Bacillus gagous
Biohazardous
- Член од
- 21 јануари 2006
- Мислења
- 7.380
- Поени од реакции
- 168
Пак ќе ти кажам малку повнимателно бидејќи пак вадиш заклучоци од нешто што си чула-недочула и прочитала-недочитала.JASMIN напиша:Se drznuvas da mi kazes deka mojata metafora ne e vistinita, a ne objasnuvas zasto? Ili ednostavno ne ti se dopaga, bidejki taka ti rekoa na skolo?
Ili smetas deka edno cetivo kako Biblijata koja besprekorno odi pod raka so sovrseniot dizajn na prirodata, ne bi go pretstavila revolucionernoto delo na Tesla ( cii roditeli patem bile ortodoksni hristijani...iako ne e toa bitno vo muabetov), ili na pr., termodinamickite zakoni- kniga Mojseeva, simbolika na broevite i matematickite formuli- Pitagora, i taka natamu?
I vidis, jas sledam discovery. Naucnicite taka rekoa, deka vsusnost dinosaursite ne izumrele, tuku evoluirale vo, zamisli, denesnive ptici. Najnovo otkritie. Naukata ve zaebala sive prethodni godini.
Gledaj si zatoa poarno crtani
Да не ме разбереш погрешно, јас додека не почнав да студирам биологија односно генетика се ми беше се така прекрасно и интересно на дискавери, но сега согледувам дека само многу мал дел од работите што се кажани на дискавери се навистина научно релевантни и потполно точни, истото важи и за работите што се учат на на школо до матура. Нормално се е тоа поради дидактички причини.
Ајде малку да исправам некои полуточни и некои зелени што ги лупна во цитираниов пост.
Прво и основно природата не е во совршена, не ме терај да објаснувам има огормен број докази за несовршеноста, само еден мал пример за тоа е дека цефалоподите имаат многу поефикасна и принципиелно поедноставна и посовржена градба на око од сите рбетници вклучувајќи не тука и нам.
Второ, ма ти се молам како успеа да го ставиш мојсеј со термодинамички закониво некаква врска, немој да ми кажеш дека мојсеј прв ги воочил и испитал ентропијата и енталпијата, и дека се тоа равенките што се за изведување на тие термодинамички закони мојсеј ги извел со помошна изводи и интеграли. да се разбереме некои заклучоци извадени од некоја статистика кои се сметаат за правила не се вика наука туку езотерика.
Да точно е дека одреден дел на двоножни диносауруси
стручно се викаат сауроподи еволуирале постепено во птици, тоа е докажано и анатомски и морфолошки и еколошки и генетски а богами и палеонтолошки, имено има фосили на сауроподи кои имале пердуви, и да не го заборавиме фосилот на Archeopterix.
Aма тоа не значи дека сите диносауруси еволуирале туку само дел од нив, така да кога настанле големите катастрофи кои нејверојатно не се последица само на удар од метеорит туку и од климатски промени какo и во зголемена сеизмичка и вулканска активност, изумреле сите големи и масивни диносауруси, односно џиновските рептили додека некои опстанале, на пример денешните крокодили се живи фосили тие се реликти од тоа време.
Така да имај на ум кога кажуваш нешто во врска со науката зборувај малку попретпазливо за да не ти се смеат другите.