо дрво.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Извини што те цитирам само за ова ми остави впечаток дур читав..Озбилно го мислиш ова?ако некој е лопов треба да се затвори,не е тоа негов проблем,наш проблем е.Од кого ги крадел парите?Нормално дека владее тоа мислење колку души со поштена работа направиле пари тука?Во Македонија?

Инаку друго ми беше прашањето,ме интересира колкави се долговите што Југославија им ги оставила на државите по распадот,кој ние сеа ги отплаќаме и ради нив сме биле на ова дереџе?Глеам сите ги спомнуваат тие долгови во секоја дискусија за СФРЈ,ете и на оваа тема..Постои ли такво нешто?[/quottogasniot dolg na sfrj bese pomal od segasniot na hrvatska

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.645
Поени од реакции
791
Што сакаш со болдираното да кажеш? Од кај па ти знаеш како било стекната земјата уште од турско време. Немаш доказ за тоа. Од друга страна јас и сите ние знаеме т.е имаме доказ(нашите прадедовци се дока) за то како бесправно им ги одземале имотите, а изговор за земањето било поради тоа што имале повеќе од што им било доволно, и после одземањето на земјата им ја давала на луѓе на функција, тие да не немале доволно случајно?
Еве ден денес јас имам комшија, дедо од 90 години живее веднаш до мојот двор, кој на времето бил директор во МЗТ и тој двор со кој стопанисува он денес се наоѓа на прадедоми имотот а му бил доделен на него, по тој принцип погоре што го опишав. И тоа земјата ја одземале додека било посеано жито на неа, значи тоа било земја која се обработувала, се вадело леб од таа земја. Го откорнале житото и веднаш го префрлиле на име на дедово.
Го одобруваш ти тоа?
Ама од многу клетви тој дедо живее сам веќе 40 години,биквално никој нема, пошто цела фамилија му изумрела, кој од болест кој од жалост. Тоа ти е карма. Што правиш тоа ке ти се врати.

А за тоа како тој имот го стекнал прадедо ми или неговиот татко или дедо тоа ние можеме да си претпоставуваме до 101 и назад, и пак да не бидеме сигурни. Јас колку што знам тоа било фамилијарно земјиште кое со векови го имала мојата фамилија, т.е моите предци, уште во турско па се до комунизмот кога од тоа земјиште бесправно (без никого да праша државата) им го одземала таа сфрј, и од сето тоа земјиште мојата фамилија денес поседува околу 1/10. Значи кога би го поделиле тој имот на 10 дела, 9 дела нелегално земала тогашна сфрј а 1 дел денес е во поседство на мојата фамилија(чичковци, вујковци, дедовци) и сите имаме по некој нормален земјишен простор по одприлика 1000 квадрати за живеење во тој 1 дел. Замисли другите 9 дела што им ги одземала државата колкави биле.

А од друга страна па, сите реално признаваат дека во сфрј, биле посреќни, сите имале работа, сите имале примања со кои можеле да си дозволат многу. Секогаш иделе на одмори по 15-20 дена, секогаш имале пари за во ресторан или за некоја викендашка прошетка, никогаш не мислеле на насилство, кражби, тепачки или национална омраза.
Кога ке видиш и тоа уредување си имало свои предности и маани како и ова денес, само прашање е кое има повеќе плусеви.
Ајде сега не плачи извршена е некаква денационализација и скоро сите делови ти се вратени или во земјиште или во државни акции

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ајде сега не плачи извршена е некаква денационализација и скоро сите делови ти се вратени или во земјиште или во државни акции
Аха да, затоа јас ломотам овде.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
бонови за 10 литра бензин
Денес не ти требаат бонови за бензин,ама ти треба кредит од банка да наполниш резервоар.
За време еСеФеРЈод имало доволно пари, ама немало многу работи за купување. Сега има се' и сешто, ама пари нема.

Kajgana Shop

На врв Bottom